tarta - 42848 przepisów (strona:50/2857)

Tarta z porem i słonecznikiem 100

imprezie zamroziłam – świetnie się mrozi i świetnie sprawdza jako pomysł na lunch do śniadaniówki ( wystarczy rano wyjąć z zamrażarki i wrzucić do lunchboxa). PRZEPIS NA TARTĘ Z POREM I SŁONECZNIKIEM Składniki na tartę z porem i słonecznikiem: ciasto: 400g mąki pszennej 125g masła lub smalcu 1 jajko 1 łyżeczka soli kwaśna śmietana – kilka łyżek nadzienie: 500g śmietany(...)garść ziaren słonecznika 3 ząbki czosnku pieprz sól 2 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jak zrobić tartę z porem i słonecznikiem: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, jeśli potrzeba dodajemy kilka łyżek śmietany. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę na pizze 32cm lub dużą formę na tartę. Pory siekamy drobno i szklimy na maśle z olejem. Pory mieszamy ze śmietaną, ziołami, przeciśniętym przez

Dorota Smakuje
Tarta z grzybami suszonymi 83

TARTĘ Z GRZYBAMI SUSZONYMI Składniki na tartę z grzybami suszonymi: ciasto: 400g mąki pszennej 125g masła lub smalcu 1 jajko 1 łyżeczka soli kwaśna śmietana nadzienie: 500g śmietany 2 cebule 3 łyżki masła 3 łyżki oleju 1 garść suszonych grzybów np prawdziwków lub podgrzybków 3 ząbki czosnku pieprz sól 2 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jak zrobić tartę z grzybami(...)tartę. Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle z olejem. Grzyby siekamy drobno, dodajemy do cebuli i podsmażamy na wolnym ogniu ok 10 min. Grzyby i cebulę mieszamy ze śmietaną, ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą. Dodajemy jajka, mieszamy wszystko i wylewamy na ciasto. Zapiekamy 60 min w 180st. Artykuł Tarta z grzybami

Dorota Smakuje
Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami 104

jakiś czas wyciągnąć, żeby zrobić np. owocową tartę. Możecie o połowę zmniejszyć ilość składników i zrobić zwykłą, małą tartę. Jeśli chodzi o nadzienie to możecie wrzucić do niego wszystkie warzywa jakie macie, albo resztki pieczonego mięsa z obiadu. My dodaliśmy papryki, które wcześniej upiekliśmy razem ze spodem do tarty. Wtedy też upiekliśmy prosciutto, żeby było chrupiące. Pewnie zaskoczy(...)Kilka plastrów prosciutto upieczonych i pokruszonych na mniejsze kawałki Garść ładnych truskawek pokrojonych na połówki 250 ml mleka (szklanka) 100 ml śmietany 12 proc. (mniej niż połowa szklanki) ½ szklanki tartego parmezanu lub innego twardego sera Ser feta – wedle uznania, 30 g wystarczy Przygotowanie: Krok 1 Masło pokrój na kostki (16-20 kostek). Wstaw do lodówki lub zamrażalnika, żeby było

Niedzielny kucharz
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem 122

cukier i ponownie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężęć. Tężejący mus wylewamy na krem pattisiere i układamy owoce. Tartę chłodzimy w lodówce przez około 2-3 godziny do czasu aż zupełnie stężeje. Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem - doskonały letni deser, który można zajadać bez końca. Pyszny kruchy spód, rewelacyjny krem pâtissière(...)ponownie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężęć. Tężejący mus wylewamy na krem pattisiere i układamy owoce. Tartę chłodzimy w lodówce przez około 2-3 godziny do czasu aż zupełnie stężeje. [/hide] Artykuł Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Tarta czekoladowo wiśniowa 169

Czekoladowa tarta serowa z frużeliną wiśniową na kruchym spodzie. Do tego polewa czekoladowa i wiśniowa. Tarta jest pyszna i zjecie(...)ostatniego okruszka. Moja wersja nie za słodka, bo taką lubię. Można oczywiście dodać więcej cukru. W tarcie oprócz frużeliny zatopione są wisienki, które są przysłowiową wisienką w tarcie. spód tarty: 125 g masła zimnego 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka frużelina wiśniowa: 500 g wiśni wydrylowanych

wesoła kuchnia
Tarta czekoladowa, czyli sposób na zachowanie młodości i dobrego humoru ;) 112

zaspokoi pokusę sięgnięcia po coś słodkiego, ale przy okazji dostarczy nam cennych składników odżywczych i nie zrujnuje diet ;)  Przedstawiam Wam jaglaną tartę czekoladową na kruchym pełnoziarnistym cieście. No to co z tymi składnikami odżywczymi? Krem do tarty zrobiony jest na bazie kaszy jaglanej. A jak pewnie już nie raz słyszeliście, jest ona jedną z najbardziej wartościowych kasz(...)pełnoziarnistej 50g mąki ryżowej 60g jogurtu naturalnego Łyżka oleju kokosowego Woda KREM 150g kaszy jaglanej Pół szklanki suszonych daktyli + woda do namoczenia Pół tabliczki gorzkiej czekolady 90% SPÓD DO TARTY Olej kokosowy rozpuścić Połączyć wszystkie składniki na spód do tarty Wyrobić elastyczne ciasto, które nie będzie kleiło się do rąk i z łatwością uda się wyłożyć

HealthyCreations
Tarta bardzo czekoladowa z malinami 86

Uwielbiam tarty, szczególnie te słodkie. Chcąc zrobić przyjemność moim teściom, którzy pełnią rolę testerów moich wypieków , postanowiłam zrobić bardzo czekoladową tartę z malinami w nieco gorzkim wydaniu. Czekoladowa gorycz idealnie współgra z malinami. Po upieczeniu spodu, na pierwszy rzut oka może Ci się wydawać, że ciasto nie oderwie się od formy. Nic się nie bój! Też tak myślałam(...)mój zrównoważony mąż kazał mi się opanować. Na spód wylałam czekoladową masę, powciskałam w nią maliny i wstawiłam do lodówki. Po kilku godzinach nie było najmniejszego problemu z krojeniem tarty i oddzieleniem jej od dnia.   Tata teść co prawda nie powiedział, że była pyszna, ale dołożył sobie kawałek—> a w jego przypadku to największy komplement

Rusty Fork
TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 95

TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART Dobra tarta – fajna sprawa. Nie ma z czym dyskutować. Z tartą, tak naprawdę, jest jak z pizzą – praktycznie wszystko może się na niej znaleźć. Ja postanowiłam się, po raz chyba ostatni w tym roku, rzucić na kurki. Podany poniżej przepis jest prosty(...)ciasta spokojnie wystarczyło na wyłożenie formy o średnicy 28 cm. A good tart is a good thing. There’s no argue with that. Tart has something in common with pizza – you can put practically everything in it. I’ve decided to use, I think for the last time his year, chanterelle mushrooms. The recipe below is easy

Martyna Cooks
Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem 130

strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z polskich Kujaw. Kujawski groszek spisał się świetnie – tarta jest zdecydowanie warta grzechu! Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem – ciasto: 200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 125 g zimnego masła 1 łyżka zimnej wody 1 żółtko szczypta soli Tarta(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ze wszystkich składników na spód, zagniatamy kruche ciasto (ręcznie lub szybciej i wygodniej – za pomocą malaksera). Wylepiamy nim formę na tartę o średnicy 23-24 cm (lub tortownicę formując rant). Nakłuwamy gęsto widelcem i chowamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°C – grzanie

Poezja smaku
Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) 145

migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest przepyszna i nikt nie dojdzie z czego jest zrobiona. Autorka, Ina Rybarczyk , nie myliła się, tarta jest pyszna, i nikt, ale to nikt nie poznał się, że w swym składzie zawiera gotowaną, białą(...)zmielić na gładką masę. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Dekoracja: 300 g malin (u mnie były mrożone) 2 garści płatków migdałowych Na wierzchu poukładać maliny i płatki migdałowe. Tarta najlepiej smakuje ba 2-3 dzień, kiedy spód ładnie nasiąknie kremem, przechowywać w lodówce. Smacznego! Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami Tarta migdałowa

moj przepis na
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #13 Rustykalna tarta z gruszkami i miodem 149

Często robię przeróżne ciasta z kremem, bo po prostu takie zjadane są u nas najchętniej. Ale czasami przyjdzie ochota na coś bardzo klasycznego, jak na przykład jabłecznik czy sernik. Tarta, którą wam dziś prezentuje to nic innego jak ciasto kruche z gruszkami i miodem w środku. Jak dla mnie jest to jedna z klasycznych propozycji, która będzie smakować(...)Ciasto wychodzi idealnie kruchutkie, moje zmiękło odrobinę pod samymi gruszkami, ale to chyba dlatego, że nie żałowałam miodu A następnym razem pewnie znów będzie coś z kremem Składniki na tartę o średnicy zbliżonej do 20-22 cm: Ciasto kruche : – 1 i 1/4 szklanki mąki – 2 łyżki cukru pudru – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli

Relaxtime
Tarta z kremem z białej czekolady i grejpfrutem 180

grubości  3-4 mm (w razie potrzeby podsypywać stolnicę i wałek mąką). Nawinąć ciasto na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 23 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Formę z ciastem schłodzić w lodówce 30-60 minut. Pod koniec(...)kolorku.  Po tym czasie tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.     Krem z białej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone. Do kremu stopniowo wlewać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując do momentu uzyskania jednolitego, puszystego kremu. Na wystudzony spód tarty wyłożyć krem z białej

Nastoletnie Wypiekanie
Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem 176

kozim serem pachnie tymiankiem i ma przyjemny w smaku miodowy akcent dzięki koziej roladce Merci Chef! z dodatkiem miodu. Słonawy serek z miodem i słodka gruszka współgrają idealnie. Smak tarty uzupełnia szynka dojrzewająca – w wersji wege można z niej oczywiście zrezygnować. Składniki na 8 porcji. Quiche z gruszkami i kozim serem – spód: 200 g mąki(...)mielony pieprz dodatkowo: 100 ml octu balsamicznego dodatkowo: 2 łyżeczki miodu dodatkowo: gałązki tymianku do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na spód tarty zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto (można w malakserze). Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy

Poezja smaku
Krucha tarta z wędzonym łososiem i szpinakiem baby 294

Nadzienie robi się w kilka minut: pokroić, zabełtać, doprawić i już :) A potem tylko czekamy, aż tarta wyjedzie z piekarnika. SKŁADNIKI: Na foremkę do tart o średnicy 25 cm. Spód pod tartę: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka soli 2 żółtka 1 - 2 łyżki bardzo zimnej wody Nadzienie: 100 g wędzonego łososia(...)koktajlowych 3 jajka 150 ml śmietany 30% sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód pod tartę: 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Zimne masło ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2. Palcami mieszamy masło z mąką, a następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto

W kuchni Katie
Tarta migdałowa z gruszkami 127

odlewamy przed dodaniem migdałów. Migdały w płatkach wrzucamy na gorącą patelnię i chwilę je prażymy do lekkiego zrumienienia. Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 20 minut. Następnie wyciągamy tarte układamy na niej połówki gruszki które posypujemy cynamonem a następnie między nie nasz farsz(...)gruszkowy który posypujemy prażonymi migdałami. Tarte wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Smacznego

Kuchenne Wariacje