suszony majeranek 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy sól, pieprz łyżka oliwy lub oleju łyżka miodu pół cytryny Przygotowanie Cytrynę wkładamy na chwilę do wrzątku, następnie wyciskamy z niej sok, a skórkę ścieramy na drobnej tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i wylewamy na plastry łopatki. Mięso obtaczamy dokładnie w marynacie. Odstawiamy
e-PrzepisyKulinarnetych troszkę starszych. Coś pysznego na małe co nieco po obfitym obiedzie, nie za słodki, orzeźwiający, doskonały! Składniki: 1 puszka brzoskwiń w zalewie 2 galaretki brzoskwiniowe 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie to klasyka gatunku. Brzoskwinie odsączyć, zblendować. Ja zrobiłam to niezbyt dokładnie, aby było widać kawałeczki owoców. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, zostawić do ostudzenia
Cakes By Kejtmoim przypadku truskawki) 3 łyżki miodu 3 łyżki otrąb owsianych Przygotowanie: Owoce umyć i osuszyć. Wszystkie składniki umieścić w kielichu miksera, dokładnie zblendować. Doprawić do smaku miodem, ewentualnie sokiem z cytryny jeśli owoce były bardzo słodkie. Najlepiej smakuje schłodzony, więc umieścić w lodówce na kilka godzin
Cakes By Kejtznalezieniu swojej inspiracji w odmętach Internetu zrobiłam takie oto cudo, cudo z którego jestem nawet zadowolona ;) Ale przecież wnętrze jest najważniejsze :) W środku mamy jasny biszkopt, nasączony sokiem z cytryny z odrobiną cukru, przekładany kremem typu ganache z mascarpone o smaku czekoladowym z nutką pomarańczy, z dodatkiem własnoręcznie zrobionego w sezonie dżemu malinowego dla kontrastu smakowego
Cakes By KejtTruskawki (umyte i osuszone lub rozmrożone) zblendować. Galaretki rozpuścić w szklance wody, gdy zaczną tężeć zmiksować z truskawkami. Biszkopt rozciąć na dwa blaty (można nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny lub alkoholem, według uznani). Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu, na to masę truskawkową, drugą połowę kremu i blat. Porządnie schłodzić w lodówce
Cakes By Kejtcytryny 80ml wody 50g masła 200g cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody) Przygotowanie: Cytryny sparzyć, wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część), sok wycisnąć. Przelać do rondelka, dolać wodę. Zagotować. Do zagotowanego płynu wsypać cukier i dodać masło. Gotować kilka minut, aż oba się rozpuszczą. Do masy dodać roztrzepane lekko jajka, gotować na malutkim
Cakes By Kejtgarnku o grubym dnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 2 godziny. Po tym czasie odstawić na dobę. Po dobie odlać większość soku, zagotować owoce, dodając stopniowo cukier i kwasek cytrynowy. Gotować około pół godziny. Przełożyć przygotowaną konfiturę do wyparzonych słoików, zakręcać, odwracać do góry dnem
Cakes By Kejtmasła MASA SEROWA: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny 250 g jagód POLEWA: 200g śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru jagody do posypania Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki zblendować, połączyć z masłem, wyłożyć do tortownicy
Cakes By KejtBiszkopt: 7 jajek 7 łyżek mąki ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Masa limonkowa 400 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka skórka otarta z limonek sok z limonki filety z limonki do dekoracji 1 kieliszek spirytusu Poncz: ½ szklanki limoncello 1 kieliszek spirytusu Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Utrwalić
Cakes By Kejtsłonecznika lub dyni. Tutaj szybsza wersja (bez obierania ziaren z łupinek). Składniki: 2 łyżki oliwy lub masła 0,5 kg bobu 2-3 ziemniaki ½ cebuli lubczyk, sól, pieprz, sok z cytryny, inne ulubione przyprawy Ugotuj bób na parze. Ziemniaki obierz i drobno pokrój. Po ostygnięciu bób obierz z łupinek. W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć bób i podsmaż przez
Qlinarnie i Qlinarniemnie Palma) skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1/2 szkl. cukru 4 łyżki mleka dodatkowo: słoik musu jabłkowego (900g) puszka owoców tropikalnych łyżka kisielu cytrynowego Na lukier: cukier puder sok z cytryny odrobina wody Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Przy użyciu haka wyrabiamy gładkie ciasto. Oczywiście można ciasto wyrobić ręcznie, ale mikserem jest prościej. Ciasto dzielimy
Walijskie Pichcenieplastry [ ja wyręczyłam się maszynką] , cebulę pokroić w piórka a marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać sól i wszystko razem wymieszać , pozostawić na dwie godziny[w tym czasie ogórki puszczą sok]. Po tym czasie dodać pozostałe składniki : cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Ponownie wszystko wymieszać i pozostawić na 30 minut. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut
Moje domowe kucharzeniewiórków kokosowych - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki cukru waniliowego - garść orzechów włoskich - garść mieszanki żurawinowo-orzechowej (żurawina, orzechy nerkowca, orzechy arachidowe, migdały) spód: - 24 sztuki herbatników dodatki: - lukier (sok z cytryny, cukier puder) Forma: kwadratowa blacha/ pół dużej blachy prostokątnej 24 x 40 cm Przygotowanie: Składniki na masę oprócz kaszy i bakali wrzucam do garnka i zagotowuję. Wtedy dopiero
Kuchnia co dniaszklanki cukru pudru - 1 jajko - 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru mielonego - 1 łyżeczka kakao do ozdoby: - lukier (sok z cytryny, cukier puder ) - cukrowa kolorowa posypka do dekoracji Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W garnku rozpuszczam margarynę razem z miodem. Odstawiam do ostudzenia. Do miski wsypuję wszystkie sypkie składniki
Kuchnia co dniaMazurek różano-lukrowy Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - konfitura z owoców róży - lukier (sok z cytryny, cukier puder) - orzechy laskowe łuskane, migdały płatki, morele suszone Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję też posiekaną margarynę. Dodaję do tego jajko
Kuchnia co dnia