przekroić na pół. 2. Galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do lekkiego stężenia. Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotować. Wodę, budyń i żółtka roztrzepać. Wlać do gotującego się soku i zagotować. Po wystudzeniu zmiksować z masłem. 3. Na jednej części biszkopta rozprowadzić 1/3 kremu. Na kremie rozłożyć pokrojone w ćwiartki biszkopty a między biszkoptami ułożyć pokrojone brzoskwinie. Następnie zalać
Na Ciasteczkowych Papierachdodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy. 2. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową pokrojonych brzoskwiń i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy
Na Ciasteczkowych Papierachcienkie plastry. Użyłem szatkownicy, bo ręcznie zajmuje to sporo czasu, a efekt będzie gorszy. Następnie poszatkowane ogórki zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym zlewamy sok (ogórków nie odciskamy). Następnie do ogórków dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy. W rondelku mieszamy wszystkie składniki zalewamy i podgrzewamy ciągle mieszając, aż cukier i sól rozpuszczą się. Radzę
Kuchnia Łukaszatłuszcz do formy, mąka do formy. Wykonanie: Drożdże rozkruszyć z 5 dag mąki, łyżką cukru i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić z resztą cukru, dodać mąkę, sok z pomarańcza , olej, wódkę, sól do smaku i podrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto ręką do gładkości, przenieść do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Piec w temperaturze
Tradycyjna Kuchniasłodko- kwaśnym dressingiem, to już w ogóle bez opamiętania :) SKŁADNIKI (4 porcje) 1/4 średniej wielkości arbuza 1 kostka fety kilka gałązek świeżej mięty świeżozmielony pieprz dressing 1 łyżeczka miodu sok z 1 limonki (lub cytryny) 1 łyżka oleju z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miąższ z arbuza pozbawiamy pestek i kroimy w niedużą kostkę. Fetę kroimy w kostkę nieco mniejszą niż
DefinicjaSmakuPyszny napój, który przyspiesza metabolizm, dzięki czemu sprzyja utracie niechcianych kilogramów :) SKŁADNIKI 2 czerwone grejpfruty 2-3 łyżki octu jabłkowego kilka listków mięty kilka kostek lodu PRZYGOTOWANIE Wyciskamy sok z grejpfrutów. Dodajemy ocet jabłkowy, lód i listki mięty. Składniki koktajlu ułatwiają przyspieszenie metabolizmu, lód powoduje, że organizm spala więcej kalorii, gdyż musi "podgrzać" napój :) Najlepiej przeprowadzić 2-3 tygodniową kurację
Moje Kuchenne RewelacjeRobicie już przetwory z malin? Dżemy, soki, konfitury ? Mam pewną alternatywę : malinowy curd. Do bułeczek śniadaniowych, kruchych ciastek, gofrów, naleśników....jako nadzienie do pączków. Słodki, delikatnie malinowy. Tylko cztery składniki : maliny, cukier, masło i jajka. Wieczorem mam najwięcej czasu, a że nie trzeba używać do tego miksera, blendera czy innego głośnego urządzenia zabrałam się za curd koło 21-szej
apetytnapieczenieostrych, nawet sól dodajemy pod koniec gotowania, gdyż jeśli dodamy na początku, stwardnieje nam skórka i..pęknie.Ten sam efekt powodują kwaśne dodatki. Dlatego jeśli do legumi chcemy dodać sok z cytryny, ocet czy pomidora, robimy to zawsze pod koniec gotowania. Warzywa są ugotowane wtedy ,kiedy naciskając widelcem nie stawiają oporu przy rozgniataniu. Całe niełuskane ziarna gotują się
Z Kuchni Do Kuchniwsypać cukier i gotować aż się całkowicie rozpuści. Odstawić syrop do całkowitego przestygnięcia. W międzyczasie maliny odcedzić przez gazę. Delikatnie odcisnąć tak, aby uzyskać jak najwięcej soku. Do przecedzonego alkoholu wlać zimny syrop i wymieszać. Gotową nalewkę przelać do butelek. Można ją pić od razu, ale warto poczekać
Sto kolorów kuchnimomentu aż wszystko dobrze się połączy. Dalej wyrabiamy rękami, ale nie za długo. Robimy kulę z ciasta i wkładamy do lodówki. Jabłka ścieramy na grubej tarce, lekko odciskamy z soku. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na połowę lub nie o ile chcemy mieć ciasto na górze. Wykładamy blachę ciastem, posypujemy kakao, wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem i jeżeli zostawiliśmy ciasto
harrisawody 125 g cukru 100 g białek kilka kropli zielonego barwnika spożywczego w paście nadzienie: 125 g białej czekolady 10 listków świeżej mięty czekoladowej skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 2 łyżki miodu 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Migdały z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie przesiać przez drobne sitko. 65 g białek ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozgrzewamy do 190 stopni. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami do około 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut - do czasu aż muffiny się zarumienią i delikatnie popękają a sok z borówek będzie z nich wypływał. Po upieczeniu wylewamy na nie polewy z białej i ciemnej czekolady. Smacznego
Taste Therapyłyżka oleju roślinnego 1/2 łyżeczki suszonego estragonu sól i pieprz Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż cukinię. Smaż przez kilka minut, aż zacznie puszczać soki. Wlej bulion i gotuj przez około 15 minut aż cukinia zmięknie. Następnie zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładki krem. Postaw zupę ponownie na małym ogniu, wmieszaj śmietankę
karmelowypieprz olej Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulą na tarce na najmniejszych oczkach (żeby zaoszczędzić sobie czas można warzywa przepuścić przez sokowirówkę na następnie otrzymany sok z powrotem wymieszać z miąższem). Do masy dodajemy mąkę oraz jaja. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na sporej ilości oleju na złoty kolor. Placki podajemy obsypane cukrem lub w wersji
Qchnia po prostumożna zalać ją chłodną wodą, nawet to wskazane). W drugiej szklance umieścić jedną pokrojoną limonkę, połowę mięty i cukier brązowy. Utrzeć dużą łyżką lub innym, wygodnym narzędziem, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Do dzbanka włożyć kostki lodu, drugą pokrojoną limonkę i resztę mięty. Dodać utarte limonki i miętę z cukrem, zalać kawą. Podawać od razu
Cakes By Kejt