sok - 13499 przepisów (strona:519/900)

Szarlotka z kratką 167

godzinę. Nadzienie jabłkowe: 1,3 kg jabłek 1 cytryna 1/3 szklanki cukru waniliowego 2 łyżki wody 20 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka obrać, pokroić na ósemki, polać sokiem wyciśniętym z cytryny, odstawić. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, zalać wodą, wymieszać, podgrzewać nie mieszając, aż cukier się skarmelizuje i będzie koloru brązowego.  Następnie dodać masło, wymieszać. Wsypać jabłka

kulinarnyswiatdomi
Jesienny crumble 118

łyżeczkę masła i polać całość miodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C na około 20 minut. Mój deser troszkę się przypiekł, ale przyznam, że te przypalone owocki i sok były najlepsze z całego crumble :) Można jeść na ciepło i na zimno, samo, z jogurtem, miodem, świeżymi owocami

Cakes By Kejt
placki z cukinii 163

delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) ,  ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na około 20-30 minut, po czym bardzo mocno odciskamy miąższ z nadmiaru soku.  Dodajemy żółtka jaj, sól, pieprz, szczypior, mąkę i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy  masę z cukinii w porcjach ( z półtorej dwóch łyżek stołowych

Miód i pieprz
Tarta cytrynowa z bezą 178

razem z papierem i przygotowujemy krem cytrynowy Krem robimy miksując 3 jajka z cukrem  na jasny krem,następnie dodajemy  śmietankę 30% i otartą skórkę z cytryn i sok z nich wyciśnięty. Wylewamy krem na podpieczone ciasto i całość pieczemy  ok 30 min 10 min przed końcem pieczenia dodajemy na ciasto ubite białka z cukrem(cukru tyle

Swojskie jedzonko
Grzane białe wino z pomarańczą 187

wino 0,5 litra wina -białe pół słodkie 0,5 litra wina -białe pół wytrawne jedna laska cynamonu 5 goździków pół cytryny w plasterkach pół pomarańczy w plasterkach sok z drugiej połowy pomarańczy wino zagotować i na najmniejszym ogniu zostawić na 20-30 min,dosłodzić jeszcze  do smaku,  jest naprawdę pyszne,jak spodziewacie się więcej znajomych to zróbcie

Swojskie jedzonko
Barszcz czerwony do słoików 310

można czasami przemieszać) na drugi dzień z pozostałych warzyw gotujemy wywar,jak rosół tylko n=bez mięsa, jak już sie porządnie pogotuję-ok 90min to dodajemy buraczki razem z sokiem który puściły ,wyciskamy czosnek,dodajemy majeranek i doprawiamy po swojemu do smaku i gotujemy jeszcze ok 1 godz, nie przykrywamy garnka jak już dodamy buraki,żeby nie stracił nasz barszcz

Swojskie jedzonko
Muffinki z malinami i białą czekoladą 177

białą czekoladą Witam wszystkich serdecznie,mam dla was dzisiaj kolejny przepis na muffinki. Tym razem z malinami ponieważ mam ich bardzo dużo teraz w ogrodzie  i poza sokami  trzeba jakoś je wykorzystać. Muffinki to słodkości ,które robię bardzo często-bo są banalne do przygotowania,tanie, szybko się je robi(więc super nawet dla niezapowiedzianych gości) i moja córcia

Swojskie jedzonko
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM I TRUSKAWKAMI 206

TWAROŻKU SERNIKOWEGO 3-4 ŁYŻKI CUKRU 1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO 1 żÓŁTKO TRUSKAWKI(LUB INNE OWOCE) NA LUKIER- SZKL.  CUKRU PUDRU KILKA  ŁYŻEK WODY  KILKA KROPLI SOKU Z CYTRYNY PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z ŁYŻKĄ MĄKI,ŁYŻKĄ CUKRU I 4 ŁYŻKAMI CIEPŁEGO MLEKA,ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA W MISCE MIESZAMY MĄKĘ,CUKIER ,CUKIER WANILIOWY,SKÓRKĘ Z CYTRYNY,JAJKA

Swojskie jedzonko
ROLADA Z MALINAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 155

SZCZYPTĄ KWASKU CYTRYNOWEGO,NA SZTYWNO,DODAJEMY CUKIER PUDER WYMIESZANY Z ŚMIETAN FIXAMI,JAK SIĘ ZMIESZA WYŁĄCZAMY(NIE UBIJAJCIE ŚMIETANY ZA DŁUGO BO SIĘ ZWAŻY) CIASTO ROZWIJAMY MOŻEMY LEKKO NASĄCZYĆ SOKIEM MALINOWYM SMARUJEMY BITĄ ŚMIETANĄ I POSYPUJEMY MALINAMI ZWIJAMY ROLADĘ,MOŻNA POLAĆ ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĄ LUB TAK JAK JA NA SZYBKO POSYPAĆ CUKREM PUDREM-PYSZNOŚCI..... DO RANA ZOSTAŁ MI TYLKO MAŁY KAWAŁECZEK

Swojskie jedzonko
KACZKA PIECZONA Z ŻURAWINĄ ,JABŁKAMI I KASZĄ GRYCZANĄ 247

TYLE ILE WAŻY NASZA KACZKA CZYLI MOJA WAŻYŁA 2,100 KG WIĘC PIEKŁAM JĄ 2,10 GODZ Z TYM ,ŻE PIEKŁAM JĄ POD PRZYKRYCIEM,CO 15 MIN POLEWAŁAM MIĘSO SOKIEM KTÓRY  Z NIEJ WYCIEKŁ I PRZEZ OSTATNIE 35 MIN PIEKŁAM JUŻ BEZ PRZYKRYCIA,ŻEBY SIĘ ŁADNIE ZRUMIENIŁA  I GOTOWE-PYSZNA I PROSTA DO ZROBIENIA KACZKA ZACHWYCI NAWET WYBREDNYCH

Swojskie jedzonko
CYTRYNOWIEC 632

budynie śmietankowe 4 cytryny 1 kostka margaryny 2/3 szkl.cukru 3,5 szkl.wody 1 galaretka cytrynowa ugotować budyń na wodzie,do ugotowanego gorącego budyniu dodajemy suchą galaretkę i sok z 4 cytryn,dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia,margarynę utrzeć z cukrem dodawać po trochę wystudzony budyń ,miksujemy na gładką masę,wykładamy na biszkopt MASA 2: 0,75 litra śmietany

Swojskie jedzonko
STRUCLA SEROWA 340

drożdży 2 jajka+2 żółtka sól 80g masła 180 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g skórki pomarańczowej 600g serka -twarożku (mój ulubiony) na lukier: łyżka soku z cytryny 50g cukru pudru 1,5 łyżki wrzątku PRZYGOTOWANIE: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 110 g cukru odstawić w ciepłe miejsce mąkę wymieszać ze szczyptą soli jedną łyżeczką cukru waniliowego

Swojskie jedzonko
Tort kokosowy z cytrynową nutką 130

tutaj  po przepis na ten krem) 9-10 łyżek cukru pudru ( w zależności od upodobań) 3 ŚMIETAN FIXY 60 g wiórek kokosowych, uprażonych na suchej patelni Poncz sok z 1/4 cytryny 130 ml przegotowanej wody PRZYGOTOWANIE:  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ciągle miksując do powstania błyszczącej, sztywnej masy

Swojskie jedzonko
Tarta z kremem budyniowym i owocami 414

jeszcze ok 10 min.wystudzić. z 300 ml mleka,cukru i budyniu ugotować gęsta masę,którą jeszcze na ciepło połączyć z 2 żółtkami. masę ostudzić i dołożyć skórkę i sok z 1/2 cytryny,następnie zmiksować krem i dodać do niego 100 g masła,utrzeć na gładką masę,następnie rozsmarować na upieczonym i ostudzonym spodzie,wierzch masy posypać wiórkami kokosowymi,wyłożyć

Swojskie jedzonko
Bakłażan faszerowany makaronem 158

szparagowej 2 łyżki startego sera 1 łyżeczka oregano olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Bakłażan przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć środek. Posolić i ułożyć do góry dnem, aby ściekł sok.  Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić w piórka, paprykę, miąższ z bakłażana pokroić w kostkę. Fasolkę ugotować, dodać do makaronu. Na oleju

magiczna kuchnia Kasi