sok - 13499 przepisów (strona:537/900)

Figa z makiem 125

przekroić na pół. 2. Galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do lekkiego stężenia. Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotować. Wodę, budyń i żółtka roztrzepać. Wlać do gotującego się soku i zagotować. Po wystudzeniu zmiksować z masłem. 3. Na jednej części biszkopta rozprowadzić 1/3 kremu. Na kremie rozłożyć pokrojone w ćwiartki biszkopty a między biszkoptami ułożyć pokrojone brzoskwinie. Następnie zalać

Na Ciasteczkowych Papierach
Biszkopt z galaretką, pianką i brzoskwiniami 125

dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy. 2. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową pokrojonych brzoskwiń i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Prosta sałatka z ogórków na zimę 437

cienkie plastry. Użyłem szatkownicy, bo ręcznie zajmuje to sporo czasu, a efekt będzie gorszy.  Następnie poszatkowane ogórki zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym zlewamy sok (ogórków nie odciskamy). Następnie do ogórków dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy.    W rondelku mieszamy wszystkie składniki zalewamy i podgrzewamy ciągle mieszając, aż cukier i sól rozpuszczą się. Radzę

Kuchnia Łukasza
Bułka pomarańczowa ekspresowo 103

tłuszcz do formy, mąka do formy. Wykonanie: Drożdże rozkruszyć z 5 dag mąki, łyżką cukru i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić z resztą cukru, dodać mąkę, sok z pomarańcza , olej, wódkę, sól do smaku i podrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto ręką do gładkości, przenieść do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Piec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
Arbuz, mięta i feta z dressingiem miodowo - limonkowym 191

słodko- kwaśnym dressingiem, to już w ogóle bez opamiętania :) SKŁADNIKI (4 porcje) 1/4 średniej wielkości arbuza 1 kostka fety kilka gałązek świeżej mięty świeżozmielony pieprz dressing 1 łyżeczka miodu sok z 1 limonki (lub cytryny) 1 łyżka oleju z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miąższ z arbuza pozbawiamy pestek i kroimy w niedużą kostkę. Fetę kroimy w kostkę nieco mniejszą niż

DefinicjaSmaku
Naturalny spalacz tłuszczu - domowy koktajl odchudzający 209

Pyszny napój, który przyspiesza metabolizm, dzięki czemu sprzyja utracie niechcianych kilogramów :) SKŁADNIKI 2 czerwone grejpfruty 2-3 łyżki octu jabłkowego kilka listków mięty kilka kostek lodu PRZYGOTOWANIE Wyciskamy sok z grejpfrutów. Dodajemy ocet jabłkowy, lód i listki mięty. Składniki koktajlu ułatwiają przyspieszenie metabolizmu, lód powoduje, że organizm spala więcej kalorii, gdyż musi "podgrzać" napój :) Najlepiej przeprowadzić 2-3 tygodniową kurację

Moje Kuchenne Rewelacje
Malinowy curd ( raspberry curd ) 227

Robicie już przetwory z malin? Dżemy, soki, konfitury ? Mam pewną alternatywę : malinowy curd. Do bułeczek  śniadaniowych, kruchych ciastek, gofrów, naleśników....jako nadzienie do pączków. Słodki, delikatnie malinowy. Tylko cztery składniki : maliny, cukier, masło i jajka. Wieczorem mam najwięcej czasu, a że nie trzeba używać do tego miksera, blendera czy innego głośnego urządzenia zabrałam się za curd koło 21-szej

apetytnapieczenie
Legumi 156

ostrych, nawet sól dodajemy pod koniec gotowania, gdyż jeśli dodamy na początku, stwardnieje nam skórka i..pęknie.Ten sam efekt powodują kwaśne dodatki. Dlatego jeśli do legumi chcemy dodać sok z cytryny, ocet czy pomidora, robimy to zawsze pod koniec gotowania. Warzywa są ugotowane wtedy ,kiedy naciskając widelcem nie stawiają oporu przy rozgniataniu. Całe niełuskane ziarna gotują się

Z Kuchni Do Kuchni
Nalewka malinowa 172

wsypać cukier i gotować aż się całkowicie rozpuści.  Odstawić syrop do całkowitego przestygnięcia.  W międzyczasie maliny odcedzić przez gazę.  Delikatnie odcisnąć tak, aby uzyskać jak najwięcej soku.  Do przecedzonego alkoholu wlać zimny syrop i wymieszać.  Gotową nalewkę przelać do butelek.  Można ją pić od razu, ale warto poczekać

Sto kolorów kuchni
SZARLOTKA W DWÓCH ODSŁONACH 147

momentu aż wszystko dobrze się połączy. Dalej wyrabiamy rękami, ale nie za długo. Robimy kulę z ciasta i wkładamy do lodówki. Jabłka ścieramy na grubej tarce, lekko odciskamy z soku. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na połowę lub nie o ile chcemy mieć ciasto na górze. Wykładamy blachę ciastem, posypujemy kakao, wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem i jeżeli zostawiliśmy ciasto

harrisa
Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 190

wody 125 g cukru 100 g białek kilka kropli zielonego barwnika spożywczego w paście nadzienie: 125 g białej czekolady 10 listków świeżej mięty czekoladowej skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 2 łyżki miodu 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Migdały z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie przesiać przez drobne sitko. 65 g białek ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Maślankowe muffiny z borówkami amerykańskimi 117

rozgrzewamy do 190 stopni. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami do około 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut - do czasu aż muffiny się zarumienią  i delikatnie popękają a sok z borówek będzie z nich wypływał. Po upieczeniu wylewamy na nie polewy z białej i ciemnej czekolady. Smacznego

Taste Therapy
Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles 154

łyżka oleju roślinnego 1/2 łyżeczki suszonego estragonu sól i pieprz Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż cukinię. Smaż przez kilka minut, aż zacznie puszczać soki. Wlej bulion i gotuj przez około 15 minut aż cukinia zmięknie. Następnie zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładki krem. Postaw zupę ponownie na małym ogniu, wmieszaj śmietankę

karmelowy
Placki ziemniaczane 213

pieprz olej Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulą na tarce na najmniejszych oczkach (żeby zaoszczędzić sobie czas można warzywa przepuścić przez sokowirówkę na następnie otrzymany sok z powrotem wymieszać z miąższem). Do masy dodajemy mąkę oraz jaja. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na sporej ilości oleju na złoty kolor. Placki podajemy obsypane cukrem lub w wersji

Qchnia po prostu
Kawo - mojito 118

można zalać ją chłodną wodą, nawet to wskazane). W drugiej szklance umieścić jedną pokrojoną limonkę, połowę mięty i cukier brązowy. Utrzeć dużą łyżką lub innym, wygodnym narzędziem, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Do dzbanka włożyć kostki lodu, drugą pokrojoną limonkę i resztę mięty. Dodać utarte limonki i miętę z cukrem, zalać kawą.  Podawać od razu

Cakes By Kejt

Proponowane wyszukiwania