jagody....Kuszą mnie za każdym razem, kiedy przechodzę obok warzywniaka! I tak po tarcie z jagodami i konfiturze przyszedł czas aby zmierzyć się z jagodziankami, czyli bułeczkami drożdżowymi z jagodowym nadzieniem. Jak wyszły? Pewnie domyślacie się, że były pyszne, inaczej nie dzieliłabym się przepisem. Z czystym sumieniem polecam! Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka(...)łyżka cukru 1 łyżka mąki Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 3 żółtka 80 g masła 100 g cukru 300 g jagód Przygotowanie: Drożdże wyjmujemy z lodówki, aby się ogrzały. Kruszymy je i wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko, łyżkę cukru, mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Jajko i żółtka ubijamy z cukrem
Smakowity Blog Kulinarnytrzymał go w lodówce tygodniami? Przecież zjemy wszystko w jeden dzień! :) Składniki: 300 g świeżych lub mrożonych jagód 3 łyżki miodu o łagodnym smaku 3 łyżki nasion chia 1 laska wanilii Wykonanie: Umyte jagody umieścić w rondelku, część rozgnieść lekko widelcem i dodać miód. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać ziarenka. Skórkę pokroić na kilka kawałków. Dodać wszystko(...)jagód. Gotować na średnim ogniu około 10 minut. Dodać nasiona chia, wymieszać i gotować na małym ogniu mieszając jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia i mieszając co jakiś czas poczekać na ostudzenie dżemu. Zlać do miseczki lub słoiczków i wyjąć kawałki laski wanilii. Schować do lodówki, w której przechowywać do tygodnia
zadanie-gotowanieszczypta soli Masa: 5 białek 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jogurty greckie (340 g) 2 budynie śmietankowe (proszek) szczypta soli Dodatkowo: 2 szklanki jagód 1 łyżeczka mąki cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy. Powstałą kulkę dzielimy na 4 części, jedną wkładamy do zamrażarki a resztą wykładamy(...)trochu cukier puder i cukier waniliowy, następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum, dosypujemy po trochu budyń w proszku, dodajemy jogurty i miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na ciasto. Jagody oczyszczamy, posypujemy łyżeczką mąki, potrząsamy aby wszystkie były obsypane, następnie równomiernie wysypujemy na masę. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na jagody. Pieczemy
Pelusiowa Kuchniawykorzystam na pewno ją np w szarlotce. Przepis pochodzi z mojej ukochanej strony http://www.mojewypieki.com , gdzie Dorotka robi je z malinami, ja jednak upieram się na zestawieniu maliny + jagody Ciasto możecie dodatkowo posypać cukrem pudrem, ale ja zwykle tego nie robię. Ciasto może zamrożone dzień wcześniej i jedynie wyjmujemy je do starcia w dniu pieczenia, aby zaserwować gościom świeżutki(...)pudru 5 żółtek Pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 budynie waniliowego lub śmietankowego, bez cukru 1/2 szkl. oleju Owoce 500 g owoców (maliny, jagody, borówka amerykańska) Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagnieść ciasto szybko ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i się nie klei, dodajemy kilka łyżek lodowatej wody. Ciasto dzielimy
Mieszam w Garnkubiałego sera 2 łyżeczki cukru kryształu Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Jagody miksujemy z dodatkiem jogurtu naturalnego i łączymy z odcedzonymi kokardkami. Nakładamy porcję na talerz, posypujemy rozkruszonym białym serem i posypujemy cukrem. Dodatkowo posypujemy kilkoma jagodami
Kuchnia w czekoladziekremówki 30% 250 g jagód Sposób przyrządzania: Cappuccino wsypać do płaskiej miski i zaparzyć gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pozostawić, a następnie dodać do naparu amaretto. Śmietanę kremówkę zmiksować na puszystą masę, dodać cukier puder i partiami serek mascarpone, wszystko zmiksować przez kilka minut. Jagody oczyścić, umyć(...)osuszyć. Do każdego pucharka układać warstwę namoczonych w cappuccino biszkoptów, warstwę kremu oraz warstwę jagód. Postępować w ten sposób, aż do wyczerpania wszystkich składników. Na wierzchu posypać sporą ilością jagód. Pucharki z deserem schłodzić w lodówce, aby masa stężała i smaki "przegryzły się". Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychPrzepis na smaczne ciasto z jagodami, które szybko się robi i nie wymaga wiele pracy. Zamiast jagód można dodać inne owoce. Ciasto jest mało słodkie, można dodać więcej cukru jeśli lubicie. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki oleju (rzepakowy) 3 duże jaja pół szklanki cukru 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli 1 i 1/2 szklanki jagód Przygotowanie Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól i olej. Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wym. ok 23x23cm). Na ciasto wysypujemy jagody. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Można
