sok - 13499 przepisów (strona:521/900)

Powidła śliwkowe 116

starannie umyłem i wypestkowałem. Włożyłem do dużego szerokiego rondla o grubym dnie. Smażyłem na słabym ogniu po 3-4 godziny przez trzy dni. Dość często mieszałem, aż do odparowania soku w takim stopniu, by przegarnięta drewnianą łyżką masa śliwkowa zlewała się bardzo powoli ( jest to zagęszczenie nieco większe niż do połowy objętości ). Tak przygotowane gorące powidła przełożyłem do wyparzonych

R'n'G Kitchen
Kapuśniak po kijowsku 177

kapusty czerwonej 2 buraki marchew pietruszka kawałek selera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie 2/3 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Warzywa umyć, obrać

Camilla w kuchni
czosnkowe mielone z łopatki z cebulką i z buraczkami na obiad... 183

sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki SURÓWKA: buraki 1/2 kg, cukier 3/4 łyżeczki, sok z cytryny - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki DODATKI: cebula 4 średnie, cukier 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg/tłuczone obrane ząbki czosnku rozetrzeć z ciut

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z kurkami 151

Rozgrzewamy masło na patelni i rzucamy na nie kurki. Można je wcześniej trochę pokroić, ale nie należy ich zbyt mocno rozdrabniać. Leciutko je podsmażamy, kiedy puszczą sok lekko solimy. Następnie do kubeczka wlewamy śmietanę tak 3-4 łyżki, przelewamy do śmietany trochę sosu z kurek i mieszamy. Chodzi o to, aby sos się nie zważył. Rozmieszaną zawiesinę dodajemy do patelni

Smaki Przyprawy i Kolory
Sorbet brzoskwiniowo-bazyliowy z cynamonem 163

jakiś czas mieszamy. Bazylię i cynamon przygniatamy do dna - woda musi dobrze przejść smakiem i zapachem. Odkładamy na kolejne 10 minut do wystygnięcia. - brzoskwinie kroimy i blenderujemy z sokiem z cytryny  na pure - z wywaru wyciągamy liście i cynamon, płyn dodajemy do brzoskwiń - masę wkładamy do maszyny do lodów zgodnie z zaleceniami producenta (ja trzymałam 30 minut) - gotową masę

Pora na pora i pomidora
Gołąbki z ziemniakami i mięsem mielonym 310

smaku pieprz do smaku olej do pieczenia w formie Wykonanie: Z kapusty wyjąć głąby, po czym zaparzyć w osolonym wrzątku i odstawić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć sok. Cebulę drobno posiekać  i zrumienić na tłuszczu. Do ziemniaków dodać zmielone mięso i cebulę. Następnie przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na przygotowane liście kapusty nakładać farsz i formować

Tradycyjna Kuchnia
Prosta tarta ze śliwkami 362

Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM .       Składniki: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 duże opakowanie cukru

Mała Cukierenka
Makaron razowy w odchudzonym sosie kurkowym 199

drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Dorzucamy kurki i smażymy do ich zarumienienia. Dolewamy śmietanę (wcześniej wymieszaną z gorącym sokiem z kurek, by nam się nie zważyła) wraz z winem i posiekaną natką pietruszki. Gotujemy do zredukowania sosu o połowę. Doprawiamy, dosypujemy płatki, by zagęścić sos i podajemy wraz z makaronem

Be Fit Be Strong
Roladki z indyka z kurkami, serem pleśniowym i karmelizowana cebulą 162

wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, sól i cukier. Smażymy kilka minut, aż cebulka zmięknie i po tym czasie wrzucamy kurki. Całość przyprawiamy pieprzem. Smażymy do momentu, aż kurki puszczą sok, który następnie odparuje. Lekko studzimy. Ser kroimy w słupki o grubości ok. 0,5 cm. Na desce układamy plasterek boczku, na boczku rozbity kawałek indyka. Nakładamy łyżkę farszu, kawałek sera

DefinicjaSmaku
Kurczak curry w wolnowarze 165

jogurt grecki, do podania przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją Wymieszać składniki sosu:  mąkę, ocet, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę garam masala, 1 łyżeczkę curry, czosnek, pomidory wraz z sokiem, imbir, 1/2 łyżeczki soli  i 1/4 łyżeczki pieprzu. Przełożyć do blendera, zmiksować.  Posypać kurczaka  pozostałą 1 łyżeczką garam masala i curry, dobrze doprawić solą i pieprzem

Stare Gary
Zdrowotna nalewka z ciemnych winogron. 247

składniki mineralne, oraz witaminy. Tutaj dowiesz się więcej o zdrowotnych właściwościach ciemnego winogrona . Nie pozwólmy więc, aby te drogocenne owoce marnowały się w naszych ogrodach ! Róbmy z nich przetwory soki, nalewki itp. Zapraszam na film.                          Życzę dużo zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka owsiane z rokitnikiem - dietetyczne, zdrowie, fit :) 134

rokitnika zapraszam do Sibeco :)  Składniki: 1 szklanka płatków owsianych  1 szklanka otrąb owsianych  1 dojrzały banan 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z rokitnika 100% 2 łyżki suszonych owoców rokitnika 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  Przygotowanie: Banan należy obrać i rozgnieść widelcem na tzw. "paćkę" :) Teraz wystarczy wymieszać ze sobą

Zdrowie na języku :P
Jeżynowe Fale Dunaju. 118

szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła POLEWA: 200 g białej czekolady 50 ml czerwonego wina, kompotu z jeżyn lub innego czerwonego soku (ewentualnie wody i barwnika czerwonego)      Przygotowujemy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy

Rozpustne gotowanie
Żytnia tarta mleczno-owocowa 176

wypełnieniem mleczno-owocowym! Wykonana w formie o średnicy 25cm., wychodzi z niej ok. 12 porcji. Składniki na ciasto: - 240g mąki żytniej - 150g zimnego masła - 2 łyżki ksylitolu - 2 żółtka - sok z połowy cytryny Mąkę przesiewamy, dodajemy zimnego masła pokrojonego na kawałki i resztę składników, szybko zagniatamy, tworzymy kulę i odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie formę

Be Fit Be Strong
pieczony sandacz na grillowanym bakłażanie 178

łyżki oliwy z oliwek Natka pietruszki  1/2 cytryny  Pieprz  Sól Sposób przygotowania Filety z sandacza bez skóry posypujemy solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropiamy sokiem z cytryny. Tak przyprawioną rybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakłażana myjemy  i kroimy w cienkie plastry. Solimy  i  odstawiamy na 10 minut W tym czasie

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania