które nadały sernikowi soczystości i zrównoważyły jego słodki smak. Wierzch stanowi natomiast polewa owocowa, a raczej mus z jeżyn i jagód, z dodatkiem śmietany kremówki, która sprawiła, że stał się on kremowy, aksamitny, pyszny... Polecam!!! Składniki na sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą na tortownicę o średnicy 20 cm kilka herbatników na spód (lub biszkoptów) MASA SEROWA(...)szklanki wrzątku 1/2 szklanki jagód POLEWA JEŻYNOWO-JAGODOWA: 3/4 szklanki jeżyn 3/4 szklanki jagód 200 g śmietany 30% około 2-3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 pełna łyżeczka żelatyny 3 łyżki wrzątku Zaczynamy od przygotowania polewy. Do garnka przekładamy jagody, rozgniecione widelcem jeżyny, dodajemy połowę porcji cukru, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
Rozpustne gotowanieświeżych drożdży 250 ml mleka 7 łyżek cukru 550 g mąki szczypta soli 100 g masła 2 pełne łyżki mascarpone 2 jajka Nadzienie: 1 litr jagód 2-3 łyżki cukru pudru Lukier: 1 szklanka cukru pudru ok. 5 - 6 łyżek wody lub soku z cytryny Przygotowanie: Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać 5 łyżek ciepłego mleka, łyżkę cukru(...)mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kulek, każdą z nich rozpłaszczyć, a na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem pudrem. Bułeczki dokładnie zlepić i odkładać łączeniem do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Jagodzianki piec
Domowa Cookierenka Agiwodzie. Odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami zimne i tężejące jagody i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Roladę rozwinąć, rozsmarować krem pozostawiając na bokach około 3 cm wolnego miejsca. Na krem rozsypać 5-6 łyżek jagód i zwinąć roladę. Odłożyć do lodówki by krem stężał. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić(...)sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać śmietan fix. Bitą śmietaną posmarować z zewnątrz roladę, udekorować jagodami i listkami mięty. Schłodzić
Ala piecze i gotujewyobraźni - gwarantuje sukces cukierniczy :) Aż trudno uwierzyć, że sernik, który dziś Wam prezentuję jest tak prosty w wykonaniu. Połączenie autorskiego spodu czekoladowego z delikatną masą serową i jagodami cudownie smakuje, a jeszcze lepiej się prezentuje. Kolejną zaletą tego deseru jest fakt, że ciasto nie wymaga pieczenia, co sprawdza się szczególnie latem. Zapraszam! :) Spód : 100 g herbatników maślanych(...)Twarożek zmiksować z serkiem na gładką masę. Dodać roztopioną i wystudzoną czekoladę, ponownie zmiksować. Wmieszać delikatnie jagody. Przelać na spód i wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc. Wierzch : 250 g mascarpone 2 łyżki jagód Serek zmiksować z jagodami. Wyłożyć na wierzch sernika. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Udekorować jagodami
Chocolate Muffin Blogsurowcem leczniczym wykorzystywanym w medycynie naturalnej. Nie ma chyba osoby, która by nie jadła popularnych u nas bułeczek drożdżowych zwanych "jagodziankami" lub pierogów z jagodami. Niestety zbieranie jagód to nie jest przyjemne zajęcie. Nieźle się trzeba naschylać by uzbierać mały słoiczek. Wiem coś o tym bo zdarza mi się nieraz w sezonie zebrać nawet około 20 litrów(...)żal człowiekowi, żeby się nie zmarnowały. O wybornym smaku takich zerwanych prosto z krzaczka chyba nie muszę pisać. Można je również z powodzeniem zamrażać do późniejszego wykorzystania". Przepisy z jagodami Tort z owocami leśnymi Tort jagodowy Placek drożdżowy z jagodami Jagodzianki Lody jagodowe Deser jagodowy Migdałowe naleśniki z jagodami Zobacz także: Przepisy z truskawkami
Wiem co jemsprawą kremu, który popełniłam przy okazji jagodowych babeczek . Tak mi zasmakował, że zrobienie kolejnego wypieku z wykorzystaniem tego kremu było tylko kwestią czasu. Polecam serdecznie, zwłaszcza, że sezon na jagody ma się ku końcowi. Dodatkową zachętą będzie na pewno fakt, że wykonanie tej rolady jest bardzo proste, a efekt wizualno - smakowy co najmniej zadowalający :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek(...)szklanka jagód pół szklanki cukru 2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny) 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% łyżka cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C. 2. Standardową blachę z piekarnika wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Jagody umyć
Domowa Cookierenka Agiwrzątku, przestudzić i dodać do masy jogurtowej. 2/3 jagód (mrożone rozmrozić!) zmiksować na papkę i dodać do połowy masy jogurtowej. Do drugiej części dodać całe jagody. Na spód herbatnikowy wylać masę z całymi jagodami, wstawić do lodówki, by masa zastygła. Następnie wylać masę ze zmiksowanymi jagodami. Wstawić na całą noc do lodówki. Śmietankę
Z miłości do słodkościsiemię konopne, jagody goji), niektóre mniej lub w ogóle. Jedne bardzo drogie, trudno dostępne, inne w cenie przystępnej i do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością. Oto wszystkie: Jagody goi - źródło młodości Kakaowiec - surowa czekolada Maka - afrodyzjak z Andów Produkty pszczele (miód, pierzga, mleczko pszczele, propolis) - pierwsza superżywność Spirulina - królowa białka Niebieskozielone algi AFA - pierwotna żywność z jeziora(...)jagód goji, wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę do pieczenia o wyższych brzegach (można ją wyłożyć papierem do pieczenia), rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 25 minut, mieszając kilkukrotnie podczas pieczenia, aby wszystkie składniki równomiernie się zezłociły. Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy jagody
