sok - 13499 przepisów (strona:565/900)

Koktajl jagodowo-bananowy 110

Składniki: 1 szklanka mrożonych jagód 1/2 szklanki mrożonych malin 2-3 banany 1 szklanka soku pomarańczowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g) Jagody i maliny rozmrozić. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. W razie potrzeby dosłodzić

Moja Galeria Smaku
Koktajl jagodowo-bananowy z kefirem 137

koktajl jagodowo-banannowy < klik >, który cieszy się dużym powodzeniem i jest najczęściej oglądam postem na moim blogu. Tamten był na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem malin i soku z pomarańczy. Ten ma mniej składników, ale jest równie pyszny. Polecam! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 szklanki mrożonych/świeżych jagód 2 banany ok. 400 g kefiru 2 łyżki cukru

Moja Galeria Smaku
Kurczak pieczony ze śliwkami 129

solą i pieprzem i polać marynatą kurczaka. Kurczaka przykryć folią aluminiową i piec przez 1 h. Po godzinie zdjąć folię i piec kolejna godzinę. Co jakiś czas polewać kurczaka sokiem z dna naczynia. Po upieczeniu podzielić na porcję i podawać

Moja Galeria Smaku
Stir fry z kaczką i mango 138

innego) 1/4 papryczki chilli 100 g ryżu jaśminowego, ugotowanego natka pietruszki podprażony sezam  Sos śliwkowy: 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego sok z 1/2 limonki 1/4 ostrej papryki pieprz Wszystkie składniki na sos śliwkowy wymieszać. Mango, por i marchewkę pokroić w słupki. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Mięso podzielić na kawałki

Moja Galeria Smaku
Grillowana pierś z kurczaka z chutney z mango 218

pysznie.  Składniki: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 2 filety z kurczaka Marynata: 2 ząbki czosnku, starte 1/2 łyżeczki imbiru w proszku listki świeżego tymianku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól morska szczypta ostrej papryki Filety z piersi przekroić na pół lub na 3 części, lekko rozbić. Posolić. Natrzeć składnikami marynaty. Odłożyć na 30 minut

Moja Galeria Smaku
Letnie śniadanie w słoiku 152

greckiego 45 g płatków owsianych 20 nasion słonecznika 20 g płatków migdałowych 1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. 2. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Owoce włożyć do miseczki, polać sokiem z cytryny. Dodać cukier puder, wymieszać i odstawić. 3. W miseczce wymieszać płatki owsiane, słonecznik, płatki migdałowe. Dodać syrop klonowy. Wymieszać. Muesli przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec

Moja Galeria Smaku
Urodzinowy tort dla dzieci 206

kremówką i cukrem pudrem. Dodać nutellę. Zmiksować tylko do połączenia składników, dłuższe miksowanie może spowodować zważenie się masy. Nasączenie: 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 300 g konfitury truskawkowej 250 g MM'sów kilka białych pianek marshmallows Pierwszy blat tortu nasączyć i wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem, nasączyć go. Rozsmarować całą konfiturą

Moja Galeria Smaku
Smoothie owocowe z jarmużem 114

posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. Warto więc włączyć go do swojego codziennego menu. Składniki na 3 porcje: 2 szklanki truskawek 1/2 szklanki jagód 1 szklanka soku jabłkowego 100% 1 duży banan garść liści jarmużu (liście oderwane od łodygi) 1 łyżeczka siemienia lnianego Truskawki pozbawić szypułek. Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić

Moja Galeria Smaku
Sałatka z rukolą, mango i truskawkami 184

rukoli 1/2 mango kilkanaście truskawek cebula dymka Mango pokroić w paski, truskawki w ćwiartki. Do miski włożyć rukolę, truskawki, mango i posiekaną cebulę. Przygotować winegret. Winegret: 3 łyżki oliwy sok z połowy limonki garść listków kolendry 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu szczypta chilli sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki na winegret wymieszać lub zmiksować

Moja Galeria Smaku
Dżem malinowo-melonowy z miętą 163

pojemności 250 ml: 500 g miąższu z melona 350 g malin 300 g cukru 3:1 1 limonka kilka listków mięty 1. Zmiksować miąższ z melona z malinami i sokiem z limonki (skórkę zachować). 2. Puree przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z cukrem i zagotować. 3. Od czasu zawrzenia gotować 4 minuty, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, do gorącego dżemu

Moja Galeria Smaku
Sałatka z arbuzem i fetą 131

pokroić w plasterki. Bazylię i miętę porwać na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misce. Przygotować dressing, polać nim sałatkę. Dodać sezam. Całość wymieszać. Dressing: 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku cytrynowego 2 łyżki oliwy sól, pieprz Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie

Moja Galeria Smaku
Surówka z cukinii do słoików 152

Odstawić na 2h. Cebulę pokroić w pióra, zasypać 1 łyżką soli. Odstawić na 2h. Marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę i papryczkę chilli drobno posiekać. Cukinię i cebulę odcisnąć z soku, wymieszać z marchewką i papryką. Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki gorczycy 8 ziarenek ziela angielskiego Z podanych składników zagotować zalewę i mieszać, aż cukier się

Moja Galeria Smaku
Kurczak pieczony z pomidorkami i ziemniakami 183

Piec w 180 stopniach przez 80 min, następnie podwyższyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 min, aż skórka kurczaka będzie chrupiąca. Od czasu do czasu podlewać kurczaka sokiem z pieczenia

Moja Galeria Smaku
Sałatka z kurczakiem i sałatą lodową 212

Sałatę lodową posiekać i przełożyć do miski. Dodać jajka, oliwki i kurczaka.  Sos: 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. odrobina soku z cytryny sól, pieprz Wszystkie składniki na sos wymieszać. Polać sosem sałatkę. Źródło inspiracji

Moja Galeria Smaku
Sałatka ze szpinakiem, pomarańczą i granatem 145

winna sałatka ze szpinakiem, granatem i pomarańczą. Polana dressingiem z musztardą. Składniki: duża garść szpinaku 1 granat 1 pomarańcza 1/2 cebulki dymka Dressing: 3 łyżki oliwy 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy (użyłam miodowej) sól, pieprz listki z łodygi rozmarynu 1. Szpinak umyć, osuszyć. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. 2. Pomarańczę obrać lub odkroić skórkę nożem

Moja Galeria Smaku