sok - 13499 przepisów (strona:551/900)

Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę 347

Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Zalewam wodą i gotuję około 10 minut. Odcedzam. 3.  Z podanych składników gotuję zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucam odciśniętą z nadmiaru soku paprykę z cebulą. Gotuję 5 minut. Następnie dodaję pieczarki. Razem gotuję kolejne 5 minut. 4.  Gorącą sałatkę przekładam do słoików, zakręcam. Pasteryzuję 20 minut. Do przygotowania sałatki wykorzystałam ocet

Tradycyjna kuchnia Kasi
Przecier z mieszanych pomidorów 188

jeśli robi się nam im spory zapas. Jest dość uniwersalny w użyciu: pulpa, która zbiera się na górze słoika, może być wykorzystana jako sos do pizzy (po uprzednim doprawieniu), sok z dołu można wypić, pić można zawartość całego słoika, przecier można oczywiście użyć jako bazę do wszelkiego rodzaju sosów, np. do makaronu, gołąbków lub pulpetów, przecier może być bazą

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta madre italiana 234

mąki, bez udziału drożdży piekarskich. Do rozpoczęcia fermentacji, pracy drożdży i bakterii kwasu mlekowego, użyta została odrobina oliwy i miodu. Autorki przepisu wspominają, że w południowych Włoszech stosuje się sok pomidorowy, a w Ameryce Łacińskiej dojrzałe banany lub winogrona. Przyzwyczajony do naszego zakwasu żytniego, mojego ulubionego razowego, nie spodziewałem się, że z białej mąki może powstać zaczyn, w którym

Grahamka, weka i kajzerka
Słoneczne brzoskwinie w słodkim syropie 102

ogródka przy domu, bez oprysków i wszelkiej chemii, samo zdrowie!. Składniki i przygotowanie: 5-6 kg brzoskwiń  Zalewa: 2 litry wody  2 szklanki cukru sok wyciśnięty z dużej cytryny  1.  Brzoskwinie myjemy. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do wrzątku owoce partiami po 3-4 minuty, następnie wyciągamy łyżką cedzakową, przestudzamy i ściągamy skórkę i wyciągamy

Apetyczna babeczka
Jesienna sałatka warzywna nr. 1 147

oleju Przygotowanie: Ogórki kroimy w plastry (za nas robi to robot), cebulę kroimy w krążki, dodajemy sól i mieszamy. Całość zostawiamy na 1,5 godz. Po tym czasie odlewamy sok i dodajemy pozostałe składniki: paprykę pokrojoną w kostkę, a marchewkę pokrojoną w plasterki dodajemy wyciśnięty czosnek, pieprzymy do smaku, mieszamy wszystkie składniki i zalewamy zalewą (wszystkie składniki zalewy wcześniej

Lili w kuchni
Cukinia marynowana po francusku 582

Cukinie obieramy i kroimy w pas,y lub jeśli wolimy inaczej , to wg.własnej inwencji Posypujemy solą i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki ,żeby zmiękła i puściła sok . W międzyczasie zagotowujemy w garnku wodę z octem , do gorącej wsypujemy cukier i sól i jeszcze chwilkę gotujemy -około 1 minuty , mieszając co jakiś czas . Odstawiamy do wystygnięcia, jak już

Ogrodnik w podróży
Curry marchewkowe po cejlońsku 198

szklanki wody , dosalamy lekko, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. dusimy aż marchewka zmięknie gdy już będzie miękka dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy kilka minut aż smaki się połączą. skrapiamy lekko sokiem z cytryny i gotowe podajemy z ryżem . najlepiej z kilkoma innymi rodzajami curry w małych miseczkach i próbujemy wielu smaków

Snejkusiowe Przepisy
Ciasto czekoladowe z cukinią 197

naturalnego pół posiekanej gorzkiej czekolady Składniki polewy czekoladowej: 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Cukinię obieramy, ścieramy na dużych oczkach i po około 30 minutach odciskamy z soku. Dopiero tak przygotowaną cukinię ważymy. W czasie tych 30 minut przygotowujemy pozostałe składniki na ciasto. Do małej miski wsypujemy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, kakao i wszystko

Smak mojego domu
Szafranowy kurczak 142

przygotowałam dzisiaj z szafranem pierś z kurczaka. Piękny kolor, super smak i polecam Wam również taki obiad. Składniki 2 podwójne piersi  z kurczaka Marynata 6 łyżek oliwy sok z 1/2  cytryny szczypta szafranu sól pieprz Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej kurczaka. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce

O kuchni z uczuciem
Tradycyjny łosoś wędzony 160

użyciu wędzarni Bradley Smoker.   Składniki:   1 duży filet z łososia   Solanka: 1l wody 125 ml soli 125 ml syropu klonowego 60 ml ciemnego rumu 60 ml soku z cytryny 10 ziaren ziela angielskiego 10 całych ząbków czosnku 1 liść laurowy   Przygotowanie:   W średniej wielkości misce połączyć wszystkie składniki solanki. Łososia umieścić w niemetalicznym naczyniu

naRuszcie
Koktajl szpinakowy z kiwi i borówkami 247

Składniki: 100 g świeżego szpinaku 100 g borówki amerykańskiej kiwi sok z cytryny mleko roślinne Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Pijemy bezpośrednio po przyrządzeniu lub lekko schłodzone.  Smacznego

Taste Of My Day
Zielony zastrzyk energii 176

przygotowań! Składniki na 2 porcje: 1 duży zielony ogórek 1 duże zielone jabłko pęczek natki pietruszki (same liście) 2 łodygi selera naciowego mała garść liści szpinaku baby 1 kiwi sok z 1 limonki 3 pełne łyżeczki płynnego miodu 1/2 szklanki lodowatej wody kilka kostek lodu CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Wszystkie składniki na koktajl umieścić w misie

My Culinary Art
MIĘTOLADA - LEMONIADA MIĘTOWA Z LIMONKĄ I MIODEM 205

świeżych liści mięty ogrodowej (mocno ubitych) miód do smaku lód do podania Liście mięty płuczę pod bieżącą wodą. Limonki i cytryny sparzam wrzątkiem. Wrzucam miętę do wysokiego naczynia, wyciskam sok z cytrusów i wlewam do mięty. Dodaję odrobinę miodu i miksuję blenderem, aż liście mięty całkowicie zostaną rozdrobnione. W tym momencie dodaję wodę mineralną i miód, wedle uznania. Całość przecedzam

W kuchni Karmel-itki
Lemoniada z cytryną i pomarańczą 181

dzbanek wody mineralnej 1-1,5 l 1 pomarańcza 1 cytryna  kilka listków mięty lód w kostkach PRZYGOTOWANIE Owoce dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Do wody wyciskamy sok z połowy pomarańczy i cytryny. Resztę owoców kroimy w plastry i nabijamy naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Wkładamy do wody. Wrzucamy listki mięty i kostki lodu. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Jeżynowo czyli wypiek po raz pierwszy 108

kawałki margarynę, jajo, cukier, proszek do pieczenia i olej. Wszystko szybko ze sobą mieszam i wykładam na blaszkę (ja użyłam okrągłej do tarty). Ciasto posypuję kaszką manną, aby sok z owoców nie wsiąknął za bardzo w ciasto. Wykładam owoce. Dobrze, jeśli zakrywają całość ciasta - u mnie było ich niestety trochę mniej. Przygotowuję następnie kruszonkę- mieszam szybko wszystkie składniki, robię

Wielopokoleniowo