trufle - 1014 przepisów (strona:23/68)

Pęczak z pecłonkami 150

Pecłonki, czyli gąski zielonki lub gąski niekształtne, to późnojesienne grzyby o niesamowitym aromacie i smaku. Ja je nazywam polskimi truflami, bo czasem trzeba je wygrzebać z ziemi (historia z jednego ze zbiorów na dole postu), a jedynym sygnałem, że są w niej ukryte jest popękany wzgórek piachu. Najlepszym towarzystwem dla nich są składniki o niezbyt intensywnym zapachu. Składniki(...)igliwiem. Dotykasz, a tu niespodzianka - dwa okazy! Zbieranie jest żmudne, ale radocha z każdego znalezionego okazu (czasem z nosem przy ziemi, jak we Francji pies lub świnia w poszukiwaniu trufli) niesamowita :) Na pocieszenie dodam, że gąski zielonki/pecłonki można znaleźć bez specjalnego wpatrywania się - wystają w widoczny sposób ponad ziemię czy mech

Weekendy w domu i ogrodzie
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 192

mięso jak na polędwicę... W nazwie dania była także "koronka z wątróbki drobiowej" - niestety otrzymałem tylko 1 kawałeczek podrobu.  Zdecydowanie najlepszym daniem okazał się kapłon (wykastrowany kogut) faszerowany truflami na szpinaku z ziemniaczkami. Samo mięso było aromatyczne, zamknięte w delikatnej skórce, soczyste, pełne smaku dzięki truflom i szpinakowi. Ziemniaki były średnie i chłodnawe ale byłem w stanie to zaakceptować

Right Behind The Kitchen
Trufle Rafaello 216

Składniki: (na około 20-35 trufli) 200 g wiórków kokosowych  70 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru  30 g masła 2 łyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego 40 ml mleka kokosowego 150 g białej czekolady całe migdały wiórki kokosowe do obtoczenia trufli od 50 do 100 g pokruszone wafeli do lodów 5-10 sztuk w zależności

KreatywnePiny
Risotto z świeżą truflą 72

Świeża trufla to rarytas nie łatwy do zdobycia. Jednak jeżeli tylko uda Wam się namierzyć dobre źródło koniecznie skuście się od czasu do czasu. Już niewielki dodatek tego szlachetnego grzyba sprawia, że danie nabiera posmaku luksusu i wykwintności. O wspaniałym, jednym w swoim rodzaju aromacie już nawet nie wspomnę. Poniżej przepis na klasyczne risotto z dodatkiem świeżej, czarnej trufli

Milion Smaków
Chleb orkiszowy razowy z białą kaszą gryczaną 237

maju Amber zaprosiła do wspólnego pieczenia chleba, który został zaproponowany przez Elę z blogu W poszukiwaniu Slowlife . Ela wskazała chleb orkiszowy razowy z kaszą gryczaną wg Trufli . Oczywiście nie omieszkałem dodać swoich trzech groszy. Kaszę gryczaną dałem białą, również dodałem odrobinę mąki żytniej chlebowej. Mąkę żytnią dałem dlatego, że początkowo ciasto wydało mi się zbyt luźne, nawet jak na chleb(...)odgłos) wyjmij go z foremki i odstaw na kratce do całkowitego ostygnięcia. Upieczny chleb, cały w słoneczniku Chleb z perspektywy Chleb po przekrojeniu, widać białą kaszę gryczaną inspirował blog Trufla

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną - majowa piekarnia 162

kolejny chleb w ramach piekarni u  Amber Przepis został wybrany przez Elę z bloga  W poszukiwaniu Slowlife  a pochodzi z   bloga Trufla . Chleb można upiec na zakwasie i na drożdżach – wersja drożdżowa  u Trufli . Chleb bardzo, bardzo smaczny. Piekłam w trochę za dużej foremce i dlatego wyszedł nieco płaski, ale nie wpłynęło

Stare Gary
Pasta z truflami 126

roku już nie popełnię tej zbrodni i nie pozwolę truflom ponownie zgrzybieć:) i wykorzystam je do ostatniej łyżeczki :P Makaron z truflami SKŁADNIKI: 300-400 g makaroniku 50g pasty truflowej śmietana 2 ząbki czosnku zielona pietruszka sól, pieprz, pecorino romano lub parmezan Makaron ugotować al dente. Na masełku bardzo delikatnie zeszklić czosnek, dodać pastę truflową a po chwili. śmietankę. doprawić

MarciochaKucharzy
Łosoś na puree z kalafiora 136

tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree z kalafiora: 4 filety z łososia oliwa z oliwek (np. aromatyzowana truflą) skórka + sok wyciśnięty z połowy cytryny zioła prowansalskie sól morska, świeżo mielony pieprz Puree z kalafiora: 1 średni kalafior 1 szklanka mleka 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)wraz z dwoma łyżkami śmietany. Puree przyprawiamy solą, pieprzem, gałką oraz tartym parmezanem. Na patelni silnie rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 2-3 łyżki, ja użyłam oliwy z dodatkiem trufli, ale może być zwykła). Smażymy łososia (pierwsza strona pod przykryciem) przez około 3-4 minuty z każdej strony – dokładny czas zależy od grubości ryby. Podajemy z przygotowanym puree. Post

Poezja smaku
Trufle z białej czekolady 98

Trufle już od dłuższego czasu były na mojej liście „do zrobienia”. Postawiłam na moje ulubione smaki, czyli połączenie kokosu z białą czekoladą. Wyszły rozpływające się w ustach! Ciężko było robić zdjęcia, kiedy nachylałam się nad truflami i uderzał mnie zapach kokosowy. Automatycznie ręka sięga po jednego:) Gdyby Was zaskoczyło skąd taki kolor – to wynik

Pink Envelope
Trufle różane 146

plastyczna (kilka godzin). Po schłodzeniu masy przy pomocy łyżeczki zrobić z masy dwanaście kulek. Białe wiórka kokosowe zabarwić barwnikiem spożywczym. Uformowane kulki z masy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Gotowe trufle odstawić do lodówki i tam przechowywać do momentu ich serwowania. Źródło przepisu: Trufle różane Moje uwagi: W czasie przygotowywania masa się zwarzyła, ale mieszałam i mieszałam (około 10 minut

In my kitchen
Grillowany kurczak w musztardowej marynacie z pestkami dyni na szpinaku 191

pieprz i sól do smaku czosnek pokrojony w plasterki- 2 ząbki pestki dyni- mała garstka świeży szpinak- 4 garście 4 pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek z dodatkiem aromatu białej trufli- opcjonalnie zwykła oliwa z oliwek świeży rozmaryn- garstka ziarna słonecznika- mała garstka 2 łyżki serka mascarpone Uwaga: Jeśli nie posiadasz patelni grillowej, możesz użyć zwykłej patelni, efekt będzie troszkę inny(...)mięso. Poczekać 10-15 minut. Posypać z dwóch stron pestkami dyni. Położyć na patelni grillowej- grillować z dwóch stron, podlać oliwą z oliwek, my użyliśmy oliwy z aromatem białej trufli. Pokrój czosnek na plasterki i połóż na mięsie, razem z rozmarynem. Grilluj aż mięso będzie złociste z wierzchu i soczyste wewnątrz, uważaj by nie wysuszyć mięsa w środku. Na patelni

KreatywnePiny
Trufle kakaowe 105

lubi słodycze i kakao temu na pewno zasmakują trufle z serkiem mascarpone  i biszkoptami, otoczone w kakao . Deser w sam raz dla amatorów słodkości i nie tylko . składniki na 4 porcje 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki  kawy rozpuszczalnej pół szklanki kakao 250 g biszkoptów łyżka cukru pudru przepis Kawę rozpuszczalną zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody i słodzimy(...)kawałki a następnie zalewamy ostudzoną kawą . Dodajemy do tego serek mascarpone , całość dokładnie mieszamy a następnie formujemy kulki , które odstawiamy na pół godziny do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy trufle z lodówki  i obtaczamy w dużej ilości kakao

Smakowite Dania
Trufle z białej czekolady 156

Trufle już od dłuższego czasu były na mojej liście "do zrobienia". Postawiłam na moje ulubione smaki, czyli połączenie kokosu z białą czekoladą. Wyszły rozpływające się w ustach! Ciężko było robić zdjęcia, kiedy nachylałam się nad truflami i uderzał mnie zapach kokosowy. Automatycznie ręka sięga po jednego:) Gdyby Was zaskoczyło skąd taki kolor - to wynik dodania barwnika spożywczego.  Składniki

pink envelope
Trufle z wiśnią na mleku skondensowanym 143

Trufle 'Brigadeiro'- narodowy, ulubiony i słodki przysmak brazylijczyków w postaci  rozkosznych kuleczek, przygotowywanych z mleka skondensowanego, kakao oraz masła i- oryginalnie- obtoczonych w kakao. U mnie w wersji z chili i miętą oraz  dodatkowo nadziane wiśnią, która nadaje świeżości tym uroczym maleństwom i dzięki którym trufla nie jest taka słodka. Z podanych proporcji wychodzi około 30 sztuk

Kraina Miodem Płynąca
Tartine bread - przepis na chleb. 256

cudownie chrupiącą skórką. Pozostaje wilgotny przez kilka dni. Uzależnia na całe życie.  Poświęćcie mu czas. Koniecznie.  CHLEB Z TARTINE BAKERY /przepis cytuję w całości za Truflą , której wspaniałe chleby podziwiam od dawna/ Zaczyn: 1 łyżka zakwasu pszennego 50/50 (klik do Trufli ) 200g letniej wody 100 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej Wymieszać, przykryć folią, zostawić

KUCHARNIA