trufle - 1014 przepisów (strona:20/68)

Risotto dyniowe z truflami 115

Trufle mają bardzo charakterystyczny smak i zapach, który mimo, że jest intensywny, może zostać stłumiony przez zbyt wyraźny smak innych dodatków do dania. Ten przepis to proste risotto, które mimo małego dodatku trufli w pełni eksponuje właśnie ich smak. Proste, z małej ilości produktów, a powstaje danie, które jest naprawdę na wyjątkowe okazje

Milion Smaków
Trufle migdałowe 188

diecie. Jestem wielką fanką czekolady, niezależnie czy tych słodkich czy tych gorzkich, mała porcja czekoladowych pyszności , skutecznie zaspokaja głód na słodycz na długi czas a jedna lub dwie migdałowych trufli  sprawi, że zapomnimy nie tylko o cukrze ale i o całym świecie. Składniki na około 16 sztuk trufli: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30% 2 łyżki

Wanilia i Kardamon
Strączkowe miseczki z aksamitnym kremem truflowym 128

mąki z czerwonej soczewicy 75 ml wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka białej fasoli Bonduelle (425 ml) 1 łyżka oliwy truflowej 2 łyżeczki borowikowej pasty z dodatkiem trufli  sól truflowa świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki kiełków fasoli mung Bonduelle 6 plasterków ogórka 6 plasterków rzodkiewki świeży majeranek świeży tymianek szczypiorek jadalne(...)nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy krem. Fasolę odsączamy z zalewy, płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy. Przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy oliwę truflową, pastę borowikową z truflami, sok z cytryny, doprawiamy solą truflową i pieprzem, bardzo dokładnie wszystko miksujemy, aż do uzyskania aksamitnej, kremowej konsystencji. Upieczone miseczki wypełniamy kremem, ozdabiamy kiełkami, plasterkami warzyw, kwiatami, posypujemy ziołami

Quinoa Raz!
Tort kawa cappuccino z truflą 152

naponczowania: 1 filiżanka mocnej kawy z 3 łyżkami rumu masa: 500g serka mascarpone, 1/2 opakowania kawy cappuccino, 4 łyżki cukru, 150g śmietanki kremówki ponadto: 1/2 puszki kajmaku o smaku trufli,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) i zmielonych orzeszków pistacjowych (50g), owoce do dekoracji Wykonanie: biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier(...)krem i delikatnie rozsmarować, przykryć drugim  krążkiem biszkoptowym od spodu posmarowanym kajmakiem. Całość wysmarować kremem, ozdobić zmielonymi orzeszkami pistacjowymi i migdałami. Udekorować owocami. Artykuł Tort kawa cappuccino z truflą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Daktylowe kulki z herbatą matcha 172

Zapewne nie raz słyszeliście o "kulkach mocy". Cóż to takiego ? Otóż, są to słodkie kuleczki, przypominające trufle. Zrobione są na bazie daktyli z dowolnymi dodatkami - orzechami, bakaliami, nasionami. Moje kuli zrobiłam z dodatkiem herbaty matcha. Kulki także obtoczyłam w herbacie, dzięki temu zyskały nietuzinkowy wygląd. Prawda, że ten zielony kolor zachęca do skosztowania ? Daktylowe "trufle" to pożywna przekąska. Dobre przed

kolorowotorcikowo
Pizza z boczniakami i mozarellą 199

Upieczoną pizzę dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy z oliwą cytrynową. „Do niedawna najdroższa pizza przygotowywana była przez Gordona Ramseya. Jeden kawałek kosztował $178 i zawierała między innymi trufle. Ostatnio przebiła go jednak pewna pizzeria z Kanady, która sprzedaje kawałek po $450. W jej skład wchodzą homary, czarne dorsze z Alaski, wędzone łososie, krewetki tygrysie i Rosyjski kawior Osetra(...)Trudno mi powiedzieć jak smakuje jedna i druga (może już doszła trzecia – jeszcze droższa), ale jedno wiem na pewno. Pizza z boczniakami (nie truflami) i mozarellą (nie mozzarella di bufala – najbardziej ceniony ser bawoli) jest naprawdę wyśmienita. Moja pizza nie zawiera sosu, ani pomidorów, aby nie zabić delikatnego smaku boczniaków. Jedynym aromatycznym dodatkiem, bez którego też można się obejść, jest

mojewypiekiinietylko
TRUFLE KOKOSOWE Z RICOTTĄ ( FIT ) 168

TRUFLE KOKOSOWE Z RICOTTĄ (FIT) Ależ to przyjemność kosztować swoich słodkości, a zwłaszcza, gdy są lepsze od tych ze sklepu. Trufelki smakują jak oryginalne Raffaello. W przygotowaniu są bardzo szybkie i super łatwe.  Bardzo długo zastanawiałam się jak smakują domowe pralinki, ponieważ ostatnio zawojowały w internecie, więc stwierdziłam, że muszą być bardzo smaczne. Przygotowałam własną wersję trufli, która jest

