mlecznej, albo mieszanej – to już zależy od Was – 3-4 łyżki cukru pudru – 4 łyżki likieru pomarańczowego (jeśli nie macie możecie wymieszać np. wódkę/ spirytus z sokiem z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętym) – opcjonalnie bita śmietana Wykonanie: Składniki na spód zmiksować razem w malakserze. Gotową masę wyłożyć do formy do tart (dno i boki, brzegi wyrównać). Schłodzić
Pociąg Do Kuchnilekko podsmażamy (musi się delikatnie zeszklić). Dodajemy boczek i jeszcze chwilkę podsmażamy na niewielkim ogniu. Teraz wrzucamy grzyby i na małym ogniu podduszamy je do miękkości (puszczą dużo soku). Gdy grzyby będą miękkie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietaną i mieszamy do połączenia się składników w gęsty sos grzybowo-śmietanowy. Czarny makaron z grzybami i sosem śmietanowym warto udekorować czymś
Pociąg Do Kuchnichili – bazylia, pietruszka, kolendra (świeże) Wykonanie: Pomidory obrać (zalać na 2-3 minuty wrzątkiem, wtedy skórka łatwo schodzi). Pokroić w kostkę i odsączyć (najlepiej pozbyć się pestek i soku, żeby salsa nie wyszła wodnista). Dodać sól, pieprz, ocet, poszatkowane zioła i papryczkę; oliwę rozgrzać na patelni, dodać do niej rozdrobniony czosnek, chwilę smażyć (nie za długo, żeby czosnek
Pociąg Do Kuchnigrubej tarce, dodajemy do nich rodzynki i chia. Jeśli nie mamy chia, jabłka musimy odsączyć bo ciasto będzie bardzo mokre i nie będzie się trzymało. A chia wchłonie część soku z jabłek, spęcznieje i zagęści trochę masę (nie spodziewajcie się jednak sztywnej masy ;) ). Tak przygotowane jabłka wykładamy na spód, również dobrze je dociskając, posypujemy wiórkami kokosowymi, przykrywamy i chowamy najlepiej
Co na wege obiad?krok to systematyczna aktywność fizyczna (tak, oponki i boczki tego nie znoszą!) i dieta odchudzająca. Sukces gwarantowany! Sokoterapia: Koktajl orzeźwiający, smaczny, pełen witamin i minerałów. Zielony sok, który pomoże zrzucić zbędne kilogramy, ułatwi pozbycie się nadmiaru wody z organizmu a dodatkowo oczyści twój organizm z toksyn. Jeśli wypiję jedną szklankę, robię kolejną ale już tylko
IzaGotujeCrème de cassis (opcjonalnie). Deseczki MeryLu handmade Przygotowanie: Morele umyć, wypestkować, pokroić na małe kawałki (im mniejsze kawałki tym krótszy czas gotowania). Przełożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny. Jeśli morele są twarde (niezbyt dojrzałe) dodać 100 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować bez przykrycia na małym ogniu przez godzinę, odstawić na noc. Następnego dnia owoce wymieszać
SzczyptaSmaQmałych ogórków gruntowych sól, pieprz, kasek cytrynowy do smaku około 120g gotowanej piersi kurczaka Sposób przygotowania: Ogórki obieramy i trzemy na tarce, solimy i odstawiamy do lodówki żeby puściły sok rzodkiewki i kurczaka kroimy w kostkę koperek siekamy mieszamy ze sobą wszystkie składniki, przyprawiamy według smaku SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpucharka. Jagody wsypujemy do małego rondelka z grubszym dnem. Jeśli używamy świeże jagody należy dodać 1-2 łyżeczki wody. Podgrzewamy je na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż do puszczenia soku. Tak przygotowane jagody nakładamy na naszą bazę owocowo-kokosowo-serową. Podajemy przyozdobione kilkoma listkami świeżej mięty. Taki pucharek jest idealny na śniadanie lub deser. Smacznego
Słodkie okruszkiłyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Wykonanie: Ogórki ze skórką myjemy kroimy na plasterki, zasypujemy solą podaną w przepisie odstawiamy na 3 godziny aby puściły sok.Po upływie 3 godzin sok z ogórków odlewamy do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy ocet, gotujemy Do ogórków dodajemy ząbki czosnku wsypujemy pieprz, wlewamy olej, mieszamy.Zalewamy całość gorącą zalewą, odstawiamy na 2 godziny po czym wkładamy
Wanilia i Kardamonlato. Jeśli tylko moge pić taki koktajl to niech upały trwają cały rok. A ja go będę tylko modyfikować. szpinak baby 40 gram, natka pietruszki - garść, sok z jednej limonki, woda gazowana lub nie - 2 szklanki, kiwi, pół łyżeczki kurkumy szczypta soli - jeśli na wytrawnie lub 2 łyżeczki miodu akacjowego
AZgotuj!wymyć drobno pokroić i ugotować- ja niestety nie miałam więc pominęłam. Buraczki wymyć i ugotować. Gdy przestygną obrać je i zetrzeć na tarce na dużych oczkach i skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Ogórki kiszone i gruntowe pokroić w drobną kostkę. Oczyszczoną rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Koperek,szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać. Warzywa wymieszać w garnku, dodać maślankę
Krakowskie smaki Aniostrzejsza, bardziej wyrazista i zawiera mniej tłuszczu . Polecam. Składniki: 3 szklanki cukinii (ze skórką ale bez pestek!) starej na tarce o grubych oczkach (dokładnie odciśnij sok!) 1 duża marchewka obrana i starta na tarce 2 cebule obrane i drobno posiekane 5 ząbków czosnku obranych i posiekanych 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1/2 szklanki tartej bułki
Apetyt na Zielonecukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki wody Wiśnie dokładnie umyć osuszyć i wypestkować. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na ok 2 godziny aby puściły sok. Następnie owoce zagotować i gotować ok 5 minut często mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Cienką strużką wlewać do gotujących wiśni cały czas mieszając. Chwilkę jeszcze gotować aż masa zgęstnieje. Gorącą
Monia miesza i gotujegrillowy trwa w najlepsze, upały wręcz zachęcają do spożywania posiłków na balkonach, tarasach czy nad wodą. Dlatego zapraszam dzisiaj na kurczaka z grilla w marynacie lekko egzotycznej z dodatkiem soku z ananasa. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikgoździki oraz kawałek gałki i kory cynamonowej). Orzechy powinny być zakryte płynem. Zostawiamy w widnym, ciepłym miejscu na ok. 4 tygodnie. Na początku płyn będzie przezroczysty, gdy orzechy puszczą soki, nabierze ciemniejszej barwy. Po tym czasie zlewamy alkohol, zostawiając w orzechach odrobinę płynu. Do orzechów wsypujemy 1,5 szklanki cukru (gdy nalewka jest do picia – 2,5 szklanki). Chowamy
Poezja smaku