mięso lekko się zarumieni wlewamy na patelnię keczupową mieszankę. Pozwalamy mięsu gotować się w sosie na małym ogniu. Drugą cebulę kroimy w piórka i razem z pokrojonymi owocami oraz sokiem z puszki, wrzucamy na 2-3 minuty do reszty potrawy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakulimonka - świeży rozmaryn - sól - pieprz Przygotowanie: Kaczkę myjemy i osuszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Mieszamy je z sosem sojowym, miodem, olejem sezamowym, skórką z limonki, sokiem z połowy limonki i kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu. Tak przygotowane nadzienie, bez płynu, umieszczamy w kaczce. Zaszywamy ją, posypujemy pieprzem oraz solą, po czym nacieramy płynem z nadzienia. Ewentualny jego nadmiar
Życie zamknięte w smakumililitrów śmietanki podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszając. Gotujemy przez około dwie minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałą część śmietany przelewamy do miksera, ubijamy razem z bananami i sokiem z połowy cytryny. Masa powinna być gęsta i gładka. Sos karmelowy i masę śmietanowo-bananową wykładamy do miseczek naprzemiennie. Schładzamy przed podaniem i posypujemy cynamonem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuSkładniki na masę serową: - 1000 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego - 10 mililitrów ekstraktu z wanilii - 270 g drobnego cukru - 5 jajek - 3 łyżki mąki - 1 i 1/3 łyżka soku z cytryny - po 150 gram owoców do każdej warstwy: jagody lub borówki, brzoskwinie lub banany, maliny lub truskawki Przygotowanie masy serowej: Wszystkie składniki masy serowej poza jajkami miksujemy razem na gładką
Życie zamknięte w smakumasłem klarowanym. Smażymy krewetki do czasu aż zmienią kolor na różowy i będą nieprzezroczyste (dzieje się to niezwykle szybko, więc trzeba uważać). Wtedy doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakusezamowy - płatki bratków bądź innych kwiatów jadalnych (opcjonalnie) Przygotowanie: Cukinię myjemy, kroimy na możliwie cienkie plastry (usprawni tą pracę płaska obieraczka) i wykładamy na talerz. Sezam prażymy. Cukinię skrapiamy sokiem z limonki i odrobiną oleju sezamowego. Całość posypujemy uprażonym sezamem i płatkami kwiatów. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuminut. Brzoskwinie myjemy i kroimy na kliny. Można też je obrać, ale nie jest to konieczne. Obtaczamy je w drobnym cukrze i smażymy na maśle aż się skarmelizują. Dodajemy sok z cytryny i potrząsamy patelnią, żeby owoce odeszły od dna. Ricottę wykładamy na talerzyki. Dokoła niej układamy brzoskwinie, całość polewamy karmelem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakusię do mikrofalówki). Porzeczki zasypujemy dowolną ilością cukru. Właśnie to jest najlepszą rzeczą w tradycyjnym robieniu konfitur, bez cukru żelującego - sami decydujemy o słodkości naszych przetworów. Gdy porzeczki puszczą sok, stawiamy garnek na kuchence. Gotujemy tak długo aż masa przybierze odpowiednią konsystencję. Należy pamiętać, że chłodna masa będzie gęstsza, można to sprawdzać przez umieszczanie jej kropli na talerzyku - gdy ostygnie
Życie zamknięte w smakumięso i warzywa będą miękkie. Potem odcedzamy płyn. Obieramy mięso. Cukinię obieramy, wydrążamy ze środka i kroimy na kostkę. Umieszczamy w garnku i lekko solimy, pozwalając, żeby puściła sok. Podgrzewamy do czasu aż zmięknie. Wrzucamy warzywa pozostałe z gotowania wywaru i obrany czosnek. Całość zalewamy wywarem i gotujemy do całkowitej miękkości wszystkich składników. Następnie zupę miksujemy na gładko. Doprawiamy słodką
Życie zamknięte w smakupilnując, żeby woda nie zaczęła wrzeć. Na toście układamy bekon, na bekonie jajko, całość polewamy sosem holenderskim. Składniki do sosu holenderskiego: - 100 gram masła klarowanego - 4 żółtka - 2 łyżki soku z cytryny (lub octu) - 1 łyżkę zimnej wody - biały pieprz - sól Przygotowanie sosu holenderskiego: Masło rozpuszczamy i pozwalamy mu lekko przestygnąć - musi być ciepłe, ale nie gorące. Żółtka roztrzepujemy
Życie zamknięte w smakuPrzygotowanie: Cukinię obieramy, drążymy i kroimy na krążki (jeżeli jest starsza) lub kroimy na krążki (gdy jest młodsza). Z obu stron doprawiamy trawą cytrynową oraz solą, pozwalając wypuścić cukinii soki. Każdy krążek obtaczamy w mące, potem szybko wkładamy go do wody i znowu do mąki. Czynność możemy powtórzyć, jeżeli lubimy grubsze ciasto. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Osączamy na ręczniku papierowym
Życie zamknięte w smakuusmażeniu, dla mnie zmienia to smak na gorsze). Pieczarki oczyszczamy i kroimy w talarki. Patelnię rozgrzewamy, rozpuszczamy masło (ilość wedle uznania) i wrzucamy pieczarki. Nie solimy, bo puszczą sok i się ugotują zamiast usmażyć. Mieszamy rzadko, pozwalając się im przyrumienić. Gdy będą złote wlewamy jajka. Zbieramy masę jajeczną łopatką i smażymy tak długo, aż całość osiągnie naszą ulubioną konsystencję
Życie zamknięte w smakukawałki mniejsze, niż kciuk. Pomidory w plasterki lub półplasterki. Cebulę w piórka. Składniki na sos majonezowo-musztardowy: - 4-5 łyżek majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej lub dijon - 2 łyżeczki soku z cytryny - pieprz - sól Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki łączymy. Ilością musztardy możemy operować według własnego upodobania. Przygotowanie tortilli: Na środku zwilżonego i podgrzanego bez tłuszczu na patelni placka wykładamy
Życie zamknięte w smakumarchewki - 1 jabłko - pół cytryny - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Marchew myjemy i obieramy. Jabłko obieramy i wydrążamy zeń gniazdo nasienne. Ścieramy wszystko na tarce o małych oczkach. Doprawiamy sokiem z połowy cytryny oraz łyżeczką cukru. Odstawiamy na chwilę, żeby smaki się połączyły, a cukier rozpuścił. Przed podaniem mieszamy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuPrzygotowanie: Blachę (u mnie okrągła) smarujemy tłuszczem. Mąkę, cukier, kaszę manną i proszek do pieczenia łączymy. Dzielimy na 3 części. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Nadmiar soku odciskamy. Jabłka mieszamy z cukrem wanilinowym. Na blachę wysypujemy 1/3 sypkich produktów, następnie wykładamy jabłka, ponownie sypkie produkty, jabłka i znowu sypkie produkty. Na samą górę ścieramy na dużych oczkach
Życie zamknięte w smaku