łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę jagodową: 1 galaretka o smaku owoców leśnych lub czarnej porzeczki + 150 ml wody 250-260 g jagód (do zblendowania) 500 g serka śmietankowego naturalnego (można zastąpić serkiem homogenizowanym) 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera 120 g jagód (wrzucane do masy w całości) Dodatkowo: 150 g jagód(...)łyżka wody + 1 łyżka cukru (można zastąpić dżemem jagodowym) kilkanaście jagód do dekoracji WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści
Passions hobbies lifejogurtu naturalnego 250 g serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody GALARETKA 0,5 szklanki jagód 1 galaretka cytrynowa Masa jagodowa Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do przestygnięcia. Jagody zblędować, ja jagody po zmiksowaniu przecedzam przez sitko i dodaję do reszty składników sam sok (wtedy masa jest gładka ale nie nie jest(...)konieczne). Do jogurtu, serka oraz cukru dodać zmiksowane jagody i przestudzoną żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić aby masa delikatnie zaczęła gęstnieć. Na dno formy wyłożyć biszkopty i na nie przelewać tężejącą masę,wstawić do lodówki. Galaretka Jagody zblędować, przecedzić przez sitko. Sok jagodowy uzupełnić taką ilością wody aby płynu razem było 500 ml. Sok z wodą
RAROSSAdekoracji. Dokładnie myjemy cytrynę, ocieramy skórkę z połowy, dodajemy do masy, dolewamy jedną łyżeczkę ekstraktu z wanilii i mieszamy. Wyciskamy resztę cytryny – będzie potrzebna do ponczu. Dodajemy jagody do ciasta, delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni, pieczemy około 35 – 40 minut – ciasto po upieczeniu powinno(...)blat i wyrównujemy szpatułką lub nożem. Na pierwszą warstwę kremu nakładamy szprycą małe różyczki – w ten sposób nie będzie widać drobnych niedociągnięć z pierwszej warstwy ;) Wierzch dekorujemy świeżymi jagodami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyprawda sezon na jagody jeszcze przed nami, jednak do przygotowania tych pyszności nadadzą się również mrożone owoce, a takie być może jeszcze znajdziecie w swoich zapasach. Bułeczki są proste w przygotowaniu, a takie domowe są z całą pewnością najlepsze... Możemy przygotować je z klasyczną kruszonką lub podać z cukrem pudrem. Drożdżowe bułeczki z jagodami SKŁADNIKI(...)jagód PRZYGOTOWANIE : Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz olej i wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkujemy, kroimy na prostokąty, nakładamy jagody i po około
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZapraszam Was na pyszne razowe placuszki. Puszyste i bardzo sycące. Z jagodami. Na jogurcie naturalny. Składniki: Z przepisu wyszło 9 sztuk. 80 g mąki pszennej razowej*, 40 g mąki pszennej tortowej, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 jajko(...)jogurtu naturalnego **, 2 łyżki oleju rzepakowego, 70 g jagód do podania : jogurt naturalny, miód, jagody W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz jagód, na koniec wmieszać delikatnie owoce w masę. Smażyć na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Podawać z jogurtem naturalnym, miodem i jagodami. Smacznego. * u mnie mąka z dużą zawartością otrąb ** użyłam jogurtu o małej
Plate of JoySmażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Nakładałam ciasto łyżeczką lekko rozprowadzając ciasto, aby placuszki miały podobny kształt. W garnuszku podgrzewamy jagody, z cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy dosłownie kilka minut. Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem z jagodami. Smacznego
Plate of Joypuszka mleka skondensowanego słodzonego - 4 jajka - 75 ml śmietany kremówki 30% - 200g białej czekolady - 3 łyżki budyniu śmietankowego - 2 szklanki jagód - 1 laska wanilii * sos jagodowy: - 1 szklanka jagód - 1-2 łyżki wody - 1 łyżka cukru (lub więcej - w zależności od smaku) Przygotowanie spodu ciasta: Jajka ubić z cukrem na białą i puszystą masę. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli(...)Masę podzielić na pół. Połowę przełożyć do drugiej miski. Dodać śmietanę kremówkę, ziarenka z wanilii i rozpuszczoną, w kąpieli wodnej, białą czekoladę. Dokładnie zmiksować. Masę przelać na schłodzony spód. Jagody dokładnie umyć i zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko. Dodać do 2 części masy serowej i zmiksować. Dodać budyń i dokładnie wymieszać. Delikatnie przełożyć masę jagodową na masę serowo-waniliową
CookYourselfpysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. 'jagodzianki, bułki z jagodami' Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): - 550g mąki pszennej - 250 ml mleka - 200 g masła - 2 jajka - 30 g drożdży (świeżych) - 5 łyżek cukru - laska wanilii(...)jagód - cukier puder do jagód (wg uznania) Mleko z laską wanilii podgrzać i rozpuścić w nim masło. Przestudzić. Wyjąć laskę. Z drożdży, cukru i mąki przygotować zaczyn wg tego przepisu . Do misy przesiać mąkę, dodać 4 łyżki cukru, wlać ciepłe mleko z masłem, wbić jajka i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dodać więcej mąki. Ciasto przykryć
CookYourselfzimnej wody Jagody opłukać, osączyć na ręczniku papierowym. Zmiksować, odstawić na bok. Żelatynę zalać wodą odstawić, aby napęczniała na ok. 10 minut. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mikrofalówce lub na minimalnej mocy palnika. Nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, odstawić na bok. Jogurt krótko zmiksować z cukrem i jagodami(...)łyżką masy kokosowej i połączyć z resztą. Masę kokosową przelać na stężałą masę jagodową. Odstawić do lodówki. Wierzch 300 g jagód ¼ opakowania galaretki owocowej (takiej na 500 ml wody) ½ szklanki wrzącej wody Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostudzenia. Jagody opłukać, dobrze osączyć na ręczniku papierowym. Owoce rozsypać równomiernie na stężałej warstwie kokosowej, zalać zimna galaretką. Odstawić na kilka
Pełny talerzserka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 200 g malin + 200 g jagód biszkopty 1 galaretka o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo serek. Mieszać(...)podczas gdy na opakowaniu zalecano 500 ml). Zostawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna i zacznie tężeć (czyli będzie gęsta, ale nie jeszcze galaretowata) wylać delikatnie na ciasto posypane wcześniej jagodami. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc). źródło: Na podstawie przepisu Dorotus The post Sernik na zimno z jagodami i malinami appeared
Moja Delicjakamczacka". I tak powstała kombinacja północ-południe- pomarańcze i jagoda z Kamczatki. POMARAŃCZOWE MUFFINY Z JAGOD Ą KAMCZACKĄ 150ml soku pomarańczowego 50ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej 260g mąki 130g cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka soli 50g świeżej jagody kamczackiej Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do muffinów(...)wykładamy papilotkami. W misce mieszamy na jednolitą masę sok, olej, jajka i skórkę pomarańczową. Dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Jagód wystarczy tak niewiele, ponieważ są dość kwaśne w smaku i w większej ilości jak dla mnie za bardzo zdominowałyby smak muffinów. Ciasto nakładamy do papilotek i pieczemy
les mirabellesrozny spsosob,to znaczy albo cukier daje sie wprost do owocow i bez dodania wody ogrzewa calosc na wolnym ogniu,lub tez mozna-zwlaszcza owoce miekkie ,takie jak jagody wlasnie-przesypac cukrem,tak by kazdy owoc byl obtoczony.Nastepnie odstawic na noc,a na drugi dzien rozpoczac gotowanie dzemu na wolnym ogniu.Wysokocukrowe dzemy w zasadzie nie wymagaja pasteryzowania.Chcialam zachecic jednak(...)tradycyjnym domowym sposobem bez uzycia gotowach srodkow zelujacych z konserwantami.Dzem smazymy kilka dni,az odparuje woda ,a dzem bedzie gesty i skoncentrowany.Skladniki na okolo 3 sloiczki:1000 g czarnej jagody ( okolo 2 l)300-350 g cukrusok z 1 malej cytryny1/4 lyzeczki kolendry w proszkuSPOSOB PRZYGOTOWANIA:jagody bardzo dokladnie wyplukac,usunac listki,zasuszone jagody i ogonki.Pozostawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest w stanie zastąpić prawdziwych, świeżych leśnych jagód.Przygotujemy jagody w naleśnikowych rożkach.Składniki:-ciasto naleśnikowe-1/2 kg jagód-cukier do smaku-jogurt lub śmietana Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Jagody posypujemy cukrem. Smażymy naleśniki. Placek naleśnikowy z jednej strony podwijamy pod spód.Nakładamy jagody i zwijamy rożki. Dekorujemy jogurtem
Maminek kulinarnymasą mascarpone i jagodami. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w kawie wyłóż serek mascarpone i jagody. Na koniec ułóż ostatnią warstwę i udekoruj wierzch kilkoma jagodami.Wierzch tiramisu posyp gorzkim kakao. Smacznego ! Artykuł Tiramisu z jagodami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEBogate w mieszankę zbożową ciastka dają zastrzyk energii na długi czas i zaspakajają głód, dlatego warto je wziąć ze sobą na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Dodatkowo zawierają jagody peruwiańskie, zwane też miechunką jadalną, które są skarbnicą witamin i składników mineralnych - zawierają dużą ilość witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12), wit. A, wit. C, a także(...)Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich Radix-Bis 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 szklanka ryżu preparowanego brązowego Radix-Bis 3 łyżki sezamu 2 łyżki mielonego lnu 50 g suszonej jagody peruwiańskiej Radix-Bis 50 g chipsów bananowych Radix-Bis 100 g masła 1 jajko 1/2 szklanki mleka 4-5 łyżek miodu Wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku i mieszamy
Kuchnia MagdaLeny