sok - 13499 przepisów (strona:524/900)

Muffinki pełnoziarniste na serku wiejskim z borówkami i cynamonem (Zdrowe słodycze #2) 111

przekonać się o tym samemu :) SKŁADNIKI: (ok 16 muffinek) 2 serki wiejskie po 150 g (razem ze śmietanką) 4 łyżki mleka 3 łyżki oleju 1 jajko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki miodu 5 łyżek brązowego cukru/stewii 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl mąki orkiszowej typ 650 (u mnie Melvit - taka z napisem

Kto ugości moich gości?
Pierś z kurczaka w sosie cukiniowo - brzoskwiniowym 107

krótko podsmażyć na patelni. Dodać do nich pierś z kurczaka i smażyć, aż pierś będzie biała. Brzoskwinie pokroić na kawałki. Do podsmażonej piersi dodać brzoskwinie i sos cukiniowy. Podlać sokiem z brzoskwiń i dusić przez chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Można podawać z ryżem lub makaronem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
bruschetta 141

skórki. Kroimy w grubsze plastry (możemy usunąć pestki) a następnie kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do miseczki, posypujemy solą oraz cukrem i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie odlewamy sok, dodajemy drobniutko posiekane 2 ząbki czosnku, oregano, oliwę oraz ocet balsamiczny, mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Bagietkę kroimy na kromeczki, smarujemy masłem lub oliwą, układamy na rozgrzanej patelni

Domowy Smak Jedzenia
Wakacyjne migawki 105

lepszy ;) Zapraszam do obejrzenia fotorelacji :) Przepyszne owoce i warzywa, najlepsze winogrona, melony i bakłażany i limonki prosto z drzewa :) Musaka i baklava - smaki Grecji :) Mocne, pyszne frappe i cudowny sok ze świeżych pomarańczy Xigia - podwodne źródła siarkowe Blue Caves Zatoka Wraku Plaża Porto Zorro Trochę sportów wodnych

Domowa cukiernia Ewy
Kapusta niebieska do obiadu 118

Najlepiej smakuje z kluskami i roladą Składniki • 1/2 główki kapusty czerwonej • 1 cebula • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka cukru • 2 łyżki margaryny łub kilka łyżek oleju • pieprz do smaku • sól  Sposób przygotowania 1. • Kapustę pokroić dodać wodę sól i ugotować  do miękkości  • Kapustę dobrze wycedzić z wody 2. • Do odcedzonej gorącej kapusty dać  2 łyżki

W królestwie smaków Beaty
Truflowo - kokosowy mus ze zsiadłego mleka z karmelizowaną gruszką i śliwką 127

zestalony, jednak bez przesady. Wspaniała alternatywa musu na śmietance lub jogurcie. Składniki: 400ml zsiadłego mleka 200ml mleczka kokosowego 100ml kwaśnej śmietany 6 cukierków "Trufli" 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny (płaskie) 2 łyżki wrzątku 1/2 gruszki 1 śliwka 3 łyżki cukru 4 ciasteczka owsiane z orzechami 2 łyżki rozpuszczonego masła Przygotowanie: Ciasteczka pokruszyć, wymieszać

Cakes By Kejt
Mrożone kurki 200

razy trafią na patelnię/do garnka, ale niekoniecznie czynią je dobrymi kandydatami do mrożenia. Co prawda blanszowanie przed zamrożeniem lepiej przeprowadzić na całych okazach (mniejsze jest ryzyko utraty soków i grzyby lepiej zachowują jędrność), ale jeśli są bardzo duże, mimo wszystko warto je podzielić na mniejsze części. Dotyczy to również mrożenia kurek bez wstępnej obróbki. Ułatwi to bowiem ich rozmrażanie

Kulinarna Pokusa
Pieczona cukinia otulona ciastem orkiszowym ( mini pizze) 193

pozostawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania cukinii. Cukinię (bez pestek) kroimy w kosteczkę, zalewamy 100 ml wody wymieszanej z solą i odstawiamy na 15 min. Cukinia powinna puścić soki i przejść słonym smakiem. Cukinię odciskamy dokładnie i mieszamy z olejem rzepakowym, doprawiamy pieprzem, chili i dodajemy posiekane listki bazylii. Całość mieszamy. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy

Moniki Smakołyki
Żytnia tarta z kurkami, porem, cebulą i koperkiem 185

plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka (jak wolimy). Koperek siekamy. Na rozgrzaną patelnię, wraz z olejem kokosowym, wrzucamy por i kurki. Gdy objętość kurek zmaleje i puszczą one sok, dorzucamy cebulę, koperek i ziemniaki. Doprawiamy i smażymy do czasu, aż cała woda odparuje. Na podpieczony spód wykładamy gotowy farsz. Zabieramy się za robienie sosu a'la beszamel. Składniki

Be Fit Be Strong
Pstrąg w papilotach 106

środku też. Kładę go na folię Do środka daję cebule,papryke i gałązke zieleniny. Na rybe wykładam reszte cebuli, papryki i gałązke cząbru, troszkę masła całość skrapiam sokiem z cytryny, dwa plasterki cytryny też nie zaszkodzi. Zawijam w folię .  Griluję ok 20 minut Na wszelki wypadek przed końcem sprawdzam czy ryba jest gotowa

Eli Gotowanie
Łosoś w sosie z bobu 119

dodaje obrany bób i wodę ,jeszcze chwilka podgrzewania . Miksuje , do zmiksowanego bobu dolewam ogrzany jogurt ( ogrzany aby nie zważył się ) podgrzewam całość aby połączyły się składniki . Sól ,pieprz i sok z cytryny do smaku . Na talerz  przelewam sos przez sito ,jest wtedy gładki ,aksamitny, pozbawiony grudek . Na to kawałek łososia  i lekka kolacja gotowa

Eli Gotowanie
Łosoś w sosie brzoskwiniowym 112

cebula 150 g śmietany (18%) oliwa sól,pieprz Wykonanie 1 brzoskwinie zmiksować  do tego musu dodać pieprzu i soli do smaku oraz łyżkę oliwy . Następnie  w tym soku zamarynować kawałki łososia . Odstawiam rybę do lodówki na godzinkę . Niech sobie tam naciąga smaczków brzoskwiniowych. W tym czasie na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam cebule pokrojoną w paski ( nie musi

Eli Gotowanie
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki 115

smażenia  sól,pieprz Wykonanie Paprykę i cebule pokroić w paski , pomidora na połówki plasterków . Na rozgrzanym oleju smażę cebule i paprykę , odrobinę daje soli aby prędzej zmiękły i sok puściły. Zmniejszam gaz i dodaje pomidory , Na małym ogniu smaze wszystko razem jeszcze ok, 10 minut ,cały czas mieszam , No koniec dosalam ( mozna dodać sosu sojowego zamiast soli) i odrobina

Eli Gotowanie
Pieczona karkówka 159

stopni i piec ok 2 godzin. Ponieważ czas pieczenia zależy od grubości mięsa ,należy sprawdzać wykałaczką czy jest miękkie.  Bardzo ważne jest co kilka minut podlewać mięso wydzielanym sokiem . Jak mam zamiar wykorzystać część  pieczeni na obiad to pod koniec pieczenia kroje ją na plastry ( coś w rodzaju kotletów Życzę smacznego

Eli Gotowanie
Przysmak gajowego - Eli 270

grzyby kroję drobno ( wywar z grzybów nie wyrzucam ,ponieważ wykorzystam go do barszczu wigilijnego )i wrzucam do cebuli cały czas mieszam . Zmniejszam ogień do minimum i dodaje 1/2 szklanki soku z ananasa,lekko mieszam . Po ok 10-15 minutach ,dodaje pokrojone w drobna kostkę śliwki i ananasa. i jeszcze duszę 5 minut . płaty śledziowe kroję w kostkę

Eli Gotowanie

Proponowane wyszukiwania