trufle - 1014 przepisów (strona:20/68)

Warstwowy koktajl z syropem z czarnego bzu i kilka słów o miodowej trufli 196

gardła, zapalenie krtani, grypa, zapalenie migdałków.” Warto pić takie koktajle. Syrop z czarnego bzu możecie również dodawać np. do herbaty. Sprawdzi się idealnie w jesienne chłodne dni. Baton Trufla Miodowa A jeśli macie ochotę na wspaniały deser, to… polecam Wam spróbować batonu Trufla Miodowa . Po prostu słodkie niebo Osobiście próbowałam go dopiero pierwszy raz, ale… na pewno

Słodkie okruszki
Vermont Sourdough i bułki, czyli bajeczne pieczywo na zakwasie 196

pieca okazał się chlebowym stworem potworem z wypustkami, te drugie urosły ładnie, były rumiane, chrupiące i miały piękne dziurki ale jednocześnie pozostały mocno wilgotne :)  Przepis znalazłam u  Trufli . Vermont Sourdough i bułki zaczyn: 150 g maki pszennej chlebowej 188 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego. Wszystkie skladniki wymieszac, zakryc szczelnie folia zostawic na 12-16 godzin(...)przepracowały. Po tym czasie ciasto posypujemy solą, mieszamy i krótko (2-3 min.) zagniatamy. Zostawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 2 godz. W trakcie wyrastania ciasto składamy dwukrotnie (Trufla ładnie pokazała o co chodzi na swoim blogu). Następnie dzielimy ciasto na 2 części. Ja z jednej uformowałam okrągły bochenek i włożyłam go do koszyczka do wyrastania. Z drugiej części

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jesienne menu w VIVIAN 150

tych, co lubią lekkie kremowe smaki. Danie niczym nie zaskakuje, ale przyjemnie pieści podniebienie. Żółtko cudownie rozlewa się na rybie i pobudza zmysły, które miejscami zostają dopieszczone aromatem białych trufli. Jagnięcina, kawa i czekolada Kolejne danie to biodrówka jagnięca podana z chipsem z pasternaku, sensualnym sosem, w którym wyczuwalne są refleksy kawy i czekolady i borówkami. Połączenie wyszukane w smaku(...)kukurydziane, foccacia, brioszka.  Amuse-bouche: jabłko / słonina / skóra wieprzowa. Przystawka: śledź / ziemniak / koper / chrzan / olej lniany. Przystawka: jeleń / kurki / borowik / pietruszka / nasturcja. Danie główne: łosoś / kalafior / żółtko / biała trufla / palone masło. Danie główne: biodrówka jagnięca / pasternak / borówka / czekolada / kawa. Deser: sernik / rokitnik / lody ze słonym karmelem. * VIVIAN Restaurant || Magnolia Park, Legnicka 58, Wrocław

Food Square
Risotto dyniowe z truflami 98

Trufle mają bardzo charakterystyczny smak i zapach, który mimo, że jest intensywny, może zostać stłumiony przez zbyt wyraźny smak innych dodatków do dania. Ten przepis to proste risotto, które mimo małego dodatku trufli w pełni eksponuje właśnie ich smak. Proste, z małej ilości produktów, a powstaje danie, które jest naprawdę na wyjątkowe okazje

Milion Smaków
Trufle migdałowe 169

diecie. Jestem wielką fanką czekolady, niezależnie czy tych słodkich czy tych gorzkich, mała porcja czekoladowych pyszności , skutecznie zaspokaja głód na słodycz na długi czas a jedna lub dwie migdałowych trufli  sprawi, że zapomnimy nie tylko o cukrze ale i o całym świecie. Składniki na około 16 sztuk trufli: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30% 2 łyżki

Wanilia i Kardamon
Strączkowe miseczki z aksamitnym kremem truflowym 114

mąki z czerwonej soczewicy 75 ml wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka białej fasoli Bonduelle (425 ml) 1 łyżka oliwy truflowej 2 łyżeczki borowikowej pasty z dodatkiem trufli  sól truflowa świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki kiełków fasoli mung Bonduelle 6 plasterków ogórka 6 plasterków rzodkiewki świeży majeranek świeży tymianek szczypiorek jadalne(...)nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy krem. Fasolę odsączamy z zalewy, płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy. Przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy oliwę truflową, pastę borowikową z truflami, sok z cytryny, doprawiamy solą truflową i pieprzem, bardzo dokładnie wszystko miksujemy, aż do uzyskania aksamitnej, kremowej konsystencji. Upieczone miseczki wypełniamy kremem, ozdabiamy kiełkami, plasterkami warzyw, kwiatami, posypujemy ziołami

