Trufle - moja miłość. Przygotowałam je pierwszy raz w życiu, na specjalną okazję :) Walentynki. Nigdy w jakiś specjalny sposób, nie świętowałam tego dnia. Ale w tym roku było inaczej. W centrum miasta wraz z koleżankami, częstowałam Opolan smakołykami. Fotorelacja z tego dnia już jutro :) SKŁADNIKI: na około 30 sztuk 125ml śmietanki o zaw. tłuszczu 30% 100g gorzkiej czekolady z pomarańczą(...)kopiasta łyżka Nutelli 100g biszkoptów 2 łyżki likieru pomarańczowego 2 łyżki skórki pomarańczowej drobno pokrojonej 30g masła kakao do obtoczenia trufli (użyłam słodzonego) A jak to zrobić: W rondelku zagotować śmietankę z masłem. Zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekoladę połamaną na kawałki. Biszkopty drobno rozkruszyć (użyłam blendera) i dodać wraz z pozostałymi składnikami do masy
Kuchnia w opałachkochać ? Małe, słodkie i cudownie delikatne w środku. To kolejna moja wariacja na punkcie trufli, trufelków, trufeleczków...:) Zachęcam do własnoręcznego ich wykonania. Eksperymentujcie i szukajcie przepisu idealnego. Ja wciąż SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 1 szkl. mleka w proszku 200 g białej czekolady otarta skórka z jednej cytryny sok z 1 cytryny 200 g gorzkiej czekolady A jak to zrobić(...)Masę schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). Ze schłodzonej masy formować kulki i odstawić do schłodzenia. Następnie obtoczyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie i pozostawić do zastygnięcia. Część trufli obtoczyłam w mielonych migdałach, to wersja dla mniej cierpliwych
Kuchnia w opałachchwil. Polecam wykonanie tych słodkości, dla własnej przyjemności, lub w celu obdarowania nimi kogoś, kogo lubimy :) Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent. Moja córka stwierdziła, że to chyba najlepsze trufle jakie zrobiłam. SKŁADNIKI: na około 20 sztuk 1 dojrzały banan 1 łyżka dowolnych mielonych orzechów 1 kopiasta łyżka kremu czekoladowo - bananowego (a`la nutella) 2 łyżki mleka w tubce karmelowego(...)około 150 - 180 g herbatników kakao do obtoczenia trufli A jak to zrobić: Herbatniki bardzo dokładnie pokruszyć (użyłam blendera). Dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać całość na gładką masę. Gdyby masa wyszła za rzadka, można dodać więcej pokruszonych herbatników. Odstawić do lodówki na około 2 godziny, aby masa stężała. Po tym czasie formować kulki i obtoczyć w kakao. Gotowe trufelki
Kuchnia w opałachpozwoli im o nas nigdy zapomnieć :) Po spróbowaniu niektórych nie można było oderwać od tych małych, słodkich kuleczek... Dla wszystkich Pań, które szykują coś dobrego w dzisiejszym dniu... Trufle ze śliwką Składniki: 250 g serka mascarpone 100 g śliwek suszonych 1 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka miodu 2 tabliczki gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki cynamonu(...)wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Trzeba wystudzić i na 2 godziny wstawić do lodówki. Po wyjęciu uformuj małe kulki, wielkości orzecha i obtaczaj w kakao. Gotowe trufle trzeba wstawić do lodówki na 12 godzin. Teraz pozostaje życzyć tylko smacznego
Lawendowe Niebominut,aż masa zgęstnieje. Formujemy kulki wielkości orzecha i obtaczamy je w pozostałych wiórkach wymieszanych z cukrem pudrem. Ponownie schładzamy - aż stwardnieją - około godzinę. Pyszne kokosowe trufle gotowe. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepowidłami Czarny Orfeusz Sernik na piernikowym spodzie Sernik bajeczny Torcik piernikowy przekładany powidłami w polewie mleczne Małe co nieco Trufelki z żurawiną Kuleczki z makiem Śnieżna morelka Śliwka w trufli z biaej czekolady Cukiereczki na choinkę Śliwka w czekoladzie z truflą Michałki - cukiereczki z orzechami Żurawinki Torty Tort z żurawiną Świąteczny przekładaniec Tort cytrynowy Napoje Gorąca czekolada - domowa
Moje pyszne gotowaniesłonecznej energii... Ale cóż trzeba sobie jakoś radzić ;). Więc moja kolejna przesłodka kombinacja czekoladowa. Były czekoladki bazyliowe, teraz pokusiłam się na miętę. Na dziś przygotowałam trufle i czekoladowe, kolorowe usta. Są delikatne, kremowe, po prostu przepyszne i swojej roboty. Do tego kawa i można się rozmarzyć. Składniki: 200 g czekolady deserowej 160 ml śmietany kremówki(...)miejsca na warstwę czekolady ) i wstawiamy do lodówki razem z pozostałym kremem. Po kilkunastu minutach wyjmujemy nasze czekoladki i zalewamy je roztopioną czekoladą. Czekamy, aż czekolada zastygnie i gotowe. Trufle. Schłodzoną masę czekoladowo-miętową wyjmujemy z lodówki kiedy całkowicie zastygnie. Z kawałków formujemy kulki odkładamy je na np na papier do pieczenia i następnie obtaczamy w czekoladowych płatkach. Można zanurzyć
Malinowe Pocałunkizmiksować by masa się nie zwarzyła. Wsypać pistacje i wymieszać. Masę umieścić w miseczce przykrytej folią spożywczą,następnie schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy da się uformować trufle. Dodatkowo: 200 g gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju Czekoladę oraz olejej roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzone trufle zanurzać z czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia, obtoczyć pistacjami, wystudzić. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikaflowego, takiego babcinego. Składniki: 3 porcje 3 szt. łosoś dzwonka, 2 łyżki soku z limonki, 50 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki oliwy z oliwek z truflą, 2 łyżki posiekanego koperku, 4 szt. pomidorów suszonych w oleju, 2 łyżki oleju z pomidorów, 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego, listki świeżej bazylii, sól himalajska świeżo mielona do smaku, pieprz(...)czarny świeżo mielona do smaku, 2 duże ziemniaki, pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Marynata: do naczynia wlewamy olej, oliwę z truflą i oliwę z pomidorów suszonych, dodajemy koperek, sok z limonki, przecier pomidorowy, pokrojone drobno pomidory suszone i kilka listków bazylii. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łososia płuczemy, suszymy i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy
Moniki Smakołykidobry. Uziemiona w domu postanowiłam umilić trochę ten czas domownikom i upiekłam to co znalazłam z domowych zapasów. Udało mi się z szafki wygrzebać masę karmelową i smaku trufli. Nie pamiętam gdzie ją kupiłam, chyba w biedronce ale nie jestem pewna. To akurat nie jest najważniejsze, najważniejszy jest smak, w połączeniu w czekoladowym ciastem jest rewelacyjna. Myślę(...)masła 150 h gorzkiej czekolady 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szklanka cukru 170 ml maślanki 2 jajka puszka masy karmelowej o smaku trufli dekoracja: 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru fix do śmietany Wykonanie: Do miski dajemy masło i ucieramy je dodając po łyżce cukru. Gdy się połączą dodajemy po jednym
ciastkarnia na kruchym spodzieśmietanowym Składniki: na ciasto: 400 g semoliny, użyłam De Decco 200 ml ciepłej wody szczypta soli łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli, użyłam Monini na sos kurkowo-śmietanowy: 350 g kurek, dokładnie oczyszczonych i osuszonych 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli szklanka
Moja smaczna kuchniasię w Peru). W zasadzie smakuje tak samo jak zwykły ziemniak tyle że ma intensywnie fioletowy miąższ , a skórkę od niebieskiej do czarnej. Dla tego bywa czasem nazywany chińska trufla choć z tym grzybem nie ma nic wspólnego- tyle , że małe czarne ziemniaczki przypominają wyglądem truflę. Ze względu na mała popularność na rynku są dość drogie ( ja kupowałam
Buniabaje w kuchnirazem nasze bajaderki są w wersji miniaturowej i z wyglądu bardziej przypominają trufle, zwłaszcza po obtoczeniu ich w kruszonych orzechach. Nazwa " przegląd tygodnia " nie jest przypadkowa. Do tego ciasta możemy wykorzystać resztki pokruszonych herbatników, stare ciasto nie zawierające owoców i kremów (np. drożdżowe, piaskowiec, makowiec itd.), resztki słodkiego pieczywa czyli wszystko co normalnie trafiłoby do kosza lub karmnika dla ptaków
Cztery FajeryDelicatea , tam znajdziecie dobrej jakości herbatę -duży wybór różnych smaków, a także fajne drewniane herbaciane skrzyneczki idealne na prezent dla najbliższych i przyjaciół. Składniki na około 20 trufli: 2 tabliczki białej czekolady 25 dag serka mascarpone 1 szklanka mleka w proszku 1 cytryna 1 łyżeczka cukru pudru 10 dag wiórek kokosowych białych do obtoczenia Sposób wykonania: Białą czekoladę
Wanilia i Kardamon