tarta - 42848 przepisów (strona:61/2857)

Tarta bananowa bez pieczenia (banoffee pie) 1440

Miałam podobną tartę w planach dawno (w wersji pieczonej), jednak kto śledzi facebooka wie, że zepsuł mi się piekarnik. Z tego powodu kombinuję z ciastami bez pieczenia. A takie właśnie banofee pie jadłam w jednej z ulubionych kawiarni. Zachwycona prostotą ciasta odtworzyłam je w domu. Kilka składników, mało pracy. Doceni to każda zapracowana osoba. Najlepiej użyć do tarty(...)bananowa bez pieczenia: 350 g ciasteczek pełnoziarnistych digestive (herbatniki będą zbyt mdłe) 120 g masła 250 – 350 g kajmaku / masy krówkowej (wg preferencji – im więcej, tym słodsza tarta) 400 – 500 ml śmietanki kremówki 30% (w zależności od średnicy formy) 1 łyżka cukru pudru (można pominąć) 3 dojrzałe banany (w cętki) sok wyciśnięty z połowy cytryny

Poezja smaku
Tarta z jabłkami i kokosową pianką 146

odpowiednie do tego małe foremki do pieczenia . Byłam również na warsztatach w Kulinarnych Kreacjach gdzie robiliśmy tartę z orzechami więc stwierdziłam że i ja muszę jakąś sama stworzyć. Ponieważ jabłek mam jeszcze pod dostatkiem bo to odmiana zimowa więc z nich zrobiłam tartę.   Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - ¾ kostki masła - 3 jajka - ¾ szklanki cukru pudru - szczypta soli(...)Nadzienie: - 1 kg jabłek - cukier - cynamon   Piana kokosowa: - 3 białka - ¾ szklanki cukru - ¾ szklanki kokosu   Robienie tarty rozpoczniemy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki po kolei łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić również w robocie. Jak wyrobimy ciasto możemy go chwilę schłodzić w lodówce lub od razu rozwałkować i wylepić foremki. Dobrze jest lekko podpiec

Kuchenne Wariacje
Tarta z botwinką i ricottą 160

jogurtu greckiego - 3 jajka - sól, pieprz Forma na tartę 24 cm . W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie robimy farsz do tarty. Buraczki myjemy, obcinamy końcówki, solimy, pieprzymy, zawijamy w folię i wkładamy(...)nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i podpiekamy 10-15 min. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i nakładamy naszą masę serowo-buraczkową. Ponownie wkładamy tartę do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut , aż wierzch tarty się zetnie. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Tarta z botwinką, gorgonzolą i jajkiem 194

botwinki i sera gorgonzola, efektownie zwieńczone sadzonym jajkiem. Możecie je zjeść na śniadanie lub lunch, albo zabrać ze sobą w plener, bo równie dobrze smakują na zimno.  Aby tarty się udały, ciasto francuskie musimy podpiec wcześniej przez 10 minut w piekarniku. Ciasto kroimy na kwadraty, następnie przy pomocy noża delikatnie nacinamy brzegi (ale nie przecinamy(...)tarty. Na ciasto rozłóż nadzienie z botwinki, tu i tam wetknij ser gorgonzola podzielony na kawałki. Teraz ostrożnie wbij po 1 jajku na każdą tartę. Delikatnie posyp solą i pieprzem. Wstaw tarty z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez 10-15 minut, zależnie od tego jakie jajka lubisz. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją

Chilli Czosnek i Oliwa
Krucha tarta z kremem cytrynowym i bezą 190

łatwo podzielić, zapakować i podarować do “sprzedaży”. Mamy nadzieję, że smakowała! A jeśli Wy nie mieliście okazji skosztować, nic straconego - przepis poniżej :) SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia tart o średnicy 25 - 28 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru (najlepiej pudru) 1 żółtko Krem cytrynowy: 200 g masła(...)godziny. 3. Po tym czasie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200°C i pieczemy przez około 15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy spód do tarty do wystygnięcia. Krem cytrynowy: 1. Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. W misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka (całe: żółtka i białka

W kuchni Katie
Ciasto mirabelkowe 133

stopni. Tym bardziej warto skorzystać ze sprzyjającej aury, zerwać ostatnie śliwki z drzewa- są teraz cudownie dojrzałe i aromatyczne, i chlupnąć nimi w ciasto. To ciasto zrobiłam przez nazwę- tarte aux mirabelles . Jak można przejść obok niej obojętnie? Dla mnie brzmi jednocześnie retro i z klasą. Takie ciasto, do którego kawę pije się w filiżance, a nie jakimś plebejskim(...)kubku. Ciasto, które afirmuje się na porcelanowym talerzyku, oddzielając srebrną łyżeczką małe kęsy.  Choć przyznać muszę, że późnym wieczorem pomyślałam sobie, że właściwie to jest nasza swojsko brzmiąca tarta z mirabelkami i że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podeżreć ją prosto z blaszki paluchami. Może i tarta pod inną nazwą, tak samo by pachniała

les mirabelles
Keto galette z rabarbarem i frangipane (Paleo, LowCarb) 97

znane. Powiedziałabym, że jest to taki trochę bardziej zaawansowany poziom znajomości słownictwa kulinarnego… Zaczynamy więc od słowniczka. Keto galette z rabarbarem i frangipane – słowniczek Galette to rodzaj rustykalnej tarty owocowej lub warzywnej. Do jej wykonania nie używa się jednak formy do tarty , lecz ciasto rozwałkowuje, na środku układa nadzienie, zostawiając ranty „gołe”, po czym zakłada(...)się je do środka. Smakowo nie ma specjalnej różnicy, więc jak ktoś woli, można z powodzeniem użyć formy do tarty . Miałam okazję robić podobny rodzaj wypieku w wersji wytrawnej – galette ze szparagami . Niestety bezzbożowe ciasta kruche nie sprawdzają się idealnie w tej roli, gdyż są zdecydowanie bardziej kruche i łamliwe. Żeby zminimalizować ryzyko porażki w tej kwestii, skorzystałam

Modern Cave Girl
Tarta bez pieczenia z śmietanowo-serowym kremem i owocami 98

Tarta bez pieczenia z śmietanowo-serowym kremem i owocami Dziś mam dla Was prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Pyszna tarta wypełniona śmietanowo-serowym kremem i owocami. W sezonie polecam dodać świeże owoce. Tu skorzystałam z owoców z puszki. Prosto i pysznie. Idealny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Taką tartą można też osłodzić(...)woreczka i rozgniatamy je wałkiem. Rozdrobnione ciasteczka przekładamy do miski. Wlewamy do nich rozpuszczone masło i wszystko mieszamy. Powstanie nam coś a la mokrych piach. Wylepiamy nim formę na tartę (24 cm) dociskając masę palcami. Foremkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Uwaga! Krem nie jest sztywny, będzie lekko spływał z pokrojonych kawałków (widać na zdjęciu). Taki urok

Słodkie okruszki
Tarta na cieście francuskim z botwinką, rukolą i sosem czosnkowym 68

Print Tarta na cieście francuskim z botwinką, rukolą i sosem czosnkowym Recipe by Aleksandra Course: Przystawki Difficulty: średnia Liczba porcji 6 porcje Czas przygotowania 50 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz Tarta z botwinką wegańskie ciasto francuskie 1 pęczek botwinki garść rukoli 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki skrobi(...)czarny do smaku Przygotowanie Szybki sos czosnkowy Wszystkie składniki sosu czosnkowego wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy na gładką masę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia, na przynajmniej 15 minut. Tarta z botwinką i rukolą Obierz buraczki oraz czosnek. Następnie dokładnie umyj liście botwinki. Pokrój buraczki i czosnek w plasterki, a liście w paski. Rozgrzej olej na średnim ogniu

Heca w kuchni
Wigilijny karp smażony w panierce 84

chrupiącej panierce. Smażony karp na święto Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: MARYNATA Z MLEKA 1 karp 500 ml mleka 1/3 łyżeczki soli morskiej drobnej PANIERKA Z BUŁKĄ TARTĄ 1/3 łyżeczki soli morskiej mąka pszenna 2 jajka z chowu ściółkowego drobna, miałka bułka tarta olej roślinny rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: PATROSZENIE(...)lodówki na 12 godzin. SMAŻENIE W PANIERCE Wyjęte z marynaty ryby osusz ręcznikiem papierowym, oprósz niewielką ilością drobnej soli. Opanieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i miałkiej bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzej większą ilość tłuszczu roślinnego (około 1 centymetr głębokości oleju). Na gorącym tłuszczu ułóż gęsto obok siebie kawałki karpia i smaż 5 minut z jednej strony

