Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne, lekkie ciasto drożdżowe nadziane jagodami i białym serem. W sezonie letnim gdy mamy dostęp do jagód nie może zabraknąć bułeczek z jagodami. Na blogu widnieje już jeden przepis na jagodzianki , dzisiaj podaję wersję odrywanych bułeczek z jagodami i białym serem
Marta Gotujepomysł na prosty, lekki a jednocześnie wykwintny deser. Takie coś z niczego :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody maliny jagody 1 czekolada gorzka Galaretkę rozpuścić w wodzie. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec wsypując cukier puder. Ubijając wlać cienkim strumykiem wystudzoną galaretkę. Masę porozlewać do silikonowych foremek(...)papieru ozdoby. Foremki z piankami na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie. Oczywiście nie wlewając wody do środka foremki. Na wierzchu ułożyć maliny, obłożyć dekoracjami z czekolady i obsypać jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Desery , NA SPECJALNE OKAZJE , SŁODKO Tagged: czekolada , galaretka , jagody , kremówka , maliny
https:KKuchniaMniamagawy Do ozdoby: wiórki kokosowe jagody Jagody włożyć do blendera. Dodać mleczko kokosowe i syrop z agawy, zmiksować. Przelać do miseczki. Wsypać nasionka chia. Dokładnie wymieszać, żeby wszystkie nasionka zostały pokryte płynem. Odstawić do lodówki na noc. Rano wymieszać. Przełożyć do szklanek. Udekorować wiórkami kokosowymi i jagodami. Zdrowe, pyszne śniadanie gotowe
Moja Galeria SmakuJagody po ułożeniu na ciasto posypałam przez sitko odrobiną mąki ziemniaczanej. Ciasto pieczemy w foremce 25 x 30 cm. Polecam również : z jagodami , to najprostsze , francuskie jagodzianki oraz czekoladowe z jagodami oraz to z kruszonką
Proste Potrawypłatków kukurydzianych 50g płatków migdałowych 100g masła 150g białej czekolady Składniki na masę jogurtową: 1200g jogurtu greckiego (3 duże opakowania) 60g żelatyny w proszku 200g cukru pudru 350g jagód (borówek) 50g groszków z białej czekolady lub biała czekolada pokrojona na małe kawałki Składniki na owocową galaretkę: 200g jagód 90g cukru pudru 100ml wody 20g żelatyny w proszku Dekoracja: garść(...)wyłożyć na tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Docisnąć ręką, by masa dobrze się ułożyła w blaszce. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Wykonanie masy jogurtowej: 175g jagód (połowę) zblendować na jednolity mus wraz z cukrem pudrem. Lekko podgrzać. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na chwilę by napęczniała. Następnie delikatnie podgrzewać
Mania Wypiekaniapycha!!! Można je podać z przysmażoną bułką tartą, ze śmietaną i cukrem lub tak jak ja z prażonymi orzechami w miodzie... Polecam!!! Składniki na knedle z kaszy manny z jagodami na 8 dużych knedli 200 g kaszy manny 500 ml mleka 1/3 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 2 jajka mąka do podsypania 8 łyżek jagód 1/2 łyżki(...)połowę mleka, dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia. W reszcie mleka rozrabiamy kaszę manną, wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy, ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, studzimy. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą, odstawiamy. Do chłodnej masy dodajemy jajka i olej, dobrze wyrabiamy i przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatamy gładkie ciasto, ewentualnie podsypując mąką. Gotowe
Rozpustne gotowaniekremowy, wręcz aksamitny sernik na kruchym spodzie. Jest bardzo delikatny w smaku, dlatego postanowiłam wzbogacić go nieco dodając na wierzch jagody. Muszę przyznać, że efekt przekroczył moje oczekiwania. Sernik jest obłędny! Polecam!!! Składniki na sernik królewski z jagodami na formę o wymiarach 28x40 cm: KRUCHE CIASTO: 80 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 jajko(...)szklanki cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 g mrożonych jagód Gdy spód sernika się piecze przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki prócz jagód miksujemy na gładką masę. Z piekarnika ostrożnie wyjmujemy podpieczony spód, na nim równomiernie wykładamy masę serową, wszystko to posypujemy zamrożonymi jagodami, a wierzch ozdabiamy kratką z pozostawionych pasków ciasta. Tak przygotowane
Rozpustne gotowaniełyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę jagodową: 1 galaretka o smaku owoców leśnych lub czarnej porzeczki + 150 ml wody 250-260 g jagód (do zblendowania) 500 g serka śmietankowego naturalnego (można zastąpić serkiem homogenizowanym) 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera 120 g jagód (wrzucane do masy w całości) Dodatkowo: 150 g jagód(...)łyżka wody + 1 łyżka cukru (można zastąpić dżemem jagodowym) kilkanaście jagód do dekoracji WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści
Passions hobbies lifejogurtu naturalnego 250 g serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody GALARETKA 0,5 szklanki jagód 1 galaretka cytrynowa Masa jagodowa Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do przestygnięcia. Jagody zblędować, ja jagody po zmiksowaniu przecedzam przez sitko i dodaję do reszty składników sam sok (wtedy masa jest gładka ale nie nie jest(...)konieczne). Do jogurtu, serka oraz cukru dodać zmiksowane jagody i przestudzoną żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić aby masa delikatnie zaczęła gęstnieć. Na dno formy wyłożyć biszkopty i na nie przelewać tężejącą masę,wstawić do lodówki. Galaretka Jagody zblędować, przecedzić przez sitko. Sok jagodowy uzupełnić taką ilością wody aby płynu razem było 500 ml. Sok z wodą
RAROSSAdekoracji. Dokładnie myjemy cytrynę, ocieramy skórkę z połowy, dodajemy do masy, dolewamy jedną łyżeczkę ekstraktu z wanilii i mieszamy. Wyciskamy resztę cytryny – będzie potrzebna do ponczu. Dodajemy jagody do ciasta, delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni, pieczemy około 35 – 40 minut – ciasto po upieczeniu powinno(...)blat i wyrównujemy szpatułką lub nożem. Na pierwszą warstwę kremu nakładamy szprycą małe różyczki – w ten sposób nie będzie widać drobnych niedociągnięć z pierwszej warstwy ;) Wierzch dekorujemy świeżymi jagodami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyprawda sezon na jagody jeszcze przed nami, jednak do przygotowania tych pyszności nadadzą się również mrożone owoce, a takie być może jeszcze znajdziecie w swoich zapasach. Bułeczki są proste w przygotowaniu, a takie domowe są z całą pewnością najlepsze... Możemy przygotować je z klasyczną kruszonką lub podać z cukrem pudrem. Drożdżowe bułeczki z jagodami SKŁADNIKI(...)jagód PRZYGOTOWANIE : Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz olej i wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkujemy, kroimy na prostokąty, nakładamy jagody i po około
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZapraszam Was na pyszne razowe placuszki. Puszyste i bardzo sycące. Z jagodami. Na jogurcie naturalny. Składniki: Z przepisu wyszło 9 sztuk. 80 g mąki pszennej razowej*, 40 g mąki pszennej tortowej, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 jajko(...)jogurtu naturalnego **, 2 łyżki oleju rzepakowego, 70 g jagód do podania : jogurt naturalny, miód, jagody W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz jagód, na koniec wmieszać delikatnie owoce w masę. Smażyć na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Podawać z jogurtem naturalnym, miodem i jagodami. Smacznego. * u mnie mąka z dużą zawartością otrąb ** użyłam jogurtu o małej
Plate of JoySmażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Nakładałam ciasto łyżeczką lekko rozprowadzając ciasto, aby placuszki miały podobny kształt. W garnuszku podgrzewamy jagody, z cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy dosłownie kilka minut. Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem z jagodami. Smacznego
Plate of Joypuszka mleka skondensowanego słodzonego - 4 jajka - 75 ml śmietany kremówki 30% - 200g białej czekolady - 3 łyżki budyniu śmietankowego - 2 szklanki jagód - 1 laska wanilii * sos jagodowy: - 1 szklanka jagód - 1-2 łyżki wody - 1 łyżka cukru (lub więcej - w zależności od smaku) Przygotowanie spodu ciasta: Jajka ubić z cukrem na białą i puszystą masę. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli(...)Masę podzielić na pół. Połowę przełożyć do drugiej miski. Dodać śmietanę kremówkę, ziarenka z wanilii i rozpuszczoną, w kąpieli wodnej, białą czekoladę. Dokładnie zmiksować. Masę przelać na schłodzony spód. Jagody dokładnie umyć i zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko. Dodać do 2 części masy serowej i zmiksować. Dodać budyń i dokładnie wymieszać. Delikatnie przełożyć masę jagodową na masę serowo-waniliową
CookYourselfpysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. 'jagodzianki, bułki z jagodami' Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): - 550g mąki pszennej - 250 ml mleka - 200 g masła - 2 jajka - 30 g drożdży (świeżych) - 5 łyżek cukru - laska wanilii(...)jagód - cukier puder do jagód (wg uznania) Mleko z laską wanilii podgrzać i rozpuścić w nim masło. Przestudzić. Wyjąć laskę. Z drożdży, cukru i mąki przygotować zaczyn wg tego przepisu . Do misy przesiać mąkę, dodać 4 łyżki cukru, wlać ciepłe mleko z masłem, wbić jajka i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dodać więcej mąki. Ciasto przykryć
CookYourself