szklanki drobnego cukru (150 g) 3/5 szklanki oleju (120 g) 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,6 kg owoców, np.: 300 g moreli 200 g jagód 100 g czarnej porzeczki do dekoracji cukier puder Etapy przygotowywania ciasta Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawać (stopniowo, dosłownie po łyżce!) cukier(...)pieczenia. Składniki bardzo delikatnie ze sobą wymieszać, np. za pomocą szpatułki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i na jego wierzchu ułożyć owoce (połówki moreli, porzeczkę oraz jagody) . Piec przez około 70-80 minut w 165ºC (uwaga: podczas pieczenia należy kontrolować ciasto, ponieważ pieczemy tylko do momentu uzyskania, tzw. suchego patyczka) . Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem. Ciasto
Ugotowaćciasto 😀 Składniki ciasta: 2 szklanki mąki pszennej 9-10 jajek szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml oleju 125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 3/4 szklanki jagód + 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka cukru kruszonka: 3 łyżki cukru czubate 2 łyżki mąki pszennej 1/5 łyżki oleju Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzeć palcami do połączenia. Odstawić. Białka jajek ubić(...)przesiać do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Przesianą mąkę dodawać stopniowo do jajek z maślanką (lub jogurtem) - delikatnie mieszać, najlepiej większą drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem, przełożyć ciasto. Jagody oprószyć mąką - najlepiej w miseczce potrząsając nią delikatnie. Na ciasto rozłożyć jagody z mąką. Na wierzchu posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki oleju kokosowego rafinowanego 1/4 szklanki gęstego mleka kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa jagodowa 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki musu kokosowego 1/2 łyżeczki sproszkowanych jagód 2 łyżki gęstego mleka kokosowego Sposób przygotowania Donuty kokosowe Wymieszać suche składniki, dodać jajka, olej kokosowy, mleko kokosowe oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować aż do uzyskania gęstej masy. Przełożyć do formy(...)jagodowa Olej kokosowy wraz z musem kokosowym podgrzać lekko do rozpuszczenia. Dolać mleko kokosowe i szybko wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły. Zestawić z ognia. Na koniec wmieszać sproszkowane jagody. Donuty maczać kolejno w jeszcze lekko ciepłej polewie. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki: Wartość energetyczna: 213 kcal Tłuszcz: 19,3 g Węglowodany: 4,9 g Błonnik
Modern Cave Girljesienią, zimą lub wczesną wiosną nie ma już szansy na to, aby wciągnąć boskie jagodowe smoothie? Czy letnie owoce zarezerwowane są tylko na letnią porę? Truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody. Kto nie kocha tych uroczych, słodkich maleństw? Ja nie potrafię sobie wyobrazić bez nich życia. I chociaż każdego lata próbuję, to nie mogę się nimi najeść na zapas, dlatego(...)Course FIT deser, Napoje Keyword banan, fit, jagody leśne, koktajl, maslanka, napoje, smoothie Prep Time 5 minutes Ingredients 1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód leśnych 1/2 dobrze dojrzałego banana 1/2 szklanki maślanki Instructions Jagody umyć, jeżeli używamy mrożonych rozmrozić. Banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na koktajl wrzucić do kielicha blendera, zalać maślanką i zmiksować
Fitsweet.mejagód ((świeżych lub mrożonych)) Tapiokę wsyp do garnka i zalej mlekiem. Odstaw na 1 godzinę. Po tym czasie dodaj 2 łyżki erytrytolu i wymieszaj. Następnie gotuj całość na małym ogniu przez ok. 15 minut (w tym czasie kulki tapioki zrobią się przeźroczyste). Ugotowaną tapiokę podziel na 4 części (wskazówka: najlepiej przełóż do miseczek). Do 3 części dodaj jagody w różnych ilościach, żeby uzyskać inne odcienie koloru, a jedną pozostaw bez jagód. Do szklanki wlewaj tapiokę od najjaśniejszej do najciemniejszej warstwy. Podawaj na ciepło lub zimno. Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 233 | Białko: 8,9 | Węglowodany: 40,7 | Tłuszcze: 4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Pudding z tapioki
Przepisy na widelcuwyrabia, a przepis z jakiejś starej gazety . składniki 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanka mleka 4 łyżki cukru kryształu 3 dag świeżych drożdży 3 jajka 10 dag rozpuszczonego masła jagody łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania przygotowanie Drożdże pokrusz, dodaj do ciepłego mleka, wsyp łyżkę cukru, mąki i wymieszaj. Odstaw na 20 min. Do miski wsyp mąkę(...)wlej drożdże, dodaj resztę cukru ,jajka. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto ok 15 min. Potem wlej wystudzone masło i wyrabiaj kolejne 5 min przykryj i odstaw na 1 godzinę. Jagody umyj i osącz na sitku. Ciasto rozwałkuj na stolnicy na placek grubości 1 cm. Potnij na kwadraty i na każdy nałóż jagody i posyp cukrem pudrem. Dokładnie zaklejaj
Moje WyrobyByły pierogi z jagodami a teraz zapraszam na bułeczki z jagodami.Pyszne jagodzianki zjedzone w ekspresowym tempie.Zostało jeszcze trochę jagód uzbieranych przez męża, więc je zamroziłam i jeszcze kiedy zrobię takie jagodzianki bo pyszne są, co prawda nie wyszły mi podłużne,ale mniejsza z tym, ważne , że smaczne. 250 g mleka 30 g drożdży świeżych, pokruszonych(...)cukru 500 g mąki 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 80 g masła, miękkiego szczypta soli Nadzie nie 320 - 340 g jagód, świeżych 30 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej Dro żdże pokruszyć, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 10 - 15 minut .Ż ółtka ubić z cukrem . Mąkę przesiać
