wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki razem z truskawkami obtaczamy w mące ziemniaczanej, dzięki temu nie puszczą soku. Foremkę natłuszczamy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i nakłuwamy radełkiem (widelcem). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem. 180 stopni 10 min. Wyciągamy i wylewamy na ciasto wcześniej przygotowany budyń. Układamy truskawki
Lili w kuchniwodę na sprite) garść malin 2 łyżeczki cukru trzcinowego Przygotowanie: Limonki szorujemy, kroimy i razem z malinami, cukrem i miętą wrzucamy do szklanki. Całość wyciskamy żeby wszystko puściło sok. Dodajemy alkohol, kostki lodu i uzupełniamy wodą gazowaną. Na zdrowie. SMACZNEGO
Lili w kuchniforemki. Po czym włożyć na 30 min do lodówki do wychłodzenia. Beza: Białko ubić i cały czas ubijając dosypywać stopniowo cukier. Na koniec ubijania dodać wanilię i sok z cytryny. Śliwki: Cukier skarmelizować na sucho, wrzucić do niego śliwki i smażyć do miękości na koniec posypać cynamonem. Na przygotowane schłodzone ciasto poukładąć śliwki, na śliwki rękawem cukierniczym
Lili w kuchnijednak chodzi o to żeby jak najwięcej malin pozostało całych). Poruszając garnkiem trzymamy je na ogniu 5 min. Maliny przekładamy delikatnie do słoików i zalewamy syropem, który powstał dzięki sokowi który wydzielił się z malin. Mama zawsze jeszcze pasteryzuje słoiczki 5 min., bo uważa że ma za mało siły i nie zawsze słoiczek dobrze zakręci, a po pasteryzacji nigdy
Lili w kuchniCukinia Jajko Bułka tarta Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Cukinię obrać ze skórki, pokroić na plastry grubości około centymetra, delikatnie posolić i odstawić do lodówki by puściły soki. Po około 30 minutach wyjać plastry i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Panierować w jaku i bułce tartej. Przyprawy takie jak sól i pieprz oraz wedle uznania odrobina papryki czy curry
Mr. Tastemakrela wędzona cebula dymka pół puszki groszku zielonego jajko na twardo pół cytryny pieprzu 1/3 kostki masla Wykonanie cebulę kroimy w piórka, dodajemy groszek. Oczyszczoną makrelę rozdrabniamy skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i pieprzymy. Dodajemy maslo i wszystko razem miksujemy 20 sekund Odstawiamy do lodówki ,na 20-30 minut do polączenia smaków-u mnie jedli od razu.Smarowali chleb i plaster
w mojej kuchniŻYCZĘ SMACZNEGO ! uwagi: jesli tiramisu mają jeść dzieci, espresso z amaretto zastąp sokiem z pomrańczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo smaczny kurczak duszony w czarnej herbacie. Smak okazał się bardzo dużym zaskoczeniem. Aromat podkręcają zioła. 1 kg kurczaka (u mnie ćwiartki) Sok z cytryny 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka lubczyku 1 marchewka 3/4 szklanki mocnej czarnej herbaty (Earl Grey) 1 bulionetka do duszonego kurczaka Sól Pieprz Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy
VioletoweKucharzeniejagodami to przepis idealny na letni obiad. Lepienie pierogów jest niestety trochę czasochłonne, jednak ich smak wszystko wynagradza. Jagody warto lekko zmrozić, aby podczas lepienia pierogów nie tryskały sokiem. Jeżeli macie ochotę na inne owocowe dania obiadowe to zachęcam do przygotowania chłodnika owocowego lub truskawkowego . Składniki na około 60 pierogów: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody
UgotowaćKrem budyniowy: 1,5 szklanki mleka 4 krople olejku waniliowego budyń waniliowy 3 łyżeczki cukru ok. 100 g masła 8 g cukru wanilinowego 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na gładką masę i dodajemy stopniowe zimny budyń. Następnie dodajemy resztę składników
The Sweet DamselMiałam straszną ochotę na ciasto drożdżowe z jagodami. Niestety... sezon na jagody się jeszcze nie zaczął. Dlatego użyłam jagód ze słoiczka :) Wcześniej odcedziłam je na durszlaku, żeby obciekły z soku. Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 0,5 szklanki letniego mleka Ciasto: 0,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła 3 jajka Kruszonka
The Sweet Damsel