tarta - 42848 przepisów (strona:58/2857)

Tarta czekoladowa z kiwi. 149

czekolady na pół godziny do lodówki, by stwardniała. Potrzebne nam będą : 2 kiwi, 5 cl śmietany, 30 g masła, ciasto na tartę (wycinamy w nim 4 małe spody na tartę), 150 g czekolady Wykonanie: Pieczemy spód tarty. W osobnej misce łamiemy naszą czekoladę na drobne kosteczki. W garnku podgrzewamy śmietanę (aż do wrzenia). Następnie zalewamy nią naszą(...)czekoladę. Dorzucamy masło. Razem ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy. Równomiernie rozprowadzamy masę czekoladową na uprzednio upieczonym spodzie na tartę. Wkładamy na 30 minut do lodówki, by czekolada utwardziła się. Obieramy kiwi, kroimy je w plasterki i dekorujemy nimi nasze tarty. Daje nam to połączenie rozpływającej się w ustach czekolady z lekko kwaskowatym kiwi. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata

MODA NA BIO
Tarte Tatin 201

Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco. Tarta szybko stała się popisowym daniem Hotelu Tatin, a przepis rozprzestrzenił się po całym regionie Sologne. Swoją(...)Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez około 25 minut, lub do ładnego zarumienienia. Wyjmij tartę z piekarnika i jeszcze gorącą wyjmij ją „odwracając” naczynie na talerz (uważaj żeby się nie poparzyć). Podawaj natychmiast z lodami i bitą śmietaną;). Smacznego! English version Tarte Tatin (22-24 cm baking pan, 8 servings) Ingredients: sheet of puff pastry

karmelowy
Tarta z jabłkami pod śmietanowo – bananową kołderką 177

cynamonu, 1 żółtko, 1 całe jajko, 1 duży dojrzały banan, 40 g cukru pudru, 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej, 50 ml śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, cukier puder, 2 łyżki migdałów na wierzch tarty. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, żółtko i sól. Całość siekamy(...)Połowę masy łączymy z jabłkami, które równomiernie rozprowadzamy na przestudzonym cieście. Pozostałą częścią masy przelewamy na tartę i przykrywamy nią jabłka. Tartę pieczemy w 190 ° C ok. 30-35 min. na złoty kolor. Migdały prażymy na patelni i dodajemy na wierzch gorącej tarty. Przed podaniem tartę posypujemy cukrem pudrem. Rada: Ciasto podczas wałkowania czasami przykleja się do wałka

Moniki Smakołyki
Rzodkiewki z masłem i bułką tartą 42

wiem właściwie jak zacząć dzisiejszego posta. Skąd w ogóle pomysł na rzodkiewki z masłem i bułką tartą? Po pierwsze trochę czasu jednak spędzam w sieci. Na różnych stronach, nie tylko polskich. Od wielu lat notuję różne pomysły (innych także), nazbierało się więc już trochę tego. Jednym z wyszperanych przepisów była właśnie tytułowa rzodkiewka. Nie macie pojęcia, jak bardzo(...)dokładnie co ugotuję. Nakupowaliśmy ich większą ilość (chyba z 5 pęczków), z myślą także o śniadaniach, sałatkach i surówkach. Na pierwszy strzał poleciały rzodkiewki gotowane, polane masłem z bułką tartą. Ten przepis nie różni się praktycznie niczym od tego klasycznego z kalafiorem. Smak? Szczerze? Bardzo podobny do kalafiora. Na początku myślałam, że sugeruję się tą bułką tartą

Kardamonovy
Knedle ze śliwkami 38

mowy. O matulu, właśnie sobie przypomniałam ich smak. Nie wiem jak teraz smakują, ale te sprzed 3 tygodni były idealne. Nie za słodkie, soczyste, jędrne. Genialne. Masło z bułką tartą. Jest potrzebne? Pewnie nie. Drops, który był u nas na obiedzie powiedział, że takiej wersji jeszcze nie jadł (z bułką tartą). Dla mnie(...)pomyślenia, knedle ze śliwkami muszą być z bułką tartą i masłem. Tak jak ugotowany kalafior albo fasolka szparagowa. Smacznego. Bo na zdrowie to już niekoniecznie. Mimo, że śliwki trochę ratują sytuację. Składniki: 20 śliwek (ja użyłam węgierek) 750 kg obranych ziemniaków 300-350 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki

Kardamonovy
Ciasta i desery z rabarbarem 53

deserów i innych potraw ze względu na zawartość antyoksydantów. Rabarbar sprawia, że wszystkie wypieki stają się niepowtarzalne. Korzystaj jak najwięcej z cennych składników rabarbaru, dodając go do swoich deserów. Tarta z rabarbarem – deser rozpływający się w ustach Tarta stała się uwielbianym przysmakiem, chociaż w Polsce na szerszą skalę pojawiła się nie tak dawno. Obecnie słodkie wersje(...)serwują liczne cukiernie, ale można ją zjeść również w wersji wytrawnej na ciepło lub zimno jako lunch lub na obiad. Dziś przedstawiamy Ci słodko-kwaśną tartę z rabarbarem. Pełny przepis znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/letnia-tarta-z-rabarbarem . Do kruchego ciasta wywodzącego się z kuchni francuskiej dodajemy kakao, dzięki czemu zyskuje mocny czekoladowy smak. Masa budyniowa i kawałki rabarbaru dopełniają deser. Tarta

kruche babeczki
Penne pesto z kurczakiem 50

SKŁADNIKI: 400-500 g makaronu penne Barilla 1 słoiczek Pesto alla Genovese Barilla 2 piersi z kurczaka (wybierz raczej mniejsze i cieńsze piersi) 2 jajka rozmiar M 10 łyżek tartego parmezanu lub podobnego sera 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki panko (albo grubszej bułki tartej) 1 łyżeczka suszonego oregano 10-15 pomidorków koktajlowych sól i świeżo zmielony(...)osusz. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st C. Do pierwszej miski (głębokiego talerza) wbij 2 jaja, dodaj sporą szczyptę soli, pieprzu, 1 łyżeczkę suszonego oregano oraz 2 łyżki tartego parmezanu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski (głębokiego talerza) wsyp 8 łyżek parmezanu, oraz po 4 łyżki bułki tartej i panko. Możesz użyć tylko bułki tartej (8 łyżek

nietylkopasta.pl
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą 59

chcę żeby umarł. Tak więc w dzisiejszym daniu nie będzie ani grama koperku. No bo jak miałby być skoro dzisiaj mam dla Was fasolkę szparagową oblaną masłem z bułką tartą. Tak, wiem, danie tak proste, banalne wręcz, że w zasadzie chyba nie zasługuje na osobny wpis na blogu. Ale wiecie co? Wcale nie, właśnie że zasługuje. Otóż prowadzę(...)chcieliby zjeść coś smacznego, w dodatku samemu to przygotowując. Dlatego też lubię pokazywać jak w absolutnie prosty sposób można przygotować naprawdę smaczne danie. FASOLKA SZPARAGOWA Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ Przepis na fasolkę szparagową z masłem i bułką tartą – składniki: 1 kg fasolki szparagowej 2-4 łyżki bułki tartej 50-100 g masła cukier Przepis

Marder&Marder Manufacture
Wielkanocna tarta kokosowo – cytrynowa 55

kwiaciarni kupuję łodygę japońskiej róży i wstawiam do flakonu. Robi się od razu wiosenniej. I od razu w głowie kiełkują nowe pomysły, także tchnące wiosennym czasem. Tak jak ta tarta! Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru masa 3 jajka 250 g śmietanki(...)łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min. W czasie, gdy tarta nam się piecze, przygotowujemy masę cytrynowo-kokosową

Raj dla Podniebienia
Wielkanocna tarta kokosowo – cytrynowa 51

kwiaciarni kupuję łodygę japońskiej róży i wstawiam do flakonu. Robi się od razu wiosenniej. I od razu w głowie kiełkują nowe pomysły, także tchnące wiosennym czasem. Tak jak ta tarta! Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru masa 3 jajka 250 g śmietanki(...)łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min. W czasie, gdy tarta nam się piecze, przygotowujemy masę cytrynowo-kokosową

Raj dla Podniebienia
Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady 73

Kwaśno-słodka, chrupiąca, wyborna. Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady to ciasto dość łatwe i do tego z efektem wow. Nadaje się zarówno do niedzielnej kawy, jak i na zakończenie eleganckiego obiadu. Świetnie sprawdzi się też w roli mazurka. Palona czekolada nie jest bardzo słodka – po upieczeniu nabywa karmelowo-kawowego smaku, dlatego jeśli(...)lubicie słodkich ciast, powinniście być zadowoleni. U mnie okazała się hitem i z pewnością będę do niej nie jeden raz wracać. Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady – kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (280 g) 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru 125 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 2 łyżki zimnej wody Tarta

Poezja smaku
Knedle ze śliwkami 72

mowy. O matulu, właśnie sobie przypomniałam ich smak. Nie wiem jak teraz smakują, ale te sprzed 3 tygodni były idealne. Nie za słodkie, soczyste, jędrne. Genialne. Masło z bułką tartą. Jest potrzebne? Pewnie nie. Drops, który był u nas na obiedzie powiedział, że takiej wersji jeszcze nie jadł (z bułką tartą). Dla mnie(...)pomyślenia, knedle ze śliwkami muszą być z bułką tartą i masłem. Tak jak ugotowany kalafior albo fasolka szparagowa. Smacznego. Bo na zdrowie to już niekoniecznie. Mimo, że śliwki trochę ratują sytuację. Składniki: 20 śliwek (ja użyłam węgierek) 750 kg obranych ziemniaków 300-350 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki

Kardamonovy
Rzodkiewki z masłem i bułką tartą 80

wiem właściwie jak zacząć dzisiejszego posta. Skąd w ogóle pomysł na rzodkiewki z masłem i bułką tartą? Po pierwsze trochę czasu jednak spędzam w sieci. Na różnych stronach, nie tylko polskich. Od wielu lat notuję różne pomysły (innych także), nazbierało się więc już trochę tego. Jednym z wyszperanych przepisów była właśnie tytułowa rzodkiewka. Nie macie pojęcia, jak bardzo(...)dokładnie co ugotuję. Nakupowaliśmy ich większą ilość (chyba z 5 pęczków), z myślą także o śniadaniach, sałatkach i surówkach. Na pierwszy strzał poleciały rzodkiewki gotowane, polane masłem z bułką tartą. Ten przepis nie różni się praktycznie niczym od tego klasycznego z kalafiorem. Smak? Szczerze? Bardzo podobny do kalafiora. Na początku myślałam, że sugeruję się tą bułką tartą

Kardamonovy
Kotlety schabowe marynowane w musztardzie 171

Składniki: 4 plastry schabu bez kości z tłustymi przerostami 6 łyżeczek musztardy sarepskiej, stołowej lub miodowej sól i świeżo mielony pieprz 1 jajko + 1 łyżka mleka mąka pszenna bułka tarta smalec lub olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Plastry mięsa schabowego rozbij cienko młotkiem do kotletów. Oprósz z każdej ze stron solą i mielonym czarnym(...)najmniej 30 minut. Na patelni rozgrzej mocno tłuszcz wieprzowy lub roślinny. Przygotuj 3 głębsze talerze i w każdym umieść poszczególne części panierki: mąkę pszenną, jajko roztrzepane z mlekiem, bułkę tartą. Chwilę przed samym smażeniem, kiedy tłuszcz będzie już wystarczająco gorący, opanieruj plastry schabu (kolejno: mąka, jajko + mleko, bułka tarta). Kotlety układaj na rozgrzanej patelni i smaż

ProstePesto.pl
Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową 95

jeśli nie macie takiej dużej formy, to oczywiście możecie przygotować tartę w mniejszej, ale trzeba nadmiar ciasta odciąć i na przykład zamrozić, będzie kolejna porcja na następny raz. Nie róbcie grubego spodu, ponieważ ciasto będzie wtedy grube i niesmaczne. Zachęcam, koniecznie spróbujcie tej karmelowo-cynamonowej mieszanki. Print Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową .wprm-recipe-rating(...)ubitych białek dodawać po łyżce cukru pudru i dalej ubijać tak, aby powstała słodka sztywna pianka. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować cienki (około 8 milimetrów ) placek, podana ilość ciasta wystarcza na dużą formę o średnicy

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania