ciasta był deser. Po części zdrowy, bo zawierający jagody i banana, z drugiej strony kaloryczny dzięki bitej śmietanie, ale tak to już z deserami bywa ;-) Jeżeli macie zamrożone jagody, to polecam. W innym wypadku pozostaje ich zakup lub.... czekanie na sezon :-) Składniki na 4 desery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta(...)miseczki. Do małej miseczki przesypać nieco jagód (posłużą do dekoracji), a pozostałe wsypać do zostawionej bitej śmietany i zmiksować. Deser robimy w następujący sposób: Na samo dno pucharka wkładamy łyżkę kremu jagodowego, następnie mus czekoladowy, na to wyciskamy szprycą nieco bitej śmietany, kładziemy pozostały krem jagodowy, wyciskamy śmietanę i na sam koniec posypujemy jagodami. Inaczej: Krem jagodowy
Passions hobbies lifeżelazo- może pomóc w menopauzie i usprawnić życie seksualne JAGODY : pomagają w zwalczaniu kilku typów raka pomaga zmniejszyć uszkodzenia wywołane Alzheimerem poprawiają wzrok pomagają zwalczać nadciśnienie bogaty w antyoksydanty zawiera witaminę C, E , magnez, ryboflawinę pomagają przy infekcjach pęcherza PIECZONA OWSIANKA Z JAGODAMI I GRANATEM Składniki: 2,5 szklanki płatków owsianych 2,5 szklanki mleka 1 łyżka(...)szklanka jagód 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli garść owoców granatu 2 białka jajka 2 łyżki soku jabłkowego SOS: 2 łyżki jogurtu bałkańskiego,1 łyżka mleka,1/4 łyżeczki cynamonu+ odrobina miodu Przygotowanie: Płatki zalej mlekiem, dodaj cynamon, ekstrakt waniliowy, sól, sok jabłkowy. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Dodaj do mieszanki płatków, razem z jagodami. Wmieszaj
Gotowanie to kochanieBardzo lubię sernik, ale najbardziej gotowany. Jest delikatny, wilgotny. Dzisiaj wzbogaciłam go jagodami. Ciasto z pewnością będzie wszystkim smakować. Jest doskonały na święta i przeróżne rodzinne uroczystości . Składniki: Biszkopt według przepisu http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/07/truskawkowa-fantazja-dzisiaj-proponuje.html Masa serowa: 1 kg sera 3 jaja (pianę ubić z białek) 20 dag margaryny 1,5 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. mleka(...)warstwą dżemu jagodowego i wykładamy jagody. Na jagody wylewamy ciepłą masę serową i schładzamy. Na masę serową kładziemy cieńszy biszkopt i nasączamy ponczem. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na biszkopt. Wierzch ciasta możmy ozdobić starta czekoladą lub jagodami. Smacznego
Salonik smakówcukru 2 żółtka łyżka zimnej wody Na nadzienie: 500 g jagód 2 białka 125 g cukru Dodatkowo: mąka do posypania blatu kuchennego i tłuszcz do posmarowania formy Przygotowanie: Jagody umyć i najlepiej rozłożyć je na blasze wyłożonej ręcznikami papierowymi, wtedy prędko osuszą się. Następnie przesiać mąkę na stolnicę, ułożyć na niej posiekane masło, dodać cukier, żółtka, łyżkę zimnej wody(...)Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. W międzyczasie przygotować nadzienie, ubijając na sztywno białka z cukrem. Połowę masy wymieszać z jagodami i ułożyć na podpieczonym cieście, drugą połowę masy ostrożnie rozsmarować na pierwszej. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C i piec jeszcze przez 30 minut. Po wyciągnięciu tarty
Passions hobbies lifedeser jest dla Was! Częstujcie się!"Składniki:360 ml śmietanki kremówki120 ml mleka + 1 łyżka3 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią3 łyżeczki żelatyny w proszku1 trawa cytrynowaPół szklanki jagód + 2 łyżki cukru + łyżka wodySposób przygotowania:Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy mleko i wrzucamy przekrojoną wzdłuż trawę cytrynową. Dodajemy cukier puder z wanilią. Gotujemy do momentu, gdy śmietanka zaczyna wrzeć(...)powstały grudki.Śmietankę przelewamy do foremek – najlepiej silikonowych – odstawiamy na około 2-3 godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos jagodowy.Do rondelka wrzucamy umyte i osuszone jagody. Posypujemy cukrem i zalewamy wodą, mieszamy. Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez około 10-15 minut.Studzimy.Gotową Panna Cottę wykładamy na talerz i polewamy jagodami.Smacznego!*Aby masa wyszła łatwo
Słodkie Przyjemnościzimno z brzoskwiniamiSernik na zimno z owocamiSernik orzechowy z brzoskwiniamiSernik szachownica Sernik z brzoskwiniamiSernik z mlekiem i kokosem Sernik z pomarańczową piankąSeromakowiec Strucla drożdżowa z serem i jagodami Szarlotka idealna Szarlotka krucha Szarlotka Sióstr DuchaczekSzarlotka sypanaSzarlotka tatrzańska Śmietanowiec z galaretkamiTiramisuTorcik serowo-truskawkowyTort brzoskwiniowyTort czekoladowyTort czekoladowy z wiśniami Tort kajmakowy Tort kawowo-makowy z masą kawową(...)Francuskie paluszki z solą i kminkiemKruche babeczki z kremem Muffinki czekoladowe z wiśniami Muffinki kawowe Muffinki pomarańczowo-cytrynoweMuffinki z bananami Muffinki z brzoskwiniamiMuffinki z jagodami Muffinki z mirabelkamiMuffinki z musli Muffinki z rabarbaremMuffinki z truskawkamiOponki z seremPączki hiszpańskie Pączki rogatePączki serowe Pierniczki czeskie Pierniczki lukrowanePierniczki świąteczne Torciki warszawskie / Ciastka warszawskiWafle białe z bakaliami