e-PrzepisyKulinarnepieczenia 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru brzozowego 2 jaja 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki delikatnej oliwy 1 łyżka domowego ekstraktu cytrynowego dodatkowo jagody, około 1/2-3/4 szklanki Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 22×22 cm (lub tortownicę o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia W dużej misce(...)wymieszać „suche składniki”. W osobnym naczyniu wymieszać „mokre składniki”. Wlać „mokre” do „suchych” i dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej formy. (Uwaga: Jest ono dość rzadkie!) Na wierzchu ułożyć jagody. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. (Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, tj. wsadzony w środek ciasta patyczek, po wyjęciu powinien być suchy.) źródło przepisu
FitKotdługo tak jak na latte, piana musi być sztywna - lody pistacjowe zmiksuj z 4 kostkami mleka, przelej do wysokiej szklanki - następnie wlej samo spienione mleko - espresso zmiksuj z jagodami i kostkami zamrożonego mleka, wlej po ściance szklanki, dzięki czemu pianka z mleka pozostanie(...)górze - na piankę z mleka posyp startą czekoladę i kilka jagód Podpowiedzi: - jeśli lubisz słodkie napoje do do espresso dodaj cukier brązowy, bądź syrop np. jagodowy lub owoce leśne - kawę też możesz udekorować bitą śmietaną, jeśli nie jesteś na diecie ;-))) - jeśli lubisz czekoladę to do warstwy z jagodami i espresso dodaj 2 kostki czekolady i zmiksuj, smak będzie
SMYKWKUCHNIdodać do śmietany). Delikatnie wymieszać, na końcu dodać letnią żelatynę. Chwilę wstawić do lodówki. Jak masa zacznie nam się siadać, odebrać trochę (niekoniecznie), do reszty dodać jagody, wymieszać. Warstwę z jagodami wyłożyć na ciasto, na nią warstwę z odłożonej części śmietany. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą
kruche babeczkipszennej 5 łyżek oleju 75 ml cukru 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 2 jajka 500 ml mleka Składniki nadzienia: 250 g serka mascarpone 100 ml mleka pół litra jagód cukier do posłodzenia jagód Wykonanie: Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i miksujemy około 3 minuty. Ciasto odstawiamy na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować(...)ceramicznej. Można na nich bowiem smażyć bez tłuszczu. Tylko przed wylaniem pierwszego naleśnika patelnię natłuszczam łyżeczką oleju. Przygotowanie nadzienia: Ponieważ serek mascarpone jest gęsty, mieszamy go z mlekiem. Jagody miksujemy i jeśli lubicie słodsze, dodajcie podczas miksowania trochę cukru. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem, rolujemy i polewamy jagodowym musem. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji kulinarnych
Smak mojego domujajko 1 żółtko 1 opakowanie budyniu waniliowego - 40g (proszku) 5 łyżek cukru ew śmietana gdy używamy suchego twarogu i masa jest bardzo gęsta. Dodatkowo : ok 2 szklanek jagód cukier puder do obsypania bułeczek. Wykonanie : Do miski wsypać szklankę mąki, wlać ciepłe mleko , wsypać cukier , wkruszyć drożdże , wymieszać całość i odstawić na ok 15 min aż drożdże zaczną "pracować(...)mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części . Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy 1/4 częścią masy serowej, posypujemy jagodami. Ciasto składamy na pół i każdy taki płat ciasta kroimy na 6 bułeczek. Te układamy na blaszce i pozwalamy im znów przez kilkanaście minut wyrastać. Wstawiamy
Malinowa Kawiarenkaosobnej miseczce, robimy z jagodami. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika (piekarnika nie wyłączamy), obsypujemy 2 łyżkami kaszy manny i układamy na nim wiśnie. Między wiśnie wysypujemy jagody. Do miski z białkami dodajemy odrobinę soli i miksujemy. Po kilku minutach po 1 łyżce zaczynamy dodawać cukier. Miksujemy do czasu aż cukier się skończy, a beza będzie gęsta
Trzeci talerzkiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi Idziemy na jagody"... Ja i moja rodzina najbardziej lubimy jagody z cukrem i śmietaną. Przepisu chyba podawać nie trzeba bo wszystko zależy od upodobań :) My zwykle umyte jagody obsypujemy cukrem ( może być brązowy ), rozgniatamy widelcem i czasem dodajemy odrobinę śmietany lub jogurtu greckiego. W prostocie siła
Jemy Pijemytylko pojawiają się jagody, od razu myślę o pysznych, słodkich bułeczkach z jagodami- uwielbiam je :) Przepis na nie znalazłam tutaj Składniki: 250 g mąki pszennej, 3-4 g suszonych drożdży Dr. Oetker , szczypta soli, 125 ml mleka (letnie), 1 jajko, 30 ml oleju, 1/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, dodatkowo: 8 łyżek jagód(...)klejące, można podsypać mąką. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 8 części. Z każdej formujemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoniach na placek. Na środek nakładamy jagody wcześniej wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zawijamy ciasto w kulkę i formujemy na kształt podłużnej bułeczki. Układamy na blaszce i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut
Aga w kuchni