ProstePesto.pl
Tarta truskawkowa z ciasteczkami Oreo. 91

Dzisiaj przepis na ciasto bez pieczenia. Tarta z ciasteczkami Oreo, dodatkiem mascarpone i pysznych truskawek. Truskawki to moje ulubione owoce, uwielbiam też wszelkie słodkości dlatego na weekend zapraszam Was na pyszną tartę. Taką tartę możecie przygotować również z malinami lub borówkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta truskawkowa z ciasteczkami Oreo. Składniki 340 g ciastek Oreo(...)truskawek Instrukcje Ciasteczka rozdzielamy, wyjmujemy nadzienie (odkładamy). Ciasteczka przekładamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji piasku. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Spód tarty o średnicy 21 cm wykładamy ciasteczkami i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na min. 30 min. Masę z ciasteczek przekładamy do miski, miksujemy. Dodajemy schłodzone mascarpone i miksujemy tylko

To co lubię - gotuję i polecam
Tarta z jabłkami i sosem limonkowym – łatwy przepis 208

z jabłkami i sosem limonkowym – łatwy przepis W takie pochmurne, deszczowe dni nic nie poprawia lepiej humoru niż kawałek ciasta. Zgodzicie się? U mnie dziś szybka tarta z jabłkami. Smaku dodaje jej prosty sos limonkowy, którym oblewamy nasze ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Prosto i jakże smacznie, bo czasem naprawdę nie trzeba nic więcej(...)Taka tarta z jabłkami najlepiej smakuje nam jeszcze lekko ciepła lub z gałką waniliowych lodów Polecam. Składniki: 1 szklanka + 2 łyżki z małą górką mąki pszennej (200 g) – u mnie typ 500 TOTA 5 łyżek cukru pudru 100 g masła 2 żółtka mała szczypta soli opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody podczas wyrabiania 2 średnie jabłka 2 szczypty

Słodkie okruszki
Tarta na spodzie z granoli 72

słodkie, ale dla osób liczących każdą kalorię jest to bardzo ważne, aby cukru było jak najmniej. Tarta ma wyjątkowy smak, zupełnie inny niż dobrze Wam znane, pszenne tarty. Jest chrupiąca, orzechowo-bakaliowa, delikatnie słodka i wypełniona soczystymi owocami. Przepis jest w zasadzie bezglutenowy pod warunkiem, że użyjecie certyfikowanej mąki owsianej. Mąka owsiana jest dozwolona w diecie(...)spożycie glutenu, certyfikaty nie ma to większego znaczenia. Print Tarta na spodzie z granoli .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Bezglutenowa i bezcukrowa tarta. Course Ciasta Cuisine Polska Keyword bezglutenowe Prep Time 20 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Francja - Wegańska rabarbarowa tarta Tatin 146

Tarta Tatin pochodzi z Francji (w której swoją drogą mieliśmy jutro urlopować, ale tym razem musimy zadowolić się tartą), gdzie powstała całkowicie przez przypadek. Pewnego dnia jedna z sióstr Tatin, prowadzących hotel gdzieś pośrodku Francji, za długo(...)gotowała jabłka z masłem i cukrem na tradycyjną tartę jabłkową. Gdy zaczęła czuć lekką spaleniznę, starała się uratować deser, położyła ciasto na patelnię z jabłkami i włożyła je do piekarnika. Goście hotelu od razu pokochali odwróconą tartę i trudno im się dziwić! Siostry Tatin na pewno przyczyniły się do sukcesu tej tarty, ale podobno gâteau renversé (odwrócone ciasto

Roślinożerni urlopowicze
Tarta orzechowo-bananowa 76

jest na prostym, kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej. Upieczony bez dodatku masła i bez cukru. Przy drobnej modyfikacji i zamianie mąki orkiszowej na gryczaną można przygotować tartę także w wersji bezglutenowej! Tarta w całości przegotowana jest bez dodatku białego cukru. Jedyną słodyczą w tym cieście są banany. A zatem bez problemu możecie przygotować taki zdrowy deser także(...)dzieci. Tarta jest bajecznie prosta w przygotowaniu. Poradzi sobie z tym zadaniem nawet kuchenny laik Nie ma już żadnej wymówki, żeby na następną imprezę/urodziny czy też bez okazji przygotować taki zdrowy deser zamiast tradycyjnych, przesłodzonych ciast Kilka uwag do przepisu: Do przygotowania spodu użyłam twarożku typu włoskiego (zwykle sprzedawane w okrągłej formie np. Capreggio czy Capri) ponieważ

Healthycreations.pl

Proponowane wyszukiwania