Quinoa Raz!
Tort kawa cappuccino z truflą 136

naponczowania: 1 filiżanka mocnej kawy z 3 łyżkami rumu masa: 500g serka mascarpone, 1/2 opakowania kawy cappuccino, 4 łyżki cukru, 150g śmietanki kremówki ponadto: 1/2 puszki kajmaku o smaku trufli,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) i zmielonych orzeszków pistacjowych (50g), owoce do dekoracji Wykonanie: biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier(...)krem i delikatnie rozsmarować, przykryć drugim  krążkiem biszkoptowym od spodu posmarowanym kajmakiem. Całość wysmarować kremem, ozdobić zmielonymi orzeszkami pistacjowymi i migdałami. Udekorować owocami. Artykuł Tort kawa cappuccino z truflą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Daktylowe kulki z herbatą matcha 163

Zapewne nie raz słyszeliście o "kulkach mocy". Cóż to takiego ? Otóż, są to słodkie kuleczki, przypominające trufle. Zrobione są na bazie daktyli z dowolnymi dodatkami - orzechami, bakaliami, nasionami. Moje kuli zrobiłam z dodatkiem herbaty matcha. Kulki także obtoczyłam w herbacie, dzięki temu zyskały nietuzinkowy wygląd. Prawda, że ten zielony kolor zachęca do skosztowania ? Daktylowe "trufle" to pożywna przekąska. Dobre przed

kolorowotorcikowo
Pizza z boczniakami i mozarellą 184

Upieczoną pizzę dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy z oliwą cytrynową. „Do niedawna najdroższa pizza przygotowywana była przez Gordona Ramseya. Jeden kawałek kosztował $178 i zawierała między innymi trufle. Ostatnio przebiła go jednak pewna pizzeria z Kanady, która sprzedaje kawałek po $450. W jej skład wchodzą homary, czarne dorsze z Alaski, wędzone łososie, krewetki tygrysie i Rosyjski kawior Osetra(...)Trudno mi powiedzieć jak smakuje jedna i druga (może już doszła trzecia – jeszcze droższa), ale jedno wiem na pewno. Pizza z boczniakami (nie truflami) i mozarellą (nie mozzarella di bufala – najbardziej ceniony ser bawoli) jest naprawdę wyśmienita. Moja pizza nie zawiera sosu, ani pomidorów, aby nie zabić delikatnego smaku boczniaków. Jedynym aromatycznym dodatkiem, bez którego też można się obejść, jest

mojewypiekiinietylko
TRUFLE KOKOSOWE Z RICOTTĄ ( FIT ) 152

TRUFLE KOKOSOWE Z RICOTTĄ (FIT) Ależ to przyjemność kosztować swoich słodkości, a zwłaszcza, gdy są lepsze od tych ze sklepu. Trufelki smakują jak oryginalne Raffaello. W przygotowaniu są bardzo szybkie i super łatwe.  Bardzo długo zastanawiałam się jak smakują domowe pralinki, ponieważ ostatnio zawojowały w internecie, więc stwierdziłam, że muszą być bardzo smaczne. Przygotowałam własną wersję trufli, która jest

Kuchnia Paulettes
Restauracja włoska Trattoria Mamma Mia 165

makaron wstążki w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym z cielęciną, z szynką speck i serem Grana Padano) Tagliatelle al tartufo con champignon e pomodoro secco (makaron wstążki z pastą z trufli, z pieczarkami i suszonymi pomidorami, z Grana Padano) Pappardelle con manzo e pomodoro (makaron szeroka wstążka z kawałkami polędwicy w sosie śmietanowo pomidorowym z czosnkiem, papryczką chili i tymiankiem) Pizza(...)nawet z podróży poślubnej z Włoch). Uwielbiam makarony. Ten zdecydowanie jest jednym z najlepszych. Cielęcina i szynka dodały tak bogaty aromat, że trudno to wyrazić słowami. Kolejna pasta z truflami była mi już znanym, charakterystycznym smakiem. Jest to coś zdecydowanie innego, odskocznia od sosów pomidorowych. Polecam osobom, szukającym czegoś nowego. Ostatnie, pappardelle, było zupełnie innym makaronem. Każdy z nich miał

