łyżek cukru pudru (możemy zwiększyć ilość jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta) 1 op. żelatyny spożywczej o wadze 50g 400g jagód Dodatkowo na wierzch sernika: 2 galaretki jagodowe 2 łyżki jagód Wykonanie: 2 galaretki jagodowe rozpuścić w połowie wody przewidzianej na opakowaniu. 4 łyżki żelatyny wsypać do szklanki i zalać przegotowaną, zimną wodą do 3/4 wysokości szklanki. Dokładnie wymieszać(...)odstawić do napęcznienia na ok. 15 minut. Napęczniałą żelatynę przełożyć do większej miseczki, dodać 1/2 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wystudzenia. Jagody przepłukać na sicie. Zblendować. Serek, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. Następnie dodawać do masy po 2-3 łyżki wystydzonej, płynnej żelatyny, cały czas miksując na niewielkich obrotach
Walijskie Pichceniearomat śmietankowy jagody goji - do dekoracji Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pokrojonego banana, mąkę, proszek do pieczenia, wodę gazowaną i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Masę przelewamy do natłuszczonej foremki lub kokilki. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu podajemy z jagodami
Truskawkowa Fiestakrajanki, a ciasto z domową galaretką jest najlepsze! Do ciasta można wykorzystać mrożone jak i świeże jagody. Ja robię czystki w zamrażalce na tegoroczne zapasy. Właśnie wykorzystałam ostatnie jagody ! Krajanka jagodowa to kolejny przepis na lato. Przypominam, że w czerwcu do przepisu miesiąca dodajemy przepisy na lato. Krajanka jagodowa z leśnych jagód to hit lata! Krajanka jagodowa Składniki(...)czekolady 100 g cukru pudra Przełożenie 350 ml śmietanki do ubijania 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 250 g sera mascarpone Jagodowa galaretka 500 g jagód, u mnie mrożone 80 g cukru 150 ml wody 8 listków żelatyny lub 8 łyżeczek w proszku Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladą. Oddziel żółtka od białek
codojedzeniawaniliowego Spód : - 176 g ciasteczek Oreo (całe) - 36 g roztopionego masła Frużelina : - 300 g jagód u mnie mrożone - 5 dużych łyżek wody - 1 duża płaska łyżka mąki ziemniaczanej - 3 duże łyżki cukru Sposób wykonania : Zacznijmy od frużeliny bo musi ostygnąć ,3 łyżki wody ,jagody i cukier gotujemy na małym ogniu aż owoce się rozpadną ,2 łyżki wody mieszamy(...)mąką ziemniaczaną i wlewamy do jagód,chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia , konsystencja powinna być jak kisiel . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy folią aluminiową ,najlepiej użyć folii o szerokości 45 cm bo mamy pewność ,że woda się nie dostanie . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni ,zagotowujemy 1.5 litra wody . Ciastka rozdrabniamy w mikserze i mieszamy z rozpuszczonym
Wypieki Renezrobiłam z innym ciastem. Wyszły pyszne, ciasto mięciutkie. Jako dodatek była śmietanka i cukier mniam :))) Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju sól 1 szklanka gorącej wody Farsz: jagody cukier - niekoniecznie Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam sól, wodę wymieszałam(...)olejem i partiami dodawałam do mąki i zagniatałam ciasto. Ciasto ma być miękkie, gładkie, ale ma nie lepić się do rąk. Szklanką wykrawałam koła, na środek dawałam łyżeczką jagody i zlepiałam pierogi. Gotowałam we wrzątku około 3 minuty po wypłynięciu pierożków na wierzch. U mnie były podane ze śmietanką i cukrem
kruche babeczkiłyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki olej - 1 łyżka sól -szczypta tłuszcz do formy Masa serowa : ser biały tłusty - 2 kostki czekolada biała - 50 g jagody mrożone - 0,5 szkl galaretka jagodowa - 1 opak woda gotowana - 1 szkl Dodatkowo : wiórki czekoladowe białe do obsypania rolady melisa do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)piekarniku do 175 stop.przez 15 minut tzw do zrumienienia ciasta. Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką. Masa serowa : ser biały zmiksować z jagodami i rozpuszczoną białą czekoladą. Galaretkę jagodową, rozmieszać w szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Następnie dodać galaretkę do masy serowej, zmiksować. Jeżeli masa byłaby trochę za rzadka
Kuchnia Danusicudny! Prosty do zrobienia, wegański ♥ i bardzo sycący, a co najważniejsze zdrowy i pyszny :) Dzisiaj podałam go z pastą słonecznikowa , która bosko smakuje w połączeniu z pastą z czarnej jagody . Oba te produkty pochodzą ze sklepu alfa-koszyk.pl :) Naturalna pasta słonecznikowa BIO to delikatny krem idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno pikantnych jak i słodkich potraw(...)koktajli truskawkowych lub czekoladowych lodów. Składniki: nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska *składniki pochodzenia organicznego Pasta z jagody czarnej leśnej wytwarzana jest w opatentowanym procesie produkcji opartym na nowoczesnej technologii, umożliwiającej przetarcie owoców wraz z pestkami. Dzięki temu znajdziemy w niej więcej witamin oraz makro- i mikroelementów niż w świeżych owocach. WAŻNE
breakfast of dreamsszklanka cukru 1/4 szklanka oleju 1/2 szklanki naturalnego kefiru (maślanki lub jogurtu) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 szklanki pszennej mąki szczypta soli 1 szklanka jagód (u mnie mrożone) 3-4 gałązki rabarbaru Rabarbar myjemy, wycieramy i kroimy w 0,5-1 cm kawałki. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury(...)następnie dolewamy olej, kefir i jeszcze chwilę miksujemy. Proszek do pieczenia, sól oraz mąkę mieszamy i wsypujemy do ubitych jajek, wszystko razem miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy jagody i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy, a na wierzch równomiernie rozkładamy rabarbar (można go dodatkowo posypać 1 łyżką cukru). Pieczemy do zarumienienia i suchego patyczka, czyli
Rozpustne gotowanieżelatyny. Polecam. Składniki: • 250 g jagód świeżych lub mrożonych • 1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g) • 3 łyżki cukru (można dodać mniej lub więcej) • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Sposób przygotowania: 1. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. 2. W rondelku wymieszać jagody z cukrem. 3. Podgrzewać(...)palniku o średniej mocy aż do rozpuszczenia się cukru. W tym czasie jagody puszczą sok. 4. Dodać sok z cytryny, wodę z mąką, dokładnie wymieszać. 5. Frużelinę zagotować i odstawić rondelek z palnika. 6. Do gorących jagód dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Można na chwilę postawić garnek na palniku i podgrzewać owoce, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny
W mojej kuchniswojego smaku i zawartości szafek. Choć muszę przyznać, że czekolada matcha owładnęła moje myśli. Tylko gdzie ją zdobyć...? A może zrobię sama...? Granola z matcha, kasztanami i suszonymi jagodami Składniki: (na 2 l) 200 g drobnych płatków owsianych 100 g grubych płatków owsianych 100 g płatków jaglanych 40 g sezamu 2 łyżki chia 75 g orzechów włoskich(...)suszonych jagód Orzechy i kasztany grubo posiekać, wymieszać z płatkami. Olej rozpuścić, dodać syrop klonowy, ekstrakt i herbatę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, dokłądnie wymieszać. Mieszankę wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie. Piec w 160 st. C. przez 25-30 minut, 2-3 razy mieszając w trakcie pieczenia. Blachę wyjąć z piekarnika, dodać jagody, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepestkę, następnie pokrój w kostkę i zmiksuj blenderem na gładki mus. Dodaj do niego jagody goi, wymieszaj. Pokrusz w miseczce ciasteczka. W wysokiej szklance układaj kolejne warstwy deseru: kokosowy jogurt z chia, pokruszone ciasteczka, mus z mango, pokruszone ciasteczka. Wierzch udekoruj kilkoma jagodami goji. Od razu podawaj
Garniec Magaliestopniowo dodajemy mascarpone miksując na wolnych obrotach miksera. Gdy ser i śmietana połączą się dodajemy jagody i przez chwilę miksujemy (masa powinna nabrać jagodowego koloru), a następnie powoli wlewamy żelatynę (cały czas miksując). Gotową masę wykładamy na herbatniki, wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej jagodami i polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Czary - gary w kuchniKolejny przepis w Małej Cukierence z cyklu „ Zdrowa Środa ” mam nadzieję, że Wam przypadnie do gustu. Mnie smoothie z jagodami i nasionami chia bardzo smakowało. Aromatyczne, pyszne, sycące(...)Ekspresowe w przygotowaniu i proste. Pięknie i apetycznie wygląda. Możemy użyć dowolnego mleka roślinnego lub krowiego, z każdym będzie pyszne. Wspaniałe na śniadanie, polecam… Miseczka smoothie z jagodami i nasionami chia Składniki na około 2 porcje: 3/4 szklanki mleka (możemy użyć dowolnego, jakie lubimy) 1/4 szklanki jagód (użyłam mrożonych) 1 duży banan 1 szklanka malin (użyłam
Mała CukierenkaDelikatne piersi kurczaka nadziewane jagodami goji i orzechami nerkowca, które nadają mięsu nutkę słodyczy oraz aromatycznym szafranowym purée z kalafiora. Połączenie tych smaków okazało się strzałem w dziesiątkę Danie możecie przygotować na niedzielny obiad lub zbliżające się Święta. Polecam Składniki: Kieszonki(...)piersi kurczaka: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki jagód goji 2 łyżki orzechów nerkowca 1 łyżka wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Purée z kalafiora: 1/2 małego kalafiora 0,10 g szafranu 1 łyżka słodkiej śmietanki (18% lub 30%) sól czerwony pieprz Przygotowanie: Kieszonki z piersi kurczaka: Jagody goji przełożyć do miseczki. Dodać uprażone na suchej patelni
Oryginalny smakMALINOWY PUDDING CHIA Z JAGODAMI Składniki: 1/3 szklanki chia 1,5 szklanki mleka lub 2 jogurty malinowe do picia 2 szklanki malin mrożonych lub świeżych maliny i jagody do dekoracji 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie) Przygotowanie: Nasiona chia mieszamy z mlekiem lub jogurtem pitnym. Odstawiamy na co najmniej 40 minut aby nasiona napęczniały i wytworzyły żel. Najlepiej(...)Maliny, najlepiej mrożone, miksujemy blenderem na mus. Opcjonalnie można mus dosłodzić do smaku cukrem. Mus nakładamy do szklanek. Na nim układamy gotową galaretkę z chia. Wierzch posypujemy kilkoma jagodami i malinami
Bon appetit mon amie