Małe co nieco do kawy i nie tylko. Super domowy deser na poprawę humoru. Zamiast w kakao moje trufle obtoczyłam w rozdrobnionym wafelku Lusette. Polecam. Smakują wyśmienicie... Składniki: 100 g białej czekolady 100 g mascarpone 50 g orzeszków ziemnych kruszonych 1 wafelek Lusette mleczny Przygotowanie: Wafelek dzień wcześniej włozyć do lodówki. Zimny wafelek rozdrobnić blenderem bardzo drobno( ma wyglądać(...)Wymieszać całość i włożyć do lodówki na 3-4 godziny.Rozdrobiony wafelek przesypujemy na talerz. Ze schłodzonej masy formować małe kuleczki (jak orzech włoski) i obtoczyć je w rozdrobnionym wafelku. Trufle ponownie włożyć do lodówki i schładzać najlepiej przez całą
słodkie i nie tylko historie kulinarnecałego kremu na raz ponieważ masa może się zważyć. Przekładamy krem na ciasto i wstawiamy je do lodówki. Gdy masa zastygnie szykujemy kolejny krem. Krem czekoladowy, a właściwie czekoladowa trufla : – 200 ml śmietanki kremówki – 100 g czekolady gorzkiej (użyła 70% kakao) – dodatkowo: płatki migdałowe lub posiekane orzechy lub inne orzechy Śmietankę delikatnie podgrzewamy. Nie można jej gotować(...)Odkładamy do ostudzenia. Jeżeli nam się spieszy, możemy wstawić garnek do lodówki. Gdy masa będzie zimna i zacznie gęstnieć, miksujemy ją, aż zmieni kolor na jaśniejszy brązowy. Wtedy przekładamy trufle na krem mleczny. Posypujemy migdałami i wstawiamy ciacho do lodówki. Z foremki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 260 kcal. Ciasto z dwoma kremami na biszkopcie Ciasto na niedzielę Biała
Relaxtimejada tak po królewsku jak na początku naszego wieku. Dlatego też większość z tych przepisów nie trafi na nasze codzienne stoły ze względu na koszt składników (np. cała trufla do jajka do śniadania) czy ich pracochłonność. Za to zobaczymy jak zmieniały się przepisy i upraszczały dania. Nie zaszkodzi to nam przeczytać sobie jakie wymyślne przekąski i zupy jadano(...)dużo bardziej bogatsze i pracochłonne. Bardziej przypominały kociołki i mogłyby zastąpić całe danie. Niesamowite jest też bogactwo składników, które były wtedy na porządku dziennym w bogatej hotelowej kuchni. Tamaryndowiec, trufle, pędy chmielu , karczochy hiszpańskie zwane kardem. Inspiracje z kuchni rosyjskiej, anglosaskiej, włoskiej. Nawet dziś kiedy w każdym sklepie mamy kokosy i mango, gdy więcej podróżujemy, nie czerpiemy z takiego bogactwa
Ugotowane pozamiatanewłożeniem do słoików 3.5.3208 A poniżej kilka przepisów z bloga, które pięknie opakowane mogą służyć jako prezent. Wszystkie pyszne, zdrowe i bez cukru:) 1. CZEKOLADKI KOKOSOWE ZE ŚLIWKĄ 2. TRUFLE DAKTYLOWE Z MIGDAŁAMI I KAROBEM 3. ORZECHOWO-DAKTYLOWE BROWNIE BEZ PIECZENIA, Z KARDAMONEM I POMARAŃCZĄ 4. KREM Z ORZECHÓW, CZEKOLADY I DAKTYLI AKA DOMOWA NUTELLA 1. KRUCHE CIASTKA Z FIGAMI(...)BATONIKI MUSLI Z ORZECHAMI, DAKTYLAMI I MASŁEM ORZECHOWYM 3. CYNAMONOWE TRUFLE JABŁKOWE Z MIGDAŁAMI 4. BATONIKI OWSIANE Z ŻURAWINĄ I PISTACJAMI The post Masło migdałowe i kilka pomysłów na domowe smakołyki idealne na prezent appeared first on Cooking for Emily