bistro mamaLepienie pierogów z sezonowymi owocami czas zacząć! Dzisiaj przypadło na jagody. Jak je tylko dostałam, od razu wiedziałam, że część z nich wyląduje w pierogach. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi z nadzieniem z sezonowych owoców. Dzisiaj proponuję Wam pierogi z serem i jagodami. Część z nich wylądowała w naszych brzuchach, druga - została zamrożona(...)pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji) - 250g białego sera półtłustego - 2 szklanki świeżych jagód - cukier waniliowy - cukier drobny - sól Jagody dokładnie umyć i wysuszyć. Ser rozgnieść dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z jagodami. Ciasto rozwałkować i wycinać krążki (wycinałam krążki kieliszkiem od wina, dzięki czemu uzyskałam pierożki na jeden kęs ;)). Pierogi nadziać i wrzucać
CookYourselfnaleśniki 3 szklankimąki 2,5 szklankimleka 3 jaja 1łyżka cukru 1szczypta soli Farsz z jagodami 2 szklankiczarnych jagód, najlepiej świeże ewentualnie mrożone 2serki homogenizowane po 150 gram 100 grambiałego sera 1łyżeczka cukru waniliowego Naleśniki z jagodami Przygotowanie Mąkę, mleko, jaja, cukier waniliowy mieszamy w dużej misce i wyrabiamy na gładko. Odstawiamy na około pół godziny. Chochelką(...)Smażymy na złoto z obu stron. Farsz zaczynamy od dokładnego umycia jagód. Następnie rozgniatamy biały ser, dodajemy jagody, serek homogenizowany i cukier waniliowy. Możemy też dodać cukru do smaku. Naleśniki smarujemy farszem jagodowym i smażymy jeszcze przez chwilkę. Podajemy posypane całymi jagodami i cukrem pudrem. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji
Naleśnikijagodami? Przecież nie muszą być z jagodami. Jeśli nie macie jagód użyjcie innych owoców. Kremowe mini serniczki, o ta nazwa będzie idealna, dodatek serka mascarpone mocno podbił walory smakowe. Nadały masie bardzo kremowej konsystencji. Ciasteczkowo orzechowy spód, kremowa masa serowa i jagody zatopione w galaretce, dały świetne połączenie smakowe. Pamiętacie post Tysięczny Facebookowy(...)łyżeczki żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody cukier puder do smaku, ja dodałam około 2 łyżki DODATKOWO: 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 300 ml wody kilka garstek leśnych jagód, z racji pory roku użyłam mrożonych Wykonanie: Ser biały, serek mascarpone, cukier puder, syrop limonkowy z miętową i śmietanę kremówkę zmiksowałam razem na kremową masę. Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie
Blondynka GotujeSkładniki:80 dag truskawek20 dag jagódcukier do smakusok z cytryny do smaku 1 żel-fix (lub koniturex)Sposób przygotowania:1. Umyte owoce rozgniatamy np. za pomocą
Kuchnia domowa Anibiałego cukru;1 łyżeczka proszku do pieczenia;Szczypta soli;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);Cukier puder/cukier puder z kakao do oprószenia po wierzchu.Krem śmietanowo-jagodowy:300 g świeżych jagód;250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lu 36%;2 płaskie łyżki żelatyny;1/4 szklanki gorącej wody;80 g białego cukru.Sposób przygotowania:Żółtka jaj oddzielić od białek.Białka wraz(...)cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostudzenia.W międzyczasie przygotować krem. Jagody oczyścić i podzielić na dwie porcje po 150 g. Jedno 150 g jagód zmiksować blenderem na gładki sos. Natomiast drugie 150 g jagód pozostawić w całości.Żelatynę rozpuścić
Gospodyni Miejskakrótszym boku przerwę na około 2 centymetry, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nam nie wypłynęło, Jedną łyżeczkę kremu odkładamy – przyda się nam do przyklejenia owoców na wierzchu *** *** Pozostałe jagody wykładamy równomiernie na kremie *** *** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego na którym nie zachowaliśmy odstępu z kremem) *** *** Z wierzchu polewamy roladę delikatnie pozostałym sosem jagodowym *** *** Następnie(...)Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rolada bezowa z jagodami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytembyło! Może by się tak z tą żelatyną już polubić? ;) Jogurtowiec bardzo szybko się robi - w czasie, gdy chłodzisz owsiany spód, który zrobisz w 3 minuty, przygotowujesz jogurty i jagody. Masa jogurtowa, mimo, że ma warstwy, nie wymaga chłodzenia etapami w lodówce (chciałam, by one się delikatnie przenikały i tak dyskretnie wchodziły jedna w drugą, ale jeśli wolisz(...)Wylewamy cienką warstwę na nasz spód. Do masy dodajemy ponownie trochę jagód, tym razem około 8-9 łyżek, by kolor nabrał intensywności i łyżką, bardzo ostrożnie wylewamy na pierwszą warstwę. Należy to robić powoli i ostrożnie, bo inaczej warstwy się zmieszają. Czynności powtarzamy - czyli do masy jogurtowej dodajemy jagody i ostrożnie nakładamy warstwę ciasta. Całość chłodzimy w lodówce
Kolorowy Przepisownik