sok - 13499 przepisów (strona:553/900)

Ekspresowe lody waniliowe z wiśniami (bez jajek i maszyny) 184

schłodzonej śmietany 36% 180 g cukru pudru 2 laski wanilii 250 g wiśni   Wiśnie umyć, wydrylować, pokroić na małe kawałki, zostawić na sitku do obcieknięcia z nadmiaru soku.   W wysokim garnku ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Laski wanilii rozciąć wzdłuż nożem i zeskrobać z nich ziarenka. Dodać ziarenka wanilii do ubitej śmietany. Zmniejszyć obroty miksera

maniapieczenia
Lody sorbetowe z melona 184

sprawić sobie foremki! To zdecydowanie najszybszy sposób na domową produkcję lodów. Składniki na 8 foremek: 500 g melona cantalupa lub miodowego 250 ml wody 125 g ksylitolu lub cukru sok z 1/2 cytryny 3 łodyżki mięty Wykonanie: cukier, wodę i miętę umieścić w garnuszku i gotować około 10 minut, aż powstanie syrop. Gałązki mięty usunąć, a syrop ostudzić miąższ

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chłodnik idealny na upały 157

chleba pszennego (może być tostowy) oliwa z oliwek Wykonanie: Botwinkę należy dokładnie opłukać z piasku, następnie pokroić. Wrzucić do garnka z zimną wodą, 2 ząbkami czosnku, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Gotować do miękkości, następnie odstawić do całkowitego ostudzenia.  W tym czasie ogórki świeże pokroić w drobną kosteczkę, rzodkiewki w cienkie talarki. Posiekać szczypiorek, koperek oraz bardzo

Garniec Magalie
Tzatziki 356

Sposób przygotowania: Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do miski i mocno posolić (około 1 czubatej łyżki). Wymieszać i odstawić na około pół godziny, aby ogórki puściły dużo soku.  Następnie ogórki bardzo dokładnie odcisnąć z wody-ja robię to rękoma, przełożyć do miski, dodać ser, jogurt, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, jeśli potrzeba

na moim stole...
Ogórki w zalewie chili 588

łyżki chili  4 łyżki soli 8 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru Ogórki kroimy w ćwiartki, solimy i zostawiamy na 3 godziny . Odlewamy powstały sok. Olej, cukier i ocet zagotowujemy w garnku. Zmiażdżony czosnek dodajemy do ogórków, następnie chili - wszystko razem mieszamy. Zalewamy gorącą zalewą i zostawiamy na noc . Ogórki przekładamy do słoików i lekko

Kolejny blog o gotowaniu
Domowe suszone pomidory – przepis 423

pomidorów 4 ząbki czosnku zioła prowansalskie oliwa z oliwek Domowe suszone pomidory - składniki Wykonanie: Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i wydrążamy pestki z sokiem. Układamy cząstki kratce z piekarnika i wkładamy do piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 80-100 0 C z termoobiegiem i suszymy pomidory ok. 4-5 godzin. Wysuszone przekładamy do wyparzonych słoików. Dodajemy

Pyza i Surówka
Nerkowcowe ciasto na fistaszkowym spodzie 144

oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego Masa: 2 szklanki nerkowców 1 szklanka waniliowego jogurtu sojowego (lub naturalnego z dodatkiem ziarenek wanilii) ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego sok wyciśnięty z ½ cytryny Nerkowce zalej wodą i pozostaw do namoczenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Tortownicę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia

Roślinna - blog wegański
Koktajl kokosowo- arbuzowy z limonką 115

limonki, 1 łyżka miodu. PRZYGOTOWANIE: 1. Z arbuza odkrawam skórę. Usuwam pestki. Arbuza kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do blendera i miksuję. Wlewam mleko kokosowe, dodaję miód oraz sok wyciśnięty z limonki. Dokładnie całość miksuję 2. Gotowy napój schładzam godzinę w lodówce i przelewam do szklaneczek przygotowanych z orzecha kokosowego. Dekoruję parasolkami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Lody jagodowo – czekoladowe bez maszyny 224

szklanka jagód 1 łyżka cukru 100 g czekolady białej 1 szklanka kremówki 30% Jagody wsypać do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać razem z cukrem. Kiedy puszczą dużo soku zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Nie należy zbyt długo mieszać, żeby nie rozgnieść owoców. Pół szklanki kremówki zagotować i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać delikatnie, aż czekolada się

https:KKuchniaMniam
Grillowany kurczak z sosem winno –wiśniowym 133

kurczaka myjemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka oraz przyprawą warzywną. Mięso układamy w misce, podlewamy winem, posypujemy lubczykiem. Dokładamy wydrylowane świeże wiśnie. Możemy dodatkowo kurczaka skropić sokiem wiśniowym. Miskę odstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie filet z kurczaka zawijamy w folię aluminiową. Dodatkowo wlewamy marynatę do środka. Paczuszki układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy do miękkości

VioletoweKucharzenie
Makaron z owocami morza 122

drobno pokroić, czosnek poszatkować, bądź przecisnąć przez wyciskarkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z czosnkiem i podsmażyć. Dorzucamy pokrojone w ćwiartki pomidorki i dalej podsmażamy aż lekko puszczą sok. Wrzucamy owoce morza – jeśli kupiliśmy mrożone, koniecznie odsączyć. Przy podsmażaniu rozmrożonych owoców morza wydzieli się dużo wody – trzeba ją odparować. Gdy zostanie nam niewiele wody, doprawiamy solą

Pociąg Do Kuchni
Kapuśniak rozgrzewający 140

jest zdecydowanie lepsza. ** mięso wrzucone do zimnej wody (i tak tutaj należy to zrobić) oddaje smak wywarowi. Mięso wrzucane do wrzątku „zamyka” smak w środku i zatrzymuje soki. Podobne przepisy Perliczka w pomarańczowej marynacie Jesienny pieczony udziec indyka Krem szparagowy biały Clam chowder czyli gulasz z małży z Nowej Anglii .yuzo_related_post img{width:180px !important; height

Pociąg Do Kuchni
Indyk z owocami w galarecie 170

solą, pieprzem i papryką. Zawinąć w folię aluminiową, włożyć do brytfanny i piec w piekarniku około 30 minut – mięso musi być soczyste. Żeby sprawdzić można nakłuć i sprawdzić soki – powinny być czyste. Zostawić do ostygnięcia. Pokroić na plastry grubości 0,5-0,8 cm. Ułożyć na platerach/ półmiskach. Dekorować plastrem jajka, kawałkiem ananasa, 1/8 brzoskwini, paskiem papryki, plasterkiem

Pociąg Do Kuchni
Zupa limonkowa z kurczakiem 174

samych wystrzeli na szczyt kulinarnych doznań. Składniki na 6 porcji 1,5 l bulionu drobiowego 2 pokrojona w plasterki pierś z kurczaka 6 plasterków limonki 2-3 łyżki soku z limonki (1 limonka) oliwa do podsmażenia tortilli na głębokim oleju 2 kukurydziane (mogą być też pszeniczne) tortille (o średnicy 15 cm) pokrojone w paseczki 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Pociąg Do Kuchni
Karmelizowane przegrzebki czyli scallopsy albo małże św. Jakuba 160

Wykwintna przystawka. Dobrze podsmażone rozpływają się w ustach i gwarantuję, że zaskoczą wszystkich. Delikatny lekko mleczny smak miesza się z delikatnym posmakiem limonkowego karmelu. Składniki: – 6 przegrzebków – sok z 1 limonki/ cytryny – 1 łyżka oleju – 3 łyżeczki brązowego cukru – 1 łyżeczka sosu rybnego, można ewentualnie zastąpić sojowym – 1 łyżka sosu sojowego jasnego

Pociąg Do Kuchni