sok - 13499 przepisów (strona:568/900)

Domowe lody – owoce leśne 138

lizaków lub drewnianymi patyczkami (do kupienia w aptece). Składniki: jagody maliny limonka 2 łyżeczki lawendy 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki cukru   Wodę zagotowujemy z cukrem, lawendą i sokiem z połowy limonki. Odstawiamy do przestudzenia. Do pojemników na lody wkładamy na zmianę maliny i jagody. Odcedzamy przestudzony syrop z lawendy i zalewamy nim owoce. Wbijamy patyczki. Wkładamy do zamrażarki

Ciastkozercy
Wegańskie muffinki z karobem 176

nierafinowanego szczypta soli morskiej 1 kopiata łyżka karobu (lub 2 łyżki kakao) 1 płaska łyżeczka sody 1/4 szklanki oleju lub łagodnej oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 niepełna szklanka soku pomarańczowego Suche składniki zmieszać, dolać płynne, pomieszać łyżką do połączenia i od razu przełożyć do foremek muffinkowych. Piec ok. 15-20 minut w 180°C, do suchego patyczka. źródło przepisu

FitKot
Cytrynowe ciasteczka na oliwie 147

prowansalskie ;)). Cytrynowe ciasteczka na oliwie 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki ksylitolu fińskiego 1 małe jajko 1/3 szklanki oliwy (takiej do smażenia, nie extra virgin) 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając

FitKot
Morszczuk smażony 144

filety z morszczuka  cytryna cebula sól i pieprz mąka olej rzepakowy Rybę dzielimy na porcje. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na conajmniej pól godziny w chłodne miejsce. Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące, strząsamy nadmiar. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, na małym ogniu. W trakcie smażenia dorzucamy na patelnie cebulę pokrojoną w piórka

Atlas Smaków
Pieczony łosoś 179

łosoś cytryna sól i biały pieprz oliwa z oliwek koperek Łososia opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i białym pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki. Kawałki łososia układać na folii aluminiowej (stroną błyszczącą do wewnątrz), skropić oliwą z oliwek i posypać koperkiem. Szczelnie owinąć folią. Rybę ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego

Atlas Smaków
Kurczak z ryżem i brzoskwiniami 168

opakowaniu. Pieczonego kurczaka obrać z miesa i pokroić w drobną kostkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Do ryżu dodać kurczaka i brzoskwinie, podlać kilkoma łyżkami soku z brzoskwiń i podgrzać razem. Doprawić natką pietruszki, solą i pieprzem

Atlas Smaków
Mintaj w sosie śliwkowym 132

ząbki czosnku 2 goździki szczypta cynamonu łyżeczka miodu majowego ( lub miodu pszczelego dla niealergika ) sól i pieprz cytryna olej rzepakowy Filety rozmrażamy i osuszamy. Mintaja nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Śliwki zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości. Przecieramy przez sito. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, goździki, cynamon i miód. Gotujemy 5 min. Filety smażymy na złoto

Atlas Smaków
Budyń domowy 125

mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego sie mleka, zmniejszyć ogień i mieszać do zagotowania. Chwilę zagotować. Przelać do przelanych zimną wodą salaterek. Podawać oprószone kakao lub z sokiem owocowym

Atlas Smaków
Pierogi z malinami 157

wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Pierogi można polać śmietanką z cukrem lub sosem malinowym. Dodatkowe maliny możemy przetrzeć prze sitko a sok wykorzystać do zrobienia sorbetów malinowych. ...a sitkiem z malinami chętnie zajmą się mali pomocnicy

Atlas Smaków
Marchwianka i inne sposoby na kłopoty z małym brzuszkiem 186

sól fizjologiczna i nie odrzucana ), słabymi herbatkami lub kompotem z jabłek ( zawiera dużą ilość pektyn, działających łagodząco na błonę śluzową jelit ). Ewent. słodzimy cukrem, miód działa rozwalniająco. Nie podajemy soków owocowych i napoi gazowanych. Sporną sprawą jest mleko - jedni nie wykluczają z diety, inni tak - ja nie podaję żadnych produktów mlecznych. 3. Lekkostrawne posiłki - unikamy potraw ciężkostrawnych, tłustych, ostrych, produktów

Atlas Smaków
Sałatka/surówka z surowej marchewki 124

koniecznie póki sezon na cytrusy w pełni! Składniki  ( na 1 porcję ) : 1-2 marchewki szczypiorek  klementynka słonecznik ser feta sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać trochę posiekanego szczypiorku. Doprawić solą i pieprzem. Dodać oliwę i cytrynę, dobrze wymieszać.  Na suchej, gorącej patelni prażymy słonecznik

Atlas Smaków
Kurczak na butelce 167

temu procesowi podczas pieczenia piwo będzie oblewało naszego kurczaka. Nabijamy kurczaka na butelkę, tak aby szyjka butelki wychodziła obok szyi kurczaka i ustawiamy w naczyniu do którego będą spływać soki. Do brytfanki możemy dodać pokrojone w dużą kostkę lub cząstki warzywa. Pieczemy kurczaka wg zasady: 1,5 kg - 1,5 godziny pieczenia.  Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu wypływa

Atlas Smaków
Kotleciki z łososia 157

jajko 1 łyżka mąki 2 cytryny oliwa sól i biały pieprz Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. Łososia opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i białym pieprzem. Ugotować na parze ( lub w durszlaku, przykryte folią aluminiową, nad gotującymi się ziemniakami ). Zdejmij skórę z ryby, rozdrobnij i wymieszaj z łyżką mąki. Dodaj

Atlas Smaków
Bruschetta z bobem 176

garść bobu łyżeczka soku z cytryny łyżka posiekanej bazyli pieprz łyżka oliwy z oliwek Bób wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie ( można dodać gałązkę kopru do smaku ). Ostudzić i obrać. Rozgnieść widelcem, doprawić cytryną, oliwą, bazylią i pieprzem. Bagietkę zgrilować i posmarować pastą z bobu. Udekorować pokrojonym w kostkę pomidorem

Atlas Smaków

Proponowane wyszukiwania