startą skórkę z pomarańczy i sól. 2. Do sypkich składników dodajemy masło i ubijamy mikserem na wolnych obrotach do uzyskania „piaskowej” konsystencji. 3. W miseczce roztrzepujemy jajko, jogurt naturalny, sok wyciśnięty z pomarańczy i ekstrakt waniliowy, po czym połowę przelewamy do suchych składników. Miksujemy na wysokich obrotach, aby rozbić ewentualne grudki. 4. Dodajemy resztę masy z jajka i jogurtu. Miksujemy
W kuchni Katieskórki pod nią) . Płatki owsiane zmielić do tekstury nieco grubszej niż zwykła mąka (wraz z obraną skórką pomarańczową, jeśli uprzednio nie starliście jej na tarce) . Wycisnąć w mąkę owsianą sok z obu obranych ze skórki pomarańczy. Połączyć mąkę owsianą ze pozostałymi składnikami (oprócz żurawiny) i dobrze zmiksować (konsystencja powinna być bardziej lepka niż płynna, jeśli jest za sucha można dodać
Jem więc Jestempstrąg, wymyślam różne pasty z jego udziałem. Oto jedna z nich. Składniki: 6 jajek 2 wędzone pstrągi 4-5 korniszonów 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego/winnego lub soku z cytryny 1 łyżka majonezu 3-4 łyżki gęstego jogurtu pół pęczka koperku sól, pieprz Jajka ugotować na twardo z łyżeczką soli. Po ugotowaniu zalać szybko zimną wodą i natłuc
Czerwień i błękitgarnku robiła się zbyt mała należy dolać do niego czystej wody. Ziemniaki obrałem ze skórek i starłem na tarce o najmniejszych oczkach. Za pomocą gazy odcisnąłem ziemniaki z soku, tak aby stały się dość suche i umieściłem je w misce. Do ziemniaków wbiłem jedno jajko i dodałem 200 gram mąki ziemniaczanej oraz 200 gram mąki pszennej. Oczywiście ilość mąki
Wyprawy kulinarnepowinny być w temperaturze pokojowej - bakalie pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć 1 łyżeczką mąki - marchewka powinna być starta na małych oczkach tarki na drobne wiórki i odciśnięta z nadmiaru soku - jajka ubić z cukrem na puszystą masę - cały czas ubijając, cienkim strumieniem wlać olej oraz dodać ekstrakt waniliowy - do drugiej miski przesiać składniki suche: mąkę pszenną, cynamon, proszek
Smakołyki Berenikizielone, czarne albo mieszane 4 suszone pomidory – z reguły 8 kawałków garść orzechów nerkowca (najlepiej nieprażonych) 4-6 łyżek oliwy Opcjonalnie , do smaku: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki biorę ze słoika – z reguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem
PaleoSMAKprzypadku chleba-oryginału. Następnie dodaj mąki, sodę oczyszczoną i dobrze wymieszaj. Gdy nie ma już grudek mąki, dodaj starte warzywa. Pamiętaj, żeby były bardzo dobrze odsączone z soku, bo inaczej ryzykujesz zakalec. Z warzyw możesz użyć cukinii, dyni, marchewki, buraków, batatów i podobnych, z tym że o ile cukinia i dynia mają mało węglowodanów , to warzywa korzenne mogą ich mieć
PaleoSMAKIstnieje wiele receptur i technik przygotowania czerwonego barszczu. Można go zrobić np. z buraków pieczonych lub surowych, które można albo gotować w wywarze, albo zrobić z nich sok dolewany dopiero na koniec do warzywnego (ale bywa i mięsnego!) bulionu. Istnieje też wiele opcji jeśli chodzi o przyprawy i dodatki. W praktyce skutkuje to dość mocno zróżnicowanymi wersjami smakowymi tej zupy
Kulinarna Pokusapodania polecam mus truskawkowy lub roztopioną gorzką czekoladę :) Składniki: 150 g serka homogenizowanego 200 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody 4 łyżki twarożku sok i skórka z połowy cytryny ewentualnie 1 łyżeczka miodu Żelatynę rozpuścić w wodzie i wymieszać do rozpuszczenia. Zmiksować z jogurtem, serkiem, twarożkiem i pozostałymi składnikami. Żelatyna nie może być gorąca
Chocolate Muffin Blogdyni 2 jajka 1 łyżka oleju 1 op. serka śmietankowego (np. Bielucha) 1 kopiasta łyżeczka kremu miodowego (lub 1 łyżeczka miodu, 0,5 łyżeczki kakao i kilka kropel soku z cytryny) W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, soda i przyprawy), w drugiej mokre (mleko, wodę, dynię jajka i olej), które trzeba dobrze wymieszać, żeby powstało gładkie ciasto. Następnie
Przepysznik - BLW i nie tylkoziela angielskie pieprz do smaku woda ok. 1,5 l. 10 szt ziemniaków Ja miałam kapustę w woreczku, delikatnie odcięłam górę woreczka i wycisnęłam sok z kapusty wprost do garnka. Kapustę wyłożyłam na deskę i pokroiłam ją nożem, przełożyłam do garnka, dodałam liście laurowe, ziele angielskie dolałam wodę. Kiełbasę i szynkę pokroiłam w kostkę i dodałam
Kuchnia na wzgórzucoraz bardziej mięknie i zmienia kolor na coraz ciemniejszy, aż wygląda prawie jak bigos, - dolewamy trochę wody i przykrywamy patelnię, żeby zrobiło się trochę sosu, - na koniec skrapiamy kapustę sokiem z połówki cytryny. Wszystko trwało niecałą godzinę (od obrania cebuli do wyłączenia ognia pod patelnią), w międzyczasie robiłam inne rzeczy i wyjątkowo nie spieszyło mi się aż tak bardzo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEgodziny pieczenia itd, sami więc obliczacie jaki czas jest potrzebny do Waszego kawałka mięsa. Po drugie po obliczonym czasie pieczenia w najgrubszą część szynki wbijam patyk do szaszłyków, kolor soków jaki wypłyną decyduje o tym czy jeszcze zostawiam ją w piekarniku czy nie. Jeśli po nakłuciu leci jasno różowy płyn zostawiam jeszcze na dodatkowe 15-20 minut, kończę pieczenie jeśli
Apetyczna babeczkaprzekładamy do cukinii. Kiełbasę kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, smażymy na patelni do momentu aż puszczą sok, przekładamy do pozostałych warzyw. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem,słodką i ostrą papryką, chili. Smażymy wszystko razem przez kilka minut
Bajeczna Kuchniałyżki śmietany sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy śmietanę, żółtka, mąkę, dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę, delikatnie łączymy z masą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy ze śmietaną
Bajeczna Kuchnia