raczej możliwych zagrożeń. Suplementy a leki Rzecz, o której bardzo często zapominamy, a jest niezwykle istotna - INTERAKCJE Z LEKAMI. Dużo mówi się, że leków nie popijamy mlekiem czy sokiem grejpfutowym, ale chyba mało komu przychodzi do głowy, że suplementy też mogą zmieniać czy obniżać działanie leków. Poniżej najważniejsze przykłady nieprawidłowych połączeń: --> Gingko biloba (miłorząb japoński)/ witamina E + leki przeciwzakrzepowe
Powiedz dietom nienastępnie schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Miód z wodą podgrzewać, aż miód się rozpuści. Dodać jeżyny, gotować tylko do momentu, aż owoce puszczą sok. Zdjąć z palnika, przestudzić. Pannę cottę wyjąć z foremek, ułożyć na talerzykach. Podawać z jeżynami i syropem (ciepłym bądź zimnym). Smacznego! Jak sobie teraz myślę o tym deserze
Pożeraczka, czyli raz adobrzekakao ) - 0,5 puszki masy kajmakowej ( u mnie 1/2 z 430 gr ) Czekoladę rozpuścić, ciepłą wymieszać z masą kajmakową. Nasącz do biszkoptu: - 0,5 szklanki zimnej wody - sok z 1/4 cytryny - 1 łyżka ukru Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodatki: - herbatniki - ok 16 sztuk - wiórki kokosowe - kwaśny dżem wiśniowy - słoik 400 ml Złożenie tortu: 1. Pierwszy krążek biszkoptu ( grubszy
kawawszklancebowiem twarde, ale też nie rozgotowane. Jeśli ma być faktycznie po włosku, warzywa powinny być al dente . Objawem tego, że są podgrzewane już maksymalnie długo jest wypuszczanie większej ilości soku. Jeśli do tego dojdzie, należy niezwłocznie zakończyć duszenie. Pieczarki i cukinię dodajemy w późniejszej fazie duszenia, ponieważ są z natury bardziej miękkie niż papryka i marchewka. W przypadku pieczarek jest
Kulinarna Pokusapodania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 100 g pistacji, po łyżeczce miodu, sosu sojowego, musztardy, curry, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Niezłe cięcie w kuchni zapewnią noże Victorinox do kupienia w Ostrym Sklepie . Przygotowanie: Zmiksować wszystkie składniki sosu pistacjowego, odstawić. Jaja ugotować
SzczyptaSmaQcukru Deco Morreno cukier drobny do wypieków 1 łyżeczka proszku do pieczenia DO NASĄCZENIA 2/3 szklanki mocnej herbaty zaparzonej z dwóch torebek, osłodzonej 3-4 łyżki rumu 1 łyżka soku z cytryny DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI krem ajerkoniakowy DrOetker 300ml zimnego mleka 300g borówek amerykańskich 4 łyżki marmolady jagodowej kakao lub tarta czekolada do posypania
Karo in the Kitchencukru aromat waniliowy 1/2 szkl. wody 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obieramy i kroimy, a następnie mieszamy z cukrem i aromatem i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. Gotujemy je ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia. Ciepłą masę wykładamy na pierwszą
Cynamonowe szczęściepokrojonego w cząstki pomidora, oraz paprykę pokrojoną w cienkie plastry. Całość ponownie doprowadzamy do wrzenia, dokładamy owoce morza, solimy i pieprzymy, doprawiamy szafranem oraz sokiem z wyciśniętej limonki i po trzech minutach gotowania garnek zdejmujemy z ognia. Wyciągamy z garnka skórę cytryny i rozlewamy zupę na talerze, posypując każdą porcję drobno posiekanym koperkiem
Miód i pieprzzimna przekąska, ale również jako smarowidło na kanapki i jako dodatek do potraw. Składniki: - 200g suchej ciecierzycy (ok. 400 po ugotowaniu) - 2 średnie, ugotowane buraki - 2 łyżki tahini - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą
Be Fit Be StrongGarść świeżej rukoli Poszatkowana połowa średniej wielkości kapusty pekińskiej Garść kukurydzy konserwowej Drobno posiekana 1/2 małej papryki czerwonej 30-40ml oleju rzepakowego nierafinowanego Odrobina soli, cukru, pieprzu oraz soku z cytryny Przygotowanie: 1/ Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie a następnie odstawiamy na niecałą godzinę do przegryzienia się. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnamąkę. Dodać resztę składników i zmiksować. Kokilkę do sufletów wysmarować olejem. Przelać ciasto. Piec w mikrofali 2-2,5 minuty na najwyższej mocy. Podawać z serkiem kremowym wymieszanym z sokiem pomarańczowym. Smacznego
Chocolate Muffin Blogobrałam, czyli wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w cieniutkie paseczki. Układałam w słoiku, gdzie każą warstwę przesypałam cukrem. Lekko zakręciłam i odstawiłam na szafce na 24 h aby puściły sok. Po tym czasie słoiki dokręciłam, wstawiłam do garnka , którego dno wyłożyłam lnianą ściereczką, wlałam zimną wodę, której poziom sięgał do 3/4 wysokości słoików i postawiłam garnek na gaz. Od momentu
Blondynka Gotujenadmiar śluzu. Oprócz tego: Biała rzodkiew: - zawiera duże ilości błonnika - jest bogata w potas i witaminę C - obniża poziom cholesterolu - ma działanie moczopędne - reguluje przemianę materii Rzodkiewki: - wspomaga wydzielanie soków trawiennych - diabetycy i osoby ze skłonnością do nadwagi powinni włączyć je do diety - zapobiegają nadciśnieniu, dzięki dużej ilości potasu - bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu Składniki: - 1 biała rzodkiew
Be Fit Be StrongWykonanie : Pomarańcze obieramy i filetujemy tak aby nie było białej skórki następnie przekładamy do garnka , dodajemy miód i dusimy aż puści sok .Następnie dobrze miksujemy . Do gorących pomarańczy dodajemy energicznie mieszając siemię lniane .Mieszamy tak aby nie powstały kluski. Gotowy kisiel przekładamy do pucharków , posypujemy migdałami i dowolnymi ziarenkami. Pysznie , prosto i zdrowo . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwtedy wirusy panoszą się wszędzie. Ktoś ciągle kicha i prycha i nie wiadomo kiedy i nas dopadnie. Dlatego najlepiej zapobiegać i wzmacniać się na różne sposoby. Oprócz soku z czarnego bzu i miodu z mlecza regularnie podaję też dzieciom syrop cebulowy z dodatkiem czosnku i kilku łyżek miodu. 3 cebule kilka ząbków czosnku 3 łyżki miodu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie