intensywnie, jagody puszczą sok i masa przybierze jagodowy kolor. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Stężały serniczek obkrawamy mokrym ostrzem noża od tortownicy jak najbliżej rantu, aby nie naruszyć struktury ciasta. Kruszymy herbatniki i obsypujemy wierzch. Podobnie robimy z ziarenkami suszonej lub świeżej lawendy oraz świeżymi jagodami. Smacznego! /inspiracja ugotujto.pl/ Artykuł Sernik jagodowo – lawendowy. Hit lata! pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniabo wiem, że bardzo je lubicie i często po nie sięgacie. Wiem też, że lubicie prosto ale i bardzo smacznie tak więc polecam Wam puszyste ciasto z kokosem, jagodami i kruszonką oczywiście, a do wspólnej zabawy w kuchenne wypiekanie wkręciłam się przez www.uczymysieslodzic.pl , do czego i Was namawiam. Przepis podaję na formę o wymiarach 25x25(...)szklanki cukru Sweet Family - 1 szklanka oleju - 1/2 szklanka mleka - 5 jaj - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki esencji waniliowej - szczypta soli Dodatkowo: - 2 szklanki jagód, ok. 1/2 litra Kruszonka: - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki masła - 2 łyżki kokosu 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem i wanilią. Następnie dodajemy przesianą mąkę
Apetyczna babeczkajagód Składniki na kruszonkę: 100 g mąki orkiszowej 700 50 g wiórków kokosowych 60 g zimnego masła 4 łyżki ksylitolu Wykonanie: składniki na posypkę rozetrzeć między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli ciasto jest za suche dodać masła, jeśli za wilgotne dosypać mąki. Zagnieść w kształt dysku, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki jagody umyć, przebrać i rozsypać(...)foremce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by wypełniło całą formę, pomagając sobie dłońmi i ewentualnie naciągając ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną do ponownego wyrośnięcia. Na podrośnięte ciasto równomiernie rozłożyć jagody delikatnie wciskając je dłonią w ciasto. Na jagodach rozsypać kruszonkę. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania piec w 200`C 30-35 minut, do zrumienienia kruszonki. Nie przetrzymywać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!płynu, nie powinno to trwać dłużej niż 10 minut. Na koniec gotowania dodaję jagody oraz czekoladę. Składniki dokładnie mieszam i dodaję syrop klonowy. Na talerz nakładam połowę przygotowanej komosy ryżowej i jogurt naturalny. Całość posypuję płatkami migdałów, które można wcześniej uprażyć na suchej patelni oraz jagodami goji. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaJuż są! Malutkie, ciemne i przepyszne jagody! Od razu musiałam upiec drożdżowe z jagodami i kruszonką, niezapomniany smak z dzieciństwa :) Ciasto wyszło wysokie, puszyste i mięciutkie. Kruszonce możemy nadać lekko orzechowy smak zamieniając połowę mąki na zmielone orzechy włoskie. Polecam! Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką Składniki na blaszkę 24x33cm(...)drożdży 80g cukru 250ml ciepłego mleka 2 żółtka 1 jajko 80g roztopionego masła szczypta soli kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii Na nadzienie: 300g jagód Na kruszonkę: 140g mąki pszennej 70g cukru 70 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami mleka, dodajemy
Smak mojej kuchnijagodowy : - 2 duże łyżki jagód ze słoika lub mrożonych Sposób wykonania : Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy olej kokosowy w płynnej konsystencji, mieszamy, wykładamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i szczelnie owiniętą folią aluminiową, wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom dajemy blachę wypełnioną do połowy wodą. Jagody i maliny przecieramy przez sitko(...)studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Sok z jagód doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretkę, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia, śmietankę ubijamy na sztywno, mieszając dolewamy zimną ale płynną galaretkę, gotowym musem ozdabiamy wierzch sernika wg uznania. Jagody o odrobiną soku gotujemy aby lekko zagęścić i odstawiamy do ostygnięcia, polewamy sosem przed podaniem . Smacznego
Wypieki Renemąki pszennej 1/2 kg zmielonego twarożku syrop z agawy lub klonowy do smaku 500 ml czarnych jagód leśnych 2 łyżki przecieru jabłkowego cukier brązowy do smaku 1 łyżka masła listki mięty do dekoracji cynamon Dwie łyżki jagód, dwie łyżki przecieru jabłkowego włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wody i duś kilka minut podsypując cukrem brązowym do smaku(...)połowę. Twarożek wymieszaj z syropem z agawy lub klonowym w takiej ilości, jaka Ci odpowiada. Każdy naleśnik zwijaj w rożek, nadziewaj go twarożkiem przesypując obficie jagodami. Układaj na talerzach ozdobionych sosem jagodowym i listkami mięty. Posyp cynamonem , jeśli lubisz. Rożki kakowe z twarożkiem i jagodami zjedzone. Mam nadzieję, że dobrze
Gotuj Sam!Polane śmietaną i posypane cukrem to po prostu "niebo w gębie" :) Lubicie? Mój przepis na ciasto już poznaliście (przepis tutaj) . Tym razem robiłam z połowy składników. Dodatkowo jagody z kompotu, oczywiście odsączone na sitku z nadmiaru soku (można użyć świeże jagody). Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Na środku(...)każdego kółka położyć jagody. Ciasto złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. W garnku zagotować lekko osolona wodę. Partiami wkładać pierogi. Gotować około 2-3 minuty od czasu ich wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową na talerz. Posypać cukrem i polać słodką śmietaną
