tarta - 42848 przepisów (strona:58/2857)

Tarta rustykalna z czereśniami. 63

Tarta rustykalna to pyszne ciasto które przygotujecie bardzo szybko. Zawsze kiedy  macie ochotę na coś słodkiego. Wczoraj właśnie naszła mnie taka ochota.  Zagniotłam ciasto wyłożyłam owoce, upiekłam i mogłam się zajadać pysznym ciachem.  Żeby zrobić taką tartę nie potrzebujecie nawet formy do tarty.  Wystarczy rozwałkować ciasto i zagiąć brzegi.  Teraz jest(...)dobry czas na pieczenie takich ciast, bo mamy pod dostatkiem  świeżych owoców.  Moja tarta po zagięciu rogów ma średnicę 23 cm. Składniki: 200 g. mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania  3 łyżki cukru pudru 100 g. masła 1 jajko Nadzienie: 250 g. wypestkowanych czereśni 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki

Agusiowe smakołyki
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami 39

Luty. Poniedziałek. Za oknem zimno i śnieżnie. Ale co tam! W mojej kuchni pachnie nieziemsko. Siedzimy przy kawie i cappuccino, co chwilę zerkając, czy tarta w piekarniku nie jest już przypadkiem gotowa. Bo zapach roztacza cudowny! Prosta i szybka w przygotowaniu. Tak naprawdę niewymagająca większego nakładu pracy. Czasem w ramach oszczędności czasu można się skusić na gotowe ciasto(...)dodać kilka prostych składników i wyczarować coś smacznego. Ta tarta ma w sobie jedynie podsmażony szpinak i pokrojone suszone pomidory. Składniki 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 4-5 garści świeżych liści szpinaku 10-12 sztuk suszonych pomidorow w zalewie 10 sztuk pomidorków koktajlowych 150-200g śmietany 18% 150g startego sera 1 jajko só l, pieprz, oregano, tymianek

Raj dla Podniebienia
Orzechowa tarta bez pieczenia i wyrzutów sumienia 50

Orzechowa tarta bez pieczenia! Pyszne śniadanie, pełne witamin i energii. Potężna dawka przyjemności bez wrzutów sumienia. Czas: 20 minut Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji: 4 Naprawdę pyszna i prosta Każdy bloger zachwala swoje przepisy jako przepyszne i bardzo proste. Z nami jest nie inaczej, bo nasze przepisy są pyszne i proste O tym przepisie naprawdę inaczej nie można(...)napisać! Orzechowa tarta bez pieczenia, nadziana gęstym jogurtem i owocami to absolutna delicja, która cieszy i oko i podniebienie. Danie do zrobienia na szybko na śniadanie albo lekki deser. Tartę możecie też przygotować z wyprzedzeniem, bo w zamrażalniku może być przechowywana przez tydzień. Jedna ważna uwaga: kiedy na tartę wyłożycie jogurt to trzeba ją od razu podawać. Jogurt

Niedzielny kucharz
Chrupiące kotlety ziemniaczane 49

mamy ziemniaki z wczorajszego obiadu. Pyszne i szybkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 1 łyżka płaska soli 1 cebula 2 łyżki masła 4 łyżki płaskie bułki tartej 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka posiekanego koperku 1 szczypta soli i pieprzu do smaku Dodatkowo 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Następnie należy obrać i usmażyć cebulę do momentu, aż będzie delikatnie rumiana i dodać do ziemniaków. Po tym czasie trzeba dodać pozostałe składniki czyli jajko, mąkę, posiekany koperek, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu do smaku oraz całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki na jednolitą masę. Na koniec należy uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć

ProstePesto.pl
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami 43

Luty. Poniedziałek. Za oknem zimno i śnieżnie. Ale co tam! W mojej kuchni pachnie nieziemsko. Siedzimy przy kawie i cappuccino, co chwilę zerkając, czy tarta w piekarniku nie jest już przypadkiem gotowa. Bo zapach roztacza cudowny! Prosta i szybka w przygotowaniu. Tak naprawdę niewymagająca większego nakładu pracy. Czasem w ramach oszczędności czasu można się skusić na gotowe ciasto(...)dodać kilka prostych składników i wyczarować coś smacznego. Ta tarta ma w sobie jedynie podsmażony szpinak i pokrojone suszone pomidory. Składniki 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 4-5 garści świeżych liści szpinaku 10-12 sztuk suszonych pomidorow w zalewie 10 sztuk pomidorków koktajlowych 150-200g śmietany 18% 150g startego sera 1 jajko só l, pieprz, oregano, tymianek

Raj dla Podniebienia
Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką 61

Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką – Nowe, pyszne ciasto ze śliwkami w Małej Cukierence. Cudowna tarta z dużą ilością owoców, soczysta, aromatyczna, z maślaną kruszonką. Ładnie pachnie i wspaniale smakuje. Polecam! (inspiracja ze strony tanja_b3na ) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 70g cukru pudru szczypta soli 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 100g masła Kruszonka: 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g masła 80g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru

Mała Cukierenka
Tarta serowa z mango – ciasto bez pieczenia 59

Tarta serowa z mango – ciasto bez pieczenia Lubicie szybkie i pyszne ciasta bez pieczenia? Ja uwielbiam. Taka właśnie jest tarta serowa z mango. Tarta bez pieczenia to moje ulubione rozwiązanie na gorące letnie dni. Tą wersję przygotowałam na wieczór we dwoje z mężem. Słoneczko jeszcze nie zaszło, pyszna tarta, lekko schłodzone(...)wakacyjny konkurs, w którym wystarczy opisać swój pomysł na letni wieczór, by móc powalczyć o świetne nagrody. Tutaj link do konkursu: https://winanalato.pl/ A wcześniej… koniecznie spróbujcie mojej tarty serowej z mango Składniki: 350 g kruchych ciasteczek 150 g masła 350 g twarogu na sernik z wiaderka 100 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki syropu klonowego

Słodkie okruszki
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami 61

Luty. Poniedziałek. Za oknem zimno i śnieżnie. Ale co tam! W mojej kuchni pachnie nieziemsko. Siedzimy przy kawie i cappuccino, co chwilę zerkając, czy tarta w piekarniku nie jest już przypadkiem gotowa. Bo zapach roztacza cudowny! Prosta i szybka w przygotowaniu. Tak naprawdę niewymagająca większego nakładu pracy. Czasem w ramach oszczędności czasu można się skusić na gotowe ciasto(...)dodać kilka prostych składników i wyczarować coś smacznego. Ta tarta ma w sobie jedynie podsmażony szpinak i pokrojone suszone pomidory. Składniki 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 4-5 garści świeżych liści szpinaku 10-12 sztuk suszonych pomidorow w zalewie 10 sztuk pomidorków koktajlowych 150-200g śmietany 18% 150g startego sera 1 jajko só l, pieprz, oregano, tymianek

Raj dla Podniebienia
Tarta z rybą po grecku 53

Tarta z rybą po grecku jest prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu, ale przepis można wykorzystać też do ponownego przygotowania ryby po grecku jaka została z Wigilii. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina(...)samym centrum, gdzie naczelne miejsce zajmują inne ryby (karp, sandacz w galarecie i pieczony, faszerowany szczupak). Żeby uatrakcyjnić to trochę nudnawe danie wymyśliliśmy je na nowo. Nasza tarta z rybą po grecku upieczona jest w formie eleganckiego torciku, który dobrze smakuje zarówno na ciepło jak na zimno i śmiało może postać w lodówce kilka dni. Polecamy

Niedzielny kucharz
Tarta z budyniem i truskawkami 69

Najlepsza tarta z budyniem i truskawkami ciasto na lato, tarta z owocami, Tarty, Kruche ciasto polska, francuska, międzynarodowa Ilość: 10 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Tarta z budyniem i truskawkami Najlepsza tarta z budyniem i truskawkami przygotowanie: 15 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 40 min czas(...)Krem 5 żółtek 75-100 g cukru 450 ml mleka 25 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 75 g zimnego masła dodatkowo 350 g truskawek Przygotowanie: Jak przygotować Tartę z budyniem i truskawkami? Składniki umieścić w malakserze i . Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem do uzyskania kaszkowatej kruszonki (lub zmiksować pulsacyjnie w malakserze, do momentu gdy zaczną się

Pełny talerz
Pełnoziarniste galette ze śliwkami 93

Galette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Tarta z półkruchego ciasta wykonana jest z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem jogurtu greckiego, bez dodatku jajek. Nadziana jest świeżymi plasterkami śliwek, a na cieście, pod śliwkami rozsmarowana jest pasta kakaowo(...)następnie dzielimy na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg o wielkości około 24-25 cm. Możemy również ciasto pozostawić w jednym kawałku i przygotować jedną dużą tartę. Pasta kakaowo-cynamonowa: Płatki migdałowe mielimy na miałko. W misce mieszamy zmielone płatki migdałowe z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, kakao oraz cynamonem. Dodajemy białko jajka i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania

Kuchnia MagdaLeny
ODWRÓCONA TARTA Z KARMELIZOWANYMI MŁODYMI ZIEMNIAKAMI Z SZALOTKĄ, BRYNDZĄ I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI 86

wszystko to zapieczone pod delikatnym, kruchym ciastem! Całość obłędna! Jest to danie, które nie tylko świetnie smakuje , ale i fantastycznie wygląda. Z całą pewnością zaskoczy wszystkich domowników! A tarta ta stanie się jednym z ulubionych, letnich dań. Ps. Oliwa z oliwek Gallo Classico właśnie obchodzi swoje 100-lecie! https://smakgallo.pl/classico.html Oliwa z Oliwek Gallo Classico to wysokiej(...)będzie się ono zbyt szybko piec, a zarazem szybciej robić twarde. 7.Nie żałujcie dobrej jakości oliwy i świeżych ziół – to kropka nad I, która sprawia, że ta tarta stanie się jednym z Waszych ulubionych, letnich dań

Ostra na Słodko
ODWRÓCONA TARTA Z KARMELIZOWANYMI MŁODYMI ZIEMNIAKAMI Z SZALOTKĄ, BRYNDZĄ I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI 71

wszystko to zapieczone pod delikatnym, kruchym ciastem! Całość obłędna! Jest to danie, które nie tylko świetnie smakuje , ale i fantastycznie wygląda. Z całą pewnością zaskoczy wszystkich domowników! A tarta ta stanie się jednym z ulubionych, letnich dań. Ps. Oliwa z oliwek Gallo Classico właśnie obchodzi swoje 100-lecie! https://smakgallo.pl/classico.html Oliwa z Oliwek Gallo Classico to wysokiej(...)będzie się ono zbyt szybko piec, a zarazem szybciej robić twarde. 7.Nie żałujcie dobrej jakości oliwy i świeżych ziół – to kropka nad I, która sprawia, że ta tarta stanie się jednym z Waszych ulubionych, letnich dań

Ostra na Słodko
Tarta na cieście francuskim z fetą 133

prosta, zobacz sama. Przepis na tartę na cieście francuskim z fetą Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 100 g serka śmietankowego, 1 opakowanie fety, czerwona cebula, boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go), rukola, starty parmezan do posypania, sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz. Tarta na cieście francuskim(...)tarty , nakłuj je i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 5-8 minut. W tym czasie możesz podsmażyć boczek, jeśli dodajesz go do swojej tarty na patelni bez tłuszczu. Wystarczy tylko po dwie minuty z każdej strony. Odstaw mięso na talerzyk. Pokrój warzywa na małe kostki. Pokrój fetę w kostki. Przygotuj sos : połącz

Rozdomowiona
Tarta na cieście francuskim z fetą 90

prosta, zobacz sama. Przepis na tartę na cieście francuskim z fetą Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 100 g serka śmietankowego, 1 opakowanie fety, czerwona cebula, boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go), rukola, starty parmezan do posypania, sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz. Tarta na cieście francuskim(...)tarty , nakłuj je i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 5-8 minut. W tym czasie możesz podsmażyć boczek, jeśli dodajesz go do swojej tarty na patelni bez tłuszczu. Wystarczy tylko po dwie minuty z każdej strony. Odstaw mięso na talerzyk. Pokrój warzywa na małe kostki. Pokrój fetę w kostki. Przygotuj sos : połącz

Rozdomowiona
Tarta z kremem truskawkowym 63

mąki owsianej! Natomiast osoby z nietolerancją powinny skonsultować się ze swoim lekarzem, czy mąka owsiana bez certyfikatu jest dopuszczona w ich diecie. Gorąco polecam nie tylko dla bezglutenowców! Print Tarta z kremem truskawkowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Deser idealny na każdą okazję. Course Ciasta Cuisine Polska Keyword kruche ciasto, truskawki Prep Time(...)piec przez 40 minut. Po upieczeniu wystudzić tartę, a następnie schłodzić w lodówce przez 4 godziny, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować wierzch tary cienko pokrojonymi truskawkami, można dodatkowo posypać cukrem i przypalić palnikiem, tak jak robi się, to w przypadku kremu brulee. Smacznego! Artykuł Tarta z kremem truskawkowym pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta majowa 74

blacie, dodać masło, które należy posiekać nożem na drobne kawałki, dodać cukier i żółtka, sprawnie zagnieść ciasto. Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką ryżową lub tarta bułką. Odciąć połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę, ciasto wstawić do lodówki na 20 minut, pozostałą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Piekarnik rozgrzać(...)koniec dodać sok z cytryny, szybko wymieszać. Na schłodzony spód wyłożyć masę serową, na wierzch ułożyć pokrojone truskawki i jagody. Tartę przed podaniem można schłodzić. Smacznego! Notes Pamiętajcie!!! ilość ciasta pozwala przygotować dwie tarty o średnicy 25-26 cm. Połowę ciasta należy zamrozić, przyda się na następny deser. Artykuł Tarta majowa pochodzi z serwisu Sprawdzona

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta na cieście francuskim z fetą 73

prosta, zobacz sama. Przepis na tartę na cieście francuskim z fetą Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 100 g serka śmietankowego, 1 opakowanie fety, czerwona cebula, boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go), rukola, starty parmezan do posypania, sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz. Tarta na cieście francuskim(...)tarty , nakłuj je i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 5-8 minut. W tym czasie możesz podsmażyć boczek, jeśli dodajesz go do swojej tarty na patelni bez tłuszczu. Wystarczy tylko po dwie minuty z każdej strony. Odstaw mięso na talerzyk. Pokrój warzywa na małe kostki. Pokrój fetę w kostki. Przygotuj sos : połącz

Rozdomowiona
Tarta z kremem budyniowym i jagodami 74

cukier, żółtko oraz wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć na formę do tarty wysmarowaną margaryną, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C (góra-dół), piec ok. 15 minut, do lekkiego zrumienienia się ciasta. Wyjąć i wystudzić. Krem budyniowy(...)łyżce i miksować do połączenia się składników. Wykonanie Na przestudzonym cieście rozsmarować dżem, wylać na niego krem budyniowy i posypać jagodami. Tartę z kremem budyniowym i jagodami wstawić do lodówki do stężenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Tarta z kremem budyniowym i jagodami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Rustykalna tarta z rabarbarem 80

naszych talerzach, na stoliku kieliszek pinot noir, a za oknem skrzeczące jaskółki, to nasz niedzielny wieczór. W ten weekend nie mieliśmy czasu na robienie przekładanych kremem ciast, więc najprostsza tarta z sezonowym rabarbarem była optymalnym pomysłem na popołudniowy deser. Urok rustykalnej tarty z rabarbarem tkwi w wywinięciu ciasta na wierzch nadzienia, przy czym nie trzeba zwracać(...)piec z termoobiegiem przez 45 minut . Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystudzenia. Rustykalną tartę z rabarbarem można posypać cukrem pudrem i serwować z gałką lodów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Rustykalna tarta z rabarbarem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Tarta cebulowa 248

Tarta z karmelizowaną cebulą. Nawet nie wyobrażacie sobie jaka jest pyszna! 🤤 Koniecznie przy weekendzie ją zróbcie. Jest naprawdę obłędnie dobra. Dla fanów cebuli jak znalazł 😃 Składniki : 250 g mąki 75 g masła 50 g jogurtu naturalnego 1 jajko Sól 4 cebule 4 łyżki oleju 2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru trzcinowego 2 ząbki czosnku Pieprz, liście laurowe, papryka słodka Przygotowanie(...)Ciasto przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 min. Na podpieczony spód przekładamy cebulę. Pieczemy ok. 15-20 min. Posypujemy pieprzem i świeżą pietruszką. Inne pomysły na tartę: Tarta ze szpinakiem i serem feta Korzenna tarta z jabłkami Tarta cieciorkowa z budyniem i gruszka Pełnoziarnista tarta z rabarbarem Pełnoziarnista tarta

Czarnawisienka
Tarta cytrynowa 89

poszukiwaniu siebie i prawdy o samym sobie. Doskonała lektura, chociaż muszę powiedzieć, że dla mnie trochę za mało klimatu charakterystycznego dla Jakuba Małeckiego, który urzekał mnie w poprzednich powieściach. Tarta cytrynowa jest bohaterem jednego z rozdziałów, pięknego i wzruszającego. Przekonajcie się sami, z kawałkiem tarty cytrynowej przy boku Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki(...)zbędna Glazura: 2 łyżki cukru 2 łyżki ciepłej wody. Rozpuszczam cukier w wodzie, a następnie gotuję, aż zrobi się gęsty syrop, którym polewam tartę. Ciasto możecie ozdobić kawałkiem cytryny. Smacznego     Artykuł Tarta cytrynowa pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Tarta cytrynowa 88

poszukiwaniu siebie i prawdy o samym sobie. Doskonała lektura, chociaż muszę powiedzieć, że dla mnie trochę za mało klimatu charakterystycznego dla Jakuba Małeckiego, który urzekał mnie w poprzednich powieściach. Tarta cytrynowa jest bohaterem jednego z rozdziałów, pięknego i wzruszającego. Przekonajcie się sami, z kawałkiem tarty cytrynowej przy boku Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki(...)zbędna Glazura: 2 łyżki cukru 2 łyżki ciepłej wody. Rozpuszczam cukier w wodzie, a następnie gotuję, aż zrobi się gęsty syrop, którym polewam tartę. Ciasto możecie ozdobić kawałkiem cytryny. Smacznego     Artykuł Tarta cytrynowa pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Wytrawna tarta z łososiem i szpinakiem 90

smak idealnie kontrastuje z słonym, wyrazistym łososiem. W dodatkach znajdziemy też szpinak, aby było zdrowiej oraz czosnek, nieodłączny partner do szpinaku. Ciągnącego, zapieczonego sera też nie może w tej tarcie zabraknąć. Wszystko to sprawia, że nie można się tej tarcie oprzeć, musicie ją upiec. Składniki (na formę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 200g plastrów wędzonego łososia(...)wybrzuszyło.   Na ciasto rozkładamy równomiernie szpinak. Na szpinak wykładamy plastry łososia – ja ułożyłam takie duże łaty na krzyż, ładnie to wygląda a też w każdej ćwiartce tarty jest solidna porcja łososia.   Całość zalewamy mieszanką jajek i śmietanki, lekko możemy poruszać tartą, aby równomiernie się rozlało. Kulkę mozzarelli rozrywamy w rękach i układamy kawałki

Smaczna Strona
Tarta kurkowa z pietruszką i serem bursztyn 131

Tarty słone, tarty słodkie, francuskie, półfrancuskie, bez pieczenia ... i wiele wiele innych znajdziecie na moim blogu. Dzisiaj do zacnego grona wpada tarta krucha ziołowa z bardzo wybornym wnętrzem. Połączenie ricotty, kurek i sera bursztyn smakuje rewelacyjnie.  I na ciepło, i na zimno. Świetnie smakuje serwowana z dipem czosnkowym lub chrzanowym.   Tarty(...)folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Ciasto, po wyjęciu z lodówki cienko wałkujemy na placek większy niż średnica formy na tartę, wykładamy nim formę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Spód do tarty pieczemy przez ok 25 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika.  Jajka miksujemy z ricottą i 200 g kurek

Życie zaczyna się w kuchni
TARTA SEROWA Z PIECZONYM CZOSNKIEM 175

spodzie z ciasta francuskiego. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego jest przy niej niewiele pracy, a najdłużej czeka się na upieczenie czosnku. I to właśnie pieczony czosnek nadaje tej tarcie wyjątkowego aromatu i smaku, bo dzięki pieczeniu staje się on niezwykle aromatyczny, i delikatny. Dodatkowo ser gorgonzola, który jest dość intensywnym serem, dodaje daniu wyrazistości i ostrości. Poza tym, dobrze(...)tarta znakomita i jest jedyna w swoim rodzaju! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 główki czosnku 150 g sera gorgonzola 1 kula mozzarelli 100 g mozzarelli tartej 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki oliwy szczypta soli morskiej Wykonanie: Zaczynamy od upieczenia czosnku. Z każdej główki czosnku odcinamy górę tak, aby odsłoniły się ząbki. Układamy

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z mięsem mielonym, porem i oliwkami na cieście francuskim 83

delikatnego – 3 jajka – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, papryka ostra, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Najpierw należy przygotować nadzienie do naszej tarty. Białą część pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie krążki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę ulubionego tłuszczu, zeszklić por, dodać mięso i smażyć, aż mięso będzie całkowicie gotowe, dodać(...)tarce na dużych oczkach, wyłożyć na spód, następnie wyłożyć nadzienie mięsne, na mięsie równomiernie rozprowadzić mieszankę jajeczną, na wierzch wyłożyć mozarellę. Piec tartę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 45-50 minut. Smacznego Tarta z mięsem mielonym, porem i oliwkami na cieście francuskim Tarta z mięsem mielonym, porem i oliwkami na cieście francuskim Tarta

Smaki Armine
Orzechowa tarta bez pieczenia i wyrzutów sumienia 107

owocami to absolutna delicja, która cieszy i oko i podniebienie. Danie do zrobienia na szybko na śniadanie albo lekki deser. Tartę możecie też przygotować z wyprzedzeniem, bo w zamrażalniku może być przechowywana przez tydzień. Jedna ważna uwaga: kiedy na tartę wyłożycie jogurt to trzeba ją od razu podawać. Jogurt będzie rozmiękczał masę orzechowa, która z czasem straci spójność. Dane nadal(...)minut (możesz przechowywać zamrożoną tartę przez tydzień). Krok 2 Wyciągnij tartę z lodówki. Na wierzch wyłóż jogurt. Musi to być gęsty jogurt, bez wody. Jeśli podpłyną wodą, przełóż go na sitko i odsącz. Wyłóż na jogurt umyte owoce. Polej po wierzchu odrobiną miodu. Posyp siekaną mięta. I gotowe. Smacznego! Artykuł Orzechowa tarta bez pieczenia i wyrzutów sumienia pochodzi

Niedzielny kucharz
Prosta Tarta Czekoladowa z Malinami 515

Prosta Tarta Czekoladowa z Malinami – Dzisiaj taka propozycja walentynkowa :). W Małej Cukierence zrobiło się romantycznie. Pyszna tarta z dużą ilością czekolady i malinami. Aromatyczna, wspaniale smakuje gorzką czekoladą, a maliny dodają kwaskowatości i świeżości. Nie jest za słodka. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu. Wygląda pięknie i apetycznie, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj(...)lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. 7. Schłodzoną tartę wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać maliny, ja ułożyłam je w kształcie serca. 8. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć smarujemy nią maliny ( patrz FILM ). Bok tarty posypujemy cukrem pudrem. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery

Mała Cukierenka
Tarta z twarożkiem oberlandzkim i ananasem 172

nieskażonej chemią zdrowej żywności. Własne kozy, wytwarzanie prawdziwie ekologicznych serów z koziego mleka i pasja, to jedne ze znaków rozpoznawczych tego gospodarstwa. Składniki: (na formę na tartę 26 cm lub mniejszą) Na tartę: 250 g mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 50 g trzcinowego cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka jogurtu – u mnie kozi od Kozia Farma Na nadzienie(...)góra-dół, bez termoobiegu). W międzyczasie w misce miksujemy twarożek oberlandzki, jajko, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Masę przekładamy na podpieczony spód. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15 minut (brzegi tarty powinny być ładnie zarumienione, u mnie nawet były ciut za bardzo ). Gdy nasza serowa tarta przestygnie. Wyciągamy ją z formy

Słodkie okruszki
Tarta z łososiem i szpinakiem 134

czyli tarta z łososiem. Moje dziewczyny uwielbiają to kuruche ciasto w połączeniu ze słodkim środkiem w postaci deseru. Ja jednak będę obrońcom tart na słono i przedstawię Wam jedną z moich ulubionych… z nadzieniem śmietanowym, ze świeżym szpinakiem i aromatycznym łososiem. Ciasto powinno być kruche(...)zimno smakuje równie dobrze… nie zapomnijcie o połączeniu ze szklanką schłodzonej Coca-Coli.   Tarta z łososiem i szpinakiem   Tarta z łososiem składniki: Ciasto (spód tarty) 120 g zimnego masła 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Farsz

kuron.com.pl
Tarta z pomidorami na cieście filo 142

piękniejsza ! A przecież jemy też oczami... PRZEPIS NA TARTĘ Z POMIDORAMI NA CIEŚCIE FILO Składniki: 4 arkusze gotowego ciasta filo 100 g serka mascarpone 2 łyżki zielonego pesto ( np. Primo Gusto ) 1 jajko 1 mała młoda cebulka kilka oliwek około 3 łyżek mleka różnokolorowe pomidorki *****   Przygotowanie tarty z pomidorami: 1. Na blasze wyłożonej papierem(...)miseczce zmiksować serek mascarpone z pesto i jajkiem. Tak powstałą masę wyłożyć na ciasto filo. 3. Na masę położyć krążki cebulki, pokrojone w plasterki pomidorki i pokrojone oliwki. 4. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 20 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
TARTA JEŻYNOWA Z LEKKIM KREMEM JOGURTOWO ŚMIETANOWYM 83

delikatnych deserów ale szybkimi krokami zbliża się jesień i pewnie na blogu zaczną się pojawiać „cięższe” desery. Póki co cieszmy się ładną pogodą z kawałkiem pysznego ciasta Tarta jeżynowa z lekkim kremem jogurtowo śmietanowym Ciasto czubata szkl mąki krupczatki 80 g masła 2 żółtka 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru Nadzienie 250 ml śmietany(...)oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Delikatnie połączyć i wylać na ciasto. Schłodzić przez 30 minut w lodówce po czym poukładać owoce. Tak przygotowaną tartę odstawić do lodówki do całkowitego stężenia kremu.     Artykuł TARTA JEŻYNOWA Z LEKKIM KREMEM JOGURTOWO ŚMIETANOWYM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Tarta cytrynowa 313

ciasto tego wymaga), aby uzyskać odpowiednią konsystencję - ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę, nakłuć widelcem, ponownie schłodzić - piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni, wstawić formę z ciastem, piec przez 20-25 minut do zrumienienia - gotowy spód do tarty ostudzić MASA CYTRYNOWA - składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej - mascarpone wymieszać ze śmietaną(...)cytryny oraz rozbełtane żółtka i przesianą mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać i przełożyć na upieczony spód do tarty - tartę wstawić ponownie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni, piec do ścięcia się masy (35-45 minut) - upieczoną tartę ostudzić i schłodzić przez kilka godzin lub przez całą noc w lodówce KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ - śmietankę zagotować, zdjąć z palnika, wymieszać

Smakołyki Bereniki
tarta cytrynowa... 137

gram KREM CYTRYNOWY: żółtka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, cytryny 2 sztuki, śmietana kremówka 30% 250 ml SYROP CYTRYNOWY: woda 6 łyżek, cytryna 1 sztuka, cukier 3 łyżki Tarta: mąkę, cukier, żółtka, pokrojona w kawałki zimna Kasia, wszystkie składniki umieścić w misce i szybko wyrobić ciasto kruche najlepiej przy pomocy siekacza do kruchego ciasta, dwie foremki(...)cienkie plasterki ze skórką, usunąć pestki, włożyć do garnuszka, wsypać cukier, wlać wodę i gotować 5 minut, cytryny wyjąć i ułożyć na tartach, syrop gotować jeszcze 5 minut do odparowania wody, gęstym syropem posmarować tarty, schować do lodówki - tarta jest krucha i dobrze smakuje z kremem cytrynowym...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
LEKKO SŁONA TARTA CZEKOLADOWA Z KAJMAKIEM 126

tarta? Inspirację zaczerpnęłam od Davida Lebovitz'a (jak ja go uwielbiam!). I powstała jedna z lepszych czekoladowych tart, jakie jadłam w życiu. Z przepysznym, kruchym, czekoladowym spodem. Koniec ze spodami z ciastek oreo- ta tarta bije na głowę (prawie) wszystkie inne czekoladowe kuzynki. Składniki spód: 90 g masła 35 g cukru pudru 35 g dobrego kakao(...)połączą się, uformujcie z ciasta kulę, obwińcie folia i pozostawcie w temperaturze pokojowej na pół godziny. Przygotujcie formę do tarty. Po 30 minutach wyłóżcie ciastem formę do tarty, posypcie solą, wciśnijcie ją lekko w spód i wstawcie formę na kolejne pół godziny do zamrażalnika. W czasie mrożenia ciasta przygotujcie nadzienie. Czekoladę roztopcie, najlepiej w mikrofalówce

OliveandThyme
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 166

false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciekawostki: tarty były pieczone już w średniowieczu, a upowszechniły się w wieku XVI zwłaszcza w kuchni szlacheckiej. Tarty najczęściej przygotowuje się z ciasta kruchego i francuskiego, jednak w niektórych recepturach wykorzystuje się ciasto drożdżowe. Tartę z poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy(...)plasterki o grubości około 3 mm. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, w taki sposób, aby średnica ciasta była o kilka centymetrów większa niż średnica formy do tarty. Formę posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy i lekko docisnąć do dna i brzegów. Ponad krawędzie formy powinno wystawać po około 2 cm ciasta. Na cieście

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta kasztanowa. Ze śliwkami i jesienią w tle 134

mnie serniki (na żaden nie miałam już czasu) i tarty. Nic nie rośnie, nic nie może opaść, nie ma ryzyka i atmosfery kruchej nerwowości. Przygotowałam więc tartę na spodzie z mąki gryczanej i kasztanowej, które świetnie ze sobą współgrają, dając lekko orzechowe ciasto. Do tego kajmakowa masa serowa, z odrobiną mąki kasztanowej dla konsystencji, ale przede wszystkim smaku(...)pominąć. Soczyste owoce dodają ciastu wilgotności i wyrazistości; bez nich tarta będzie idealnie gładka i kremowa. Kuszące, nieprawdaż...? A Wy...? Na jaką wersję się skusicie...? Karmelowo-kasztanowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) spód: 80 g mąki kasztanowej 80 g mąki gryczanej 40 g cukru 80 g zimnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta po lotaryńsku (Quiche Lorraine) 144

ochōdzi 8 ciasto, ani niy wciepuja na nie jakijś tam fasolkōw, bo by my chyba bez tyn czas z mojōm Babōm sie z godu poprzełwrołcali. We Francji robiōm tarty na słōno i słodko, a jak łona je na słōno, to gołdajōm 9 na nia quiche [czyt. kisz]. Co potrza? Spodek: 10 180 g m ō nki pszynny(...)stopni. Jedyn papi ō r ściepcie 17 i t ō m seblecz ō n ō m 18 str ō n ō m poł ō żcie na formie do tart ō w (jak taki niy mołcie, 19 to sie wejście wiynkszoł forma na torta abo jako inkszo łokr ō ngłoł 20 ). Ta reszta ciasta, co wyłajzi 21 ze formy, mogecie

Chop w kuchni
Krucha tarta z malinami, serkiem mascarpone i białą czekoladą 168

TARTA Z MALINAMI, SERKIEM MASCARPONE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Jak każdy, mam swój ulubiony przepis na kruche ciasto do tarty. Wypróbowałam już wiele tart, ale najlepszy to przepis Neli Rubinstein, z książki "Kuchnia Neli". Dlaczego go lubię? - bo to przepis prosty, - nie wymaga "natychmiastowego" zagniatania ciasta - nie wymaga chłodzenia w lodówce, ciasto i tak świetnie się rozwałkowuje(...)krojenia, dobrze się trzyma Ciasto jest bardzo smaczne, złociste i kruche. Można je użyć zarówno do tart słodkich jak i wykwintnych*. Naprawdę polecam! PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO wg Neli Rubinstein 120 g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki stołowe cukru (pomijamy przy tartach wytrawnych) 2 żółtka 1 szklanka (200 g) i 3 łyżki stołowe mąki krupczatki 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Calzonella.com
Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika 135

szklanki bułki tartej do obtoczenia 2 łyżki oleju Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st bez teroobiegu lub 170 z termoobiegiem. Na dno piekarnika położyć naczynie żaroodporne z 1 litrem wrzącej wody. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zesmażyć na złoto. Mięso przełożyć do miski, dodać sól, pieprz, bułkę tartą, jajka, cebulę(...)dokładnie wymieszać, tak z 5 minut intensywnego ugniatania. Mięso podzielić na 10 części. Każdą część uformować w kulkę, następnie delikatnie ją spłaszyć, obtaczać w bułce tartej, układać na blaszce, w małych 2-3 cm odstępach od siebie. Na każdy kotlet połozyć pół łyżeczki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 23-25 min. Podawać od razu. Następnego dnia można odgrzać

moj przepis na
Czekoladowa tarta dyniowa 256

pomarańcza, a dokładnie - sok i skórka z niej otarta, które znajdują się w każdym elemencie wypieku. Polewa, którą udekorowałam tartę, jest w smaku tylko delikatnie pomarańczowa, spełnia bowiem rolę bardziej wizualną, oddzielając czekoladowy kolor nadzienia od posiekanej czekolady. Tarta bez polewy smakować będzie również(...)wspaniale, ale nie namawiam Was do rezygnacji z tej części przepisu, gdyż tworzy on tzw. "kropkę nad i" tego wypieku. Tartę upiekłam w dużej formie o średnicy 28cm, możecie też wykorzystać nieco mniejszą, a wyższą formę. Czekoladowa tarta dyniowa Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 5-6 łyżek zimnego soku wyciśniętego z pomarańczy

Smakołyki Bereniki
Tarta z grzybami 147

tarty jak wściekła, bo wreszcie w sklepie szwedzkim na „I” kupiłam formę z wyciąganym dnem i wreszcie nie muszę się męczyć usiłując wyciągnąć tartę w całości. Tarta z grzybami, bryndzą i gruszkami. Połączenie może dziwne, ale wierzcie mi: smakuje. Wiem, że jest problem z dostaniem bryndzy tej prawdziwej, owczej, ale można się ratować(...)solą. Jajka zwiążą nam farsz. W trakcie pieczenia ser trochę urośnie i będzie sprawiał wrażenie „latającego”, ale wystarczy po wyciągnięciu z piekarnika zostawić tartę na 10 min. Ser opadnie i się ściągnie. Będzie można kroić. Składanie tarty : Na podpieczonym cieście układamy gruszki, na to wlewamy masę serową, rozprowadzamy. Na masie układamy grzyby i świeże gałązki tymianku lub oregano

ladykitchen
Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Camembert 140

serkiem brie to pyszne, pożywne danie, które dodatkowo jest proste i szybkie w przygotowaniu. Sympatycy ciasta francuskiego mogą nim zastąpić kruchy spód - jeszcze bardziej skróci to czas przygotowania a tarta będzie równie smaczna, a nawet jeszcze smaczniejsza. Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Brie - Składniki: średni brokuł  zioła np. bazylia, zioła prowansalskie sól, pieprz(...)mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) 3 rozbełtane jajka 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski)  ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Brie - Sposób przygotowania: Ciasto Kruche: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy

Słodka Strona
Tarta ze schabem i warzywami 151

warzyw na patelnię po staropolsku Iglotex - 120 g schabu - 50 g śmietanki 18% - 1 jajko - 1 białko (pozostałe z ciasta) - pieprz, sól Składniki na panierkę: - 1 jajko - mąka - bułka tarta Dodatkowo olej do smażenia. Forma do tarty 20 cm.   Najpierw wyrabiamy ciasto na tarte. Wszystkie składniki wrzucamy do robota i wyrabiamy na jednolitą masę(...)momentu kiedy zacznie lekko brązowieć. W między czasie schab kroimy w kostkę, lekko solimy, obtaczamy w mące, zanurzamy w rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki schabu na rumiany kolor. Potem wrzucamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. Teraz zabieramy się za nadzienie. Jajko z białkiem mieszamy razem ze śmietanką, doprawiamy

