drożdżowe jagodzianki i koktajl jagodowy na maślance. Jagody są pyszne, ale też bardzo zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Dobroczynne właściwości jagód wykorzystywane są w aptecznych lekach. Świeże jagody oraz wyciąg z liści zawierają substancję działającą podobnie jak insulina, regulująca poziom cukru we krwi. Dlatego jagody są jednym ze składników leków dla cukrzyków(...)Stosuje się je także przy zatruciach pokarmowych, łagodzą bóle brzucha i nudności, a także skutecznie hamują biegunki. Pamiętajcie jednak aby przed wykorzystaniem jagód dokładnie je umyć, bo to owoce dziko rosnące i mogą stać się źródłem zakażenia groźnymi pasożytami. Inspiracją powstania tego ciasta była tarta porzeczkowa, na którą przepis znajdziecie tu . Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej
Smakowity Blog Kulinarnydłuższego czasu myślałam o przygotowaniu tortu ombre, czyli z bardzo subtelną ozdobą, zazwyczaj świeże kwiaty, i dekoracją w postaci cieniowania od dołu, w kolorystyce nadzienia. Postawiłam na fioletowe jagody i różowe maliny. Tort smakuje hmmmm jak niebo. Jest lekki, bardzo aromatyczny, dzięki użyciu świeżych dojrzewających w słońcu, sezonowych owoców. Tort ombre przygotowałam z kilu okazji ;-))), jest ich dość(...)tortownica) - 3 białka - nie pełna 1/3 szklanki cukru - 3/4 szklanki maki tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki octu - szczypta soli 2. MASA JAGODOWA: - 250 ml zmiksowanych jagód leśnych - 1 opakowanie serka Arla Apetina naturalny - 2 łyżki śmietany 36% - 2 łyżki cukru pudru - 8 g żelatyny w proszku - 50 ml gorącej wody 3. MASA MALINOWA: - 200 ml zmiksowanych
SMYKWKUCHNIdokładnie myjemy. Zawsze. Pochodzą z lasu, nikt ich nie uprawia w szczególnie do tego celu przeznaczonych miejscach, jak borówkę amerykańską. Tak samo jak my, korzystają z nich leśne zwierzęta. Jagody, jeżyny czy poziomki zawsze kuszą, pachnące i świeżo zerwane z krzaczka. Ale bezwarunkowo przed jedzeniem musicie je umyć. Zwierzęta leśne przenoszą bowiem chorobę zwaną bąblowicą, której przyczyną jest tasiemiec(...)bąblowcowy. Umycie jagód i obróbka cieplną (lub jak w tym wypadku – dezynfekujące właściwości mocnego alkoholu) wystarczą, żeby pozbyć się tego niechcianego pasożyta. Przebieramy umyte na sicie owoce, odrzucamy listki, twarde łodyżki, owoce niedojrzałe, zgniecione i popsute. Resztę dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Owoce do zamrożenia wsypałam na małą metalową blaszkę do pieczenia, można wsypać je też do płaskiego plastikowego
Karo in the Kitchencieście pszenno-owsianym a do kruszonki dorzuciłam trochę kokosowego smaku. Jeśli lubicie szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasta to to powinno przypaść Wam do gustu :) Drożdżowy placek z jagodami i kruszonka, pszenno-owsiany ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki owsianej po 120 g cukru i masła 2 jajka, rozbełtane 220 ml mleka, ciepłego(...)drożdży łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 200 g jagód kruszonka: po 50 g maki owsianej, cukru i masła + czubata łyżka wiórków kokosowych Drożdże zasypujemy cukrem waniliowym i rozpuszczamy w połowie mleka. Odstawiamy na 10 minut by ruszyły. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy zaczyn, jajka, masło i resztę mleka. Mieszamy ręką lub mikserem. Ciasto będzie dość luźne. Odstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewiórydeser to taka inna forma podania lodów. Wystarczy pokroić na kwadraty i zajadać :) 1 wafel tortowy 4 żółtka 1/4 szklanki cukru 250 g mascarpone 200 g jagód 1 łyżka soku z cytryn y Jagody wsypać do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż jagody puszczą sok. Smażyć, aż nieco zgęstnieją, ale starając się(...)mieszać, jedynie potrząsając garnuszkiem. Wtedy mniej jagód się rozpadnie. Zdjąć z ognia i wystudzić. Żółtka i cukier utrzeć do białości w misce, którą postawiłam nad garnkiem z gotującą się wodą. Powinna gotować się na małym palniku, a miska nie powinna dotykać powierzchni wody. Ucierać, aż masa będzie puszysta i bardzo ciepła, najlepiej sprawdzając na dotyk. Masę odstawić do wystudzenia
https:KKuchniaMniamstanowi idealną alternatywę dla biszkoptowych rantów i równie fajnie sprawdza się jako ciasto do puszystych babeczek. Jagody przesypać do rondelka i zasypać cukrem. Gotować kilka minut, aż cukier się rozpuści w powstałym soku. Budyń rozrobić w około 100ml mleka i wlać do jagód. Zagotować ciągle mieszając. Gotową sztywną masę zdjąć z ognia i wystudzić. 100g masła zmiksować, aż będzie(...)puszyste. Dodawać po łyżce masy jagodowej i ubijać na jednolitą masę. Gotowym kremem przełożyć wystudzone, przecięte na pół ciasto cytrynowe. Udekorować lukrem (można zabarwić go odrobiną soku z jagód), kilkoma jagodami, płatkami migdałów. Aby ciasto było bardziej wilgotne, można nasączyć je przed przełożeniem kremem ponczem zrobionym z soku z jednej całej cytryny, 3 łyżek cukru i kilku łyżek
Jacob TastesŚWIECIE. Składniki: (na 10 sztuk) Na jagodowe serniczki: 280 g sera do sernika * 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 50 g jogurtu naturalny typu greckiego 3 łyżki mrożonych jagód + jagody do dekoracji 3/4 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika Delecta 10 małych biszkoptów * ser nie może być zbyt "wodnisty" Na krem: 125 g serka mascarpone(...)Decorada Delecta Przygotowanie: Do miski wkładamy ser i dodajemy jogurt, całość dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier puder, budyń i przyprawę do sernika, znów mieszamy. Mrożone jagody (3 łyżki) rozmrażamy np. w mikrofali lub na gazie w garnuszku z grubszym dnem. Rozmrożone, ciepłe jagody przelewamy do naszej masy, całość mieszamy do uzyskania jednolitej fioletowej barwy
Słodkie okruszkiborówek amerykańskich lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny dodatkowo: 1 łyżka liofilizowanych jagód 1 łyżka suszonych kwiatów czarnego bzu Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. 1 łyżkę mąki wymieszać z jagodami. Pozostałą przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami, na zmianę z cydrem, dodawać do masy jajecznej(...)obtoczone w mącę jagody, delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie 15-20 minut, wyłożyć na talerz. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem z cytryny na gładki lukier. Polać babkę. Wierzch udekorować liofilizowanymi jagodami i suszonymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzetwarogu 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki kremówki 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 budyń waniliowy 350 g jagód Twaróg, jajka, cukier, obie śmietany i budyń dokładnie zmiksować, tylko do połączenia składników. Spód wyjąć z lodówki, wyłożyć jagody, zalać(...)masą serową. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Polewa jagodowa: 100 g gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżki kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 150 g jagód Jagody zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito (opcjonalnie). Kwaśną śmietanę wymieszać z kremówką, dodać cukier puder i dokładnie połączyć. Dodać zmiksowane jagody i wymieszać. Sernik wyjąć z piekarnika, polewę
Domowa cukiernia Ewywyważony w smaku (nie przesłodzony) i po prostu pyszny :) Na jednym kawałku nie poprzestaniecie :) Składniki: Spód: 200 g ciasteczek np. Digestive 100 g masła Warstwa jogurtowo-jagodowa: 100 g jagód + 2-3 łyżki świeżych owoców (można zastąpić borówkami amerykańskimi) 1/3 szklanki cukru 400 g jogurtu greckiego lub naturalnego (gęstego) w temperaturze pokojowej 15 g żelatyny 1/4 szklanki wody Warstwa jogurtowo(...)międzyczasie żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aż się rozpuści. Do ostudzonych jagód dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Nowopowstałą masę jagodową (ok. 2-3 łyżki) dodajemy do przestygniętej żelatyny. Mieszamy ze sobą i dodajemy do reszty jogurtowej masy cały czas mieszając. Na koniec dorzucamy jeszcze świeże jagody i ponownie mieszamy, aby równomiernie się rozprowadziły. Masę wylewamy na przygotowany spód
MyCookBook.plbezowy przekładaniec z jagodami Kruche, lekkie, bezowe ciasto, wypełnione aromatem leśnych jagód. Czego można więcej oczekiwać od deseru. Składniki 7 białek sol 2 szklanki cukru pudru krem 500 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki cukru 250 g jagód cytryna 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Do białek jaj (schłodzonych) wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je w misie mikserem(...)czasie jagody wrzucamy do garnka, gotując je przez 2-3 minuty, następnie dodajemy cukier, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i gotujemy dalej do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Żelatynę mieszamy z niewielką ilością chłodnej wody i dodajemy do jagód z cukrem, zdejmując garnek z palnika i intensywnie mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Garnek z jagodami
Miód i pieprzzastosowania zarówno na słodko jak i wytrawnie. Najczęściej jadamy karpatkę, eklerki z budyniem lub ptysie z bitą śmietaną. Dziś podałam je również w słodkiej wersji, nadziane serem i jagodami. Nie były przesłodzone ale delikatne, lekkie, rozpływające się w ustach. Latem jak tylko pojawią się jagody na pewno powtórzę ten wypiek. Składniki: na ciasto: 4 jajka(...)następnie zmniejszyć temperaturę do 170*C i suszyć jeszcze kolejny kwadrans. Wystudzić i przekroić na połówki. Jagody zasypać cukrem i chwilę gotować na małym ogniu (świeżych nie trzeba). Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ser wymieszać z wystudzonymi jagodami a następnie delikatnie połączyć z kremówką. nadziewać ptysie a gotowe posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialody jagodowo jogurtowe Leśne jagody, świeży jogurtowy smak z klasyczną nutą zabajone, a wszystko zawarte w zimnej orzeźwiającej masie. Czy może nas spotkać coś lepszego w upalny dzień? Składniki 500 ml słodkiej śmietany 36% 180 g cukru 4 żółtka jaj 200 ml jogurtu naturalnego 200 g jagód ewentualnie 1-2 płaskie łyżeczki żelatyny sposób wykonania Schłodzoną śmietanę(...)odstawiamy misę w chłodne miejsce. Połowę jagód wkładamy do garnka, zasypujemy resztą cukru i gotujemy do czasu, aż cukier się rozpuści. W zależności od rodzaju jogurtu jakim dysponujemy, postępujemy dalej w dwojaki sposób Jeżeli posiadamy jogurt dobrej jakości ( sztywny , nie dający się wyjąc z opakowania) dodajemy go bezpośrednio do przestudzonego syropu z jagodami. Jeżeli zaś gęstość jogurtu
Miód i pieprzszklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g jagód w żelu lub konfitury jagodowej (klik) 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody Krem: 750 ml śmietany 36% 24 g śmietan fixu 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 300 g jagód Dodatkowo: 8 łyżek likieru o smaku pinacolady CANARI (klik) 200 g borówek(...)zawijamy w ściereczkę. Pozostawiamy do wystygnięcia. Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, zostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Dodajemy do jagód w żelu lub konfitury. Rozwijamy roladę i dokładnie smarujemy ją jagodami. Zwijamy i wstawiamy do lodówki. Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Krem: Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy
VioletoweKucharzeniewykonanie jest bardzo czasochłonne. Ale w życiu wszystkiego trzeba spróbować. Zaczęło się od tego, że wybrałam się do lasu na jagody. A jak już miałam jagody to czas na pierogi ;-) Opłacało się. Wyszły pyszne i zniknęły bardzo szybko. Chyba za szybko. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!!! Składniki na ciasto(...)mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg jagód, 5 łyżek cukru Wykonanie: Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Jagody mieszamy z cukrem. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek
Passion of Cooking