sok - 13499 przepisów (strona:564/900)

TOM KHA - wegańska wersja zupy kokosowej z trawą cytrynową i grzybami mun 160

gotujemy na małym ogniu - trawę cytrynowa kroimy w cieniusieńkie plasterki i również dorzucamy do gotującej się zupy - na koniec dorzucamy cukier, sos sojowy oraz sok z limonki UWAGA: przed nalaniem dokładnie mieszamy, inaczej na dnie zostanie imbir, cebula, czosnek, trawa cytrynowa i przyprawy przez co ostatnia porcja będzie ciężka do zjedzenia a pierwsze

Pora na pora i pomidora
Sałata rzymska z mango, wędzonym kurczakiem i malinowym dressingiem 210

miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu balsamicznego z Modeny 1/3 szklanki oliwy z oliwek Przygotować dressing. Maliny zagotować z łyżeczką cukru i na ciepło przetrzeć przez sitko. Powstały sok ostudzić, wymieszać z miodem, musztardą i octem balsamicznym. Następnie dodać cienkim strumieniem oliwę z oliwek, cały czas mieszając sos. Sałatę rzymską podzielić na listki, umyć. Oliwki odsączyć z zalewy, cebulę

Czerwień i błękit
Sok z czarnego bzu 162

przełomie sieprnia/ września rozpocznie się sezon na czarny bez! Już dziś warto pomyśleć o przyrządzeniu konfitur i soków z ich udziałem. Są bardzo zdrowe i smaczne :) Składniki: 1 kg owoców czarnego bzu, 4 szklanki cukru, 4 szklanki wody. Wykonanie: Owoce obrać z baldachów i umyć delikatnie w ciepłej wodzie. Odcedzić, zalać 4 szklankami wody, dodać cukier i gotować na wolnym

Tradycyjna Kuchnia
Drink z białego wina 168

Prosta mikstura z białego wina z dodatkiem soku z cytryny i świeżej mięty. Żałuję troszkę, że jednak nie jest mi dane popijać taką szklaneczkę na tarasie w jakimś ciepłym miejscu. Lato w Anglii raczej się skończyło, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by „orzeźwić się” takim drinkiem w pochmurne popołudnie :) Składniki butelka wytrawnego białego

Pink Envelope
Placki z bobu i cukinii 186

opcjonalnie olej do smażenia Wykonanie: cukinię przeciąć wzdłuż na pół i łyżką usunąć gąbczasty środek z pestkami, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić i odstawić, by puściła sok ugotowany bób obrać z łupinek, następnie z dodatkiem 1 jajka zblendować na gładki krem oscypek zetrzeć na tarce jarzynowej cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z bobem, wbić drugie jajko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z kalafiora 165

mogą stanowić i danie główne i przekąskę.  Składniki: mały kalafior (bądź połowa dużego) 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 3 łyżki kaszy manny duża cebula 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny łyżeczka białego pieprzu łyżeczka kurkumy sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z solą, wrzucić kalafior na wrzątek

na moim stole...
Smoothie ananasowe z mango 129

Składniki na 4 porcje: 1 ananas 1 mango pół szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1 szklanka soku pomarańczowego  Ananasa i mango obrać, pokroić na kawałki. Wszystkie składniki zmiksować i podawać od razu.  Oryginalny przepis znajduje się tutaj

Moja Galeria Smaku
Tartaletki z kurkami 125

większe pokroić. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Na rozpuszczonym maśle zeszklić cebulę około 3 minuty, dodać czosnek, następnie rozmaryn i kurki, oprószyć solą i pieprzem. Dusić, aż kurki puszczą sok i zmiękną, u mnie trwało to około 10 minut. Wyjąć rozmaryn i odłożyć. W miseczce połączyć jajko ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Schłodzone ciasto rozwałkować, podzielić na części i wypełnić

Moja Galeria Smaku
Lemoniada z mango 137

Składniki: 1 mango 300 ml wody niegazowanej pół limonki 1 łyżka brązowego cukru 3 listki mięty Mango obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera, dodać wodę, cukier, mięte oraz sok z limonki. Zmiksować. Smacznego! Źródło

Moja Galeria Smaku
Schab z pietruszką i pesto z rukoli 119

obrać, przekroić na pół wzdłuż i podsmażyć na tej samej patelni co mięso, dodać tylko pozostałą łyżkę oliwy. Podsmażoną pietruszkę przełożyć do mięsa. Cytrynę przekroić na pół i skropić sokiem mięso z pietruszka, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Piec przez 30 minut, po tym czasie przewrócić schab na druga stronę i podpiec jeszcze 10 minut

Moja Galeria Smaku
Koktajl szpinakowo-pomarańczowy 118

kiwi. Mój 11 miesięczny synek kwasił się przeogromnie przy piciu, ale mimo wszystko otwierał buźkę po kolejną porcję :) Składniki: garść szpinaku 3 pomarańcze 1 kiwi Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Kiwi obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie:) Źródło

Moja Galeria Smaku
Żółte smoothie 105

Koktajl w pozytywnym żółtym kolorze. Kolejna bomba witaminowa.  Składniki: 2 pomarańcze 2 jabłka 2 gruszki 1 banan 4 łyżki jogurtu naturalnego Z pomarańczy i jabłek wycisnąć sok. Przelać go do pokrojonych gruszek i banana. Dodać jogurt naturalny. Zmiksować

Moja Galeria Smaku
Soczewica z awokado 136

Dodać pomidory, wlać 1 litr wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu około 30 minut. W razie konieczności dolewać wody. Na koniec doprawić jeszcze do smaku. Skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na talerze, podawać z kleksem śmietany oraz obranym i pokrojonym awokado. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia nr11/2013

Moja Galeria Smaku
Koktajl z selerem naciowym 127

pobudza trawienie i ma działanie oczyszczające. Poza tym likwiduje obrzęki, wzmacnia włosy i odżywia skórę. Więcej zalet chyba przedstawiać już nie trzeba :) Składniki: 1 łodyga selera naciowego świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy 1 mango 1 marchewka 1 szklanka wody niegazowanej Owoce i warzywa obrać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Moja Galeria Smaku
Koktajl selerowo-pomarańczowy 122

klik >, zawierał w składzie trochę egzotyczne mango. Dzisiaj wymieniłam je na bardziej swojskie jabłko i wyszedł równie pyszny koktajl. Polecam! Składniki: 1 łodyga selera naciowego świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy 1 jabłko 1 marchewka 1 szklanka wody niegazowanej Owoce i warzywa obrać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Moja Galeria Smaku