Kuchenne Wariacje
Tarta czekoladowa z kiwi. 124

czekolady na pół godziny do lodówki, by stwardniała. Potrzebne nam będą : 2 kiwi, 5 cl śmietany, 30 g masła, ciasto na tartę (wycinamy w nim 4 małe spody na tartę), 150 g czekolady Wykonanie: Pieczemy spód tarty. W osobnej misce łamiemy naszą czekoladę na drobne kosteczki. W garnku podgrzewamy śmietanę (aż do wrzenia). Następnie zalewamy nią naszą(...)czekoladę. Dorzucamy masło. Razem ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy. Równomiernie rozprowadzamy masę czekoladową na uprzednio upieczonym spodzie na tartę. Wkładamy na 30 minut do lodówki, by czekolada utwardziła się. Obieramy kiwi, kroimy je w plasterki i dekorujemy nimi nasze tarty. Daje nam to połączenie rozpływającej się w ustach czekolady z lekko kwaskowatym kiwi. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata

MODA NA BIO
Tarte Tatin 179

Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco. Tarta szybko stała się popisowym daniem Hotelu Tatin, a przepis rozprzestrzenił się po całym regionie Sologne. Swoją(...)Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez około 25 minut, lub do ładnego zarumienienia. Wyjmij tartę z piekarnika i jeszcze gorącą wyjmij ją „odwracając” naczynie na talerz (uważaj żeby się nie poparzyć). Podawaj natychmiast z lodami i bitą śmietaną;). Smacznego! English version Tarte Tatin (22-24 cm baking pan, 8 servings) Ingredients: sheet of puff pastry

karmelowy
Tarta z jabłkami pod śmietanowo – bananową kołderką 155

cynamonu, 1 żółtko, 1 całe jajko, 1 duży dojrzały banan, 40 g cukru pudru, 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej, 50 ml śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, cukier puder, 2 łyżki migdałów na wierzch tarty. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, żółtko i sól. Całość siekamy(...)Połowę masy łączymy z jabłkami, które równomiernie rozprowadzamy na przestudzonym cieście. Pozostałą częścią masy przelewamy na tartę i przykrywamy nią jabłka. Tartę pieczemy w 190 ° C ok. 30-35 min. na złoty kolor. Migdały prażymy na patelni i dodajemy na wierzch gorącej tarty. Przed podaniem tartę posypujemy cukrem pudrem. Rada: Ciasto podczas wałkowania czasami przykleja się do wałka

Moniki Smakołyki
Rzodkiewki z masłem i bułką tartą 24

wiem właściwie jak zacząć dzisiejszego posta. Skąd w ogóle pomysł na rzodkiewki z masłem i bułką tartą? Po pierwsze trochę czasu jednak spędzam w sieci. Na różnych stronach, nie tylko polskich. Od wielu lat notuję różne pomysły (innych także), nazbierało się więc już trochę tego. Jednym z wyszperanych przepisów była właśnie tytułowa rzodkiewka. Nie macie pojęcia, jak bardzo(...)dokładnie co ugotuję. Nakupowaliśmy ich większą ilość (chyba z 5 pęczków), z myślą także o śniadaniach, sałatkach i surówkach. Na pierwszy strzał poleciały rzodkiewki gotowane, polane masłem z bułką tartą. Ten przepis nie różni się praktycznie niczym od tego klasycznego z kalafiorem. Smak? Szczerze? Bardzo podobny do kalafiora. Na początku myślałam, że sugeruję się tą bułką tartą

Kardamonovy
Knedle ze śliwkami 18

mowy. O matulu, właśnie sobie przypomniałam ich smak. Nie wiem jak teraz smakują, ale te sprzed 3 tygodni były idealne. Nie za słodkie, soczyste, jędrne. Genialne. Masło z bułką tartą. Jest potrzebne? Pewnie nie. Drops, który był u nas na obiedzie powiedział, że takiej wersji jeszcze nie jadł (z bułką tartą). Dla mnie(...)pomyślenia, knedle ze śliwkami muszą być z bułką tartą i masłem. Tak jak ugotowany kalafior albo fasolka szparagowa. Smacznego. Bo na zdrowie to już niekoniecznie. Mimo, że śliwki trochę ratują sytuację. Składniki: 20 śliwek (ja użyłam węgierek) 750 kg obranych ziemniaków 300-350 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki

Kardamonovy
Ciasta i desery z rabarbarem 35

deserów i innych potraw ze względu na zawartość antyoksydantów. Rabarbar sprawia, że wszystkie wypieki stają się niepowtarzalne. Korzystaj jak najwięcej z cennych składników rabarbaru, dodając go do swoich deserów. Tarta z rabarbarem – deser rozpływający się w ustach Tarta stała się uwielbianym przysmakiem, chociaż w Polsce na szerszą skalę pojawiła się nie tak dawno. Obecnie słodkie wersje(...)serwują liczne cukiernie, ale można ją zjeść również w wersji wytrawnej na ciepło lub zimno jako lunch lub na obiad. Dziś przedstawiamy Ci słodko-kwaśną tartę z rabarbarem. Pełny przepis znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/letnia-tarta-z-rabarbarem . Do kruchego ciasta wywodzącego się z kuchni francuskiej dodajemy kakao, dzięki czemu zyskuje mocny czekoladowy smak. Masa budyniowa i kawałki rabarbaru dopełniają deser. Tarta

kruche babeczki
Penne pesto z kurczakiem 34

SKŁADNIKI: 400-500 g makaronu penne Barilla 1 słoiczek Pesto alla Genovese Barilla 2 piersi z kurczaka (wybierz raczej mniejsze i cieńsze piersi) 2 jajka rozmiar M 10 łyżek tartego parmezanu lub podobnego sera 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki panko (albo grubszej bułki tartej) 1 łyżeczka suszonego oregano 10-15 pomidorków koktajlowych sól i świeżo zmielony(...)osusz. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st C. Do pierwszej miski (głębokiego talerza) wbij 2 jaja, dodaj sporą szczyptę soli, pieprzu, 1 łyżeczkę suszonego oregano oraz 2 łyżki tartego parmezanu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski (głębokiego talerza) wsyp 8 łyżek parmezanu, oraz po 4 łyżki bułki tartej i panko. Możesz użyć tylko bułki tartej (8 łyżek

nietylkopasta.pl
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą 38

chcę żeby umarł. Tak więc w dzisiejszym daniu nie będzie ani grama koperku. No bo jak miałby być skoro dzisiaj mam dla Was fasolkę szparagową oblaną masłem z bułką tartą. Tak, wiem, danie tak proste, banalne wręcz, że w zasadzie chyba nie zasługuje na osobny wpis na blogu. Ale wiecie co? Wcale nie, właśnie że zasługuje. Otóż prowadzę(...)chcieliby zjeść coś smacznego, w dodatku samemu to przygotowując. Dlatego też lubię pokazywać jak w absolutnie prosty sposób można przygotować naprawdę smaczne danie. FASOLKA SZPARAGOWA Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ Przepis na fasolkę szparagową z masłem i bułką tartą – składniki: 1 kg fasolki szparagowej 2-4 łyżki bułki tartej 50-100 g masła cukier Przepis

Marder&Marder Manufacture
Wielkanocna tarta kokosowo – cytrynowa 35

kwiaciarni kupuję łodygę japońskiej róży i wstawiam do flakonu. Robi się od razu wiosenniej. I od razu w głowie kiełkują nowe pomysły, także tchnące wiosennym czasem. Tak jak ta tarta! Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru masa 3 jajka 250 g śmietanki(...)łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min. W czasie, gdy tarta nam się piecze, przygotowujemy masę cytrynowo-kokosową

Raj dla Podniebienia
Wielkanocna tarta kokosowo – cytrynowa 33

kwiaciarni kupuję łodygę japońskiej róży i wstawiam do flakonu. Robi się od razu wiosenniej. I od razu w głowie kiełkują nowe pomysły, także tchnące wiosennym czasem. Tak jak ta tarta! Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru masa 3 jajka 250 g śmietanki(...)łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min. W czasie, gdy tarta nam się piecze, przygotowujemy masę cytrynowo-kokosową

Raj dla Podniebienia
Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady 52

Kwaśno-słodka, chrupiąca, wyborna. Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady to ciasto dość łatwe i do tego z efektem wow. Nadaje się zarówno do niedzielnej kawy, jak i na zakończenie eleganckiego obiadu. Świetnie sprawdzi się też w roli mazurka. Palona czekolada nie jest bardzo słodka – po upieczeniu nabywa karmelowo-kawowego smaku, dlatego jeśli(...)lubicie słodkich ciast, powinniście być zadowoleni. U mnie okazała się hitem i z pewnością będę do niej nie jeden raz wracać. Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady – kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (280 g) 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru 125 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 2 łyżki zimnej wody Tarta

