sok - 13499 przepisów (strona:530/900)

Szarlotka z budyniem na kruchym cieście 176

budyniem  . Pieczemy w 170 stopniach godzinę    Uprażenie jabłek :   Jabłka obieramy ze skórki , ścieramy na tarce i przekładamy do garnka. Prażymy na małym ogniu do wyparowania soku , dodajemy cukier brzozowy i dalej prażymy koło 30 minut trwa prażenie

Różowa kuchnia
Czosnkowe kotlety z PATISONA 185

plastry o grubości 1cm-1,5cm. Gdy mamy młode warzywko zostawiamy skórę, natomiast gdy mamy starszy egzemplarz to odkrawamy ją.  2/ Nacieramy patisona solą i czekamy aż puści sok. Następnie doprawiamy plastry z obu stron pieprzem i świeżo startym czoskiem. 3/ Obtaczamy patisona w jajku i bułce tartej (które też możemy przyprawić) i obsmażamy z obu stron na małym

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka ze świeżym ananasem i herbatą 212

oddzielając żółty miąższ od skóry) Mała garść świeżego szpinaku Mała garść świeżej rukoli Starta skórka z cytryny (pół łyżeczki) Dressing: Ostudzony napar z 1 łyżeczki herbaty oolong (100ml), łyżeczka soku z cytryny, cukier brzozowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego EKO) - wszystko energicznie mieszamy Przygotowanie: 1/ Układamy sałatkę nakładając na metalową miseczkę: szpinak, rukolę, kawałki ananasa, kulki melona, jeżynę

Kuchnia PROzdrowotna
Sos beszamelowy ( beszamel) 126

maśle rozprowadzona mlekiem). Wymyślił go rzekomo Louis de Béchameil. Składniki : 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, pieprz, sól, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka soku z cytryny. Sposób przygotowania:  Przygotowywać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką - aż do momentu gdy sos będzie gotowy. Dlatego też dobrze jest wszystkie składniki sobie przygotować odmierzone i postawić

W kuchni u Moniki
Spaghetti Bolognese. 170

cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wcisnąć 3 ząbki czosnku. Gdy mięso jest już dobrze podsmażone dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (80g) lub sok pomidorowy. Wymieszać i gdy się sos zagotuje jest już gotowy. Można dodać niecałą szklankę wody, ale wtedy dać ok.150g przecieru pomidorowego - wtedy sos nie jest aż tak bardzo gęsty i jest

W kuchni u Moniki
Pieczony łosoś w sosie koperkowo śmietanowym. 140

jego przygotowanie jest  tu kliknij . Przygotowanie: Rybę umyć i osuszyć, doprawić przyprawą do ryb (lub solą, pieprzem i majerankiem). Lekko posypać czosnkiem granulowanym i pokropić sokiem z cytryny.  Na każdy kawałek położyć plasterek cytryny. Zawinąć w folię aluminiową. Piec w 200stopniach przez 25min. Po wyjęciu ryby z folii na talerz, polać sosem koperkowo  śmietanowym. Smacznego

W kuchni u Moniki
Pączki hiszpańskie (gniazdka). 139

przypomnienie tego wspaniałego smaku. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej, 100g masła, 4 jajka, szczypta soli, 1 szklanka wody (250ml), olej do smażenia. Lukier: 200g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 2-3 łyżki gorącej wody. Przygotowanie: Przygotować odmierzone składniki na ciasto. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień. Mąkę przesiać i energicznym ruchem wsypać do zagotowanej wody

W kuchni u Moniki
Sałatka z kaszą gryczaną. 250

suszone pomidory wymieszać razem doprawiając solą (tu uważać by nie przesolić) i pieprzem. Całość polać dressingiem i udekorować pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii (niekoniecznie). Dressing: Jogurt naturalny wymieszać z sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, odrobiną soli i pieprzu, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz 1 łyżką parmezanu lub drobno startego sera.   Smacznego

W kuchni u Moniki
Ryba po grecku. 154

dać również dużo mniej), 100g przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze części (jeżeli jest zamrożona, można zrobić to już po usmażeniu ryby). Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące ziemniaczanej, a następnie w mące pszennej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć rybę na półmisek lub inne przygotowane naczynie. Obrane marchwie

W kuchni u Moniki
Sałatka z awokado. 167

oliwek, 6 grubszych plasterków ogórka świeżego, 1 pomidor, 4 rzodkiewki, 1 awokado, gałązka bazylii. Sos: mała łyżeczka octu jabłkowego, łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin), 2-3łyżeczki soku z cytryny, odrobina soli, pieprz grubo mielony. Przygotowanie: Pestki słonacznika razem z pestkami dyni przyprażyć na patelni, z łyżeczką oliwy z oliwek. Uwaga bo strzelają. Po uprażeniu można wyłożyć

W kuchni u Moniki
Szybka sałatka z jajkiem. 164

sałat, 3-4 rzodkiewki, 4 suszone pomidory, łyżeczka słonecznika, łyżeczka pestek dynii, 2 jajka, Sos: pół łyżeczki octu jabłkowego, łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin),    pół łyżeczki soku z cytryny, pieprz grubo mielony. Przygotowanie:  Jajka ugotować na miękko - ja swoje ugotowałam w takim silikonie, który wczoraj zakupiłam i testuję :) Ale oczywiście można ugotować w skorupkach. Sałatę rozłożyć

W kuchni u Moniki
Sałatka z kapusty pekińskiej z wędzonym kurczakiem i orzechami włoskimi. 158

Składniki: mniejsza kapusta pekińska, mała czerwona cebula, puszka ananasów (po odlaniu soku ok.259 g), wędzone udko kurczaka ( z kością ok. 400g), czerwona świeża papryka, 1/2 świeżego ogórka, puszka kukurydzy, majonez (ilość majonezu w zależności ile kto lubi), 2-3 garście orzechów włoskich, sól, pieprz. Przygotowanie: Kurczaka oddzielić od kości i pokroić. Z orzechów włoskich ściągnąć cienką skórkę, która je pokrywa

W kuchni u Moniki
Domowe praliny z truskawkami. 152

dać grubszą warstwę czekolady. Włożyć do lodówki. Gdy czekolada zastygnie boki jeszcze raz wysmarować czekoladą i ponownie włożyć do lodówki.  Warstwa czekolady nie może być zbyt cienka, ponieważ sok z truskawek będzie wypływał.   Truskawki pociąć na mniejsze kawałki i włożyć do foremki, do każdego wgłębienia - tak by jeszcze pozostało miejsce na warstwę czekolady. Nałożyć ostatnio warstwę czekolady

W kuchni u Moniki
Ryżowa sałatka z kurczakiem i ananasem. 389

puszki, kukurydza, majonez, czosnek, przyprawy i wyszła bardzo smaczna sałatka.     Składniki: puszka ananasów (po odsączeniu 260g), pokroić w kostkę, pojedyncza pierś kurczaka (ok. 200g), ugotowana w soku z puszki ananasów (w razie potrzeby dolać wody), pokroić w kostkę, woreczek ryżu (125g), ugotowany, 200 g sera feta, pokroić w kostkę, puszka kukurydzy, 4-5 łyżek majonezu, 3-4 ząbki

W kuchni u Moniki
Pierogi z truskawkami z sosem. 157

dużo śmiechu. Po powrocie do domu robiło się mniej miło, gdyż trzeba było odrywać szypułki. A tego nie lubiłam. Później już mama z babcią zostawały w kuchni same. Robiły soki oraz kompoty, na szybko jakiś koktajl dla dzieci i oczywiście na obiad pierogi. A my z siostrą siedziałyśmy w pokoju odpoczywając po ciężkim dniu i co chwila krzycząc: No kiedy

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania