wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, papierówki... Jagody w tym roku nie obrodziły tak, jak bym chciała. Niedzielny prawie trzygodzinny spacer po lesie zaowocował zaledwie 2 litrami uzbieranych jagód. Zdecydowanie za mało, ale wystarczyło na pierogi, jagodzianki i dwa słoiczki dżemu:) Co można napisać o jagodziankach? Że są mięciutkie, puchate, wypełnione jagodami aż po brzegi - takie smakują(...)200ml mleka 20g drożdży 0,5 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 400g mąki luksusowej (typ 550) 50g masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka esencji waniliowej nadzienie: 2 szklanki jagód 1-2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej kruszonka: 50g masła 80g mąki 50g cukru białko do posmarowania Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki
Obiad gotowytylko, też świetnie będą smakować. Tarta zrobiona na kruchym spodzie, z przepisu, z którego ostatnio piekę wszystkie kruche ciasta. Do środka, jako nadzienie wrzuciłam ok. 700 g owoców – jagód, malin i truskawek. Do owoców dodałam 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. W zależności od owców, część z nich się rozpuściła, tworząc masę, część z nich pozostała(...)u017c\u00f3\u0142tka\r","\r","Nadzienie\r","700 g dowolnych owoc\u00f3w\r","2 \u0142y\u017cki cukru\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej"],"name":"Krucha tarta z jagodami, malinami i truskawkami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Z podanych sk\u0142adnik\u00f3w zagnie\u015b\u0107 zwarte ciasto. \r","Je\u015bli trzeba, ciut dosypa\u0107
Mieszam w Garnkustonuje oryginalny smak i zapach amarantusa (który z czasem można polubić). Gwarantuje Wam, że w połączeniu z bananem, cynamonem i jagodami smakuje rewelacyjnie. Amarantusanka z bananem i jagodami 2018-01-03 14:25:02 Porcje 1 Oceń Zapisz przepis Drukuj Czas gotowania 25 min Czas gotowania 25 min Składniki Amarantus, ziarno - 40 g (2.67 x Łyżka(...)Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 250 g (1 x Szklanka) Czarne jagody, mrożone - 50 g (0.5 x Opakowanie) Daktyle, suszone - 15 g (3 x Sztuka) Banan - 120 g (1 x Sztuka) Jogurt grecki - 20 g (1 x Łyżka) Cynamon - 2 g (0.4 x Łyżeczka) Cukier wanilinowy - 4 g (1 x Łyżeczka) Sól biała - 1 g (1 x Szczypta) Przygotowanie Amarantus
Powiedz dietom nieLato wciąż trwa, a dzisiaj do Katowic powróciło słońce! Z tej okazji przygotowałam dla Was wpis z najlepszymi przepisami z wykorzystaniem owoców leśnych! Maliny, jagody, borówki i jeżyny królują dzisiaj na blogu! Są koktajle, puddingi, crumble i wiele innych pyszności! Korzystajcie z lata na ile się da! Gofry z malinami i bitą śmietaną Crumble z owocami leśnymi Koktajl malinowo(...)malin i borówek amerykańskich Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Pudding chia z musem malinowym Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kisiel jeżynowy Kokosowy pudding chia z musem jeżynowym Koktajl bananowo-jeżynowy
Moja smaczna kuchniapiekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. W tym czasie starannie myjemy jagody i robimy "serek". Orzechy nerkowca odsączamy z wody, dodajemy 2 łyżeczki miodu, sok z cytryny, mąkę kokosową i 3-4 łyżki jagód, starannie miksujemy blenderem, aby uzyskać jak najbardziej jednolitą masę. Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, odlepiamy(...)papier i obcinamy nierówne brzegi. Na niemal całą powierzchnie ciasta nakładamy masę z nerkowców, tylko około 5 cm od końca zostawiamy wolne. Następnie posypujemy "serek" pozostałymi jagodami (zostawiamy trochę owoców do dekoracji). Delikatnie zwijamy ciasto w kierunku nieposmarowanej końcówki. Zwiniętą roladę wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę. Mleko kokosowe, olej kokosowy, kakao i miód
Quinoa Raz!zastygła. galaretka owocowa: Galaretkę rozpuszczamy w max 400 ml przegotowanej, gorącej wodzie. WAŻNE ! wody dodajemy o ok. 100 ml mniej, niż podane jest na opakowaniu. Jagody leśne miksujemy z pomocą blendera. Do jagód przelewamy lekko przestudzoną galaretkę i całość dokładnie miksujemy. Schłodzoną galaretkę przelewamy na masę serową i całość pozostawiamy w lodówce do stężenia, im dłużej tym lepiej. Rada(...)pozostawiony w lodówce na kilka godzin, łatwo i ładnie będzie się kroił. Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, łączenie jej z ciastem, delikatnie okrawamy nożem. Wierzch dekorujemy jarzynami, jagodami i miętą. Cukier... budzi skrajne emocje, choć każdy z nas jego smak zna… lubi go, delektuje się nim, pociesza, uspokaja, wspomina, marzy, a czasem nawet tęskni… Słodki smak
Moniki SmakołykiDzisiejszym przepisem otwieram tegoroczny sezon na jagody (borówkę czernicę). Pomysł na to ciasto zrodził się w mojej głowie wczoraj po zbiorze jagód. Poza tym wczorajszy jagielnik z truskawkami (przepis wkrótce) zniknął w mgnieniu oka i zostałam poproszona o kolejny. Po zmiksowaniu kaszy jaglanej z jagodami masa przybrała lawendowy kolor, więc pod wpływem impulsu dodałam kwiaty lawendy(...)kwiatami z dwóch kłosów lawendy, dwiema łyżkami jagód, śmietaną, żelatyną i cukrem. Masę jaglaną wyłożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Na masę jaglaną wysypać resztę jagód. Rozłożyć je równomiernie. Lekko ściętą galaretkę wyłożyć na jagody. Wierzch ciasta udekorować pojedynczymi kwiatkami lawendy. Jagielnik odstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Ważna uwagi: jagielnik wyjąć z lodówki na przynajmniej kwadrans przed podawaniem
Weekendy w domu i ogrodzieoraz kandyzowanej skórki z pomarańczy: Ciasto drożdżowe na noc bez wyrabiania . Tym razem postawiłam na dodatek świeżych owoców. A że sezon na jagody właśnie zawitał w kalendarzu, postanowiłam rozpocząć go z przytupem, ciastem z jagodami właśnie! Uroku dodaje tu dodatkowo dobrany pod kolor fioletowy lukier :) Drożdżowe ciasto z jagodami piekłam w ramach wspólnej, fejsbukowej(...)szkl. cukru 1 mały cukier wanilinowy [16g] 3 jajka - małe 1/2 szkl. oleju 1 aromat waniliowy 1/3 szkl. zimnego mleka 2 szkl. mąki 2-3 garście świeżych jagód LUKIER: 1/2 szkl. cukru pudru kilka kropel aromatu waniliowego szczypta fioletowego barwnika spożywczego 1-3 łyżki gorącego mleka - ilość płynu zależy tu od stopnia płynności lukru jaki chcemy uzyskać
Grunt to przepis!się z jagodami. Składniki: banan ½ świeżego ananasa 400g jogurtu naturalnego szklanka jagód miód/stewia/fruktoza do smaku Sposób przygotowania: Jagody myjemy i odsączamy na sitku. Banana obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki. Miksujemy banana z jagodami(...)ananasem i jogurtem naturalnym. Ewentualnie jeśli lubimy słodsze koktajle możemy dosłodzić miodem/stewią czy fruktozą Na upały świetnie sprawdza się użycie zamrożonych jagód dzięki czemu napój jest przyjemnie chłodny. Wierzch możemy dodatkowo posypać płatkami migdałów i jagodami
Pyry na Gazsię pięknem dnia i mając w sobie mnóstwo pozytywnej energii;) I z tej całej radości po powrocie do domu popełniłam na ochłodę taką oto kawę mrożoną. Oczywiście z jagodami, które po ostatniej wyprawie do lasu rządzą w kuchni. Lody, mleko, śmietanka i jagody - ta kawa z powodzeniem zastąpi deser w upalną pogodę. Pycha! Składniki (na 2 porcje(...)żeby cukier się rozpuścił, a jagody puściły sok, ostudzić. Dwie łyżki jagodowego pure odłożyć. Kawę rozpuścić w mleku. Śmietankę ubić na miękką pianę, wymieszać z odłożonym wcześniej pure. Na dno wysokich szklanek wyłożyć jagodowe pure, po 2 gałki lodów, wlać kawę, wrzucić lód (opcjonalnie), na wierzch wyłożyć bitą śmietankę i udekorować całymi jagodami, listkami mięty. Podawać
Obiad gotowySłodycz sernika można regulować słodyczą sosu jagodowego dodając więcej cukru, to informacja dla słodyczożerców. Zapewniam jednak, że naturalne jagody z jogurtem nie wymagają dosładzania, czego też osobiście nie czynię, a więc po zmiksowaniu jagód z jogurtem odlewam dla siebie bez cukru, a reszta rodziny dostaje słodzony… a niech się(...)tuczą! Składniki: • 1 kg sera • 1/2 szklanki cukru • 200 g śmietanki kremówki 30% • 5 jajek • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 100 g czekolady lub płatków czekoladowych • 1 szklanka jagód Sos jagodowy • 1 szklanka jagód • 1 mały jogurt • 3 łyżki cukru Wykonanie: • Okrągłą tortownicę 24 cm średnicy wysmarować masłem, wyłożyć na dno papier do pieczenia. • Wymieszać ser ze śmietaną
To co kochamcałość dosłodziłam miodem. Następnym razem zamiast miodu mam w planie użyć świeżych daktyli lub żurawiny. Możecie również spróbować opcji z gotowaniem kaszy na mleku ale kokosowym a zamiast jagód użyć samych daktyli, malin czy innych owoców o dość intensywnym smaku. Przypominam również o przygotowaniu kaszy jaglanej do gotowania. Aby pozbyć się goryczki z kaszy, warto ją wcześniej podprażyć na suchej(...)przygotowujemy do gotowania. Gotujemy kaszę w mleku z dodatkiem cynamonu i soli. Po ugotowaniu dodajemy miód i opłukane wcześniej jagody. Dodajemy banan i jabłko. Blendujemy na gładką masę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/pudding-jaglany-jagodami/ BosowKuchni Artykuł Pudding jaglany z jagodami, bananem i jabłkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuugotowałam na mleku z dodatkiem syropu klonowego. Danie ułożyłam warstwami. Zaczęłam od musu jagodowego, puddingu z tapioki, następną warstwą były świeże, całe jagody, pudding z chia, ponownie mus jagodowy i znów pudding. Całość zwieńczyłam świeżymi jagodami i pokrojonymi śliwkami. Jest to z pewnością śniadanie, które da Ci zastrzyk energii na resztę dnia! Polecam! Składniki (na 2 porcje(...)odstawiam na kilkanaście minut. Jagody miksuję na mus. W naczyniu układam warstwami kolejno mus jagodowy, pudding z tapioki, świeże jagody w całości, pudding z chia, ponownie mus malinowy, pudding i mus. Całość dekoruję pozostałymi jagodami oraz śliwkami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaspotkałam się z różnymi metodami przygotowywania nadzienia. Jedni dają same jagody, drudzy dodają np. mąkę ziemniaczaną. Ja postanowiłam wypróbować nadzienie z kiślem. Fajnie związał sok z jagód i nadał jagodom ciekawego smaku. Składniki: ciasto 3,5 szklanki mąki szklanka wrzątku szczypta soli farsz 3 szklanki jagód 2 łyżki kiślu o smaku owoców leśnych 4 łyżki cukru pudru(...)bułki Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą. Zalewamy wrzątkiem. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Jagody myjemy, odcedzamy na sitku. Cukier mieszamy z kiślem i tartą bułką. Tak przygotowaną mieszanką posypujemy jagody. Mieszamy. Ciasto rozwałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz. Zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia. Podajemy z jogurtem lub śmietaną. Można jeszcze
Pobite gary Barbarymiski z zimną wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny. Do jednej miski wsypujemy składniki suche – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mielone migdały – mieszamy. Dodajemy żurawinę i jagody goji – ponownie mieszamy. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, wlewamy olej, maślankę i aromaty, dodajemy startą skórkę z cytryny – łączymy składniki rózgą (mieszamy – nie ubijamy). Następnie do miski(...)ciasto muszą mieć temperaturę pokojową (najlepiej przygotować je dzień wcześniej – wieczorem. 2. Ciasto wyrabiamy rózgą, łyżką lub szpatułką – nie używamy robota. Placek na maślance z gruszkami, suszoną żurawiną i jagodami goji należy do ciast bardzo lubianych – puszysty, wilgotny, aromatyczny – do kawy, herbaty, czy nawet kubka mleka. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam
mojewypiekiinietylko