trufle - 1014 przepisów (strona:19/68)

Praliny daktylowo -orzechowe 238

olej. Wszystko miksujemy aż uzyskamy kleistą masę. Wszystko wkładamy do lodówki na 30 minut, żeby stężała. Po tym czasie formujemy kulki, które następnie obtaczamy w pokrojonych pistacjach. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce Praliny możecie przechowywać do tygodnia w lodówce lub zamrozić Artykuł Praliny daktylowo -orzechowe pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Zajączki truflowe 134

szklanki mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 1 jajko szczypta soli 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka 1 łyżka śmietany gęstej 1 łyżka masła nadzienie:9 cukierków trufle czekolada gorzka do dekoracji migdały 1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania Do miski przekładam drożdże, dodaję połowę mleka letniego i mąki łyżkę, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję(...)ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na półtorej godziny. Ciasto wykładam na stolnice i dziele na 9 części. Każdą cześć wałkuję na prostokąt. Na środku układam trufla i zwijam w rulon. Końce sklejam i lekko wałkuję w palcach żeby uszy zająca były zwarte i odpowiedniej długości. Końce krzyżuję tworząc uszy. Odkładam na blaszkę wysmarowaną do wyrośnięcia

wesoła kuchnia
Wielkanocne trufle z białej czekolady 182

Obłędnie słodkie, migdałowe wielkanocne trufle z białej czekolady idealnie się sprawdzą w wielkanocnym koszyku ciesząc swym urokiem i optymistycznym wyglądem. Kiedyś bardzo często... The post Wielkanocne trufle z białej czekolady appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Śledzie na cztery sposoby. 167

zimnej zalewie. Całość przekładamy do słoika typu weck. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy spożyć do 2 tygodni. 3) Śledzie w musztardzie z białą truflą. Składniki: - 500 g matijasów - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 3 łyżki majonezu - 5 łyżeczek musztardy Dijon - 3 łyżeczki łagodnej musztardy ziarnistej - 3 łyżeczki musztardy z białą truflą* - 1/2 łyżeczki tymianku * Jest

DominikaDolci
Solony Kajmak i Cukierki Toffi 207

książki kulinarne, które czytam i odkładam na półkę. Trafiają się też takie, które praktycznie od razu lądują ze mną w kuchni. Do takich zaliczam też "Trufla, same dobre rzeczy" - Patrycji Doleckiej (wyd. Buchmann). Już dawno trafiłabym z nią do kuchni, ale totalny brak czasu jaki mnie dopadł na początku roku uniemożliwił mi jakiekolwiek dłuższe zabawy w kuchni. Jednak pierwszego luźniejszego(...)dnia stałam z Truflą pod pachą i mieszałam mleko z cukrem na domowy solony kajmak :) A w książce tyle dobrych rzeczy, że zostanę z nią jeszcze chwilę. Co mnie uwiodło? Różnorodność przepisów, od placuszków bananowych, humus, po krupnik grzybowy z soczewicą, a przy okazji dział deserów ma świetne propozycje na zimowe wieczory (ciepłą czekoladę, ciasto drożdżowe, sernik), ale również

Blondynka Gotuje
Przepis na trufle jaglane kokosowo-migdałowe 193

Lubisz deser z kaszy jaglanej? Ja bardzo i często publikuję jakieś przepisy na słodkości z kaszy jaglanej. Dziś zapraszam na przepis na trufle... The post Przepis na trufle jaglane kokosowo-migdałowe appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Krem z truflami 321

Przepyszny krem do tortów i ciast o smaku moich ulubionych cukierków Trufle! Robiłam go kilka razy, gdyż zależało mi, aby smak nie odbiegał od oryginalnego smaku cukierków. W kremie brakuje tylko odrobiny rumu, ale ze względu na dzieci unikam alkoholu w wypiekach. Dlatego jeśli nie masz takiego(...)problemu, to śmiało możesz dodać odrobinę dla wzmocnienia smaku. Można użyć również aromatu rumowego. Jednak mimo tego Więcej... Artykuł Krem z truflami pochodzi z serwisu Słodki Pomysł

Słodki Pomysł
domowe trufle czekoladowe z odrobiną chili 144

składniki: 200 g czekolady gorzkiej, dobrej jakości 180 g śmietany kremówki 30% szczypta soli chilli w proszku wg własnego uznania kakao do obtoczenia wykonanie: Śmietankę podgrzewamy