Cooking for Emilyłatwego życia. W sklepach nie tylko nie było słodyczy, ale nie było też składników, z których można by je przygotować. Stąd pomysłowość ówczesnych gospodyń w przygotowywaniu czegoś z niczego. Trufle, które dzisiaj proponuję, to przysmak z czasów, kiedy żeby zjeść coś dobrego, trzeba było samemu to przygotować :). Miękkie słodkie kuleczki o lekkim posmaku rumu i kawy obtoczone są w orzechach(...)się z odrobiny masła, mleka, cukru, prażonej mąki, żółtka i dodatków smakowych – kawy, olejku rumowego i spirytusu. Z masy lepi się kulki, które obtaczane są w siekanych orzechach. Trufle przygotowuje się z mąki i żółtka, jednak nie są one pieczone, dlatego też jajko przed użyciem należy sparzyć – włożyć na 10 sekund do bardzo gorącej wody. Mąkę natomiast należy uprażyć
Trzeci talerzTrufle czekoladowe to kolejna pyszna propozycja dla tych, co bez czekolady nie wytrzymują nawet dnia. Nie za słodkie, z lekką rumową nutą. Przygotowanie to kwestia kilku minut+ chłodzenie. Nic prostszego! Sami spróbujcie ;). Składniki: (na 15-20 sztuk) 3 łyżki mleka 2 płaskie łyżki cukru 190 g czekolady deserowej 40 g masła kilkanaście kropel aromatu rumowego kakao(...)masę wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce kilka godzin do stężenia (najlepiej całą noc). Po tym czasie przy pomocy łyżeczki formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą truflę obtaczać w gorzkim kakao. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieTrudno zrozumieć jak z kilku prostych składników może powstać coś tak pysznego! Najprostsze i NAJLEPSZE trufle mocno czekoladowe polecają się do kawki :) Składniki: 100g gorzkiej czekolady 70% 100g mlecznej czekolady 2 łyżki wódki (u mnie limonkowa) 100g mascarpone kakao do obtoczenia Sposób przygotowania: Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści zdejmujemy w ognia(...)czekolada nie była gorąca. Dodajemy serek mascarpone i wódkę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodzimy w lodówce przez około 1-1,5h. Gdy masa stężeje formujemy trufle i obtaczamy w kakao. Chłodzimy w lodówce
Pyry na Gazksiążki "Super odporność" dra J. Fuhraman'a. Zmodyfikowałam nieco składniki i dodałam polewę. Wszyscy je uwielbiamy za czekoladowo-karmelowo-waniliowy smak. Polecam! Składniki na formę 20x20 cm + 15 trufli: Ciasto: 9 szklanek ugotowanej czarnej fasoli (4 szklanki suchej fasoli), 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki zmielonych ziaren chia, 1 1/4 szklanki karobu, 20 daktyli, 1 łyżka wanilii(...)smarujemy odrobiną oleju kokosowego i wykładamy ciasto. Suszymy w piekarniku w temperaturze 95 stopni przez 1,5h (Jagódka nie mogła się doczekać, więc z pozostałego ciasta ulepiłam 15 trufli, obtoczyłam w wiórkach kokosowych i podałam bez pieczenia). W trakcie suszenia ciasta przygotowujemy polewę. Po prostu łączymy wszystkie składniki: olej, karob i masło orzechowe. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta, może
Jeść, by żyć w zdrowiuskładniki w niej zawarte posiadają same zalety, a ich walory zdrowotne są niezastąpione. Awokado to bardzo smaczny owoc. Idealnie pasuje też do kanapek, past, czy… deserów. Tak, tak – Orzechowa trufla z awokado , to mój debiutancki wpis na blogu. Gorąco polecam sałatkę i truflę. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkooprowadzania po Borough Market. Jeżeli chcecie poczytać więcej na temat Celii lub prowadzonych przez nią Gastrotours, zajrzyjcie na jej stronę internetową . Stoisko z różnymi specjałami na bazie trufli. Po lewej w pojemniczkach grzybowo-truflowy pasztet i truflowe founde, po prawej Celia Brooks daje nam do powąchania arcydrogą białą truflę. Borough Market Z Celią Brooks spotkaliśmy się
