Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM . Składniki: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 duże opakowanie cukru
Mała Cukierenkadrobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Dorzucamy kurki i smażymy do ich zarumienienia. Dolewamy śmietanę (wcześniej wymieszaną z gorącym sokiem z kurek, by nam się nie zważyła) wraz z winem i posiekaną natką pietruszki. Gotujemy do zredukowania sosu o połowę. Doprawiamy, dosypujemy płatki, by zagęścić sos i podajemy wraz z makaronem
Be Fit Be Strongwrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, sól i cukier. Smażymy kilka minut, aż cebulka zmięknie i po tym czasie wrzucamy kurki. Całość przyprawiamy pieprzem. Smażymy do momentu, aż kurki puszczą sok, który następnie odparuje. Lekko studzimy. Ser kroimy w słupki o grubości ok. 0,5 cm. Na desce układamy plasterek boczku, na boczku rozbity kawałek indyka. Nakładamy łyżkę farszu, kawałek sera
DefinicjaSmakujogurt grecki, do podania przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją Wymieszać składniki sosu: mąkę, ocet, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę garam masala, 1 łyżeczkę curry, czosnek, pomidory wraz z sokiem, imbir, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Przełożyć do blendera, zmiksować. Posypać kurczaka pozostałą 1 łyżeczką garam masala i curry, dobrze doprawić solą i pieprzem
Stare Garyskładniki mineralne, oraz witaminy. Tutaj dowiesz się więcej o zdrowotnych właściwościach ciemnego winogrona . Nie pozwólmy więc, aby te drogocenne owoce marnowały się w naszych ogrodach ! Róbmy z nich przetwory soki, nalewki itp. Zapraszam na film. Życzę dużo zdrowia
Przepisy i porady kulinarnerokitnika zapraszam do Sibeco :) Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrąb owsianych 1 dojrzały banan 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z rokitnika 100% 2 łyżki suszonych owoców rokitnika 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Banan należy obrać i rozgnieść widelcem na tzw. "paćkę" :) Teraz wystarczy wymieszać ze sobą
Zdrowie na języku :Pszklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła POLEWA: 200 g białej czekolady 50 ml czerwonego wina, kompotu z jeżyn lub innego czerwonego soku (ewentualnie wody i barwnika czerwonego) Przygotowujemy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy
Rozpustne gotowaniewypełnieniem mleczno-owocowym! Wykonana w formie o średnicy 25cm., wychodzi z niej ok. 12 porcji. Składniki na ciasto: - 240g mąki żytniej - 150g zimnego masła - 2 łyżki ksylitolu - 2 żółtka - sok z połowy cytryny Mąkę przesiewamy, dodajemy zimnego masła pokrojonego na kawałki i resztę składników, szybko zagniatamy, tworzymy kulę i odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie formę
Be Fit Be Strongłyżki oliwy z oliwek Natka pietruszki 1/2 cytryny Pieprz Sól Sposób przygotowania Filety z sandacza bez skóry posypujemy solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropiamy sokiem z cytryny. Tak przyprawioną rybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakłażana myjemy i kroimy w cienkie plastry. Solimy i odstawiamy na 10 minut W tym czasie
Miód i pieprznagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st.C około 30 minut. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimne ciasto przekroić na pół. Blaty ciasta delikatnie nasączyć sokiem z pomarańczy. Masa malinowa: 3 galaretki malinowe; 2 łyżki żelatyny w proszku; około 1 kg malin; Galaretki i żelatynę wymieszać, zalać 1,25 l gorącej wody i dobrze wymieszać
In my kitchenkażde byle nie UHT 200 ml kefiru bez dodatków sztucznych podpuszczka – ja użyłam liofilizowanej w ilości 0,3 g , ale najlepiej policzyć wg.producenta , zamiast podpuszczki można zakwasić mleko sokiem z cytryny , smak sera będzie bardziej kwaśny . 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach -kawałkach solanka: 0,5 kg soli 2 l wody dodatki: forma – może być pojemnik po śledziach
Ogrodnik w podróżyśliwki Piec w temp. 180*C przez około 40 min. do "suchego patyczka" Można polać lukrem: około 1/2 szklanki cukru pudru roztartego z 1 - 2 łyżkami wody lub soku z cytryny. Ja posypałam po prostu cukrem pudrem :) Przepis stąd
Proste Potrawysurówka, w połączeniu z ciekawym smakiem kalarepki jest naprawdę wyśmienita! Składniki: 1 główka kruchej sałaty 1 pęczek szczypioru 2 młode kalarepki Sos 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Sałatę opłukujemy, osuszamy z nadmiaru wody następnie rwiemy na małe kawałki, lekko solimy. Kalarepki obieramy, ścieramy na tarce
kgwjanczewosłodkie lekarstwo w mojej apteczce. Składniki: Na każdy kilogram jeżyn Pół kilo cukru Litr wódki Jak zwykle najpierw zasypuję owoce cukrem i odstawiam na kilka dni aż puszczą sok. Zamykam je w słoju co by nie zleciały się owocówki. Zostawiam w kuchni. Koniecznie trzeba potrząsać słojem codziennie. Kiedy dolejemy wódki to zakręcone butelki, jeszcze z owocami, mogą dojrzewać
prawdziwe jedzenielekki sos, dressing, ocet z czerwonego wina, odrobinę oliwy ... ja jednak pomijam ten dodatek, bo sałatka smakuje mi w właśnie w takiej "czystej" wersji, wyłącznie z sosem własnym :)) czyli sokiem, który puściły warzywa :)) Do poniższej sałatki wykorzystałam pomidory czarne - jeszcze mało popularne, ale bardzo smaczne i zdrowe (zawierają bardzo dużo antyoxydantów), pomidory pomarańczowe - zawierają ogrom kwasów organicznych i potasu
Walijskie Pichcenie