razy trafią na patelnię/do garnka, ale niekoniecznie czynią je dobrymi kandydatami do mrożenia. Co prawda blanszowanie przed zamrożeniem lepiej przeprowadzić na całych okazach (mniejsze jest ryzyko utraty soków i grzyby lepiej zachowują jędrność), ale jeśli są bardzo duże, mimo wszystko warto je podzielić na mniejsze części. Dotyczy to również mrożenia kurek bez wstępnej obróbki. Ułatwi to bowiem ich rozmrażanie
Kulinarna Pokusapozostawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania cukinii. Cukinię (bez pestek) kroimy w kosteczkę, zalewamy 100 ml wody wymieszanej z solą i odstawiamy na 15 min. Cukinia powinna puścić soki i przejść słonym smakiem. Cukinię odciskamy dokładnie i mieszamy z olejem rzepakowym, doprawiamy pieprzem, chili i dodajemy posiekane listki bazylii. Całość mieszamy. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy
Moniki Smakołykiplastry. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka (jak wolimy). Koperek siekamy. Na rozgrzaną patelnię, wraz z olejem kokosowym, wrzucamy por i kurki. Gdy objętość kurek zmaleje i puszczą one sok, dorzucamy cebulę, koperek i ziemniaki. Doprawiamy i smażymy do czasu, aż cała woda odparuje. Na podpieczony spód wykładamy gotowy farsz. Zabieramy się za robienie sosu a'la beszamel. Składniki
Be Fit Be Strongśrodku też. Kładę go na folię Do środka daję cebule,papryke i gałązke zieleniny. Na rybe wykładam reszte cebuli, papryki i gałązke cząbru, troszkę masła całość skrapiam sokiem z cytryny, dwa plasterki cytryny też nie zaszkodzi. Zawijam w folię . Griluję ok 20 minut Na wszelki wypadek przed końcem sprawdzam czy ryba jest gotowa
Eli Gotowaniedodaje obrany bób i wodę ,jeszcze chwilka podgrzewania . Miksuje , do zmiksowanego bobu dolewam ogrzany jogurt ( ogrzany aby nie zważył się ) podgrzewam całość aby połączyły się składniki . Sól ,pieprz i sok z cytryny do smaku . Na talerz przelewam sos przez sito ,jest wtedy gładki ,aksamitny, pozbawiony grudek . Na to kawałek łososia i lekka kolacja gotowa
Eli Gotowaniecebula 150 g śmietany (18%) oliwa sól,pieprz Wykonanie 1 brzoskwinie zmiksować do tego musu dodać pieprzu i soli do smaku oraz łyżkę oliwy . Następnie w tym soku zamarynować kawałki łososia . Odstawiam rybę do lodówki na godzinkę . Niech sobie tam naciąga smaczków brzoskwiniowych. W tym czasie na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam cebule pokrojoną w paski ( nie musi
Eli Gotowaniesmażenia sól,pieprz Wykonanie Paprykę i cebule pokroić w paski , pomidora na połówki plasterków . Na rozgrzanym oleju smażę cebule i paprykę , odrobinę daje soli aby prędzej zmiękły i sok puściły. Zmniejszam gaz i dodaje pomidory , Na małym ogniu smaze wszystko razem jeszcze ok, 10 minut ,cały czas mieszam , No koniec dosalam ( mozna dodać sosu sojowego zamiast soli) i odrobina
Eli Gotowaniestopni i piec ok 2 godzin. Ponieważ czas pieczenia zależy od grubości mięsa ,należy sprawdzać wykałaczką czy jest miękkie. Bardzo ważne jest co kilka minut podlewać mięso wydzielanym sokiem . Jak mam zamiar wykorzystać część pieczeni na obiad to pod koniec pieczenia kroje ją na plastry ( coś w rodzaju kotletów Życzę smacznego
Eli Gotowaniegrzyby kroję drobno ( wywar z grzybów nie wyrzucam ,ponieważ wykorzystam go do barszczu wigilijnego )i wrzucam do cebuli cały czas mieszam . Zmniejszam ogień do minimum i dodaje 1/2 szklanki soku z ananasa,lekko mieszam . Po ok 10-15 minutach ,dodaje pokrojone w drobna kostkę śliwki i ananasa. i jeszcze duszę 5 minut . płaty śledziowe kroję w kostkę
Eli Gotowaniełyzeczki soli 1 jajko Wykonanie Umyte,obrane ziemniaki i jablka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach . dodać cynamon,sól ,jajko i dobrze wymieszać .Jeśli jabłka mają dużo soku ,można dodać 1 czubatą łyżkę mąki . Kłaść na rozgrzany tłuszcz male placuszki i smażyć aż będą mialy ciemno brązowy kolor. Można podawać ze śmietaną , serkiem homogenizowanym , na zdjęciu
Eli Gotowaniesurówka . Składniki na 6 porcji 1 mała kapusta czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne 1 łyżeczka soli 1/2 łyzeczki pieprzu 1 łyzeczka cykru 1 cytryna - sok ( może być mniej) Wykonanie Umytą główkę kapusty podzielić na ćwiartki i poszatkować (pokroić w paski) W garnku zagotować ok 4 litrów wody i osolić ja . Do kipiącej wody wrzucić kapustę
Eli GotowanieUmyte warzywa pokroić :cebulę w piórka, marchewkę w talarki ,por w półtalarki. Pieczarki w paski. Na rozgrzana patelnie wrzucam cebule i pieczarki ,posypuję solą aby cebula i pieczarki puściły soki. Następnie wrzucam marchewkę i por. Dolewam 1/2 szklanki bulionu ,można dodać wodę .Zmniejszam ogień i duszę przez ok 10 minut . Od czasu do czasu mieszam . w tym czasie umytą pierś
Eli Gotowaniebędą miękkie. Krok 4. Dodać majeranek . Resztę rozgniecionego czosnku . Zamieszać popróbować , dosmaczyć pieprzem i solą jeśli potrzeba. Krok 5. Dodać cukier i chrzan ,zamieszać . Na koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny . Gotować jeszcze ok 5 minut . Podawać z jajkiem gotowanym na twardo , białą kiełbasą lub z grzankami
Eli Gotowaniesól ,pieprz do smaku Wykonanie Krok 1 . Jajko ugotować na twardo. Ogórek umyć i obrać ze skórki, pokroić w plasterki , szynkę w paski. Krok 2 . Do oliwy dodać musztardę ,sok z cytryny,sól i pieprz. bardzo dokładnie wymieszać .Jeśli potrzeba doprawić . Krok3 . Na talerz układać kolejno : sałatę , ogórek polać kilkoma kroplami sosu, następnie na środek jeszcze trochę sałaty
Eli Gotowaniecukru 1/2 cytryny Wykonanie Krok 1 .Umyć brokuł ,podzielić na różyczki i zalać wrzącą wodą . Pozostawić na kilka chwil. Krok 2 . Do oliwy dodać sól,pieprz, bazylię ,cukier, wycisnąć sok z cytryny . Dokładnie wymieszać aż cukier rozpuści się . Krok 3 . Na talerz wyłożyć odsączony brokuł , rozsypać groszek . Polać oliwą . Na koniec posypać rozdrobnionym serem
Eli Gotowanie