Moje domowe kucharzenieJagodzianki Jagody się kończą, a ja dopiero teraz przypomniałam, sobie, że jeszcze w tym roku nie robiłam jagodzianek, więc kupiłam jagody i oto mam pyszne bułeczki. Składniki: Ciasto : jajka - 2 szt mąka - 500 g sól szczypta drożdże - 25 g masło - 80 g mleko - 250 ml cukier - 100 g Nadzienie : jagody - 400 g mąka ziemniaczana - 1 łyżka cukier(...)palcami na kruszonkę. Gdy ciasto podwoi swą objętość podzielić na kilka kawałków po 80 g każda. Każdy kawałek uformować w kulę, spłaszczyć w dłoni na placek, nałożyć łyżeczkę jagód, sklejać jak na pierogi, układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem. Odstawić jeszcze na 30 minut. Jajko roztrzepać widelcem w misce, pędzlem smarować bułeczki i posypać kruszonką. Po tym czasie
Kuchnia DanusiSkładniki: 2 szklanki ciepłego mleka 1 szklanka cukru 100 g. drożdży 1 kg mąki 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 żółtka (białka odłożyć do wysmarowania bułek) szczypta soli Dodatkowo: jagody 400-500 g. 4-5 łyżek cukru Lukier: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody 8-9 łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier(...)minut. Następnie wsypać mąkę i sól. Wbić jajka i żółtka. Wymieszać. Na koniec wlać olej i wyrobić, mikserem z hakami. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Jagody przebrać i umyć. Odcedzić na sitku. Następnie wsypać do miski i dodać cukier. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Na wierzch też można posypać mąkę, żeby się
Agusiowe smakołykikawałki. Podajemy z pokrojonymi w plastry ogórkami, pokrojonym w słupki arbuzem i jagodami. Całość skrapiamy limonka i posypujemy listkami mięty. Smacznego :) Artykuł Sałatka z arbuzem, ogórkiem i jagodami kamczackimi pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogsię w dobrą krajarkę. Pozwala na łatwe usunięcie wewnętrznej części owocu, a także pokrojenie go na różne sposoby. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sezon sierpień-październik – jagody i śliwki Jagody są w Polsce dostępne od sierpnia do października. Bez trudu można spotkać je na dziko, np. podczas wyprawy do lasu. Owoce te idealnie nadają się do przygotowania zaprawy(...)także rozmaitych deserów czy ciast. Jagody są dość niewielkie, jednak posiadają sporą wartość odżywczą. Do września-października są w Polsce dostępne także śliwki. Ich smakiem nietrudno jednak delektować się także poza sezonem – śliwki należą do owoców najchętniej wybieranych do przygotowywania konfitur, nalewek czy dżemów. Podobnie jak czereśnie i wiśnie, wymagają one uprzedniego usunięcia pestki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne PrzebojePolecam Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 🤗🤗🤗🤗🤗🤗😘 Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm 100 g czekolady Pantagruel http://www.sklep.panegara.pl/pantagruel-czekolada-cukiernicza-43-kakao-200-gram.html 1 litr jagód 1 galaretka jagodowa lub truskawkowa,malinowa 80 g słomki ptysiowej 1 kg sera twarogowego z wiaderka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki żelatyny 4 łyżki zimnej wody(...)Tortownice(dno) wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy słomkę ptysiową. Czekoladę trę na tarce o grubych oczkach. Galaretkę rozpuszczam w szklance wrzątku. Pozostawiam do wystygnięcia, lekko tężejącą. Jagody myjemy. Ser przekładam do wysokiego naczynia, dodaję czekoladę i cukier. Miksujemy ok 2 minut. Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie,czekam aż napęcznieje następnie dodaję wrzątek.Mieszam,rozpuszczam. Dodajemy
Gotowanie Patkimleka a na końcu olej. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Jagody mieszamy z cukrem do smaku. Ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na kwadrat, tniemy na mniejsze kawalki. Nadziewamy jagodami. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozbełtanym żółtkiem, posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy
słodki brateknasączenia: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody Miseczkę (śr.14 cm) wyłożyć folią spożywczą. Galaretkę jagodową i żelatynę rozpuścić w 250 ml wrzątku, wymieszać z mrożonymi jagodami,przelać do przygotowanej miseczki i odstawić do stężenia. Tortownicę ( użyłam w kształcie kwiatka o śr.23 cm) wyłożyć folią aluminiową, na środku umieścić jagodową kopułę,wokół na dnie ułożyć(...)cytryny. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do schłodzenia. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z lekko tężejącą galaretką ,1/4 masy odlać i zmiksować z 50 g jagód wcześniej rozmrożonych. Część jasnej masy wylać do tortownicy, następnie porcję jagodowej i jeszcze raz kolejność powtórzyć. Na wierzch wylać resztę jasnej masy i górę dokładnie wyrównać. Formę z ciastem
Kolorowa kuchnia Elkisię prezentuje i na pewno posmakuje każdemu, nie tylko amatorom słodyczy 😉 Składniki: paczka podłużnych biszkoptów 450 g jagód mrożonych lub świeżych 400 g jogurtu typu greckiego szklanka śmietanki 36 % 3-4 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: Jagody myjemy i suszymy, a gdy mamy mrożone to odmrażamy ok. 250-300 g. Pozostałe odkładamy do galaretki(...)musimy odmrażać. Następnie blendujemy ok. 250-300 g jagód na gładką masę i miksujemy je z jogurtem greckim oraz cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy. Następnie łączymy wystudzoną żelatynę z masą jagodową. Na końcu ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i delikatnie, za pomocą łyżki, mieszamy z masą jagodową. Formę do ciasta lub tortownicę wykładamy biszkoptami
Kuchnia MagdaLeny