Letnia klasyka obiadowa, Europejski Stadion Kultury 253porze roku taki obiad gości w wielu polskich domach, też niejarskich. Jest lekki, szybki, sycący i smaczny. Na zdjęciu: sałata zielona i rzodkiewka z olejem lnianym i odrobiną soku z cytryny, sadzone jajo, maślanka, młode ziemniaki z koperkiem i podsmażoną na oleju cebulką. Przepis bierze udział w akcjach: Europejski Stadion Kultury to cykliczna impreza organizowana pod koniec czerwca
Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto z płatków owsianych z truskawkowym puddingiem bez pieczenia, mąki i cukru 219składników:) Składniki : Na spód : - 2 szklanki płatków owsianych - 200 g daktyli - 3-4 łyżki wiórków kokosowych Na wierzch : - 1 szklanka truskawek - 2 banany - 1/4 szklanki oleju kokosowego - sok z jednej połówki cytryny - 1 szklanka wiórków kokosowych - 4 łyżki nasion chia Przygotowanie Spód : Daktyle zalać gorącą wodą i moczyć przez 15 minut, zblendować na gładką
zdrowa vege kuchnia
Ryż na gęsto z truskawkami 335niego nieco mleka i wymieszać, ewentualnie jeszcze raz zagotować jeśli mleko jest niepasteryzowane. Obrane truskawki kroimy w ząbki, posypujemy cukrem i pozostawiamy na około 5 minut, by lekko puściły sok. Ryż najlepiej podać na szerokim talerzu, by truskawki ładnie rozmieścić po całej powierzchni ryżu lub jeśli ktoś woli może podać go wymieszany z truskawkami w miseczkach, jednak wtedy wygląda mniej
Smakowy Raj
Pocztówka z Gruzji 208zawierał lemoniadę gruszkową popularnej gruzińskiej marki Zedazeni, adżabsandal, czyli bakłażany smażone z cebulą, papryką oraz pomidorami, przyprawione ziołami oraz czosnkiem, czurczkhelę, czyli tradycyjny przysmak gruziński, zrobiony z orzechów i soku z winogron (tylko bez skojarzeń, gdy już sobie wygooglacie, co to!) oraz khmeli suneli, słynną mieszankę gruzińską, w której skład wchodzi m.in. kolendra, kozieradka, cząber i bazylia. A oprócz tego
GRUBY WAŁEK
Rumtopf - nalewka rumowo owocowa 242Rumtopf to w dosłownym tłumaczeniu garnek z rumem. Ale za to z jakim rumem! Więcej w nim owoców i ich pysznego soku niż alkoholu, jest pachnący i intensywny w smaku. To nie jest tylko nalewka . W rumtopfie można wyczuć w nim aromat nagrzanych słońcem, różnorodnych, letnich owoców, poczuć ich słodycz i cieszyć się jego bogatym smakiem. Pracy przy nim niedużo
Smaczna Pyza
Crumble z czereśniami 192Składniki: (na 2 porcje) Crumble-kruszonka: 90 mąki pszennej 35 g cukru pudru 40 g masła 82% szczypta cukru waniliowego 2 krople soku z cytryny nadzienie: 2 garście wydrylowanych czereśni/wiśni 2 szczypty cukru dekoracja: 3 malutkie łyżeczki śmietany 36% - ubitej delikatnie- dla każdej porcji czereśnie z ogonkami świeże listki mięty do dekoracji- ja użyłam miety cytrynowej Przygotowanie
KreatywnePiny
Truskawkowy puch (bez pieczenia) 211korzystajmy z tych smacznych owoców, kiedy jeszcze możemy. Składniki: 1/2 opakowania podłużnych biszkoptów 500 g truskawek + 3/4 szklanki truskawek 1 szklanka cukru + 2 łyżki cukru 1/2 soku z cytryny 500 ml śmietany kremówki 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy (średnica 24 cm ) Truskawki umyć i zmiksować z cukrem. Żelatynę namoczyć w bardzo małej
O kuchni z uczuciem
Jajka zapiekane ze szpinakiem 237jajka 2 garście świeżego szpinaku 1 łyżka masła sól, pieprz Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak, lekko go posolić. Smażyć tak długo, aż szpinak się skurczy, a sok lekko wyparuje. Na dno żaroodpornym kokilek umieścić szpinak i wbić po jednym jajku. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Piec około 18 minut w 180°C. Od razu podawać
Ugotować
Cukinia i kasza jaglana 207Kaszę jaglana gotujemy w 2 szklankach osolonej wody. Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 30 minut by puściła sok. Odsączamy dokładnie cukinię, dodajemy do kaszy jaglanej. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju by się zeszkliła. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Pilnujemy by się nie przypiekł
Przysmaki Karolki
Zupa pomidorowa z rybą, cukinią i świeżym ziołami. Giancarlo Russo i Philipiak Milano. 211noży czy byłby on używany, czy byłby najpiękniejszą ozdobą naszej kuchni! Przyznajcie, wygląda cudownie!?! Podczas warsztatów przygotowanych zostało kilka dań - zupa z żabnicy z warzywami, mule na parze z sokiem z cytryny, szparagi na parze czy chociażby miętowe naleśniki z malinami i malinowym dressingiem - z tego co zauważyliśmy naleśniki podbiły serca wszystkich - były przygotowane na patelni groszkowej bez tłuszczu
Plate of Joy
Biszkopt z truskawkami/ Strawberry Sponge Cake 216pysznych truskawek. Ciasto: (na torownicę o średnicy około 22-24 cm) 2 jajka 75 g mąki pszennej 15g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru Krem: 250 g mascarpone 200 g śmieany 36% -ubitej na sztywno polecam firmę Piątnica- śmietana w kubeczku z tej firmy jest przeważnie już bardzo gęsta
KreatywnePiny
Lody truskawkowe na jogurcie 274bitą śmietaną. Na podstawie przepisu ze strony Moje Wypieki Składniki 500 g truskawek 80 g śmietany kremówki 36% 300 g jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny 3 łyżki ksylitolu lub cukru (lub tyle ile lubimy) Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją truskawki opłukać, usunąć szypułki
Stare Gary
Mini Pavlova 200sztuk): 6 białek (z żółtek możecie przygotować krem angielski ) szczypta soli 300 g cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej odrobina ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny Krem: 500 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Bezy: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce cukier puder, dalej ubijamy. Dodajemy
Smakowity Blog Kulinarny
GRILLOWANA TILAPIA 197solą i układać (skórą do dołu) na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej). Smażyć po kilka minut, w zależności od grubości płata, z jednej i drugiej strony. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny
Kuchnia w opałach
Deser truskawkowo- różany 212DOMOWE Płatki róż ", którą otrzymałam do testowania od sklepu Premium Rosa . Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przetworów owocowych i warzywnych, syropów, soków oraz wiele innych produktów
Tradycyjna kuchnia Kasi