Kuchnia Paulettes
Restauracja włoska Trattoria Mamma Mia 190

makaron wstążki w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym z cielęciną, z szynką speck i serem Grana Padano) Tagliatelle al tartufo con champignon e pomodoro secco (makaron wstążki z pastą z trufli, z pieczarkami i suszonymi pomidorami, z Grana Padano) Pappardelle con manzo e pomodoro (makaron szeroka wstążka z kawałkami polędwicy w sosie śmietanowo pomidorowym z czosnkiem, papryczką chili i tymiankiem) Pizza(...)nawet z podróży poślubnej z Włoch). Uwielbiam makarony. Ten zdecydowanie jest jednym z najlepszych. Cielęcina i szynka dodały tak bogaty aromat, że trudno to wyrazić słowami. Kolejna pasta z truflami była mi już znanym, charakterystycznym smakiem. Jest to coś zdecydowanie innego, odskocznia od sosów pomidorowych. Polecam osobom, szukającym czegoś nowego. Ostatnie, pappardelle, było zupełnie innym makaronem. Każdy z nich miał

Karola gotuje
Trufle Lusette 184

Moje pierwsze trufle i na pewno nie ostatnie. Są idealne również na prezent. Składniki: - 4 wafle Lusette  czekoladowe - 4 wafle Lusette  mleczne - 250 g serka mascarpone - 1 biała czekolada - 1 mleczna czekolada - dodatki ( kokos, kakao, mleko w proszku, posypki) Przygotowanie: Miksujemy dokładnie wafelki czekoladowe, dodajemy do nich 125 g serka mascarpone i miksujemy lub dokładnie mieszamy łyżką(...)kulek z mlecznych wafelków. W białej czekoladzie zanurzamy z czekoladowych wafelków. Posypujemy posypkami. Pozostałe kulki obtaczamy w kakao, kokosie i mleku w proszku. Odstawiamy do lodówki do stwardnienie czekolady. Trufle przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku

Kulinarne życie
Ciasto MONTE 646

całego kremu na raz ponieważ masa może się zważyć. Przekładamy krem na ciasto i wstawiamy je do lodówki. Gdy masa zastygnie szykujemy kolejny krem. Krem czekoladowy, a właściwie czekoladowa trufla : – 200 ml śmietanki kremówki – 100 g czekolady gorzkiej (użyła 70% kakao) – dodatkowo: płatki migdałowe lub posiekane orzechy lub inne orzechy Śmietankę delikatnie podgrzewamy. Nie można jej gotować(...)Odkładamy do ostudzenia. Jeżeli nam się spieszy, możemy wstawić garnek do lodówki. Gdy masa będzie zimna i zacznie gęstnieć, miksujemy ją, aż zmieni kolor na jaśniejszy brązowy. Wtedy przekładamy trufle na krem mleczny. Posypujemy migdałami i wstawiamy ciacho do lodówki. Z foremki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 260 kcal. Ciasto z dwoma kremami na biszkopcie Ciasto na niedzielę Biała

Relaxtime
“Przewodnik Kulinarny” – recenzja 190

jada tak po królewsku jak na początku naszego wieku. Dlatego też większość z tych przepisów nie trafi na nasze codzienne stoły ze względu na koszt składników (np. cała trufla do jajka do śniadania) czy ich pracochłonność. Za to zobaczymy jak zmieniały się przepisy i upraszczały dania.   Nie zaszkodzi to nam przeczytać sobie jakie wymyślne przekąski i zupy jadano(...)dużo bardziej bogatsze i pracochłonne. Bardziej przypominały kociołki i mogłyby zastąpić całe danie. Niesamowite jest też bogactwo składników, które były wtedy na porządku dziennym w bogatej hotelowej kuchni. Tamaryndowiec, trufle, pędy chmielu , karczochy hiszpańskie zwane kardem. Inspiracje z kuchni rosyjskiej, anglosaskiej, włoskiej. Nawet dziś kiedy w każdym sklepie mamy kokosy i mango, gdy więcej podróżujemy, nie czerpiemy z takiego bogactwa

Ugotowane pozamiatane
Masło migdałowe i kilka pomysłów na domowe smakołyki idealne na prezent 181

włożeniem do słoików 3.5.3208 A poniżej kilka przepisów z bloga, które pięknie opakowane mogą służyć jako prezent. Wszystkie pyszne, zdrowe i bez cukru:) 1. CZEKOLADKI KOKOSOWE ZE ŚLIWKĄ 2. TRUFLE DAKTYLOWE Z MIGDAŁAMI I KAROBEM 3. ORZECHOWO-DAKTYLOWE BROWNIE BEZ PIECZENIA, Z KARDAMONEM I POMARAŃCZĄ 4. KREM Z ORZECHÓW, CZEKOLADY I DAKTYLI AKA DOMOWA NUTELLA 1. KRUCHE CIASTKA Z FIGAMI(...)BATONIKI MUSLI Z ORZECHAMI, DAKTYLAMI I MASŁEM ORZECHOWYM 3. CYNAMONOWE TRUFLE JABŁKOWE Z MIGDAŁAMI 4. BATONIKI OWSIANE Z ŻURAWINĄ I PISTACJAMI The post Masło migdałowe i kilka pomysłów na domowe smakołyki idealne na prezent appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
Trufle z Rudnika nad Sanem – kuchnia podkarpacka 205

łatwego życia. W sklepach nie tylko nie było słodyczy, ale nie było też składników, z których można by je przygotować. Stąd pomysłowość ówczesnych gospodyń w przygotowywaniu czegoś z niczego. Trufle, które dzisiaj proponuję, to przysmak z czasów, kiedy żeby zjeść coś dobrego, trzeba było samemu to przygotować :). Miękkie słodkie kuleczki o lekkim posmaku rumu i kawy obtoczone są w orzechach(...)się z odrobiny masła, mleka, cukru, prażonej mąki, żółtka i dodatków smakowych – kawy, olejku rumowego i spirytusu.  Z masy lepi się kulki, które obtaczane są w siekanych orzechach. Trufle przygotowuje się z mąki i żółtka, jednak nie są one pieczone, dlatego też jajko przed użyciem należy sparzyć – włożyć na 10 sekund do bardzo gorącej wody. Mąkę natomiast należy uprażyć

Trzeci talerz
Trufle czekoladowe 164

Trudno zrozumieć jak z kilku prostych składników może powstać coś tak pysznego! Najprostsze i NAJLEPSZE trufle mocno czekoladowe polecają się do kawki :)   Składniki: 100g gorzkiej czekolady 70% 100g mlecznej czekolady 2 łyżki wódki (u mnie limonkowa) 100g mascarpone kakao do obtoczenia Sposób przygotowania: Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści zdejmujemy w ognia(...)czekolada nie była gorąca. Dodajemy serek mascarpone i wódkę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodzimy w lodówce przez około 1-1,5h. Gdy masa stężeje formujemy trufle i obtaczamy w kakao. Chłodzimy w lodówce

Pyry na Gaz
WEGAŃSKIE BROWNIE Z FASOLI 149

książki "Super odporność" dra J. Fuhraman'a. Zmodyfikowałam nieco składniki i dodałam polewę. Wszyscy je uwielbiamy za czekoladowo-karmelowo-waniliowy smak. Polecam! Składniki na formę 20x20 cm + 15 trufli: Ciasto:  9 szklanek ugotowanej czarnej fasoli (4 szklanki suchej fasoli), 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki zmielonych ziaren chia, 1 1/4 szklanki karobu, 20 daktyli, 1 łyżka wanilii(...)smarujemy odrobiną oleju kokosowego i wykładamy ciasto. Suszymy w piekarniku w temperaturze 95 stopni przez 1,5h (Jagódka nie mogła się doczekać, więc z pozostałego ciasta ulepiłam 15 trufli, obtoczyłam w wiórkach kokosowych i podałam bez pieczenia). W trakcie suszenia ciasta przygotowujemy polewę. Po prostu łączymy wszystkie składniki: olej, karob i masło orzechowe. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta, może

Jeść, by żyć w zdrowiu