Poezja smaku
Knedle ze śliwkami 52

mowy. O matulu, właśnie sobie przypomniałam ich smak. Nie wiem jak teraz smakują, ale te sprzed 3 tygodni były idealne. Nie za słodkie, soczyste, jędrne. Genialne. Masło z bułką tartą. Jest potrzebne? Pewnie nie. Drops, który był u nas na obiedzie powiedział, że takiej wersji jeszcze nie jadł (z bułką tartą). Dla mnie(...)pomyślenia, knedle ze śliwkami muszą być z bułką tartą i masłem. Tak jak ugotowany kalafior albo fasolka szparagowa. Smacznego. Bo na zdrowie to już niekoniecznie. Mimo, że śliwki trochę ratują sytuację. Składniki: 20 śliwek (ja użyłam węgierek) 750 kg obranych ziemniaków 300-350 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki

Kardamonovy
Rzodkiewki z masłem i bułką tartą 61

wiem właściwie jak zacząć dzisiejszego posta. Skąd w ogóle pomysł na rzodkiewki z masłem i bułką tartą? Po pierwsze trochę czasu jednak spędzam w sieci. Na różnych stronach, nie tylko polskich. Od wielu lat notuję różne pomysły (innych także), nazbierało się więc już trochę tego. Jednym z wyszperanych przepisów była właśnie tytułowa rzodkiewka. Nie macie pojęcia, jak bardzo(...)dokładnie co ugotuję. Nakupowaliśmy ich większą ilość (chyba z 5 pęczków), z myślą także o śniadaniach, sałatkach i surówkach. Na pierwszy strzał poleciały rzodkiewki gotowane, polane masłem z bułką tartą. Ten przepis nie różni się praktycznie niczym od tego klasycznego z kalafiorem. Smak? Szczerze? Bardzo podobny do kalafiora. Na początku myślałam, że sugeruję się tą bułką tartą

Kardamonovy
Kotlety schabowe marynowane w musztardzie 141

Składniki: 4 plastry schabu bez kości z tłustymi przerostami 6 łyżeczek musztardy sarepskiej, stołowej lub miodowej sól i świeżo mielony pieprz 1 jajko + 1 łyżka mleka mąka pszenna bułka tarta smalec lub olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Plastry mięsa schabowego rozbij cienko młotkiem do kotletów. Oprósz z każdej ze stron solą i mielonym czarnym(...)najmniej 30 minut. Na patelni rozgrzej mocno tłuszcz wieprzowy lub roślinny. Przygotuj 3 głębsze talerze i w każdym umieść poszczególne części panierki: mąkę pszenną, jajko roztrzepane z mlekiem, bułkę tartą. Chwilę przed samym smażeniem, kiedy tłuszcz będzie już wystarczająco gorący, opanieruj plastry schabu (kolejno: mąka, jajko + mleko, bułka tarta). Kotlety układaj na rozgrzanej patelni i smaż

ProstePesto.pl
Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową 68

jeśli nie macie takiej dużej formy, to oczywiście możecie przygotować tartę w mniejszej, ale trzeba nadmiar ciasta odciąć i na przykład zamrozić, będzie kolejna porcja na następny raz. Nie róbcie grubego spodu, ponieważ ciasto będzie wtedy grube i niesmaczne. Zachęcam, koniecznie spróbujcie tej karmelowo-cynamonowej mieszanki. Print Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową .wprm-recipe-rating(...)ubitych białek dodawać po łyżce cukru pudru i dalej ubijać tak, aby powstała słodka sztywna pianka. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować cienki (około 8 milimetrów ) placek, podana ilość ciasta wystarcza na dużą formę o średnicy

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta cytrynowa z rabarbarem i truskawkami w bezie 122

ziół. Przed upieczeniem wyglądają jak dzieła sztuki, lecz niestety po upieczeniu czar pryska, bo kwiaty się spalają i niewiele zostaje z wcześniejszego arcydzieła. Miałam wielką ochotę upiec wymyślną tartę cytrynową i postanowiłam, że również spróbuję ją udekorować. Starałam się wybrać dodatki w taki sposób, aby po upieczeniu nadal ładnie wyglądały. Niestety nie widać, że z truskawek są wycięte serca(...)wyłożyć na ostudzonej masie cytrynowej. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 180 ° C. Włożyć tartę do piekarnika, piec 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 ° C. Piec kolejne 15 minut. Po tym czasie ponownie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120 ° C i piec tartę jeszcze 35 minut. Wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać, tylko studzić w nim ciasto. Uwagi

Passions hobbies life
Tarta tatin 92

przypadku to dobrze, bo będzie to pretekstem do upieczenia kolejnej tarty tatin , bo przecież efekt smakowy ciasta był jak najbardziej zadowalający. Udostępnij Składniki na tartę tatin Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 100 g cukru 2 żółtka 1 szczypta soli Karmelizowane jabłka: 1 kg twardych jabłek 100 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka(...)formy. Ponakłuwać w kilku miejscach. Tartę tatin wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 30-35 minut . Po upieczeniu na formie położyć większy od niej talerz, odwrócić i wyłożyć ciasto. Odwróconą szarlotkę można podawać na ciepło z dodatkiem lodów, ale równie dobrze smakuje po wystygnięciu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Tarta tatin pochodzi z serwisu

niecodziennikpary
Tarta z rabarbarem i malinami 75

maliny były mrożone, ale szybko puściły soki pod wpływem temperatury na patelni. Odkąd dni stały się coraz dłuższe i cieplejsze, coraz częściej mamy ochotę na lekkie i owocowe ciasta. Tarta z rabarbarem, malinami i bezą całkowicie zaspokoiła nasze potrzeby, rozpieszczając podniebienie kwaskowatym nadzieniem zamkniętym pod słodką i kruchą bezą. Udostępnij Tarta z rabarbarem i malinami(...)równomiernie rozłożyć bezę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 o C , piec z termoobiegiem 45-50 minut . Tartę rabarbarową z malinami i bezą wyjąć, odstawić do wystygnięcia. Można podawać także na ciepło np. z gałką lodów waniliowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Tarta z rabarbarem i malinami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
TARTE BURACZKI Z JABŁKIEM DO OBIADU 149

Pyszne buraczki tarte do obiadu. Wypróbowany, prosty przepis na najlepsze tarte buraczki obiadowe.  Sałatka z tartych buraczków i jabłek. Buraczki doprawione chrzanem i sokiem albo octem jabłkowym. Najlepsze buraczki z jabłkiem do obiadu. Smaczne tarte buraczki ze schabowymi bitkami w sosie własnym lub gulaszem wieprzowym z papryką . Jak zrobić tarte buraczki z jabłkiem(...)obiadu? Najlepszy, domowy przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie buraczków krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Przepis na tarte buraczki do obiadu. Oto składniki i przyprawy na tarte buraczki z jabłkiem i chrzanem do obiadu: 500g buraków ćwikłowych 2 kwaśne jabłka ok. 1-2 łyżeczki tartego korzenia chrzanu (jeżeli ze słoiczka to można więcej

Moja Książka Kucharska
Tarta z kapustą i grzybami 152

pieczenia Przygotowanie : Grzyby namocz w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie ok. 10-15 minut, aż zmiękną. W tym czasie przygotuj ciasto na tartę. Połącz mąkę, jajko, łyżeczkę soli i ziemne masło za pomocą dłoni. Zagnieć ciasto aż będzie jednolite. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na minimum 1 h do lodówki(...)fasolę do obciążenia ciasta. Tak przygotowaną tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 12 minut. Wyjmij tartę i zdejmij groch/fasolę. Pamiętaj, że fasoli możesz używać kilka razy jako obciążenia, dlatego warto zachować ją przekładając np do słoika. Ponownie wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij tartę i połóż na podpieczonym spodzie przygotowaną kapustę

nietylkopasta.pl
Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście 91

najlepsze w cieście kruchym i drożdżowym. Ja dałam do niej sporo jabłek, bo coś koło 2 kg szarej renety, do tego trochę cukru, cynamonu i bułki tartej, żeby ładnie związać masę. Po upieczeniu możecie według uznania posypać ciasto cukrem pudrem, a może będziecie mieć ochotę na słodszy wariant i je polukrujecie? Przyznam szczerze, że jesień to dla mnie czas(...)tart\u0105. \r","\r","Du\u017c\u0105 blach\u0119\u00a0wyk\u0142adamy papierem do pieczenia.\r","Ciasto dzielimy na dwie cz\u0119\u015bci.\r","Ka\u017cd\u0105\u00a0z cz\u0119\u015bci wa\u0142kujemy.\r","Wyk\u0142adamy blach\u0119 jednym p\u0142atem ciasta, staraj\u0105c si\u0119 r\u00f3wnie\u017c pokry\u0107 boki blaszki.\r","Ciasto posypujemy bu\u0142k\u0105 tart\u0105