Karola gotuje
Trufle Lusette 167

Moje pierwsze trufle i na pewno nie ostatnie. Są idealne również na prezent. Składniki: - 4 wafle Lusette  czekoladowe - 4 wafle Lusette  mleczne - 250 g serka mascarpone - 1 biała czekolada - 1 mleczna czekolada - dodatki ( kokos, kakao, mleko w proszku, posypki) Przygotowanie: Miksujemy dokładnie wafelki czekoladowe, dodajemy do nich 125 g serka mascarpone i miksujemy lub dokładnie mieszamy łyżką(...)kulek z mlecznych wafelków. W białej czekoladzie zanurzamy z czekoladowych wafelków. Posypujemy posypkami. Pozostałe kulki obtaczamy w kakao, kokosie i mleku w proszku. Odstawiamy do lodówki do stwardnienie czekolady. Trufle przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku

Kulinarne życie
Trufle z Lusette 173

Małe co nieco do kawy i nie tylko. Super domowy deser na poprawę humoru. Zamiast w kakao moje trufle obtoczyłam w rozdrobnionym wafelku Lusette. Polecam. Smakują wyśmienicie...   Składniki: 100 g białej czekolady 100 g mascarpone 50 g orzeszków ziemnych kruszonych 1 wafelek Lusette mleczny Przygotowanie: Wafelek dzień wcześniej włozyć do lodówki. Zimny wafelek rozdrobnić blenderem bardzo drobno( ma wyglądać(...)Wymieszać całość i włożyć do lodówki na 3-4 godziny.Rozdrobiony wafelek przesypujemy na talerz. Ze schłodzonej masy formować małe kuleczki (jak orzech włoski) i obtoczyć je w rozdrobnionym wafelku. Trufle ponownie włożyć do lodówki i schładzać najlepiej przez całą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto MONTE 628

całego kremu na raz ponieważ masa może się zważyć. Przekładamy krem na ciasto i wstawiamy je do lodówki. Gdy masa zastygnie szykujemy kolejny krem. Krem czekoladowy, a właściwie czekoladowa trufla : – 200 ml śmietanki kremówki – 100 g czekolady gorzkiej (użyła 70% kakao) – dodatkowo: płatki migdałowe lub posiekane orzechy lub inne orzechy Śmietankę delikatnie podgrzewamy. Nie można jej gotować(...)Odkładamy do ostudzenia. Jeżeli nam się spieszy, możemy wstawić garnek do lodówki. Gdy masa będzie zimna i zacznie gęstnieć, miksujemy ją, aż zmieni kolor na jaśniejszy brązowy. Wtedy przekładamy trufle na krem mleczny. Posypujemy migdałami i wstawiamy ciacho do lodówki. Z foremki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 260 kcal. Ciasto z dwoma kremami na biszkopcie Ciasto na niedzielę Biała

Relaxtime
“Przewodnik Kulinarny” – recenzja 178

jada tak po królewsku jak na początku naszego wieku. Dlatego też większość z tych przepisów nie trafi na nasze codzienne stoły ze względu na koszt składników (np. cała trufla do jajka do śniadania) czy ich pracochłonność. Za to zobaczymy jak zmieniały się przepisy i upraszczały dania.   Nie zaszkodzi to nam przeczytać sobie jakie wymyślne przekąski i zupy jadano(...)dużo bardziej bogatsze i pracochłonne. Bardziej przypominały kociołki i mogłyby zastąpić całe danie. Niesamowite jest też bogactwo składników, które były wtedy na porządku dziennym w bogatej hotelowej kuchni. Tamaryndowiec, trufle, pędy chmielu , karczochy hiszpańskie zwane kardem. Inspiracje z kuchni rosyjskiej, anglosaskiej, włoskiej. Nawet dziś kiedy w każdym sklepie mamy kokosy i mango, gdy więcej podróżujemy, nie czerpiemy z takiego bogactwa

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania