Sałatka grecka 226oryginalnej wersji tego przepisu oliwki są i ładnie się tu komponują. Dalej możecie z wierzchu posypać drobno pokrojoną bazylią, doprawić do smaku, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Sałatka grecka is a post from: MODA NA BIO The post Sałatka grecka appeared first on MODA
MODA NA BIO
Tort lawendowy 460więc do dzieła :) Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 4): 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru +fioletowy barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Zaczynamy
Ciastkozercy
Dżem poziomkowy 204szklanki, trochę się ich zjada prosto z krzaczka, a część mrożę. 2 szklanki poziomek wsypujemy do rondelka i zasypujemy 1 szklanką cukru trzcinowego, zostawiamy na godzinę aż poziomki puszczą sok. Następnie włączamy gaz i ok. godzinę podsmażamy poziomki bez mieszania na małym ogniu, można skrócić czas wtedy dżem poziomkowy będzie jaśniejszy i ciut luźniejszy. Potem dżem szybko mieszamy i jeszcze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik z ogórka, rzodkiewki i buraczków ze słoika 329większych buraczków i zetrzeć na tarce jarzynowej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do smaku dodaj 1-2 łyżki zalewy z buraczków lub jeśli nie używasz buraczków soku z cytryny. Podawaj schłodzony! Smacznego! Uwagi: Gdy użyjesz składników prosto z lodówki chłodnik podasz natychmiast
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lemoniada lawendowa z ogórkiem 263podania: lód. Do przybrania: kwiaty lawendy, gałązki macierzanki. Przygotowanie: Lawendę i macierzankę zalać wrzątkiem, wystudzić pod przykryciem. Ogórki obrać, przeciąć na pół i usunąć nasiona, pokroić w kawałki. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, napar ziołowy. Całość zmiksować i dosłodzić. Schłodzić, podawać z lodem
SzczyptaSmaQ
Napar z imbirem, cytryną i grejpfrutem 217zajmuje dużo czasu. Sposób przyrządzenia : Ukroić plasterek imbiru, obrać i zetrzec go na tarce do szklanki. Imbir zalać przegotowaną wodą. Odczekać chwile i nastepnie dodać po 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny i grejpfruta
Kuchenne innowacje
Poradnik zielarski – pokrzywa zwyczajna 165korzenie pokrzywy obniżają ciśnienie krwi, co wynika częściowo z ich działania moczopędnego, a także z rozkurczowego wpływu na mięśnie naczyń krwionośnych, - wspomaga trawienie przez pobudzenie żołądka do emisji soków trawiennych, - działa przeciwkrwotocznie – zapobiega drobnym krwawieniom z naczyń włosowatych w przewodzie pokarmowym, zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek, - obniża nieznacznie poziom cukru we krwi, - stosowana zewnętrznie sprzyja lepszemu porostowi włosów
Kuchenne innowacje
Szybka surówka z młodej kapusty / Easy young cabbage slaw 238główki młodej kapusty, posiekanej w cienkie paski 1 duża marchewka, starta na tarce Składniki na dressing: 1/2 szklanki majonezu 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki cukru 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Następnie wmieszaj kapustę
karmelowy
Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem 223łyżki posiekanego koperku 0,5 l kefiru sól czosnkowa Kociołek Smaków do smaku kwiaty ogórecznika do dekoracji Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Soku, który puści ogórek nie odlewać. Rzodkiewki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub ewentualnie pokroić w drobną kosteczkę. Dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać i dodać kefir, ponownie wymieszać
Monia miesza i gotuje
Lemoniada truskawkowa 163Doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Napój odstawiamy do przestygnięcia , owoce odcedzamy. Cytrynę dokładnie myjemy, a następnie przelewamy wrzątkiem i wyciskamy z niej sok. Dodajemy go do napoju i mieszamy. Wkładamy do lodówki
Kulinarne przygody Gatity
Amerykany ciastka z dzieciństwa 175cukru 2 jajka 1 łyżka wódki 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć Wykonanie Masło wraz z cukrem utrzeć na gładko, a następnie cały czas ucierając dodawać pojedynczo jajka, a na koniec wódkę. Mąkę przesiać wraz
O kuchni z uczuciem
Na dzień dobry - sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką 305oraz budyń i mieszamy. Do serowo jajecznej piany delikatnie wmieszamy pianę z białek. Na podpieczonym spodzie układamy połówki śliwek, skórką do dołu dzięki temu nie puszczą zbyt dużo soku. Na śliwki wykładamy serową masę i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy w zamkniętym piekarniku do ostudzenia, dzięki temu nasz sernik nie opadnie. Czekoladowa pianka 1 tabliczka
Cynamonowe szczęście
Jesienne ciasto z gruszką i marchewką 287mnie antonówka) 2 łyżki cukru aromat waniliowy 1/2 szkl. wody 1 opakowanie budyniu waniliowego Owoce obrać i pokroić, wymieszać z cukrem i aromatem, odstawić na chwilę, by puściły sok. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Budyń rozpuścić w wodzie, wlać do owoców i zagotować. Ciepły budyń wyłożyć na obie części
Cynamonowe szczęście
Nie samym ciastem żyje człowiek czyli mój sposób na zdrowe, pyszneśniadanie 267dziś napełniam samymi warzywami. Nie tędy droga, radzę zacząć małymi kroczkami, zmienić białe pieczywo na ciemne, herbatę osłodzić miodem, a najlepiej wypić zieloną lub czerwoną, nie kupować kolejnego słodkiego soku tylko sięgnąć po zdrowszy domowy itp. itd. Nie będę się tutaj rozpisywać, bo jest milion portali gdzie można zgłębić wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania. Zachęcam do poszukiwań i wybierania rozwiązań
Cynamonowe szczęście
Gargamel - ciasto piernikowe z jabłkową wkładką 245łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina) Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i kroimy drobno, mieszamy z cukrem i bakaliami i odstawiamy by puściły sok, a następnie mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą, a na końcu dodajemy pianę z białek. Całość pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Krem 1 kostka masła
Cynamonowe szczęście