Zrób to smacznieJagody ciągle na krzaczkach! Co prawda z każdym dniem będzie ich już coraz mniej ale jest jeszcze szansa je nazbierać lub nabyć od przydrożnych handlarzy. O tym, jakie są zdrowe pisałam trochę w poście o jagodowej owsiance [<- klik], ale oprócz właściwości zdrowotnych są też pełne smaku i głębokiego koloru ( o czym z pewnością przekonaliście się(...)połącz. 4. Ciasto wlewaj do połowy każdej papilotki/ formy na muffiny. 5. Piecz ok.20 min. w 180*C Topping: 1. Śmietanę ubij. 2. Odłóż kilka jagód do dekoracji, a resztę rozgnieć widelcem. 3. Rozgniecione jagody wymieszaj z ubitą śmietaną. Sos: 1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i czubkiem noża wybierz wszystkie nasionka. 2. Połącz dokładnie waniliowe nasionka
Kuchnia w Słońcu Skąpanalato i jagody, to i knedle. Chociaż raz w roku trzeba je zrobić ;) Z braku zwykłego twarogu wykorzystałam tym razem ricottę i wyszły naprawdę dobre, delikatne i sycące dzięki mące orkiszowej. Trochę lepienia i obiad na słodko (chociaż bez cukru) gotowy :) Ja swoje podałam z naturalnym jogurtem i dodatkową, świeżą porcją jagód. Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami(...)świeże jagody jogurt naturalny lub inne dodatki Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt lepiące, dosypać mąkę. Odrywać niewielkie porcje ciasta, rozpłaszczyć w dłoniach i nakładać jagody, formować kulki. Zagotować wodę, dodać sól i wrzucać do wrzątku przygotowane knedle. Gotować kilka minut tak, aby ciasto było miękkie. Podawać z jogurtem naturalnym i owocami
FitKotzwarte i intensywnie czekoladowe. Na pożegnanie sezonu jagodowego dodałam do niego jagódki. Lekko kwaśne jagody idealnie wpasowały się w ciasto, które jest z reguły słodkie. Ciasto jest idealne dla prawdziwych czekoladocholików :). Przepis zasięgnęłam z książeczki "Ciasta z blachy". Polecam! MARMURKOWE BROWNIE Z JAGODAMI. Składniki: Ciasto: 150 g gorzkiej czekolady (60% kakao(...)Sposób przyrządzania: Gorzką i białą czekoladę rozpuścić na parze w osobnych naczyniach, ostudzić. Cytryną i pomarańczę dobrze umyć i wyszorować, osuszyć. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Jajka, cukier i sól ubić na gęstą, jasną pianę. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, wymieszać, następnie dodać olej rzepakowy, skórkę otartą
Zakątek rozkoszy kulinarnychdoskonale komponuje się ze świeżymi jagodami :) Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały! :) Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami Składniki na 2 blaty: 8 jajek 8 łyżek ksylitolu 80 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki podzielić na pół. Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić(...)smaku) ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki inuliny 2 listki żelatyny łyżeczka ekstraktu z wanilii wymieszana z 1/3 szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptów 150-200 g jagód leśnych Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić
FitKotkolejną wersję owsianki Na wodzie, podana ze świeżymi jagodami – wspaniała! Owsiankę możemy przygotować na wodzie zwykłej, lub smakowej, ale również na ulubionym soku, czy mleku. Możliwości jest też wiele, zarówno jeśli chodzi o dodatki Ja dodałam akurat jagody, ale Wy możecie użyć swoich ulubionych, bądź akurat dostępnych pod ręką owoców Smacznego. Składniki na owsiankę: szklanka płatków(...)owsianych 1,5 szklanki wrzątku 2 łyżeczki cukru 3/4 szklanki jagód Przygotowanie owsianki: Jagody zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Płatki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na około 5 minut do napęcznienia. Do miseczek, lub innych naczynek, nakładamy płatki owsiane na przemian z jagodami i gotowe Gęstość owsianki możecie dostosowywać według własnych upodobań. Jeśli jest
NiePieprz.plsmarowania 50 g drożdży ok. 70 g masła 120 g cukru + łyżeczka do drożdży 15 g cukru wanilinowego ok. pół litra jagód łyżeczka mąki ziemniaczanej (można ją pominąć; ja jej używam, by po upieczeniu jagody się nie rozpływały) 2,5 łyżki cukru Masło roztopić w rondelku (nie przypalić). Odstawić do ostygnięcia. W kubku połączyć wodę z mlekiem. Wkruszyć(...)blacie wysypanym mąką, a następnie rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Szklanką lub kubkiem wykrawać krążki. Brzeg krążka posmarować wodą. Na środek krążka wykładać łyżkę jagód. Zlepiać brzegi krążka, chowając do środka jagody. Uformować w podłużną bułeczkę. Bułeczki odkładać na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Odczekać ok. 10 minut i posmarować bułki rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Weekendy w domu i ogrodzieserka mascarpone 75 g mąki szczypta soli 50 -60 g ksylitolu (lub cukru) +łyżka do posypania jagód sok z 1/2 cytryny masło do posmarowania formy Do podania cukier puder mus z malin przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st C. jagody szybko opłukać, odcedzić. Posmarować masłem okrągłą, ceramiczną formę do tarty o średnicy ok 23 cm. Ułożyć jagody(...)serkiem. Dodać mąkę, mleko, ponownie mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego tylko nieco rzadsze. Wylać masę na jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zezłoci. Przed wyjęciem sprawdzić przy pomocy wykałaczki czy ciasto jest upieczone - na wykałaczce
Stare Gary