sok - 13499 przepisów (strona:552/900)

Zupa z brukselki "Ratyński" 120

łyżki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 lyżki · musztarda 1 lyżka · sól · czarny pieprz mielony · cukier · majeranek · czosnek · przyprawa do zup i potraw w płynie · sok z cytryny Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, ugotować. Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, podsmażyć, połączyć z brukselką

Camilla w kuchni
Lemoniada cytrynowo-ananasowo-ogórkowa 170

będziecie żałować. Składniki: - 2 cytryny - 1 gruby plaster świeżego ananasa - pół zielonego ogórka - 1,5-2l zimnej wody - 1-2 łyżki miodu - opcjonalnie: świeża mięta Z cytryn wycisnąć sok, wlać do dzbanka, dodać pokrojonego w cienkie plastry ananasa i ogórki. Zalać schłodzoną wodą. Dodać miód i dokładnie wymieszać. Dodać listki mięty. Podawać z kostkami lodu. Smacznego

CookYourself
Placuszki z cukinii 157

smaku olej do smażenia kwaśna śmietana do podania Wykonanie : Cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Solimy i odstawiamy na jakieś 15 min. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, mąkę i mieszamy dokładnie całą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki. Podajemy gorące z kwaśną śmietaną

psgotujemy
Domowy kisiel jagodowy. 199

Przygotowanie: Jagody pukamy, usuwamy listki i zostawiamy kilka do dekoracji a resztę wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, a następnie dusimy do czasu, aż jagody się rozpadną i powstanie sok z kawałkami owoców. W 50 ml wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, a pozostałą wodę wlewamy do jagód. Czekamy aż całość się zagotuje, ściągamy z ognia, dolewamy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i g otujemy

Symfonia smakowa
Pesto z bazylii do makaronu 188

pierwszego tłoczenia (ewent.oleju rzepakowego nierafinowanego z pierwszego tłoczenia) 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka orzeszków ziemnych,migdałów lub innych orzechów 1-2 ząbki czosnku sok i otarta skórka ze sparzonej limonki lub 1/2 cytryny 1 łyżka startego sera Parmezan lub sera z pleśnią (opcjonalnie) garstka świeżych listków młodej pokrzywy pieprz i sól (najlepiej morska) lub pieprz

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka owocowa - pyszna 243

Paraguayo) pół puszki owoców liche garść borówek amerykańskich kilka jerzyn 150 ml jogurtu malinowego pitnego Sałatka owocowa - pyszna Wykonanie: Wszystkie owoce myjemy. Liczi wyciągamy z puszki i odcedzamy (pozostały sok z liczi najlepiej wypić rozcieńczony z wodą). Grejpfruta obieramy ze skórki i wyciągamy z każdej cząstki miąższ pozbywając się gorzkich skórek. Jabłko i brzoskwinie kroimy w kosteczkę razem ze skórką

Pyza i Surówka
Kurczak po hiszpańsku z bakłażanem 248

półplasterki, włożyć do miski, oprószyć solą i odstawić. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i podsmażyć na oliwie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do marchewki. Bakłażana odcisnąć z soku, marchewkę z cebulą ściągnąć na patelni na bok i obsmażyć bakłażana. Również ściągnąć na bok i dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Lekko obsmażyć i wszystko razem wymieszać. Pomidory sparzyć, obrać

https:KKuchniaMniam
Likier brzoskwiniowy 368

modyfikować przepisy. Składniki: 1/2 kg brzoskwiń, przekrojonych na pół i bez pestek 200 gram cukru 200 ml wódki 120 ml spirytusu Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok a cukier się rozpuści. Dodajemy alkohol i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Następnie przelewamy likier przez sitko wyłożone gazą do butelek. Odstawiamy na 3 miesiące

Mango Papaja
Dal z fasolki adzuki, dyni i marchewki + basmati 132

sól himalajska - ¼ puszki pomidorów - 1 ząbek czosnku - kawałek papryki chili - łyżeczka nasion konopi - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli, następnie zostawić go pod pokrywką na 5 minut, by urósł - Dynię obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę w plasterki - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili, kumin i imbir - Dodać pomidory i trochę wody

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z dyni, szpinaku i soczewicy + basmati 150

szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili                                     - sól himalajska - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut  dodatkiem soli - Soczewicę przepłukać wodą, gotować przez 10min - Na odrobinie rozgrzanej oliwy  przez 30 sekund  smażyć czosnek, chili, kumin i kolendrę

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czerwonej fasoli, oliwek i brokuła + czerwony ryż 175

sól himalajska - kilka czarnych oliwek - kawałek awokado - ½ małej cukinii - 1 łyżeczka octu balsamicznego* * Zamiast octu balsamicznego można użyć sok z cytryny, jednak ocet bardziej zbija ‘fasolowy’ posmak, za którym osobiście nie przepadam ;) ** Zamiast suszonej mięty (oczywiście chodzi o przyprawę, a nie jakąś herbatkę;) można użyć świeżej natki pietruszki. Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli - Awokado posiekać

Wegańska kuchnia orientalna
Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym 164

dodać do warzyw i dusić przez kolejne 2 minuty - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa i tofu z patelni; można skropić sokiem z cytryny. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Spaghetti z bakłażanem, szpinakiem i awokado w pomidorach 158

łyżeczka oliwy - natka pietruszki Wykonanie: - Bakłażana umyć, wyciąć z niego gniazda nasienne - Pokroić go w paski, umieścić na sitku, posypać solą, lekko pougniatać; zostawić na godzinę, by puścił soki, co pozwala pozbyć się goryczki - Makaron włożyć do osolonego wrzątku, gotować wg wskazówek na opakowaniu - Czosnek i chili drobno posiekać - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy, dodać czosnek

Wegańska kuchnia orientalna
Soczewica z cukinią i marchewką + brązowy ryż 217

Warzywa i wszystkie przyprawy dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 7 minut - Do ryżu dodać pozostałą oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć dal z soczewicy, skropić go sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna