tarta - 42848 przepisów (strona:51/2857)

Mini tarty z łososiem i szparagami. 69

Mini tarty z łososiem i szparagami. Łosoś świetnie się komponuje ze szparagami i z ciastem francuskim . Tym razem zamiast robić dużą tartę , wykonajmy mini tarty , których nie trzeba kroić i idealnie się sprawdzą na wynos. Mini tarty są bardzo łatwe do przygotowania i są bardzo uniwersalne. Ciasto francuskie z jego cudownym maślanym smakiem, delikatnie(...)kroimy na 8 małych prostokątów. Każdy kawałek smarujemy serkiem ricotta, pozostawiając 1 cm od brzegu. Nasypanie kładziemy kawałki łososia, szparagi, pokrojoną w piórka cebulę i posypujemy startym serem. Tarty wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Mini tarty z wędzonym łososiem , szparagami , serem ricotta to pyszne połączenie w cieście

Zdrowy Styl Joanny
Tarta migdałowa ze śliwkami 48

właściwie powinnam napisać tarta migdałowa ze śliwkami i niespodzianką Tą niespodzianką jest dżem z czarnej porzeczki, który podgrzany wylewa się na tartę wyciągniętą z pieca. Coś pysznego Przepis pochodzi z Francji (Tarte aux quetsches) i jest kolejną propozycją z serii „ podróże z wypiekami ” Uwaga: Szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 ½ szklanki(...)misce i zagniatam, można również mikserem. Formuję kulkę, zawijam w folię i wkładam do lodówki. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Składniki na nadzienie: 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 700-800 g śliwek (w zależności, jak ciasno będziesz w stanie ułożyć je na cieście) 3 łyżki cukru 150 g dżemu z czarnej porzeczki Śliwki myję, kroję wzdłuż

Słodki sentyment
Mini tarty z granoli. 74

Mini tarty z granoli. Pyszna, chrupiąca granola pieczona jest w małych foremkach by stworzyć te urocze mini tarty z granoli! Wypełnijmy środek granoli jogurtem i owocami i cieszmy się nimi na śniadanie lub w formie deseru , czyż to nie brzmi pysznie? Tarty z granoli są idealnie słodkie i bardzo zdrowe! Spróbujmy tych chrupiących tart(...)cynamonu z dodatkiem syropu klonowego i oleju kokosowego, prawda, że brzmi pysznie! Po ostygnięciu granola staje się chrupiąca. Lekkie i zdrowe śniadanie lub deser to istna uczta. Te mini tarty z granoli smakują tak samo dobrze jak wyglądają. MINI TARTY Z GRANOLI! The post Mini tarty z granoli. appeared first on Zdrowy Styl Życia

Zdrowy Styl Joanny
Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) 64

mojprzepisna.pl | Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest przepyszna i nikt nie dojdzie z czego jest zrobiona. Autorka, Ina Rybarczyk , nie myliła się, tarta jest pyszna, i nikt, ale to nikt nie poznał się, że w swym składzie zawiera(...)zmielić na gładką masę. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Dekoracja: 300 g malin (u mnie były mrożone) 2 garści płatków migdałowych Na wierzchu poukładać maliny i płatki migdałowe. Tarta najlepiej smakuje ba 2-3 dzień, kiedy spód ładnie nasiąknie kremem, przechowywać w lodówce. Smacznego! Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami Tarta migdałowa

moj przepis na
Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) 56

mojprzepisna.pl | Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest przepyszna i nikt nie dojdzie z czego jest zrobiona. Autorka, Ina Rybarczyk , nie myliła się, tarta jest pyszna, i nikt, ale to nikt nie poznał się, że w swym składzie zawiera(...)zmielić na gładką masę. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Dekoracja: 300 g malin (u mnie były mrożone) 2 garści płatków migdałowych Na wierzchu poukładać maliny i płatki migdałowe. Tarta najlepiej smakuje ba 2-3 dzień, kiedy spód ładnie nasiąknie kremem, przechowywać w lodówce. Smacznego! Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami Tarta migdałowa

moj przepis na
Krokiety ruskie z ziemniakami i twarogiem 74

chrupiącej, rumianej panierce. Delikatne, puszyste ciasto naleśnikowe skrywające w swoim wnętrzu pieprzne nadzienie serowo – ziemniaczane. Krokiety po zwinięciu naleśników, panieruje się w rozkłóconym jajku i drobnej bułce tartej, po czym smaży się na chrupiąco. Usmażenie krokietów to pracochłonne zajęcie, gdyż trzeba wpierw usmażyć naleśniki, ugotować ziemniaki, przygotować farsz, nadziać krokiety i na koniec usmażyć je w panierce. Przepis(...)ugotowanych ziemniaków 200 g białego sera twarogowego 1 cebula 200 g boczku parzonego suszony majeranek sól i grubo mielony czarny pieprz PANIERKA 2 jajka szczypta soli bułka tarta masło klarowane lub olej rzepakowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: NALEŚNIKI W rondelku rozpuść masło. Nie gotuj go, tylko doprowadź do płynności. Roztopione masło odstaw na bok do przestudzenia. Całe

ProstePesto.pl
Tarta z truskawkami 64

harmonia smaków pomiędzy maślanym smakiem kruchego ciasta a owocowym wypełnieniem. Przepis na tę tartę dałam mojej koleżance, która niebyła zadowolona z efektu. Bardzo byłam zaskoczona, że coś jest nie tak, zaprosiła mnie, żebym spróbowała to, co upiekła. Okazało się bardzo szybko, co jest nie tak, spód tarty miał ponad 1,5 cm grubości, to nie mogło się udać(...)ciasto w przypadku niezapowiedzianej wizyty znajomych! Za przepis dziękuję Kasi ? Print Tarta z truskawkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Najlepsza i najszybsza tarta z truskawkami. Course Ciasta Cuisine Polska Keyword truskawki Prep Time 15 minutes Cook Time 32 minutes Total Time 47 minutes Servings 16 Author Anna Ingredients 1 szklanka cukru

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta ze śliwką i z gruszką 74

przygotowaną porcję kruchego ciasta „na czarną godzinę”, wystarczy, że wyjmę je z zamrażalnika, szybko przygotuję wypełnienie do tary, chwila pieczenia i deser gotowy. Tartę polecam na ciepło z lodami. Print Tarta ze śliwką i z gruszką .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Świetna krucha tarta z pysznym wypełnieniem Course Deser(...)resztę ciast zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać min wierzch tarty. Na drugi spód wyłożyć nadzienie gruszkowe , również przykryć tartym ciastem. Ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Smacznego ! Artykuł Tarta ze śliwką i z gruszką pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta malinowo-rabarbarowa 66

której musicie pamiętać, to grubość ciasta, ciasto powinno być w miarę cienkie. Zbyt gruba warstwa kruchego ciasta będzie niesmaczna i mimo dobrego przepisu, twarda. I po trzecie, oczywiście pyszny wkład do tarty dziś są to mrożone maliny i rabarbar , ale możecie zastąpić je truskawkami, które pojawiły się już w sklepach. Cudownym zwieńczeniem naszej tarty jest lekka(...)beza , którą kochamy wszyscy. Kropką nad „i” są przypieczone złote płatki migdałów, to jest jak korona na głowie 😉 Gorąco polecam, tarta jest wyśmienita! Print Tarta malinowo-rabarbarowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Rabarbar, maliny na kruchym cieście z warstwą bezy. Course Desery Cuisine Polska Keyword maliny, rabarbar Prep Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) 84

migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest przepyszna i nikt nie dojdzie z czego jest zrobiona. Autorka, Ina Rybarczyk , nie myliła się, tarta jest pyszna, i nikt, ale to nikt nie poznał się, że w swym składzie zawiera gotowaną, białą(...)zmielić na gładką masę. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Dekoracja: 300 g malin (u mnie były mrożone) 2 garści płatków migdałowych Na wierzchu poukładać maliny i płatki migdałowe. Tarta najlepiej smakuje ba 2-3 dzień, kiedy spód ładnie nasiąknie kremem, przechowywać w lodówce. Smacznego! Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami Tarta migdałowa

moj przepis na
Tarta z porem i słonecznikiem 100

imprezie zamroziłam – świetnie się mrozi i świetnie sprawdza jako pomysł na lunch do śniadaniówki ( wystarczy rano wyjąć z zamrażarki i wrzucić do lunchboxa). PRZEPIS NA TARTĘ Z POREM I SŁONECZNIKIEM Składniki na tartę z porem i słonecznikiem: ciasto: 400g mąki pszennej 125g masła lub smalcu 1 jajko 1 łyżeczka soli kwaśna śmietana – kilka łyżek nadzienie: 500g śmietany(...)garść ziaren słonecznika 3 ząbki czosnku pieprz sól 2 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jak zrobić tartę z porem i słonecznikiem: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, jeśli potrzeba dodajemy kilka łyżek śmietany. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę na pizze 32cm lub dużą formę na tartę. Pory siekamy drobno i szklimy na maśle z olejem. Pory mieszamy ze śmietaną, ziołami, przeciśniętym przez

Dorota Smakuje
Tarta z grzybami suszonymi 83

TARTĘ Z GRZYBAMI SUSZONYMI Składniki na tartę z grzybami suszonymi: ciasto: 400g mąki pszennej 125g masła lub smalcu 1 jajko 1 łyżeczka soli kwaśna śmietana nadzienie: 500g śmietany 2 cebule 3 łyżki masła 3 łyżki oleju 1 garść suszonych grzybów np prawdziwków lub podgrzybków 3 ząbki czosnku pieprz sól 2 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jak zrobić tartę z grzybami(...)tartę. Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle z olejem. Grzyby siekamy drobno, dodajemy do cebuli i podsmażamy na wolnym ogniu ok 10 min. Grzyby i cebulę mieszamy ze śmietaną, ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą. Dodajemy jajka, mieszamy wszystko i wylewamy na ciasto. Zapiekamy 60 min w 180st. Artykuł Tarta z grzybami

Dorota Smakuje
Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami 104

jakiś czas wyciągnąć, żeby zrobić np. owocową tartę. Możecie o połowę zmniejszyć ilość składników i zrobić zwykłą, małą tartę. Jeśli chodzi o nadzienie to możecie wrzucić do niego wszystkie warzywa jakie macie, albo resztki pieczonego mięsa z obiadu. My dodaliśmy papryki, które wcześniej upiekliśmy razem ze spodem do tarty. Wtedy też upiekliśmy prosciutto, żeby było chrupiące. Pewnie zaskoczy(...)Kilka plastrów prosciutto upieczonych i pokruszonych na mniejsze kawałki Garść ładnych truskawek pokrojonych na połówki 250 ml mleka (szklanka) 100 ml śmietany 12 proc. (mniej niż połowa szklanki) ½ szklanki tartego parmezanu lub innego twardego sera Ser feta – wedle uznania, 30 g wystarczy Przygotowanie: Krok 1 Masło pokrój na kostki (16-20 kostek). Wstaw do lodówki lub zamrażalnika, żeby było

Niedzielny kucharz
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem 122

cukier i ponownie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężęć. Tężejący mus wylewamy na krem pattisiere i układamy owoce. Tartę chłodzimy w lodówce przez około 2-3 godziny do czasu aż zupełnie stężeje. Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem - doskonały letni deser, który można zajadać bez końca. Pyszny kruchy spód, rewelacyjny krem pâtissière(...)ponownie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężęć. Tężejący mus wylewamy na krem pattisiere i układamy owoce. Tartę chłodzimy w lodówce przez około 2-3 godziny do czasu aż zupełnie stężeje. [/hide] Artykuł Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Tarta czekoladowo wiśniowa 169

Czekoladowa tarta serowa z frużeliną wiśniową na kruchym spodzie. Do tego polewa czekoladowa i wiśniowa. Tarta jest pyszna i zjecie(...)ostatniego okruszka. Moja wersja nie za słodka, bo taką lubię. Można oczywiście dodać więcej cukru. W tarcie oprócz frużeliny zatopione są wisienki, które są przysłowiową wisienką w tarcie. spód tarty: 125 g masła zimnego 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka frużelina wiśniowa: 500 g wiśni wydrylowanych

wesoła kuchnia
Tarta czekoladowa, czyli sposób na zachowanie młodości i dobrego humoru ;) 112

zaspokoi pokusę sięgnięcia po coś słodkiego, ale przy okazji dostarczy nam cennych składników odżywczych i nie zrujnuje diet ;)  Przedstawiam Wam jaglaną tartę czekoladową na kruchym pełnoziarnistym cieście. No to co z tymi składnikami odżywczymi? Krem do tarty zrobiony jest na bazie kaszy jaglanej. A jak pewnie już nie raz słyszeliście, jest ona jedną z najbardziej wartościowych kasz(...)pełnoziarnistej 50g mąki ryżowej 60g jogurtu naturalnego Łyżka oleju kokosowego Woda KREM 150g kaszy jaglanej Pół szklanki suszonych daktyli + woda do namoczenia Pół tabliczki gorzkiej czekolady 90% SPÓD DO TARTY Olej kokosowy rozpuścić Połączyć wszystkie składniki na spód do tarty Wyrobić elastyczne ciasto, które nie będzie kleiło się do rąk i z łatwością uda się wyłożyć

HealthyCreations
Tarta bardzo czekoladowa z malinami 86

Uwielbiam tarty, szczególnie te słodkie. Chcąc zrobić przyjemność moim teściom, którzy pełnią rolę testerów moich wypieków , postanowiłam zrobić bardzo czekoladową tartę z malinami w nieco gorzkim wydaniu. Czekoladowa gorycz idealnie współgra z malinami. Po upieczeniu spodu, na pierwszy rzut oka może Ci się wydawać, że ciasto nie oderwie się od formy. Nic się nie bój! Też tak myślałam(...)mój zrównoważony mąż kazał mi się opanować. Na spód wylałam czekoladową masę, powciskałam w nią maliny i wstawiłam do lodówki. Po kilku godzinach nie było najmniejszego problemu z krojeniem tarty i oddzieleniem jej od dnia.   Tata teść co prawda nie powiedział, że była pyszna, ale dołożył sobie kawałek—> a w jego przypadku to największy komplement

Rusty Fork
TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 95

TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART Dobra tarta – fajna sprawa. Nie ma z czym dyskutować. Z tartą, tak naprawdę, jest jak z pizzą – praktycznie wszystko może się na niej znaleźć. Ja postanowiłam się, po raz chyba ostatni w tym roku, rzucić na kurki. Podany poniżej przepis jest prosty(...)ciasta spokojnie wystarczyło na wyłożenie formy o średnicy 28 cm. A good tart is a good thing. There’s no argue with that. Tart has something in common with pizza – you can put practically everything in it. I’ve decided to use, I think for the last time his year, chanterelle mushrooms. The recipe below is easy

Martyna Cooks
Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem 130

strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z polskich Kujaw. Kujawski groszek spisał się świetnie – tarta jest zdecydowanie warta grzechu! Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem – ciasto: 200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 125 g zimnego masła 1 łyżka zimnej wody 1 żółtko szczypta soli Tarta(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ze wszystkich składników na spód, zagniatamy kruche ciasto (ręcznie lub szybciej i wygodniej – za pomocą malaksera). Wylepiamy nim formę na tartę o średnicy 23-24 cm (lub tortownicę formując rant). Nakłuwamy gęsto widelcem i chowamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°C – grzanie

Poezja smaku
Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) 145

migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest przepyszna i nikt nie dojdzie z czego jest zrobiona. Autorka, Ina Rybarczyk , nie myliła się, tarta jest pyszna, i nikt, ale to nikt nie poznał się, że w swym składzie zawiera gotowaną, białą(...)zmielić na gładką masę. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Dekoracja: 300 g malin (u mnie były mrożone) 2 garści płatków migdałowych Na wierzchu poukładać maliny i płatki migdałowe. Tarta najlepiej smakuje ba 2-3 dzień, kiedy spód ładnie nasiąknie kremem, przechowywać w lodówce. Smacznego! Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami Tarta migdałowa

moj przepis na
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #13 Rustykalna tarta z gruszkami i miodem 149

Często robię przeróżne ciasta z kremem, bo po prostu takie zjadane są u nas najchętniej. Ale czasami przyjdzie ochota na coś bardzo klasycznego, jak na przykład jabłecznik czy sernik. Tarta, którą wam dziś prezentuje to nic innego jak ciasto kruche z gruszkami i miodem w środku. Jak dla mnie jest to jedna z klasycznych propozycji, która będzie smakować(...)Ciasto wychodzi idealnie kruchutkie, moje zmiękło odrobinę pod samymi gruszkami, ale to chyba dlatego, że nie żałowałam miodu A następnym razem pewnie znów będzie coś z kremem Składniki na tartę o średnicy zbliżonej do 20-22 cm: Ciasto kruche : – 1 i 1/4 szklanki mąki – 2 łyżki cukru pudru – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli

Relaxtime
Tarta z kremem z białej czekolady i grejpfrutem 180

grubości  3-4 mm (w razie potrzeby podsypywać stolnicę i wałek mąką). Nawinąć ciasto na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 23 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Formę z ciastem schłodzić w lodówce 30-60 minut. Pod koniec(...)kolorku.  Po tym czasie tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.     Krem z białej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone. Do kremu stopniowo wlewać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując do momentu uzyskania jednolitego, puszystego kremu. Na wystudzony spód tarty wyłożyć krem z białej

Nastoletnie Wypiekanie
Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem 176

kozim serem pachnie tymiankiem i ma przyjemny w smaku miodowy akcent dzięki koziej roladce Merci Chef! z dodatkiem miodu. Słonawy serek z miodem i słodka gruszka współgrają idealnie. Smak tarty uzupełnia szynka dojrzewająca – w wersji wege można z niej oczywiście zrezygnować. Składniki na 8 porcji. Quiche z gruszkami i kozim serem – spód: 200 g mąki(...)mielony pieprz dodatkowo: 100 ml octu balsamicznego dodatkowo: 2 łyżeczki miodu dodatkowo: gałązki tymianku do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na spód tarty zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto (można w malakserze). Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy

Poezja smaku
Krucha tarta z wędzonym łososiem i szpinakiem baby 294

Nadzienie robi się w kilka minut: pokroić, zabełtać, doprawić i już :) A potem tylko czekamy, aż tarta wyjedzie z piekarnika. SKŁADNIKI: Na foremkę do tart o średnicy 25 cm. Spód pod tartę: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka soli 2 żółtka 1 - 2 łyżki bardzo zimnej wody Nadzienie: 100 g wędzonego łososia(...)koktajlowych 3 jajka 150 ml śmietany 30% sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód pod tartę: 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Zimne masło ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2. Palcami mieszamy masło z mąką, a następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto

W kuchni Katie
Tarta migdałowa z gruszkami 127

odlewamy przed dodaniem migdałów. Migdały w płatkach wrzucamy na gorącą patelnię i chwilę je prażymy do lekkiego zrumienienia. Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 20 minut. Następnie wyciągamy tarte układamy na niej połówki gruszki które posypujemy cynamonem a następnie między nie nasz farsz(...)gruszkowy który posypujemy prażonymi migdałami. Tarte wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą 210

gotowego ciasta francuskiego. Do farszu wykorzystałam  serek mascarpone z  dodatkiem jogurtu naturalnego, żeby troszkę go odchudzić. I oczywiście jajo, żeby farsz ładnie nam się ściął. Po upieczeniu tarty możemy posypać cukrem pudrem. Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą Czas przygotowania: 45 minut Składniki na 6 mini-tart Składniki: 125 g serka mascarpone 1 duże jajko(...)ociepliło. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. W misce mieszamy serek mascarpone, jogurt, jajko, cukier puder i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Z kawałków ciasta formujemy tarty wywijając do góry brzeg ciasta, dół tarty nakłuwamy widelcem. Do każdej tarty wlewamy serową masę, na wierzchu układamy plasterki pomarańczy. Tarty pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym 168

Chrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą Wielkanoc. Tarta typowa(...)miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę, aby kupowane przez Was ciasto francuskie zawierało prawdziwe masło). Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania. Ciasto podpiekamy i na podpieczone wykładamy lekko podgotowane zielone brokuły i zalewamy masą jajeczno

Moja Delicja
Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem 333

śmietany. Ciasto kruche można przechowywać do kilku dni w zamrażarce, dzięki czemu możemy rozłożyć sobie przygotowanie tarty na kilka dni, dzięki czemu tartę możemy zrobić nawet w tygodniu po pracy. Polecam!  Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem Forma do tarty: średnica 24 cm | Temperatura pieczenia: : 170C | czas pieczenia: 50 min. Ciasto kruche(...) dokładnie wysmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm (można chwilę odczekać gdyby ciasto było zbyt twarde), wyłożyć dokładnie formę i boki tarty ciastem (jeśli zostanie nam ciasto możemy zrobić kratkę na wierzchu tarty). Surowe ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. W tym czasie nastawić piekarnik

coolinarnastrefa.blogspot.com
Słodka niedziela 37

Kolejna słoneczna niedziela. W kuchni roznosi się zapach jabłek. Na stole stoi tarta jabłkowa z kruszonką. Jest pyszna! Już spróbowałam. Ciasto z jabłkami to moje ulubione. Mam mnóstwo jabłek, które muszę przerobić. Ciasto z jabłkami to jeden ze sposobów na wykorzystanie tych owoców. W tym roku jabłka obrodziły. Przygotowuję serię przepisów z jabłkami. Już wcześniej mieliście okazję zapoznać(...)się z przepisem na crumble z jabłkami . Tarta jabłkowa jest nieco inna, ale też z kruszonką. Większą część jabłek ułożyłam na dnie tarty, a resztę pokroiłam w kostkę i wymieszałam z kruszonką. Ciasto jest słodkie z wyraźnie wyczuwalnym smakiem jabłek. Lubię jak ich jest dużo w cieście, kiedy są miękkie, ale wciąż w całości. Do tego

codojedzenia
Paluszki rybne w chrupiącej panierce 53

piekarniku. Najzdrowszy przepis na paluszki rybne w złocistej panierce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: filet białej ryby* sok z połowy cytryny szczypta łagodnego pieprzu mąka pszenna jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jeśli ryba ma skórę, zdejmij ją podważając nożem. Upewnij się że filet nie ma ości, niestety(...)często zdarza się inaczej. Pokrój rybę na mniejsze kawałki przypominające paluszki. Skrop sokiem cytrynowym i oprósz pieprzem. Bułkę tartą, słodką paprykę i suszony czosnek w płatkach (możesz użyć też czosnku granulowanego) przesyp na suchą patelnię i podpraż kilka minut do zarumienienia. Każdy kawałek ryby opanieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej z przyprawami. Ułóż

ProstePesto.pl
Tradycyjne kotlety schabowe w panierce 48

Kotlety w panierce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg schabu bez kości w jednym kawałku mąka pszenna 3 jajka 30 ml mleka posiekana zielona cebulka posiekana natka pietruszki bułka tarta Maggi, czosnek, pieprz olej lub smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Płat schabu pokrój na cienkie plastry o grubości około 1-2 cm. U mnie(...)stron. Kotlety należy oprószyć przyprawami, ja użyłam czosnku granulowanego, pieprzu i Maggi w płynie. Następnie wyciągamy 3 głębokie talerze: na mąkę, miksturę z jajkami, mlekiem i zieleniną oraz bułkę tartą. Aby zrobić „miksturę” należy dodać jajka, mleko, pokrojoną zieloną cebulkę oraz zielona pietruszkę oraz przyprawy, wszystko wymieszać widelcem rozbijając przy tym jajka. Obwalamy każdego kotleta z dwóch stron

ProstePesto.pl
Tarta z Pasją 95

Pamiętacie moją tartę ze śliwkami ??? Uwielbiam jej smak. Zresztą tarta to jedno z prostszych i mega smacznych ciast, które przygotujecie nawet kiedy za godzinę mają się pojawić niespodziewani goście. Dziś chciałam Wam przedstawić nieco inną propozycję. Tarta z Pasją (przepis pochodzi z opakowania Mąki Krupczatki Pasja) to kruchy spód zapiekany z pysznym kremem i mnóstwem owoców(...)wierzchu. Czemu akurat Tarta z Pasją ??? Po pierwsze użyłam do ciasta mojej ulubionej mąki Krupczatki Pasja a po drugie słodkie wypieki stały się moją prawdziwą pasją. Tarta z Pasją jest prosta w wykonaniu, zapiekany krem smakuje obłędnie a do jej ozdoby możecie użyć dowolnych owoców – każda kolejna może więc wyglądać zupełnie inaczej. Składniki: Ciasto

Fascynacje Ani
Tarta z jagodami 66

Ciasto z własnoręcznie zbieranych jagód smakuje nejlepiej! :) Co najbardziej lubisz robić z jagód? Daj znać w komentarzu, inspirujmy się nawzajem! Pomysł na tą tartę, jak na większość moich przepisów, powstał spontanicznie i jak zwykle był to eksperyment ;) Spód wyszedł przepyszny, a połaczenie jagód z budyniem o smaku cytryny jest genialne! Wypróbuj inne moje tarty: 1.  TARTA CYTRYNOWO-TYMIANKOWA 2.  CZEKOLADOWA TARTA Z ORZECHOWYM KARMELEM I KRUSZONKĄ 3.  TARTA Z JEŻYNAMI 4.  BEZGLUTENOWA KRUCHA TARTA Z JABŁKAMI 5.  GALETTE ZE ŚLIWKAMI Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne

Delicious Place
Tarta snickers na szybko 53

Ekspresowe ciasto – bardzo słodka tarta z mnóstwem orzechów i kajmakową masą. W smaku przypomina mi batona Snickers. Tarta wygląda bardzo apetycznie i zdecydowanie przypadnie do gustu wszystkim łakomczuchom Czas wykonania: 1 h ( + czas chłodzenia) Ilość porcji: 10 – 12 kawałków Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko(...)łyżki wody Masa: 260 g masa kajmakowa o smaku orzechowym 300 g orzechów włoskich 50 – 80 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Zagnieść ciasto na tarte. Wyłożyć na formę do tarty, nakłuć widelcem spód i piec 15 minut w 190 stopniach. Orzechy posiekać. Masę kajmakową troszkę podgrzać w garnku i wymieszać z orzechami (zostawić 3 – 4 łyżki orzechów

KuchniaWeDwoje.pl
Tarta z lemon curd i bezą – przepis 74

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z lemon curd i bezą – przepis Lemon curd to aksamitny krem o wyrazistym cytrynowym smaku i obłędnym żółtym kolorze, stanowi idealną bazę do słodkich wypieków. Stworzysz z nim pyszne ciasta i desery, krem ten jest bardzo prosty do zrobienia a jego przygotowanie jest naprawdę szybkie wystarczy połączyć ze sobą jajka, cytrynę, masło(...)wyczarować słodko kwaśne nadzienie. Lemon curd  można przygotować nawet kilka dni wcześniej ,aby zawsze mieć go pod ręką kiedy chcemy stworzyć pyszny deser. Poniżej przedstawiam wam przepis na tartę z Lemon curd i chrupiącą bezą, jeśli tak jak ja jesteście smakoszami słodko kwaśnych deserów to ten przepis przypadnie wam do gustu i z pewnością dodacie go do ulubionych. Tarta

Księga-Smaku
Tarta owocowa 71

Pyszna tarta owocowa na kruchym spodzie. Tarta z malinami i czerwonymi porzeczkami, możecie zrobić ją również z jagodami, borówkami lub czarnymi porzeczkami. Lekkie, orzeźwiające i smaczne ciasto, idealne na zbliżające się upały. Mocno owocowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta owocowa Składniki Na ciasto: 360 g mąki 80 g cukru 250 g masła Na masę(...)śmietanki 30 % 2 żółtka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczane Dodatkowo: około 300 g owoców ja użyłam 300 g malin i garść czerwonych porzeczek 2 łyżki bułki tartej do obsypania tarty Instrukcje W misce mieszamy mikserem mąkę, miękkie masło i cukier do uzyskania konsystencji piasku. ¾ ciasta wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą

To co lubię - gotuję i polecam
Tarta warzywna z marchewką i brokułami 59

Dzisiaj zapraszam na pożywną i bardzo smaczną tartę warzywną. Jeśli jednak macie ochotę na odrobinę mięsa, możecie do niej dodać również kawałki szynki, podsmażonego kurczaka czy plasterki cienkiej kiełbasy lub kabanosów. Podajemy na ciepło, ale i w wersji na zimno jest równie smaczna. Smacznego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta warzywna z marchewką i brokułami Składniki Składniki na ciasto(...)żółtego sera 1 ząbek czosnku sól pieprz duża szczypta rozmarynu duża szczypta tymianku duża szczypta lubczyku Instrukcje Składniki zagniatamy na stolnicy, owijamy folią i wkładamy do lodówki. Formę do tarty o wymiarach 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciastem wylepiamy spód i brzegi tarty, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

To co lubię - gotuję i polecam
Mini Tarta z Budyniem i Wiśniami 55

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nie macie pomysłu na szybki i smaczny deser? Polecamy Wam pyszne mini tarty z dodatkiem budyniu i ulubionych owoców, my wybraliśmy wiśnie. Mini tarta z budyniem i wiśniami to idealny pomysł na deser dla dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej(...)przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra/dół). Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając jednak wyżej wymienione produkty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na lekko podpieczone tarty wyłożyć po łyżce budyniu (nie trzeba czekać aż ostygnie). Wydrylowane wiśnie ułożyć na masie budyniowej. Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i kruszyć na tarce tworząc kruszonkę. Piec ponownie

Przepiski.pl
Keto galette ze szparagami (Paleo, LowCarb) 91

upolować taki dorodny pęczek pierwszych tegorocznych zielonych szparagów , to trzeba było przyrządzić je w jakichś szczególny sposób. Taki, który oddawałby powagę tej sytuacji. Keto tarta ze szparagami Tarta szparagowa w wersji rustykalnej No i oto pojawił się pomysł na keto galette ze szparagami. Galette to nic innego jak tarta , tylko taka z rustykalnym charakterem(...)łatwiej powiedzieć niż zrobić… Przynajmniej w przypadku keto ciasta kruchego na bazie mąki kokosowej. Korzystałam z mojego standardowego przepisu na kruche ciasto , które zawsze świetnie się sprawdzało przy standardowej tarcie. Przewidując możliwość wystąpienia problemów, przezornie dodałam nawet odrobinę gumy guar. Nie jestem jednak pewna czy to coś pomogło, bo z formowaniem ciasta miałam spore problemy… Trzeba przyznać, że pracuje

Modern Cave Girl
Tarta "Reese's" z masłem orzechowym i czekoladą 136

z masłem orzechowym mieć nie trzeba. Przepis na tartę jest naprawdę prosty i wymaga jedynie zmieszania poszczególnych składników. Ciasta bez pieczenia są o tyle fajne, że przygotowuje się je naprawdę szybko. A często w efekcie końcowym ciacho wygląda jak z najlepszej cukierni. Polecam bardzo ! PRZEPIS NA TARTĘ "REESE'S" Składniki: Ciasteczkowy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków(...)garnku z parującą wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia. Serek mascarpone zmiksować. Dodać płynną czekoladę - połączyć składniki. Krem czekoladowy wyłożyć na krem orzechowy. 4 . Tartę wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. RADA: jeśli chcecie urozmaicić smak tarty, na krem orzechowy połóżcie plasterki banana, a dopiero na to, wyłóżcie warstwę kremu czekoladowego. Wierzch tarty możecie posypać pokrojonymi

kolorowotorcikowo
Tarta cytrynowa z pistacjami / Lemon tart with pistachios 219

chłodne dni do kawy. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Tarta cytrynowa z pistacjami (1 tarta 23 cm) Składniki na tartę: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1/2 szklanki uprażonych i posiekanych pistacji Składniki na nadzienie cytrynowe: 6 jajek 300 gramów cukru 210 gramów(...)wszystko się ładnie rozpuści Na koniec wmieszaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj. Napełnij schłodzoną tartę masą cytrynową, posyp pistacjami i włóż do lodówki na kilka godzin żeby stężała, po czym podawaj! Smacznego! English version Lemon tart with pistachios (1×23 cm tart) Ingredients: 1 unbaked pie crust, bought or homemade 1/2 cup toasted and chopped pistachios Ingredients

karmelowy
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 141

cukru na klasyczne kruche ciasto to 3:2:1 . Jednak główny wpływ na konsystencję ciasta mają mąka i tłuszcz, cukru możemy dodać wg upodobań, a nawet go pominąć (tarta wytrawna). 2) Mąka najlepiej zwykła pszenna , ewentualnie z maleńką domieszką mąki ziemniaczanej, oczywiście przesiana – przy wypiekach to zawsze zwiększa szansę sukcesu. Dodatkowo możemy wzbogacić smak ciasta zastępując część(...)nagrzanym do 150 stopni przez ok 50 min., aż beza się zarumieni i lekko popęka, w razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut. 4) Po upieczeniu tartę dobrze studzimy. Artykuł Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 170

cukru na klasyczne kruche ciasto to 3:2:1 . Jednak główny wpływ na konsystencję ciasta mają mąka i tłuszcz, cukru możemy dodać wg upodobań, a nawet go pominąć (tarta wytrawna). 2) Mąka najlepiej zwykła pszenna , ewentualnie z maleńką domieszką mąki ziemniaczanej, oczywiście przesiana – przy wypiekach to zawsze zwiększa szansę sukcesu. Dodatkowo możemy wzbogacić smak ciasta zastępując część(...)nagrzanym do 150 stopni przez ok 50 min., aż beza się zarumieni i lekko popęka, w razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut. 4) Po upieczeniu tartę dobrze studzimy. Artykuł Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
ALZACKA TARTA Z DYNIĄ I FETĄ 132

nią, i myślę, że w miarę mi się to udało. Dzielę się nim zatem z Wami. Przygotowanie  : 15 min. Pieczenie : ok. 40 min. Chłodzenie : 1 godz. Składniki na tartę o średnicy 28 cm. Składniki na kruchy spód : ● 250 g mąki typ 550 +10 g ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko ● 5 g soli ● ok. 50 ml wody Składniki(...)lodówki na 1 godz. Po upływie tego czasu nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką. Wyłóż ciastem formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) 143

śmietany. Tarta jest niezwykle smaczna, pożywna i pełnowartościowa, dzięki dodatkowi kolorowych warzyw, cukinii, marchewki, bakłażana oraz kwiatów cukinii.  Polecam serdecznie, zwłaszcza wielbicielom tart ;) Smacznego! **** La quiche con crema di curcuma e verdure è una torta salata sfiziosa e stuzzicante. La quiche viene realizzata ricorrendo ad una base di pasta brisé con farina(...)cerchio le fettine di carote, melanzane e zucchine. Warzywa pokrywamy przygotowanym jajecznym sosem z kurkum ą . Tartę pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia, tart ę  wyjmujemy z piekarnika.  Po bokach tarty układamy kwiaty cukinii, które delikatnie spryskujemy oliw ą .   Tart

La grande e la piccola cuoca
Orkiszowa tarta z cukinią, pieczarkami i kwiatami cukinii 114

kokosowy do wysmarowania formy Ze składników na ciasto zagniatam jednolite kruche, następnie umieszczam w lodówce owinięte folią na 30 minut. Po tym czasie wałkuję i umieszczam w formie do tarty lub w mniejszych tartaletkach. Spód tarty piekę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Najlepiej surowy spód tarty podziurawić widelcem(...)wypełnić ryżem (lub ciecierzycą, fasolą suchą itp.), tak by spód tarty zachował swój naturalny kształt. Po upieczeniu wyciągam z piekarnika. Na oliwie smażę posiekany drobno czosnek i cebulę. Następnie dodaję pokrojone pieczarki i cukinię. Całość duszę 5-6 minut. Na koniec duszenia doprawiam. Kwiaty cukinii myję i kroję wzdłuż na pół. Ser mozzarella kroję w plastry

Mango Papaja
Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli 190

szkl. mrożonego groszku 1 opakowanie świeżych liści szpinaku [150g] 3-4 ząbki czosnku - duże 2 białka 4 łyżki śmietany 18%  2 kulki mozzarelli [2x125g] masło i bułka tarta - do wysmarowania i wysypania formy do pieczenia 1 łyżka oliwy - do smażenia PRZYPRAWY: 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki soli(...)mokro stanowisko pracy, zaparzyć herbatę do posiłku, przygotować talerze i sztućce obiadowe i herkulesowym wysiłkiem odciągnąć Pana Męża od komputera. Było to 20-25 minut bardzo produktywnie spędzone :) Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia - farsz nie będzie się wtedy tak rozwalał przy krojeniu . Konsumować ze smakiem. Resztę zachować do odgrzania na dzień następny. Następnie przyjąć pochwały

Grunt to przepis!
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów 132

gram mąki (pól na pół żytniej razowej i pszennej) 50 gram otrębów 150 gram zimnego masła 6 łyżek cukru szczypta soli 100 ml kefiru 10 śliwek 4 figi cynamon Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Wykonanie Siekamy mąkę i otręby z masłem, cukrem, kefirem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy(...)lodówki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Przekładamy ciasto do dużej blaszki na tartę i dociskamy do brzegów. Nadmiar ciasta na brzegach można odkroić lub wywinąć na śliwki. Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Śliwki i figi  kroimy w ósemki i układamy na cieście. Posypujemy 3 łyżkami

Pyza i Surówka
Tarta ze śliwkami i cynamonem 134

have'. Robi się zimno więc zaczynamy nieśmiało używać rozgrzewających przypraw. Cynamon niewątpliwie do nich należy. Tarta ze śliwkami to słodko-kwaśny deser - takie lubię najbardziej. Koniecznie spróbujcie. Tarta ze śliwkami i cynamonem Składniki 250 g mąki 150 g zimnego masła 6 łyżek cukru szczypta soli 80 ml kefiru 1/2 kg śliwek cynamon Tarta(...)dużej blaszki na tartę i dociskamy do brzegów. Nadmiar ciasta na brzegach można odkroić lub wywinąć na śliwki. Śliwki kroimy w ósemki (na pół, na ćwiartki i każdą ćwiartkę jeszcze raz wzdłuż na pół) i układamy na cieście. Plasterki mogą lekko na siebie nachodzić. Posypujemy 3 łyżkami cukru i cynamonem wg uznania. Tarta ze śliwkami i cynamonem Pieczemy

Pyza i Surówka
Tarta grejpfrutowa 142

bardzo lekka i orzeźwiająca. Pachnąca cytrusami, idealna na lato dzięki rześkiemu smakowi. Z kolei zimą przypomina lato. Prosta, szybka, na pysznym ciasteczkowym spodzie. Świeżo wyciśnięte grejpfruty sprawiają, że prawdziwa tarta grejpfrutowa idealnie pasuje także na ogrodowe party – jej zapach i smak fantastycznie podkreśli charakter przyjęcia na świeżym powietrzu.   Składniki: – 2 duże grejpfruty(...)będzie bardzo płynna. Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni. Masę grejpfrutową wylać do wyłożonej ciasteczkami formy. Tartę grejpfrutową pieczemy około 40-50 minut (na wierzchu ściągnie się, przy lekkim poruszeniu formą pod spodem będzie widać, że jest lekko płynna – zastygnie przy studzeniu). Tartę studzić chwilę przy otwartych drzwiach piekarnika (ok. 10 minut), potem wyjąć i ostudzić. Włożyć do lodówki

Pociąg Do Kuchni
Tarta z wędzonym łososiem i cukinią 113

Krucha, aromatyczna tarta z wędzonym łososiem i cukinią. Do tego sporo sera, świeże pomidorki. Tarta z wędzonym łososiem jest szybka, ale efektowna. Lekko słony smak łososia w tarcie łagodzony jest przez cukinię i do tego przełamany serem.   Składniki: ciasto: – 225 g mąki pszennej – 140 g masła – 1 łyżeczka soli(...)już słone). Tak przygotowaną mieszaninę delikatnie wylewamy na tartę wyłożoną cukinią, łososiem i serami. Na wierzchu delikatnie układamy pomidorki (można przeciąć je na pół). Tartę z wędzonym łososiem i cukinią wkładamy do piekarnia i zapiekamy przez około 40-45 minut aż farsz się zetnie i lekko zarumieni. Tarta z wędzonym łososiem i cukinią może być podawana od razu

Pociąg Do Kuchni
Ekspresowa tarta jabłkowa przepis 130

ilością zapiekanych jabłek (zawsze to jakaś dawka błonnika, czyli włókien roślinnych) i z nie za dużą ilością cukru. Do posłodzenia można tu użyć syrop z agawy, który rozprowadzamy po tarcie po wyjęciu z piekarnika (albo zamiennie można wykorzystać do tego dowolną konfiturę np morelową). Przygotowuje się ją szybko. No i właśnie teraz (zanim pojawią się jabłka z nowego zbioru(...)osoby: Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 45 minut. Składniki: ciasto na tartę (można zrobić je samodzielnie, ja wciąż szukam na nie dobrego przepisu, może macie na nie jakiś fajny sposób?), 7 średniej wielkości jabłek, 5 g masła, 2 łyżki konfitury np morelowej czy pomarańczowej. Tarta jabłkowa przepis: Rozkładamy ciasto w formie na tartę. Obieramy 2 jabłka, kroimy

MODA NA BIO
Tarta z jabłkami i cynamonem 125

międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na małe kawałki a następnie wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon i dusimy kilka minut aż jabłka troszkę zmiękną. Ciasto na tarte wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy a następnie wyklejamy nim formę do tary. Następnie wrzucamy tarte do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i podpiekamy ok. 20 minut. Z pozostałego ciasta(...)przygotowujemy sobie paski aby przyozdobić wierzch tarty. Na podpieczoną tarte dajemy przygotowane jabłka a następnie przyozdabiamy paskami przeplatając je. Tarte dajemy ponownie do piekarnika i podpiekamy jeszcze ok. 20 minut aby góra nam się zrumieni. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Tarta z kremem waniliowym i czerwonymi owocami 140

Dzisiaj (przynajmniej w naszym rejonie) pogoda pod psem więc tarta z owocami na pewno będzie dobrym pomysłem aby dodać kolorytu. Nasza propozycja to tarta z kremem waniliowym i czerwonymi owocami Składniki na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 100 g masła - 80 g cukru pudru - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - kilka czerwonych malin do koloru Składniki(...)końcu dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy, następnie wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni gdzie pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty. Podczas pieczenia ciasta robimy krem waniliowy. Najpierw ucieramy żółtka

Kuchenne Wariacje
Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym 303

rozpływającym się w ustach musem owocowym. Ciasto na tartę można zagnieść 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, na następny dzień wystarczy wyjąć je nieco wcześniej, aby zmiękło i dopiero wtedy rozwałkować. Przygotowanie musu zajmuje niewiele czasu, choć potrzebny jest do tego blender lub sitko, przez które przetrzemy owoce. Tartę najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej lub nieco chłodniejszym miejscu(...)puder, posiekane zimne masło, żółtka, śmietanę i ekstrakt waniliowy, wszystko wymieszać, krótko zagnieść gładkie, jednolite ciasto - jeśli przygotowujecie tartę w tortownicy, ciasto należy podzielić na trzy części, z czego jedna ma być nieco mniejsza od dwóch pozostałych; jeśli wykorzystujecie formę na tartę, ciasto wystarczy podzielić na dwie części, jedną sporo większą od drugiej (większa na spód i boki, a mniejsza

Smakołyki Bereniki
Ekspresowa tarta ze szparagami 127

Składniki: 1 płat mrożonego ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g śmietany 18 % 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ciasto francuskie rozmrażamy i wykładamy nim formę do tart. Przy prostokątnej formie, ciasto złożyłam na pół i dopiero wtedy przełożyłam na blaszkę. Przy użyciu formy okrągłej, należy albo rogi ciasta obciąć albo zawinąć. Szparagi myjemy i przycinamy twarde końcówki(...)masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-35 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno! Smacznego! kładniki na jedną dużą tartę:   200 g mąki pszennej 100 g masła 70 g startego parmezanu  Pęczek zielonych szparagów 1/2 dużej cebuli 250 g ricotty 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki Sól, świeżo

bistro mama