Chilli Czosnek i OliwaJeśli macie ochotę na coś słodkiego to proponuję czekoladowe trufle z płatkami owsianymi. Biszkopty możecie zastąpić pokruszonymi herbatnikami. Możecie posypać je dodatkowo cukrem pudrem. Zapewniam, że ręka sama wędruje po małą pyszną kulkę czekoladową. Polecam Wam również ciastka śniegowe kule , które również znajdziecie na moim blogu. Składniki 2 szklanki płatków owsianych 100 g biszkoptów 1 szklanka cukru 2 łyżki(...)wsypać płatki owsiane, pokruszone biszkopty i zalać gorącą masą kakaową. Dokładnie wymieszać i poczekać aż zgęstnieje i wystygnie. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i odłożyć do schłodzenia. trufle z płatkami owsianymi
O kuchni z uczuciemodkryłam i który coraz częściej jest obecny w mojej kuchni jest ciecierzyca. Można z niej zrobić wiele pyszności, nawet słodycze. Chce Wam przedstawić rewelacyjny przepis na pyszne, kremowe czekoladki, trufle wykonane z ciecierzycy. Czyż te kuleczki się są cudne :-) Robi się je łatwo i przyjemnie :-) Z podanych proporcji wychodzi cała masa małych kuleczek. Ale dość pisaniny zaczynamy SKŁADNIKI(...)resztę składników, z tym że masło musi być roztopione i przestudzone. Wyrabiamy masę. Robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki robi się bardzo łatwo, masa się nie klei. Trufle możemy posypać dowolną posypką (ja zrobiłam posypkę z herbatników i płatków kukurydzianych zmielonych razem), obtoczyć w kakao lub polać czekoladą. Czekoladki przechowujemy w lodówce. Robi się je łatwo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCudowna ,,przepyszna kawa.Polecam. 2cukierki trufle kieliszek brandy lub koniaku 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej mleczko skondensowane nie słodzone ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Trufle(cukierki)rozwinąć z papierka i zmiażdżyć.W miseczce zalać cukierki alkoholem i tak długo mieszać aż się rozpuszczą.Mleko skondensowane 100ml.mieszamy z kawa i cukrem ,wlewamy do shakera i zalewamy gorącą wodą (1 filiżanką).Mieszamy dość mocno i wlewamy powolutku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszklanki mleka 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej 1 mały olejek migdałowy 2 łyżki cukru pudru do masy 200 g margaryny lub masła 100 g ciemnej czekolady czekoladowe trufle do ozdoby(...)odkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa całkowicie stężeje. Z ciasta odkrawamy brzegi, czekoladę rozpuszczamy w miseczce w mikrofalówce i smarujemy nią roladę. Na wierzchu układamy czekoladowe trufle. Ciasto jest rewelacyjne na drugi i trzeci dzień, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikochana córcia odebrała tyle gratulacji i nagród jako najmłodszy uczestnik, że nawet komary przestały być straszne ;) Tak poważny ubytek kaloryczny mogłyśmy uzupełnić tylko w jeden sposób. Pysznym deserem! Przygotowałam trufle kokosowe z białej czekolady i dużej ilości wiórków kokosowych. Bardzo smaczna, mała przekąska. W wersji dla dorosłych można dodać trochę alkoholu. To już nasze ostatnie danie kokosowe. Czekam na następne(...)hasło, a będzie fajne! Składniki: tabliczka białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki (30%) 2 łyżki masła 2/3 szkl. wiórków kokosowych kilka łyżek wiórków kokosowych do obtoczenia trufli Wykonanie: W małym garnku podgrzać śmietankę (nie gotować), dodać połamaną czekoladę, masło i mieszając rozpuścić wszystkie składniki. Następnie dodać wiórki kokosowe, wymieszać, wystudzić i wstawić do lodówki, aby masa stężała (ok. godziny
zadanie-gotowanie