sok - 13499 przepisów (strona:555/900)

Sałatka chilli z grillowanymi warzywami i halloumi 191

świeżego szpinaku 1 papryczka chilli 1 bakłażan 1 duża czerwona cebula 300 g cieciorki na parze ( może być z puszki ) 250 g sera halloumi  odrobina oliwy sos  sok s połowy cytryny 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Szpinak myjemy i osuszamy, następnie

Niezły Młynek
Naleśniki z jabłkami 196

Polecam Wam, bo pracy przy nich mało. Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki oliwy 2 szklanki mleka szczypta soli 2 duże jabłka 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 cytryny olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta dajemy do miski i ucieramy na gładko. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. W przypadku , gdy jest

O kuchni z uczuciem
Sernik Krakowski 154

temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez noc. Przygotować lukier : 1 cytryna  150 g cukru pudru 1 białko ​ Z cytryny wycisnąć sok, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać odrobinę wody). Schłodzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować

Motylkowa Kuchnia
Mule w sosie z białego wina 151

jakiś czas potrząsamy garnkiem, aby je przemieszać. Gdy wszystkie mule się otworzą dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i możemy serwować. Mule najlepiej smakują bezpośrednio z garnka skropione sokiem z cytryny. Jako dodatek polecam chrupiące pieczywo, które moczymy w sosie. Smacznego

kulinarnyJa
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 216

musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie, a następnie ścinane na małe kawałki. Moim zdaniem kuchnia grecka, a szczególnie kreteńska nie mają sobie równych. Wysoka jakość

W kuchni Katie
Drink Caipiroska 142

początek do naszego drinka dodajemy 4 cząstki limonki następnie 10 ml syropu cukrowego łyżeczkę cukru brązowego oraz 40 ml wódki teraz wszystko razem musimy zgnieść aby limonki puściły sok następnie dopełniamy szklankę kruszonym lodem i dolewamy do pełna wodą gazowaną teraz musimy wymieszać wszystkie składniki gotowe! Na zdrowie! Przepis Wideo: Artykuł Drink Caipiroska pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki

Drinkologia
Orzeźwiający napój arbuzowy 182

skóry pół limonki 1/2 szklanki wody mineralnej Arbuza schłodzić wcześniej w lodówce. Następnie arbuza pokroić na małe kawałki i usunąć pestki. Potem pokrojonego arbuza przełożyć do kielicha blendera. Dodać sok wyciśnięty z połówki limonki. Zmiksować. Następnie dolać wodę i ponownie zmiksować. Wody można dać nieco więcej jeśli chcemy uzyskać jeszcze rzadszą konsystencję. Napój przelać do szklaneczek lub buteleczek

Monia miesza i gotuje
Śmietanowiec z wiśniami 671

nagrzanym do 180-190 stopni przez 10-15 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić - składniki na masę śmietanową powinny być w temperaturze pokojowej - wiśnie umyć, pozbawić pestek, odsączyć z nadmiaru soku - białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy, a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną i budyń w proszku, masa białkowa powinna być bardzo sztywna i lśniąca

Smakołyki Bereniki
Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików 134

wyszły mi dwa słoiczki po 180 ml ) Zalewa: 3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili 1/4 łyżeczki soli  sok z 1/4 cytryny 5 ząbków czosnku, czosnek Polski intensywny i mocny, a nie Chińska podróbka 1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry ok. 2 mm. Na suchej patelni

Apetyczna babeczka
Puszysty omlet z owocami sezonowymi 228

odrobiną tłuszczu, ja używam oleju kokosowego. Smażymy z obydwu stron po 1 - 2 minuty. Podajemy z ulubionymi świeżymi owocami oczywiście najlepiej sezonowymi.  Możecie dodać również inne składniki, np. sok owocowy, masło orzechowe, krem czekoladowy, dżem, bitą śmietanę, jogurt...i wiele wiele innych :) Smacznego

Taste Of My Day
Lemoniada bazyliowa II 116

mineralnej 1/4 szklanki  syropu bazyliowego limonka ew. kostki lodu listki bazylii Wykonanie: Do dzbanka wlewamy wodę i syrop. Limonkę dokładnie myjemy. Kroimy na pół, z jednej połowy wyciskamy sok,  a drugą kroimy w plasterki, wkładamy do naczynia z lemoniadą.  Do dzbanka dodajemy również kostki lodu i listki bazylii

Kulinarne przygody Gatity
Orzeźwiająca sałatka z kurczakiem 214

dnia lub przygotować na przyjęcie gości. Na obecne upały idealna. Składniki: 1 sałata lodowa 1 podwójna pierś z kurczaka 2 kiwi 2 pomarańcze sos 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki tymianku szczypta estragonu 1 łyżeczka miodu sól pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie i pokroić w kostkę Sałatę porwać na mniejsze kawałki

O kuchni z uczuciem
pyszne szaszłyki z piersi i cukini na ostro.. 186

Składniki: MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 2 małe suszone, sok z cytryny 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 podwójna, cebula 5 średnie, ogórek kiszony 4 nieduże, boczek wędzony 25 dag, cukinia 2 nieduże z podanych składników przygotować marynatę i włożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Schabowy w bramborach 191

jajka 2 szklanki bułki tartej sól , pieprz do smaku olej do smażenia Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o jak najdrobniejszych oczkach , odciskamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody-soku .Wkładamy, wyciśniętą ,pulpę ziemniaczaną, do miski i skrapiamy łyżką cydru , mieszamy . Cebulę ścieramy także, na tej samej tarce co ziemniaki i dodajemy do nich -mieszamy . Dokładamy mąkę , jedno jajko , sól

Ogrodnik w podróży
Makaron z brokułami i żółtą cukinią 146

porcji: 2 Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę.  Marchewkę trzemy na tarce. Marchewkę i cukinię dusimy na patelni w małej ilości wody.  W trakcie duszenia dodajemy wiórki kokosowe, sok z 1/2 cytryny i starty imbir. Możemy dodać trochę pieprzu. Wszystko dusimy aż cukinia będzie miękka. Gotujemy makaron. Pod koniec gotowania dodajemy brokuła podzielonego na kawałki. Gotujemy jeszcze przez

Weganka gotuje