Mieszam w Garnku
Brokuły i kalafior z masłem i bułką tartą / Cauliflower and broccoli with butter and breadcrumbs 164

zajadania bez niczego. A mowa tutaj o kalafiorze i brokułach z bułką tartą! Warzywa gotujemy lub parujemy do miękkości i polewamy masłem z podsmażoną na niej bułką tartą. Szybkie, proste i przepyszne. Jeżeli jeszcze jakimś cudem nie próbowaliście jeszcze tego dania, koniecznie musicie nadrobić te zaległości. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Brokuły(...)podzielonego na różyczki 1/2 kostki masła (100 g) 4-5 łyżek bułki tartej sól Przygotowanie: Wrzuć kalafiora i brokuły do wrzącej i osolonej wody i gotuj przez około 10-15 minut do miękkości i odcedź, ewentualnie ugotuj na parze. Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i smaż mieszając na małym ogniu aż bułka się ładnie zarumieni

karmelowy
Tarta z cukinią i nadzieniem serowym 111

właśnie głównie wytrawnych tart i wersję słodką, typowo z przeznaczeniem do ciasta. Jako nadzienia użyłam serka z Wielunia. Bo jest po prostu najlepszy. Jeśli używacie jakiegoś innego wiaderkowego, koniecznie go odsączcie. Pomidory podczas pieczenia puszczą nam sok i jeśli puści go również ser, to niestety ciasto nasiąknie i będzie gąbczaste, miękkie a nie kruche. Aby tarta była wyrazista(...)smaku, musimy dobrze doprawić warstwę serową. U mnie załatwiają to przyprawy, podsmażona na maśle cebulka oraz przeciśnięty prze praskę czosnek. Tak jak w tradycyjnej tarcie, najpierw podpiekamy sam spód, który wcześniej nakłuwamy widelcem i obciążamy np grochem, fasolą czy tez specjalnymi kuleczkami. Dopiero na podpieczony spód wykładamy masę serową i na górę cukinię z pomidorem. Jeśli macie pod ręką

Mieszam w Garnku
Wielkanocna tarta kokosowo – cytrynowa 90

łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min. W czasie, gdy tarta nam się piecze, przygotowujemy masę cytrynowo-kokosową(...)łyżką lub zmiksować na najniższych obrotach. Podpieczoną tartę wyciągamy z piekarnika i wylewamy na nią masę. Ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i pieczemy jeszcze przez 15-20 min do ścięcia się wierzchniej warstwy. Tartę pozostawiamy do ostygnięcia. Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego!     Artykuł Wielkanocna tarta kokosowo – cytrynowa pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Buraczki tarte na zimę 489

Buraczki tarte na zimę robię co roku, są bardzo smaczne, lubimy je jako dodatek do zimowych obiadów. Każdego roku robię kilkanaście słoików z tartymi buraczkami, aby mieć ich zapas na zimę. Po otwarciu i wyjęciu buraczków ze słoika można dodać do nich surową lub podsmażoną cebulę, tarte jabłko, lub chrzan, albo zasmażyć i podawać na ciepło. Buraczki(...)tarte nadają się do robienia koktajli, do past kanapkowych lub na ćwikłę z chrzanem. Możliwości jest wiele! A Wy, robicie buraczki tarte na zimę? Często piekę buraki na bieżąco i robię z nich surówkę obiadową z cebulą albo z jabłkiem . Buraczki tarte do słoików na zimę , składniki: 2,5 kg buraków 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z ciasta francuskiego z żółtą cukinią, pomidorami i mozzarellą 401

robiłam tylko raz w moim życiu. Jak dla mnie jest ono zbyt czasochłonne. Moje ciasto kupuję w sklepie. Wybór jest bardzo duży a jakość dobra. Tym razem postanowiłam zrobić tartę z warzywami. Pogoda na zewnątrz dopisuje. Nie wiem jak Wy ale ja w upały nie mam ochoty na jedzenie tłustych i ciężkich dań. Warzywa z odrobiną oliwy z oliwek(...)łyżkami oliwy i posypać czarnym pieprzem. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Tarta z ciasta francuskiego z żółtą cukinią, pomidorami i mozzarellą Smacznego! Tarta z ciasta francuskiego z żółtą cukinią, pomidorami i mozzarellą Żółtą cukinię możemy zastąpić zieloną. Brzegi tarty przed włożeniem do piekarnika można posmarować jajkiem. Tarta

mecooks
Szpinakowe kotlety mielone 173

olej do smażenia  bułka tarta do panierowania  Wykonanie  Na wstępnie do miseczki przesypuję szklankę bułki tartej i zalewamy to szklanką mleka , dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby bułka tarta nasączyła się mlekiem . Następnie cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy garnek z odrobiną oleju i dodajemy naszą(...)mieszamy bardzo dokładnie aż nasze składniki bardzo dobrze się połączą , a kiedy nasza masa mięsna jest troszkę za rzadka można dodać odrobinę suchej bułki tartej . Mamy już przygotowane mięso , na talerz wysypujemy bułkę tartą,i zaczynamy formować nasze kotlety i panierujemy w bułce tartej  , następnie przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem i smażymy na małym

Mój Smak
Domowa bułka tarta z ziołami 107

takie proste!  Można iść krok dalej i eksperymentować z dodaniem smaku takiej tradycyjnej, domowej bułce tartej. Tak właśnie zrobiłam. Do panierowanych kotletów z kurczaka dodaj np. suszony tymianek, słodką paprykę w proszku. Spróbuj także połączyć suszone grzyby z bułką tartą, suszonym tymiankiem i rozmarynem, a powstanie idealna panierka(...)kotletów mięsnych i warzywnych. Mieszanki z pewnością przydadzą się podczas gotowania, dlatego lepiej zrobić kilka różnych. Takie smakowe bułki tarte można przygotować nie tylko przy pomocy blendera, ale i moździerza. Zachęcam, bo warto, zapach jest wspaniały! Domowa bułka tarta z ziołami Składniki: 1/2 szklanki bułki tartej, przygotowanej w domu 1 listek laurowy kilka ziarenek jałowca

Moja smaczna kuchnia
Francuska orzechowa tarta z kaczką na jesienny piknik! 160

z dużą ilością orzechów, karmelizowaną czerwoną cebulą, mięsem z pieczonej kaczki, chrupiącym boczkiem i chrupiącymi zielonymi jabłuszkami kaparowymi. Tą tartę po prostu trzeba chociaż raz zrobić podczas jesieni, jest bardzo chrupiąca, bogata w smaku i obłędnie dobra. Tarta jest łatwa w wykonaniu, dobrze smakuje na ciepło jak i na zimo. Idealnie sprawdzi się w roli pysznego obiadu(...)Stovit, i pozostałe całe orzechy. Zawijamy plastry boczku ku środkowi. Całość pieczemy godzinę w temp. 180 stopni C, z termoobiegiem ostatnie 20 minut. Na upieczoną tartę układamy Jabłuszka kaparowe- Stovit. Polecam Wam kawałek tej tarty z Jarzębiną  bądź Borówką do mięs i serów marki Stovit, to bardzo subtelne i ciekawe połączenie smaku. Życzę Wam smacznego i pięknego

SMYKWKUCHNI
Ekspresowa tarta z jabłkami na 2 sposoby 137

jabłka - wszystko wydało się jasne - robimy tartę... a raczej 2 tarty. Wyszło smakowicie, a nie poświęciłam na to zbyt wiele energii - deser iście ekspresowy. :) Na 2 tarty: 3 jabłka (myślę, że gruszki też świetnie sprawdziłyby się w tym przepisie) 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 łyżki serka naturalnego (lub twaróg sernikowy) 1,5 łyżeczki cukru(...)chwil, a efekt jest naprawdę niesamowity, dlatego zawsze warto mieć w lodówce lub zamrażalniku ciasto francuskie. :) Pieczenie (dla obu tart): Temperatura - 200ºC z termoobiegiem oraz dolną grzałką Czas - ok. 20 minut, ostatnie 5 minut z termoobiegiem i dolną grzałką  Tarty są gotowe, gdy wierzch jest przyrumieniony, a środek ciasta, na którym wyłożone są owoce zaczyna "oddychać

Cooking Monster
wyjątkowa "tarta od serca" z jabłkami z budyniem czekoladowym... 139

minut, po tym czasie wsypać duży budyń czekoladowy Delecta i szybko wymieszać do zagęszczenia jabłek, wystudzić z podanych składników mikserem zrobić szybko ciasto na tartę, schować do lodówki na 30 minut forma do tarty z wysuwanym dnem 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, z 3/4 ciasta wyłożyć w formie i na brzegach formując ręką, nakłuć widelcem(...)powycinać foremką serduszka na podpieczone ciasto nałożyć masę jabłkową, ułożyć serca i piec dalej 45-55 minut wystudzoną tartę przełożyć na talerz, posmarować lukrem, posypac posypkami Decorada Delecta i schować w chłodne miejsce na 2-3 godziny tarta jest krucha, chrupiąca a masa jabłkowa z budyniem czekoladowym jest aromatyczna i smakuje wyśmienicie w takim połączeniu smaków............SMACZNEGO!!! taka

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z musem czekoladowym 116

Bardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w każdej wersji robi naprawdę wrażenie. I znika błyskawicznie. Można także zrobić bardziej wytrawny spód (z czekolady np. 85% kakao), a mus z czekolady deserowej, żeby tarta nie była(...)ubitymi białkami. Mus wyłożyć na schłodzony wcześniej spód czekoladowy. Całość włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę z czekoladowym musem można udekorować bitą śmietaną, ewentualnie owocami i listkami mięty. Post Tarta z musem czekoladowym pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Tarta ze szpinakiem i pieczonym łososiem 137

wypełniony jest szpinakowo- łososiowym nadzieniem, które jest niesamowicie delikatne, kremowe, po prostu rozpływające się w ustach. Dodatkowo na wierzchu tworzy się bardzo subtelna skorupka z przypieczonego, tartego parmezanu. Nie obawiajcie się, że tarta będzie mdła. Kluczem do tego, by tak się nie stało jest dodanie odpowiedniej ilości świeżo zmielonego pieprzu (nie żałujcie go), który nada nadzieniu wyrazistości(...)Polewamy sosem. Ponownie układamy łososia i szpinak polewając całość resztą pozostałego sosu. Na koniec tartę posypujemy startym parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut. Na ostatnie kilka minut pieczenia możemy włączyć funkcję grilla i podpiec lekko wierzch tarty, by delikatnie się zrumienił. Tartę z łososiem i szpinakiem podajemy na ciepło

MyCookBook.pl
Tarta z brokułami i kurczakiem 343

wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie kawałeczki kurczaka usmażyć na złoto na rogrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki). Na wyłożone w formie do tarty ciasto położyć kawałeczki podsmażonego kurczaka, obgotowane różyczki(...)brokułu i zalać sosem śmietanowo-serowym. Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na formę do tart o średnicy 31 cm. Moja tarta była pieczona w formie z Ikea z wyjmowanym

Gospodyni Miejska
Tarta cytrynowa - ulubiony deser Raymonda Blanc'a 122

cały czas ubijając, po czym wstawić do lodówki. Wałkowanie ciasta Na poruszonej mąka powierzchni rozwałkować ciasto do grubości 3 mm. Ciasto nawinąć na wałek i rozwinąć nad forma do tart z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm. Jedną ręką podnosić brzeg ciasta, a druga delikatnie wykładać środek aby ciasno przylegało do formy. Uważać, aby go nie naciągać. Odciąć nadmiar ciasta(...)minut. Posmarować żółtkiem i piec jeszcze przez 1 minutę (w ten sposób powstanie warstwa, która zapobiegnie przemoczeniu ciasta po dodaniu kremu cytrynowego). Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Pieczenie tarty cytrynowej Krem przełożyć do garnka i lekko podgrzać (skróci to czas pieczenia tarty). Uważać aby nie podgrzać za bardzo, bo wtedy się zetnie. Wlać ciepły krem

Right Behind The Kitchen
TARTA RUSTYKALNA ZE ŚLIWKAMI (ORKISZOWA) 152

sezonie śliwkowym :) Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania - składniki zagniata się na jednolite ciasto, schładza się je, a potem tylko "nadziewa" owocami. Tartę przygotowałam z mąki orkiszowej, dzięki czemu jest na pewno zdrowsza i ma fajny, lekko orzechowy posmak. Słodycz jest w niej idealnie wyważona, a spód nie nasiąka od wilgoci śliwek(...)mogliśmy się od niej oderwać, i zniknęła od razu, zdążyliśmy napić się po kubku kawy, a Dzieci mleka :)  Od razu chciałam Was przeprosić za jakość zdjęć tej tarty, wiem, że nie jest ona najlepsza, ale podczas robienia zdjęć nie zwróciłam uwagi, że moje ustawienia "do sesji" w aparacie KTOŚ swoimi małymi łapkami mi poprzestawiał i dopiero kilka

Słodko-Słony Świat Ilony
Słodkie środy - Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą 191

deser dla całej rodziny.  Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą  SKŁADNIKI : ciasto na tartę: 1 szklanka + 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka masło i bułka tarta do smarowania formy beza: 3 białaka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szczypta(...)ciastem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Przygotowujemy bezę: biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier puder i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Z piekarnika wyciągamy tartę, posypujemy kaszą manną, wykłądamy owoce, nakłądamy bezę. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach po czym zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut. Ja przykrywam ciasto papierem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z młodą marchewką i zielonym groszkiem 112

zielony groszek – zapraszamy na tartę Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 pęczek młodej marchewki - 100 g świeżego zielonego groszku - 1/2 pęczka szczypiorku - 3 jajka - 180 g śmietany 18% - 200 g jogurtu greckiego - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Forma na tarte 24 cm. W pierwszej kolejności(...)połowę groszku oraz część marchewek pokrojonych w kostkę. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto nakładamy masę. Na wierzch tarty dajemy marchewki (każdą przekrawamy na pół) i pomiędzy posypujemy resztą groszku. Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 40 min. aż wierzch tarty

Kuchenne Wariacje
Tarta bananowa bez pieczenia (banoffee pie) 1423

Miałam podobną tartę w planach dawno (w wersji pieczonej), jednak kto śledzi facebooka wie, że zepsuł mi się piekarnik. Z tego powodu kombinuję z ciastami bez pieczenia. A takie właśnie banofee pie jadłam w jednej z ulubionych kawiarni. Zachwycona prostotą ciasta odtworzyłam je w domu. Kilka składników, mało pracy. Doceni to każda zapracowana osoba. Najlepiej użyć do tarty(...)bananowa bez pieczenia: 350 g ciasteczek pełnoziarnistych digestive (herbatniki będą zbyt mdłe) 120 g masła 250 – 350 g kajmaku / masy krówkowej (wg preferencji – im więcej, tym słodsza tarta) 400 – 500 ml śmietanki kremówki 30% (w zależności od średnicy formy) 1 łyżka cukru pudru (można pominąć) 3 dojrzałe banany (w cętki) sok wyciśnięty z połowy cytryny

Poezja smaku
Tarta z jabłkami i kokosową pianką 134

odpowiednie do tego małe foremki do pieczenia . Byłam również na warsztatach w Kulinarnych Kreacjach gdzie robiliśmy tartę z orzechami więc stwierdziłam że i ja muszę jakąś sama stworzyć. Ponieważ jabłek mam jeszcze pod dostatkiem bo to odmiana zimowa więc z nich zrobiłam tartę.   Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - ¾ kostki masła - 3 jajka - ¾ szklanki cukru pudru - szczypta soli(...)Nadzienie: - 1 kg jabłek - cukier - cynamon   Piana kokosowa: - 3 białka - ¾ szklanki cukru - ¾ szklanki kokosu   Robienie tarty rozpoczniemy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki po kolei łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić również w robocie. Jak wyrobimy ciasto możemy go chwilę schłodzić w lodówce lub od razu rozwałkować i wylepić foremki. Dobrze jest lekko podpiec

Kuchenne Wariacje
Tarta z botwinką i ricottą 142

jogurtu greckiego - 3 jajka - sól, pieprz Forma na tartę 24 cm . W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie robimy farsz do tarty. Buraczki myjemy, obcinamy końcówki, solimy, pieprzymy, zawijamy w folię i wkładamy(...)nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i podpiekamy 10-15 min. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i nakładamy naszą masę serowo-buraczkową. Ponownie wkładamy tartę do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut , aż wierzch tarty się zetnie. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Tarta z botwinką, gorgonzolą i jajkiem 186

botwinki i sera gorgonzola, efektownie zwieńczone sadzonym jajkiem. Możecie je zjeść na śniadanie lub lunch, albo zabrać ze sobą w plener, bo równie dobrze smakują na zimno.  Aby tarty się udały, ciasto francuskie musimy podpiec wcześniej przez 10 minut w piekarniku. Ciasto kroimy na kwadraty, następnie przy pomocy noża delikatnie nacinamy brzegi (ale nie przecinamy(...)tarty. Na ciasto rozłóż nadzienie z botwinki, tu i tam wetknij ser gorgonzola podzielony na kawałki. Teraz ostrożnie wbij po 1 jajku na każdą tartę. Delikatnie posyp solą i pieprzem. Wstaw tarty z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez 10-15 minut, zależnie od tego jakie jajka lubisz. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją

Chilli Czosnek i Oliwa
Krucha tarta z kremem cytrynowym i bezą 177

łatwo podzielić, zapakować i podarować do “sprzedaży”. Mamy nadzieję, że smakowała! A jeśli Wy nie mieliście okazji skosztować, nic straconego - przepis poniżej :) SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia tart o średnicy 25 - 28 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru (najlepiej pudru) 1 żółtko Krem cytrynowy: 200 g masła(...)godziny. 3. Po tym czasie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200°C i pieczemy przez około 15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy spód do tarty do wystygnięcia. Krem cytrynowy: 1. Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. W misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka (całe: żółtka i białka

W kuchni Katie
Ciasto mirabelkowe 124

stopni. Tym bardziej warto skorzystać ze sprzyjającej aury, zerwać ostatnie śliwki z drzewa- są teraz cudownie dojrzałe i aromatyczne, i chlupnąć nimi w ciasto. To ciasto zrobiłam przez nazwę- tarte aux mirabelles . Jak można przejść obok niej obojętnie? Dla mnie brzmi jednocześnie retro i z klasą. Takie ciasto, do którego kawę pije się w filiżance, a nie jakimś plebejskim(...)kubku. Ciasto, które afirmuje się na porcelanowym talerzyku, oddzielając srebrną łyżeczką małe kęsy.  Choć przyznać muszę, że późnym wieczorem pomyślałam sobie, że właściwie to jest nasza swojsko brzmiąca tarta z mirabelkami i że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podeżreć ją prosto z blaszki paluchami. Może i tarta pod inną nazwą, tak samo by pachniała

les mirabelles