sok - 13499 przepisów (strona:516/900)

Najlepsze Śniadanie SZAKSZUKA (SHAKSHOUKA) Jajka w Pomidorach 452

pomiń ten krok). Na średniej wielkości patelni rozgrzej oliwę (i masło - opcjonalnie) i zeszklij na tym pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj starty lub poszatkowany czosnek i pomidory (razem z sokiem, który z nich wyciekł lub z puszki).  Dosyp przyprawy, zamieszaj i smaż całość około 3-5 minut.   Do powstałego sosu wbij po jajku, posól i popieprz je. Przykryj

Słodko-Słony Świat Ilony
Sandacz z Sosem Śmietankowo - Maślanym z Trawą Cytrynową i Limonką podany z Dzikim i Jaśminowym Ryżem 150

ryżem, mango z żurawiną. Sandacza położyłam na  naprawdę cienkiej warstwie sosu (ok. 1 mm), posypałam czerwonym pieprzem, obok ustawiłam dwie ćwiartki limonki, które służą do tego, aby polać sokiem rybę. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Zdrowy sernik z malinami 190

cukrem i cukrem waniliowym dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie do przygotowanej masy dodajemy ser i wszystko łączymy. Na upieczony wcześniej spód wylewamy masę serową i wyrównujemy. Wierzch polewamy sokiem malinowym z cząstkami owoców tworząc niekształtne zygzaki. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 150`C piekarnika i pieczemy około 140 minut. Na dno piekarnika ustawiamy misę lub blachę wypełnioną wodą, dzięki czemu

Słodkie Przyjemności
Grillowane kolby kukurydzy z masłem z chili, miętą i limonką 139

Katie Quinn Davies Składniki: 2 kolby kukurydzy w łupinach Masło z chili, miętą i limonką: 3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka posiekanych liści mięty 1 łyżeczka posiekanych liści kolendry sok z 1 limonki 1 łyżka drobno pokrojonej papryczki chili sól pieprz Przygotowanie: Nieobrane z łupin kolby kukurydzy wkładamy do miski z zimną wodą na 10 minut (dzięki temu podczas grillowania

Smakowity Blog Kulinarny
Tatar z purpurowego śledzia 165

musztardy jajka przepiórcze 2 łyżki oleju młode liście buraka natka pietruszki do dekoracji Gotowe filety wyjmujemy z zalewy, osuszamy je i kroimy w drobną kostkę. Wódkę mieszamy z olejem, sokiem z połowy cytryny. Do marynaty dodajemy posiekane śledzie, dymkę i jabłko. Całość wstawiamy do lodówki na ok 15-20 min, aby się przegryzło. Następnie dodajemy dodajemy do niego musztardę

Malinowe Pocałunki
Męczy Cię senność, zmęczenie, apatia, brak koncentracji? Może masz niedobór żelaza w diecie. 189

potęgę suplementy - wtedy nadmiar żelaza pobudza wolne rodniki do pracy (co np. zwiększa ryzyko nowotworów). Dlatego też suplementacja powinna być krótkotrwała oraz po konsultacji z lekarzem. Tabletki należy popijać sokami owocowymi, nigdy colą, herbatą czy mlekiem

Powiedz dietom nie
Zupa krem z selera naciowego z koperkiem (wegańska) 188

moczopędnie, ułatwia trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe i pobudza apetyt! Dodatkowo poprawia samopoczucie, chroni przez stresem, a za sprawą kumaryn ma korzystne właściwości przeciwnowotworowe. Koperek , zaś reguluje trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, likwiduje wzdęcia, kolki i bóle brzucha. Zawiera dużo potasu i witamin z grupy B, które usprawniają pracę układu nerwowego.  Składniki: - 1l bulionu (1l wody + 2 czubate łyżeczki

Be Fit Be Strong
Suszone ogórki kiszone - nie tylko dla emigrantów 293

Czasem tak się zdarza, że mam ochotę na ogórkową albo biały barszcz na soku z kiszonych ogórków ( klik po przepis ) , ale.....   ze względu na kraj pobytu, nie mam dostępu do takich rarytasów. Tak było m.in. w Arabii Saudyjskiej, gdzie wszelkie próby ukiszenia ogórków kończyły się totalną porażką. Ogórki były miękkie i gorzkie. Do tej pory żeńska część saudyjskiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lekkie wina na jesienne dni.... 147

wytwarzane z białej odmiany winogron Glera (Prosecco) o przyjemnym smaku lukrecji, miodu i akacji. Wino to stanowi znakomitą bazę do najsłynniejszego włoskiego koktajlu bellini: 7/10 wina ProseccoMionetto oraz 3/10 soku ze świeżych, białych brzoskwiń. Wspaniałe jako aperitif. Wino charakteryzuje się niezwykłą świeżością smaku oraz niską zawartością alkoholu (ok. 11%) idealnie komponuje się ze wszelkimi daniami. Subtelnie wyczuwalna jest

Wanilia i Kardamon
Kapusta kiszona 114

tarce, sól (nie więcej niż 20 g na 1kg kapusty), kilka liści laurowych i ziele angielskie. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2 godziny,  żeby kapusta puściła sok. Następnie wkładamy do wyparzonych słoików, ugniatamy, zakręcamy i odstawiamy na parę dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenosimy do piwnicy lub innego chłodnego pomieszczenia

Anioły w kuchni
Krem z pieczonych pomidorów z pesto i mozarellą 150

rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia. Wystudzone pomidory obieramy ze skóry wkładamy do garnka (sok z pomidorów, który został w naczyniu również przelewamy do garnka). Dodajemy upieczoną cebulę, czosnek i suszone pomidory. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok 10-15 minut. Nastepnie

Zawsze głodna!
Szarlotka 224

cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy. Ciasto zagniatamy z mąki, żółtek, margaryny i szczypty soli. Dzielimy

Salonik smaków