sok - 13499 przepisów (strona:556/900)

Aromatyczny olej ze smakiem 140

oleju - zignorowałam - rozcieńczyłam go samą wodą...  Wychodząc ze sklepu, wydawało mi się sensownym stworzenie dla Klienta małych "olejowych saszetek" takich jak np małe śmietanki do kawy, czy np sok cytrynowy...  Przecież czasem jadąc na grilla taka niewielka ilość oleju by się przydała.... I oto robiąc zakupy w zeszłym tygodniu w Carrefour .... znalazłam ! Olej Kujawski - odpowiedział na moje potrzeby

dlaSmaQ
Zupa cytrynowa na bazie mleka kokosowego 163

kurczaka+4xliść laurowy, 5x ziele angielskie + doprawiony dla smaku) odcedzić. Bulion połączyć z mlekiem kokosowym. Skórkę z 4 cytryn otrzeć na tarce - połowę dodać do bulionu. Wycisnąć sok z cytryn i dodać do bulionu. Doprawić dla smaku magi, pieprz, sól etc. Aby nieco zagęścić zupę, w 1/4 szklance wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dolewamy 1/2 szklanki naszej

dlaSmaQ
Zielony dżem z cukinii 240

obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy kwaskiem, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin ( u mnie cukinia leżała całą noc). Po tym czasie odlewamy nadmiar soku i smażymy, a gdy cukinia się rozpadnie dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy galaretki i także mieszamy, aż się rozpuszczą. Dżem przekładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy

Czerwona Porzeczka
domowa mieszanka mąk bezglutenowych (z błonnikiem witalnym) 207

można też spozywać „samodzielnie” - trzy łyżeczki błonnika rozpuścić w 0, 5 litra płynu, pozostawić na 5 min, aby nasiona spęczniały, zamieszać i od razu wypić. Można zalewać go wodą, sokiem, mlekiem Najlepiej spożywać na trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku, ponieważ w ten sposób w znacznym stopniu zwiększa uczucie sytości. Zalecana porcja błonnika oczyszczającego na dzień

chili & sugar
Grilowany kurczak z limonką i ziołami 251

garść świeżej kolendry - sól morska, pieprz - 12 udek kurczaków lub 6 filetów z kurczaka Składniki na 4 porcje. Limonki dobrze myjemy, ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok do większej miski (wyciśniętych limonek nie wyrzucamy). 1 papryczkę, miętę i kolendrę drobno siekamy i dodajemy do limonek. Dodajemy oliwę i doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, ściągamy skórę

Kuchenne Wariacje
JAZBAY / JUNIPER BERRY CROSTATA – SKYRIM – crostata z borówkami 320

owoce, sklejając ze sobą boki tak, aby powstało coś w rodzaju miski z owocami. Uważamy, aby w cieście nie zrobiły się dziury, gdyż podczas pieczenia wycieknie z nich sok, czego nie chcemy. Na koniec równomiernie posypujemy owoce oraz złożone boki ciasta cukrem (też około 1 łyżki). 5. PIECZENIE (35 min) Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy

Nerds Kitchen
Wegańskie ceviche z pieczarek 260

odciąć ogonki, pokroić w ósemki, włożyć do miski i posolić. Dodać czerwoną cebulę pokrojoną w pióra oraz drobno posiekaną kolendrę i chilli. Wymieszać i odstawić. Do blendera kielichowego wycisnąć sok z limonek i cytryny, dodać kawałek chilli, białą cebulę, kilka gałązek kolendry i sól. Dokładnie zmiksować, przecedzić przez sitko, marynatą zalać pieczarki, wymieszać i odstawić na 5-10 minut. Podać

SzczyptaSmaQ
Grillowanie – porady 282

zdarza. Przeznaczone do grillowania mięso w marynacie Marynata w ścisłym znaczeniu powinna zawierać ocet – i często go zawiera, a jeśli nie, to inne kwaśne produkty, takie jak musztarda i sok z cytryny. Bardzo często zawiera również pewną ilość jakiegoś oleju, aby nieco natłuścić zwłaszcza chudsze mięsa. Ponieważ marynaty zawierają składniki o intensywnym smaku i aromacie w dużym stężeniu, nie tylko

Kulinarna Pokusa
Pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem 281

łyżeczka oleju sól Farsz: 2-3 łyżki jagód 2 łyżki twarogu pełnotłustego  cukier trzcinowy Sposób przygotowania:  Dokładnie oczyszczone i umyte pierogi posypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły soki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, olej, sól i wodę. Mieszamy i formujemy dotąd, aż powstanie normalne ciasto na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy podsypując mąkę, aby ciasto nie kleiło się

Truskawkowa Fiesta
Kąski z kurczaka pod brokułami 398

szczypcie: sól, imbir mielony, curry, majeranek, pieprz czarny świeżo zmielony, papryka słodka mielona, ostra, kolendra mielona, kminek mielony olej do smażenia Sos  1 mały jogurt typu greckiego łyżeczka soku z limonki łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku Wykonanie: Fileta myjemy kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej mięso, podsmażamy

kgwjanczewo
Zamiast masła - pasta z bobu. 7 razy mniej kalorii. 175

masła czy margaryny. Składniki: 500 g nieugotowanego bobu 1-2 łyżki posiekanego koperku pół łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżki papryki ostrej 2 łyżki oleju (najlepiej nierafinowanego) 1 łyżka soku z cytryny 1 posiekany ząbek czosnku 1.   Ugotuj bób do miękkości. Najlepiej na parze, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Czas gotowania uzależniony jest od dojrzałości bobu - młody gotuje się

Powiedz dietom nie
Odrobina francuskiej prowincji, czyli Brioche z rabarbarem 246

dostawiamy ciasto pod ściereczką na 30 min. ;) W między czasie piekarnik nastawiamy na 180*C. Rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy 1 łyżką słodziku lub cukru - odstawiamy, aby puścił sok. Blaszkę lub tartinkę średniej wielkości smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą/kaszą manną. Kiedy mija czas, a kawa jest dopita - z ciasta formujemy kulki i układamy

Spektrum Smaku
Relacja z warsztatów dobrego smaku Monini 189

może się obejść w kuchni, gdyż jest ona nieodzownym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Popularność oliwy nieustannie rośnie i przenosi się na kraje spoza basenu Morza Śródziemnego. Oliwa to po prostu sok wyciśnięty z oliwek, który pozyskuje się w wyniku mechanicznego tłoczenia, pozbawiony w czasie procesu wody, którą zawierają oliwki. O intensywności smaku oliwy w dużej mierze decyduje stopień dojrzałości oliwek

Smakowity Blog Kulinarny
Placuszki batatowo-ziemniaczane i gulasz z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi 236

usmażyć.   2. Ananasa pokroić w kostkę, dodać do usmażonego mięsa razem z żurawiną, orzeszkami i ewentualnie kukurydzą. Wymieszać i smażyć razem przez chwilę. 3. Do puszki z sokiem z ananasa dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlać na patelnię. Mieszać, aż całość zgęstnieje. Gdyby wyszło za gęste dolać wody lub bulionu. Doprawić do smaku. Inspiracja: Paleta smaku

Kto ugości moich gości?