Domowy Smak Jedzenia
Mamma mia ! – makaronowy raj 283

krótki biorąc pod uwagę fakt, że lokal zazwyczaj jest maksymalnie wypełniony klientami Polecam szczególnie następujące pozycje: 13 Gnocchi di formaggio di capra (Gnocchi nadziewane kozim serem i pasta z trufli, podawane z pomidorkami koktajlowymi i serem Grana Padano Przepyszne kluseczki wypełnione kozim serem i pastą z trufli to coś czym zachwycałam się i zachwycam za każdym razem kiedy bywam

I LOVE LIFE
Pralinki z daktyli i masła orzechowego. 216

włożyła w to swój czas, energię i przede wszystkim serce. Na naszym blogu jest wiele przepisów, z których możecie skorzystać decydując się na upominki DIY. Oto kilka z nich: - trufle daktylowe z rumem , -  trufle czekoladowe z orzechami , -  czekolada różana , -  kuleczki daktylowe , -  domowe snickersy . Polecam :) Składniki: 150 g daktyli 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów szczypta

zadanie-gotowanie
Umbryjska zupa z soczewicy i prawdziwków 156

Wspólną cechą Polaków i Włochów ze środkowych regionów kraju jest zamiłowanie do zbierania leśnych grzybów. We Włoszech prym wiedzie oczywiście cenna trufla, dodawana prawie do wszystkiego, od jajecznicy po makaron. A na drugim miejscu są porcini czyli prawdziwki, lubiane również u nas. Jak wiecie, tegoroczny sezon na grzyby w Polsce był bardzo urodzajny. Mój tata to zapalony grzybiarz i wraz(...)wielu lokalnych potraw, między innymi do zuppa di lenticchie , gęstej warzywnej zupy. W czasie uroczystej kolacji, w której miałam okazję uczestniczyć w Spoleto, kosztowałam takiej zupy z dodatkiem czarnej trufli i chipsa z parmezanu. To ona zainspirowała mnie do tego, aby połączyć w przepisie smak soczewicy i grzybów. Wolę jednak jej chłopską wersję, czyli podaną z pajdą opieczonego chleba. Zupa

Chilli Czosnek i Oliwa
Warstwowy koktajl z syropem z czarnego bzu i kilka słów o miodowej trufli 216

gardła, zapalenie krtani, grypa, zapalenie migdałków.” Warto pić takie koktajle. Syrop z czarnego bzu możecie również dodawać np. do herbaty. Sprawdzi się idealnie w jesienne chłodne dni. Baton Trufla Miodowa A jeśli macie ochotę na wspaniały deser, to… polecam Wam spróbować batonu Trufla Miodowa . Po prostu słodkie niebo Osobiście próbowałam go dopiero pierwszy raz, ale… na pewno

Słodkie okruszki
Vermont Sourdough i bułki, czyli bajeczne pieczywo na zakwasie 208

pieca okazał się chlebowym stworem potworem z wypustkami, te drugie urosły ładnie, były rumiane, chrupiące i miały piękne dziurki ale jednocześnie pozostały mocno wilgotne :)  Przepis znalazłam u  Trufli . Vermont Sourdough i bułki zaczyn: 150 g maki pszennej chlebowej 188 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego. Wszystkie skladniki wymieszac, zakryc szczelnie folia zostawic na 12-16 godzin(...)przepracowały. Po tym czasie ciasto posypujemy solą, mieszamy i krótko (2-3 min.) zagniatamy. Zostawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 2 godz. W trakcie wyrastania ciasto składamy dwukrotnie (Trufla ładnie pokazała o co chodzi na swoim blogu). Następnie dzielimy ciasto na 2 części. Ja z jednej uformowałam okrągły bochenek i włożyłam go do koszyczka do wyrastania. Z drugiej części

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jesienne menu w VIVIAN 171

tych, co lubią lekkie kremowe smaki. Danie niczym nie zaskakuje, ale przyjemnie pieści podniebienie. Żółtko cudownie rozlewa się na rybie i pobudza zmysły, które miejscami zostają dopieszczone aromatem białych trufli. Jagnięcina, kawa i czekolada Kolejne danie to biodrówka jagnięca podana z chipsem z pasternaku, sensualnym sosem, w którym wyczuwalne są refleksy kawy i czekolady i borówkami. Połączenie wyszukane w smaku(...)kukurydziane, foccacia, brioszka.  Amuse-bouche: jabłko / słonina / skóra wieprzowa. Przystawka: śledź / ziemniak / koper / chrzan / olej lniany. Przystawka: jeleń / kurki / borowik / pietruszka / nasturcja. Danie główne: łosoś / kalafior / żółtko / biała trufla / palone masło. Danie główne: biodrówka jagnięca / pasternak / borówka / czekolada / kawa. Deser: sernik / rokitnik / lody ze słonym karmelem. * VIVIAN Restaurant || Magnolia Park, Legnicka 58, Wrocław

Food Square