sok - 13499 przepisów (strona:562/900)

Granola domowa 177

sezamu ( najlepiej niełuskanego ) 20g wiórek kokosowych 30g orzechów laskowych 30g płatków migdałowych 50g moreli ( najlepiej niesiarkowanych) 50g fig  50g rodzynek bądź żurawiny 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki miodu gryczanego lub spadziowego 1/3 szklanki herbaty zaparzonej czarnej/ zielonej, ja użyłam jaśminowej 1lyżka cynamonu   1 łyżka kardamonu wykonanie: Nagrzać piekarnik do 160 stopni , termoobieg

Apetyt na Zielone
Koktajl ananas+banan+mango 174

osoby + dolewka Składniki: banan dojrzałe mango 300g ananasa 2 łyżki sezamu  3 łyżki wiórek kokosowych  pół puszki mleka kokosowego 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wody 1/2 soku z cytryny 1 łyżka kardamonu Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką całość

Apetyt na Zielone
Orzeźwiająca lemoniada pietruszka+malina 172

słoneczne, upalne dni. Orzeźwia, schładza i smakuje wybornie. Wystarczy w sezonie zamrozić maliny i mamy lemoniadę na całe lato. Zapraszam do spróbowania. Składniki: 200g malin mrożonych 60g cukru  sok z 2 cytryn pęczek pietruszki 600g wody Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy

Apetyt na Zielone
Koktajl kasza jaglana+ananas+banany+spirulina. Koktajl zdrowia. 197

które już niedługo na blogu. Warto dodać ten koktajl do ulubionych, bo to samo zdrowie.   Porcja : 2 osoby + dolewka Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody sok z połowy cytryny 1/2 ananasa małego 2 banany 1 łyżka spiruliny 2 łyżki miodu 10 kostek lodu Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kaszę studzimy. Wszystkie składniki blendujemy

Apetyt na Zielone
5. Zupa ogórkowa 413

wszystkie warzywa, pokroić na małe kawałeczki prócz cebuli (wrzucamy całą). Gotować do miękkości wszystkich warzyw, głównie ziemniaków. W tym czasie zetrzeć ogórki na tarce o grubych oczkach, nie odlewając soku. Gdy warzywa będą już miękkie wrzucić ogórki i gotować przez ok. 30min. Wyjąć kurczaka i jeżeli lubimy zupki z wkładką mięsną pokroić do zupki, bądź zużyć do przygotowania potrawki

Be Fit Be Strong
14. Muffinki pełne orzechów 201

laskowe i migdały) - 70g mąki ryżowej - 60g masła - 30g płatków jęczmiennych - 20g otrębów owsianych - 10g lnu mielonego - 3 jajka - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka mąki z amarantusa - 1 łyżka soku z cytryny - pół łyżeczki sody oczyszczonej - ziarenka wanilii - szczypta soli Orzechy mielimy na miazgę, bodź na małe kawałeczki w blenderze/mikserze. Dodajemy resztę składników i miksujemy. Masę rozkładamy do silikonowych foremek

Be Fit Be Strong
17. Placuszki bez mąki z jabłkiem 208

żółtka. W jednej miseczce białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Jabłuszko (ja dałam ze skórką, aczkolwiek można obrać) trzemy na tarce o dużych oczkach i odsączamy od soku. Wkładamy je do drugiej miseczki wraz z resztą składników i miksujemy. Po ubiciu białek, delikatnie łączymy je z masą z drugiej miseczki, aż będzie jednolita. Smażymy na patelni lekko spryskaną

Be Fit Be Strong
20. Ciasto kokosowe bez mąki na kaszy jaglanej 336

lodówki) - 3 łyżki wody kokosowej (resztka która, została po powstaniu kremu kokosowego) - pół szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki ksylitolu - 30g lnu mielonego - 30g amarantusa - 2 łyżeczki oleju kokosowego - sok z całej cytryny - pół aromatu migdałowego *opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania na wierzch Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, gotujemy z mlekiem i ksylitolem na małym ogniu przez 15 minut. Mieszamy

Be Fit Be Strong
34. Krem awokado-banan z nutą cynamonu 219

tłuszczu (tego zdrowego, pamiętajcie!). Z tego powodu lubię tworzyć przeróżne kombinacje z jego użyciem. Wychodzi 6 małych porcji, 1 ok. 50g = 70kcal. Składniki: - 1 awokado - 1 banan - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka lnu mielonego - 10g tartych migdałów - 1/2 łyżeczki cynamonu (można dodać więcej) Jeżeli nie mamy mielonych/tartych migdałów, mielimy je w malakserze, bądź blenderem. Do malaksera wrzucamy wydrążony

Be Fit Be Strong
37. Bardzo kakaowe naleśniki jaglane z kremem cytrynowym 222

szklanka mleka (sojowego, krowiego) - 2 łyżki kakao bez cukru - 2 jajka - 2 łyżeczki oleju kokosowego - szczypta soli Składniki na krem: - 1 Apetina Naturalna lub inny serek - 3 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka/łyżka miodu (zależy jak słodki chcecie) Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na 15-20 minut. W tym czasie zabieramy się do przygotowania

Be Fit Be Strong
41. Kisiel truskawkowy z ksylitolem 157

połówki. Wrzucamy do garnuszka z 400ml wody i gotujemy na małym ogniu. Do ciepłej już wody z truskawkami wsypujemy ksylitol. W ciągu gotowania, jeżeli chcemy wspomóc truskawkom puścić sok i trochę je zmiażdżyć posługujemy się ubijakiem do ziemniaków. Gdy barwa wody będzie już mocno czerwona przygotowujemy mieszankę 100ml wody z mąką/skrobią, porządnie rozrabiamy, by nie było grudek

Be Fit Be Strong
47. Orkiszowe placki pomarańczowe polane sosem z kawałkami pomarańczy 158

przygotowany z resztek po wyciskaniu pomarańczy i oleju kokosowego, swym kunsztownym smakiem doprowadzi w stan euforii nasze kubeczki smakowe. Składniki na ciasto: - 220g mąki orkiszowej - 90g jogurtu naturalnego - sok z 1,5 pomarańczy (dużych lub 2 mniejszych) - 1 jajko - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na sos: - pół pomarańczy - 1 łyżka oleju kokosowego

Be Fit Be Strong
50. Dżem truskawkowy z nasionami chia 171

dżemik) Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wrzucamy do garnuszka wraz z łyżką ksylitolu i gotujemy 5 minut. W między czasie, jeżeli zauważymy, że truskawki puszczają sok, możemy posłużyć się ugniataczem do ziemniaków i miażdżyć owoce. Po tym czasie wsypujemy nasiona Chia i mieszamy do równomiernego ich rozłożenia. Zdejmujemy z ognia i odkładamy na 30min. Dżemik gotowy

Be Fit Be Strong
55. Tarta z groszkiem i awokado na spodzie z kaszy jaglanej 288

grubość w każdym miejscu). Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Składniki na farsz: - 450g groszku mrożonego lub świeżego (w tym 50g do dekoracji) - 1 awokado - 1 ząbek czosnku - sok z 1/2 cytryny - 10 listków świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej - 3 łyżeczki suszonego majeranku - 1 łyżeczka papryki ostrej *opcjonalnie do dekoracji: 50g groszku uwzględniony w składnikach, kostki sera koziego

Be Fit Be Strong
Truskawkowo pomarańczowe smoothie 169

Uwagi: Jeżeli akceptujecie „farfocle” możecie użyć połowę pomarańczy po prostu obranej jedynie ze skórki. Ci z was, którzy nie przepadają za miąszem mogą z pomarańczy wycisnąć jedynie sok

Mr. Taste