Kuchnia domowa Anichrupiący spód też ma mieć.Super, wszystko jasne. Przez trzy dni myślałam, jak taki sernik urozmaicić, aż w końcu wymyśliłam. W serniku są nie tylko jagody (a właściwie borówki amerykańskie, bo świeżych jagód w Danii nie ma, o ile ich sobie człowiek sam w lesie nie nazbiera), ale też jagodowy dżemo-mus.Problemu zaczęły się wczoraj, gdy zabrałam się(...)lekki, ale nie piankowy. Z lekką cytrynową nutą, niezbyt słodki, cudownie jagodowy, barwi język na fioletowo. Zakochaliśmy się w nim oboje, jak na Walentynki przystało.Cytrynowy sernik z jagodami (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:130 g ciastek digestive60 g masłamus jagodowy:450 g jagód (mogą być mrożone)125 g cukru trzcinowegosok
Pożeraczka, czyli raz adobrzejagody amerykańskiej ½ szkl. jagód goji ½ szkl. płatków czekoladowych ½ szkl. lukru cytrynowego Wykonanie. Obrane bataty obrać, pokroić , ugotować i zmiksować na puree. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajka, miksować. Następnie dodawać po jednej łyżce mąkę z proszkiem, miksować. Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji i płatkami czekolady. Polecam, ciasto jest naprawdę warte grzechu, bez pokuty
Kulinarny karnet ChristopheraLody jogurtowe z jagodami to przepyszny smakołyk, który możemy wykonać również z dodatkiem innych ulubionych owoców. To zdrowy, orzeźwiający i prosty w przygotowaniu deser w sam raz na upalne dni, który błyskawicznie znika z pucharków. składniki na 2 porcje 300 g jagód 500 g gęstego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki miodu przepis Umyte(...)odsączone z wody jagody umieszczemy w misce i blendujemy je do uzyskana jednolitej konsystencji. Do jagód dodajemy jogurt oraz miód i wszystko jeszcze raz dokładnie łączymy blenderem. Masę lodową wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc, w trakcie mrożenia mieszamy ją około 5 razy co godzinę. Artykuł Lody jogurtowe z jagodami + film pochodzi
Smakowite Danialukrowaną polewą (foremka keksówka 30x12 cm) Składniki: 300 g świeżych jagód 120 g masła 3 duże jajka 200 g cukru 400 g kefiru 400 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Jagody przebrałam, przełożyłam na sito i dokładnie opłukałam. Odcedziłam z wody. Masło(...)piany. Można ubić rózgą. Do masy wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie krótko wymieszałam, tylko do połączenia składników. Ten etap mieszania również można zrobić rózgą. Jagody przesypałam mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszałam. Do przygotowanej masy/ciasta wsypałam jagody i wymieszałam. Piekarnik ustawiłam na 160 ° C (g/d) Foremkę, keksówkę 30x12 cm wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką
Kuchnia u KrysiPrzypomina mi wspólne wypady do lasu aby zebrać słodkie owoce. To beztroskie dzieciństwo kiedy podkradałam jagody z nadzieją, że babcia nie zauważy, że w słoiku ich nie przybywa. Często zupę jagodową podaję ze słodką śmietanką. Wtedy zupa smakuje jak pierogi z jagodami. Zupę podałam z makaronem Arc Pol krajanka 4-jajeczna . Arc Pol to firma produkująca(...)każdy znajdzie coś dla siebie z bogatej oferty. Składniki: 500 ml jagód 1 l wody 1/2 op. krajanki 4-jajecznej Arc Pol 1/2 szkl. cukru pół łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka słodkiej śmietanki 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Krajankę 4-jajeczną Arc Pol ugotować al dente. Jagody umyć. Do garnka wlać wodę, cukier raz jagody. Gotować
Kuchnia w oparachdobrej herbaty. Składniki: (na 12 sztuk) 1/3 szklanki suszonych jagód Goji Look Food 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego EXTRA VIRGIN BIO Look Food 1 jajko M Przygotowanie: Jagody Goji wkładamy do misy blendera z nożami i lekko(...)rozdrabniany. Do jednej miski wsypujemy cukier, mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz rozdrobnione wcześniej jagody Goji. Mieszamy łyżką – mi pomaga moja mała pomocnica W drugiej misce mieszamy rozpuszczony olej kokosowy, mleko i jedno jajko. Do suchych składników wlewamy mokre, całość mieszamy łyżką do połączenia. Masę przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffinki (do 2/3 wysokości). Babeczki
Słodkie okruszkiniebieskie galaretki w proszku (każda na 500ml wody) 1 szklanka umytych, osączonych jagód 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Wierzch: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka (użyłam niebieskiej) 1 fix do śmietany 1-2 łyżki cukru pudru 2 szklanki umytych, osączonych jagód Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC(...)dokładnie wymieszać. Następnie dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i 1 szklankę jagód, wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu położyć drugi kawałek ciasta, lekko docisnąć. Wierzch: 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać jagodami. 11. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić
Mała Cukierenka