sok - 13499 przepisów (strona:512/900)

drobiowe tymbaliki 2220

Rosół doprowadzić do wrzenia, doprawić pieprzem i zdjąć z ognia. Wsypać żelatynę i wymieszać. Rozlać do wcześniej przygotowanych foremek. Odstawić do stężenia. Przechowywać w lodówce. Podawać skropione octem lub sokiem z cytryny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Prosty dietetyczny sos czosnkowy 144

łyżeczka majonezu ·          sól i pieprz Przygotuj: miseczkę Czosnek rozgniatamy i siekamy, rozcierając z solą, tak by zmiękł i puścił sok. Jogurt mieszamy dokładnie z majonezem, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Z solą uważamy, szczególnie jeśli użyliśmy jej już do rozcierania czosnku. Przepis na bataty znajdziesz tu. Smacznego! *Jeśli nie domowy

Bazując na smaku
Kurkuma - przyprawa życia 137

jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych, gdyż sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organiźmie człowieka dobrze działa na wzdęcia, wspomaga pracę wątroby. Wpływa korzystnie na powstawanie soków trawiennych i żółci poprawia funkcjonowanie mózgu i zmniejsza ryzyko jego chorób obniża ryzyko występowanie chorób serca. Może hamować tworzenie zakrzepów w naczyniach może pomóc w leczeniu i zapobieganiu choroby Alzheimera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy syrop na kaszel, odporność na bazie miodu, cytrusów, przypraw. 215

częściej do nas pukają. W moim domu mama w tym okresie wspomagała nas syropem z cebuli. Cebula pokrojona i zasypana cukrem, po czym była odstawiona na ciepły piec, aby sok szybciej puścił. Słodki syrop z charakterystycznym posmakiem cebuli. Bez chemii, konserwantów, bez obawy, że nam zaszkodzi. Ja moim małym podaję syropy na bazie miodu, cytrusów, korzennych przypraw i ziół. Miód

Basia w kuchni
Ragout z kaczki 105

tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Wlać wino i mieszając zagotować, dodać posiekany czosnek, skórkę otartą z 2 pomarańczy, starty imbir, rozmaryn i dusić pod przykryciem 20 minut. Wlać sok z pomarańczy, doprawić solą i dusić, aż mięso będzie miękkie. Posypać prażonymi orzechami pekan lub migdałami. Podawać z ryżem. zastawa

królestwo garów
Kurczak a'la Saltimbocca, puree z marchewki i tagliatelle z cukinii- czyli gotowanie na parze ze smakiem 177

kielicha blendera, dodajemy musztardę, śmietanę, curry, posiekaną papryczkę chili i miksujemy na gładkie puree. Przyprawiamy solą do smaku. TAGLIATELLE Z CUKINII Składniki: 1-2 cukinie Sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych listków bazylii 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli Przygotowanie: Cukinię myjemy, następnie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Bezglutenowe babeczki z orzechami i nutą pomarańczy 138

startą skórkę z pomarańczy i sól. 2. Do sypkich składników dodajemy masło i ubijamy mikserem na wolnych obrotach do uzyskania „piaskowej” konsystencji. 3. W miseczce roztrzepujemy jajko, jogurt naturalny, sok wyciśnięty z pomarańczy i ekstrakt waniliowy, po czym połowę przelewamy do suchych składników. Miksujemy na wysokich obrotach, aby rozbić ewentualne grudki. 4. Dodajemy resztę masy z jajka i jogurtu. Miksujemy

W kuchni Katie
Żurawina, pomarańcze, owsianka w jednej, pysznej, Kalifornijskiej mufince 202

skórki pod nią) . Płatki owsiane zmielić do tekstury nieco grubszej niż zwykła mąka (wraz z obraną skórką pomarańczową, jeśli uprzednio nie starliście jej na tarce) . Wycisnąć w mąkę owsianą sok z obu obranych ze skórki pomarańczy. Połączyć mąkę owsianą ze pozostałymi składnikami (oprócz żurawiny) i dobrze zmiksować (konsystencja powinna być bardziej lepka niż płynna, jeśli jest za sucha można dodać

Jem więc Jestem
Pasta z wędzonego pstrąga z jajkiem i korniszonami 184

pstrąg, wymyślam różne pasty z jego udziałem. Oto jedna z nich. Składniki: 6 jajek 2 wędzone pstrągi 4-5 korniszonów 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego/winnego lub soku z cytryny 1 łyżka majonezu 3-4 łyżki gęstego jogurtu pół pęczka koperku sól, pieprz Jajka ugotować na twardo z łyżeczką soli. Po ugotowaniu zalać szybko zimną wodą i natłuc

Czerwień i błękit
Wołowina po burgundzku 155

garnku robiła się zbyt mała należy dolać do niego czystej wody.  Ziemniaki obrałem ze skórek i starłem na tarce o najmniejszych oczkach. Za pomocą gazy odcisnąłem ziemniaki z soku, tak aby stały się dość suche i umieściłem je w misce. Do ziemniaków wbiłem jedno jajko i dodałem 200 gram mąki ziemniaczanej oraz 200 gram mąki pszennej. Oczywiście ilość mąki

Wyprawy kulinarne
Ciasto marchewkowe 243

powinny być w temperaturze pokojowej - bakalie pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć 1 łyżeczką mąki - marchewka powinna być starta na małych oczkach tarki na drobne wiórki i odciśnięta z nadmiaru soku - jajka ubić z cukrem na puszystą masę - cały czas ubijając, cienkim strumieniem wlać olej oraz dodać ekstrakt waniliowy  - do drugiej miski przesiać składniki suche: mąkę pszenną, cynamon, proszek

Smakołyki Bereniki
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 197

zielone, czarne albo mieszane 4 suszone pomidory – z reguły 8 kawałków garść orzechów nerkowca (najlepiej nieprażonych) 4-6 łyżek oliwy Opcjonalnie , do smaku: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki biorę ze słoika – z reguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem

PaleoSMAK
Chleb paleo śródziemnomorski 269

przypadku chleba-oryginału. Następnie dodaj mąki, sodę oczyszczoną i dobrze wymieszaj. Gdy nie ma już grudek mąki, dodaj starte warzywa. Pamiętaj, żeby były bardzo dobrze odsączone z soku, bo inaczej ryzykujesz zakalec. Z warzyw możesz użyć cukinii, dyni, marchewki, buraków, batatów i podobnych, z tym że o ile cukinia i dynia mają mało węglowodanów , to warzywa korzenne mogą ich mieć

PaleoSMAK
Czerwony barszcz z pieczonych buraków 206

Istnieje wiele receptur i technik przygotowania czerwonego barszczu. Można go zrobić np. z buraków pieczonych lub surowych, które można albo gotować w wywarze, albo zrobić z nich sok dolewany dopiero na koniec do warzywnego (ale bywa i mięsnego!) bulionu. Istnieje też wiele opcji jeśli chodzi o przyprawy i dodatki. W praktyce skutkuje to dość mocno zróżnicowanymi wersjami smakowymi tej zupy

Kulinarna Pokusa
Dietetyczna panna cotta jogutrowo-cytrynowa 132

podania polecam mus truskawkowy lub roztopioną gorzką czekoladę :) Składniki: 150 g serka homogenizowanego 200 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody 4 łyżki twarożku sok i skórka z połowy cytryny ewentualnie 1 łyżeczka miodu Żelatynę rozpuścić w wodzie i wymieszać do rozpuszczenia. Zmiksować z jogurtem, serkiem, twarożkiem i pozostałymi składnikami. Żelatyna nie może być gorąca

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania