z jagodami - 7023 przepisów (strona:20/469)

Jagodowy sernik na zimno 186

słomki ptysiowej Brześć 1 kg sera twarogowego (z wiaderka) 400 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany 30 % 6 łyżeczek żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 1 szklanka jagód Zaczynamy od zalania żelatyny mlekiem, gdy napęcznieje rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Następnie spód tortownicy (fi 26 cm) wykładamy równą warstwą słomki ptysiowej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno(...)prostu wymieszać jagody z masą serową i nie bawić się w robienie warstw. Polewa jagodowa: 1/2 szklanki jagód 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jagody blendujemy, a następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy, rozprowadzamy na wierzchu sernika. Odstawiamy do schłodzenia na 2-3 godziny. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Jagodzianki maślane wypełnione po brzegi jagodami! 192

Jagodzianki, przepyszne bułeczki z jagodami, bardzo bardzo maślane, wypełnione po brzegi jagodami. Te jagodzianki nazywam ultra jagodziankami, bo mają w sobie gigantyczną ilość jagód. Na jedną jagodziankę dodaję 4 czubate łyżki jagód, ciasto jest bardzo maślane, przepyszne i bardzo cieniutkie. Jagodzianki można wykonać z kruszonką lub bez, jak kto lubi. Maślane jagodzianki robię zawsze z kruszonką(...)dość proste do zrobienia, najlepiej wykonywać je w robocie planetarnym ponieważ ciasto musi być odpowiednio długo wyrabiane. Polecam każdemu ten przepis kto uwielbia jagodzianki, w których jest pełno jagód! PRZEPIS NA MAŚLANE JAGODZIANKI  Otrzymasz 6 dużych jagodzianek lub 8 mniejszych składniki: - 370 g mąki pszennej typ 480 - 170 g mleka  - 12 g drożdży świeżych - 70 g cukru

SMYKWKUCHNI
Racuchy 107

tłuszczu i to już prawie wszystko. W tak zwanym międzyczasie należy przygotować prostą i szybką frużelinę z jagód z dużą ilością cynamonu. Do przygotowania frużeliny użyłam mrożonych jagód , ale mogą być również jagody w soku własnym. Kiedy nastanie sezon, to oczywiście najlepsze będą świeże. Jagody wystarczy zagotować z cukrem i cynamonem, z żelować i gotowe. Frużelina jest przepyszna(...)pączków. Polecam! Print Racuchy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Krągłe małe racuszki podane z cukrem pudrem lub jagodową frużeliną. Course Desery Cuisine Polska Keyword jagody Prep Time 15 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 35 minutes Servings 25 Author Anna Ingredients 220 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru

SprawdzonaKuchnia.pl
Jagodzianki 108

mąki pszennej 250 ml mleka 50 g cukru 25 g świeżych drożdży 75 g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka soli 3 żółtka skórka starta z połowy cytryny 500 g jagód 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżeczkami cukru. Gdy będą już płynne, dodać 1 / 3  szklanki podgrzanego(...)ciasto aż do momentu, gdy będzie odchodziło od ręki (ok. 25 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody przebrać, wymieszać z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę, rozpłaszczyć na kwadrat i podzielić

niecodziennikpary
Mini torciki bezowo jagodowe 112

zrobienia tego deseru wykorzystałam białka które zostają mi po pieczeniu ciasta kruchego albo drożdżowego. Jagody miałam zawekowane w słoikach bez cukru. Są to jagody w swoim soku. Słodkie koszyczki przełamane są kremem który nie jest słodki, dzięki czemu beza nie jest przesłodzona. Można wykorzystać jagody mrożone. składniki koszyczki bezowe: 1/2 szklanki białek(...)zostawiam uchylone drzwiczki żeby bezy się wysuszyły. Krem: Żelatynę namaczam w soku z jagód, jak napęcznieje rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję do 100 ml jagód i mieszam. Śmietanę schłodzoną ubijam na sztywno, dodaję jagody wystudzone i lekko tężejące i mieszam mikserem. Krem wstawiam do lodówki na 20 minut. Przekładam go do szprycy i dekoruję nim koszyczki. Dodaję do łyżeczce

wesoła kuchnia
Ciasto z galaretką , jagodami i bitą śmietaną 175

opakowaniu galaretki) i około 2 szklanek jagód do posypania góry ciasta (można użyć innych owoców) na bitą śmietanę: 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30% lub 36% 40 g cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny (około 15 g) 70 ml gorącego mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z jagodami i bitą śmietaną Przygotowanie: Najpierw przygotuję(...)przekładam na górę wystudzonego ciasta i równo rozsmarowuję. Tak przygotowane ciasto wstawiam na lodówki na co najmniej 30 minut, żeby masa stężała. Gdy galaretka zacznie tężeć, górę ciasta posypuję jagodami (wypłukanymi i osączonymi), i za pomocą łyżki polewam tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki, do momentu zastygnięcia galaretki. Ciasto z galaretką i jagodami jest gotowe

Uwaga Babcia Gotuje
Jagodowa fantazja 308

szklanki wrzątku, dodać zmiksowane jagody  i wymieszać  z jedną częścią masy. 5. Na wystudzony biszkopt wylać białą masę i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylać masę jagodową i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. 6. Mus jagodowy: Galaretkę rozrobić w ½ szklanki wody, zagotować, dodać 1 szklankę zmiksowanych jagód. Mus wylać na jagodową(...)masę. 7. Dekoracja: Śmietanę ubić, dodać cukier puder i dalej ubijać na sztywno. Ciasto udekorować bitą śmietaną i jagodami

Szalona Kuchnia Eweliny
Stefania z jagodami i czekoladą 519

Ciasto na herbatnikach z kaszą manną, znane pod nazwą Kaszak. U mnie w wersji fioletowej, bo przygotowane z jagodami. Warstwa bitej śmietany z tartą czekoladą i świeżymi jagodami, wnosi nieco lekkości i świeżości. ok 200 g herbatników maślanych 4 szklanki mleka 1 szklanka kaszy manny 200 g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka(...)jagód leśnych (ok 160 g ) BIAŁY KREM: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady białej 1/2 szklanki jagód leśnych Formę o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Jagody zmiksować w blenderze na gładki mus. W garnku doprowadzić do wrzenia mleko z cukrem i masłem. Kiedy się zaczną

https:KKuchniaMniam
Jagody 208

zalecany kobietom w ciąży, natomiast kwas elagowy przeciwdziała rozwojowi raka płuc, przełyku oraz krtani. Właściwości jagód i borówek wykorzystywane są również w lekach. Np. wyciągi z liści zawierają substancje działające podobnie jak insulina czyli regulują poziom cukru we krwi „cukrzyka”. Sezon na jagody to głównie lipiec , natomiast w sklepie są dostępne Jak możecie wykorzystać jagody w kuchni?? Poniżej kilka propozycji: Jagodowy deser Naleśniki z mascarpone i borówkami Koktajl z borówek   Artykuł Jagody pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Chlebek bananowy z jagodami goji i kisielem 160

zalegają w domu i zastanawiamy się, co można z nich zrobić Jeśli nie macie w domu jagód goji, świetnie będą się nadawały inne suszone owoce. Ciasto jest bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu, a wychodzi niezwykle lekkie i puszyste. Chlebek bananowy z jagodami goji i kisielem 80 g mąki kukurydzianej 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 opakowanie(...)jajecznej i zmiksować. Mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i jagody goji zmieszać ze sobą w osobnym naczyniu. Wsypać do mokrych składników i krótko zmiksować do połączenia. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut do suchego patyczka. Artykuł Chlebek bananowy z jagodami goji i kisielem pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Najlepsze bułeczki z serem i fragment mojej książki „Niebo nad lasem” 151

brzegach brzydkie zacieki, które teraz wyglądały jak gdyby ktoś wylał coś na papier… Jagoda delikatnie wsunęła palce do środka, aby wyjąć znalezisko. Koperta niemal rozpadła się jej w dłoniach. Wszystkie sklejone części puściły i koperta sama opadła na podłogę. W tym momencie oczom Jagody ukazało się to, co widać przez długie lata przechowywała koperta… Patrzyła teraz na zdjęcie(...)lekką zadumą i smutkiem, lekko unosząc brodę. Mina dziecka wskazywała, że patrzy ono na coś lub na kogoś w dali. Fotografia była wypłowiała i miała podniszczone, wytarte rogi. Jagoda delikatnie obróciła zdjęcie. Na jego tylnej części w lewym, górnym rogu widniał podpis: lipiec, 1939r., zaś poniżej czyjaś ręka, zapewne ta sama, która podpisywała kopertę, nakreśliła jedno słowo: Róża. (…) / Renata

Raj dla Podniebienia
Tort leśny z jagodami 199

pyszny i pięknie się prezentujący tort zachwyci Waszych gości. Jagody nie tylko nadają mu smak, ale również sprawiają, że krem jest pięknie fioletowy. Świetnym dopełnieniem tortu jest udekorowanie go startą czekoladą, jagodami i zielonymi liśćmi. Moje liście przygotowałam sama z masy marcepanowej, do której dodałam odrobinę zielonego barwnika w proszku. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli(...)kawy lub kawy zbożowej rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru Na krem: 200 g jagód 100 g białej czekolady 500 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżeczki żelatyny 2 śmietan-fixy Na dekorację: 50 g gorzkiej czekolady jagody pozostałe dekoracje np. zielone liście z marcepanu lub masy cukrowej WYKONANIE Biszkopt

Passions hobbies life
Sernik jagodowy z białą czekoladą 154

Włoszczowa )  1 szklanka cukru pudru 4 jajka 2 żółtka 150 g białej czekolady 150 g śmietanki 30% 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g jagód Frużelina jagodowa: 200 g jagód 30 ml wody 1/4 szklanki cukru 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny + odrobina wody  1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody Wykonanie sernika jagodowego: 1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze(...)miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i czekać, aż czekolada się rozpuści. Płynną czekoladę dodać do masy serowej - dobrze połączyć składniki. Na koniec do masy serowej dodać jagody, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką - nie miksować. Masę serową wylać na przygotowany spód. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę

kolorowotorcikowo
Jagodowa panna cotta 157

cudownie jest delektować się włoską pysznością w polskich smakach lata! Jagodowa panna cotta Potrzebujesz: 200g jagód 3 łyżki soku z cytryny 60g cukru 300ml śmietanki kremówki (30%) 100ml mleka 3 łyżeczki żelatyny w proszku/ 3 listki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowo: cząstki brzoskwini jagody listki melisy lub mięty Sposób przyrządzenia: 1. W małym rondelku zagotuj jagody z cukrem i sokiem z cytryny. 2. Gorące jagody zblenduj. 3. Żelatynę zalej wodą i odczekaj, aż napęcznieje. 4. W drugim rondelku umieść śmietankę z mlekiem- doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika. 5. Do gorącej śmietanki dodaj napęczniałą żelatynę- wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się. 6. Dodaj zmiksowane jagody, wymieszaj i rozlej do salaterek- wystudź w temperaturze

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jagodzianki-bułeczki z jagodami 598

kawałki. Ciasto powinno byc puszyste i lekko odchodzić od ścianek naczynia. Przykryj folia i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Jagody wymieszaj z cukrem i ziemniaczaną mąką. Podziel ciasto na 18 kawałków. Na każdy ułóż po czubatej łyżce jagód i zwin. Formę o wielkości 35 cm x 45 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż bułeczki na blasze(...)wyrośnięte. Wyjmij bułeczki z piekarnika i ostudź. Uwielbiam jeść jagodzianki lekko przestudzone. Sa wtedy najlepsze! Bułeczki można zamrozić.         Spara Spara The post Jagodzianki-bułeczki z jagodami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia