sok - 13499 przepisów (strona:522/900)

Ciasto z malinami 377

nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze  180 st.C około 30 minut. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimne ciasto przekroić na pół. Blaty ciasta delikatnie nasączyć sokiem z pomarańczy. Masa malinowa: 3 galaretki malinowe; 2 łyżki żelatyny w proszku; około 1 kg malin; Galaretki i żelatynę wymieszać, zalać 1,25 l gorącej wody i dobrze wymieszać

In my kitchen
Miękki ser w typie Topfkase 147

każde byle nie UHT 200 ml kefiru bez dodatków sztucznych podpuszczka – ja użyłam liofilizowanej w ilości 0,3 g , ale najlepiej policzyć wg.producenta , zamiast podpuszczki można zakwasić mleko sokiem z cytryny , smak sera będzie bardziej kwaśny . 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach -kawałkach solanka: 0,5 kg soli 2 l wody dodatki: forma – może być pojemnik po śledziach

Ogrodnik w podróży
Ucierane ciasto ze śliwkami 168

śliwki Piec w temp. 180*C przez około 40 min. do "suchego patyczka" Można polać lukrem:  około 1/2 szklanki cukru pudru roztartego z 1 - 2 łyżkami wody lub soku z cytryny. Ja posypałam po prostu cukrem pudrem :) Przepis  stąd

Proste Potrawy
Kalarepka z kruchą sałatą 120

surówka, w połączeniu z ciekawym smakiem kalarepki jest naprawdę wyśmienita! Składniki: 1 główka kruchej sałaty 1 pęczek szczypioru 2 młode kalarepki Sos 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Sałatę opłukujemy, osuszamy z nadmiaru wody następnie rwiemy na małe kawałki, lekko solimy. Kalarepki obieramy, ścieramy  na tarce

kgwjanczewo
Nalewka z czarnych jeżyn 177

słodkie lekarstwo w mojej apteczce.  Składniki: Na każdy kilogram jeżyn Pół kilo cukru Litr wódki Jak zwykle najpierw zasypuję owoce cukrem i odstawiam na kilka dni aż puszczą sok. Zamykam je w słoju co by nie zleciały się owocówki. Zostawiam w kuchni. Koniecznie trzeba potrząsać słojem codziennie. Kiedy dolejemy wódki to zakręcone butelki, jeszcze z owocami, mogą dojrzewać

prawdziwe jedzenie
PROSTA SAŁATKA Z KOLOROWYCH POMIDORÓW 163

lekki sos, dressing, ocet z czerwonego wina, odrobinę oliwy ... ja jednak pomijam ten dodatek, bo sałatka smakuje mi w właśnie w takiej "czystej" wersji, wyłącznie z sosem własnym :)) czyli sokiem, który puściły warzywa :)) Do poniższej sałatki wykorzystałam pomidory czarne - jeszcze mało popularne, ale bardzo smaczne i zdrowe (zawierają bardzo dużo antyoxydantów), pomidory pomarańczowe - zawierają ogrom kwasów organicznych i potasu

Walijskie Pichcenie
Pieczony pstrąg z masłem i ziołami 164

walory smakowe) PRZYGOTOWANIE Piekarnik: 200 stroni termoobieg.  Najpierw umyj ryby i ponacinaj z obu stron (tak jakbyście nacinali kiełbaski na grilla :)). Rybę posól i odstaw. Do moździerza dodaj sok z 1/2 limonki, zioła (ilość podana w składnikach), pieprz, natkę, czosnek i posiekaną paprykę. Ugnieć aż do uzyskania papki. Dodaj masło i sałatkowy rarytas (opcjonalnie). Zacznij faszerować ryby. Trochę farszu

ClauditteMissCooking
Pasztet z cukinii 162

suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka suszonego tymianku (dałam świeży) sól, pieprz 3 jajka   Wykonanie: Obraną cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Posolić i odstawić, żeby puściła sok.  Następnie lekko odcisnąć, przełożyć na sitko do odsączenia.  Ponownie odcisnąć.  Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.  Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.  Odstawić

Sto kolorów kuchni
dorsz pieczony w pergaminowych sakiewkach 140

cytryna 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka naci pietruszki pieprz, sól dodatkowo papier do pieczenia wykałaczki     sposób wykonania Tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,  w chłodne miejsce. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry, myjemy cukinie i papryki, a następnie kroimy

Miód i pieprz
Dorada pieczona w folii podana z ziemniakami hasselback 289

trawy cytrynowej usunąć końce pozostawiając 10 cm najgrubszej części, pokroić w jak najcieńsze plasterki. Por i seler pokroić w talarki (3 mm). W misce wymieszać trawę cytrynową, seler, por, sok z cytryny, syrop z agawy, 4 łyżki oliwy, sos rybny, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Wymieszane warzywa równo rozłożyć na dwa kawałki folii aluminiowej (ok. 40cm), na warzywach położyć

SzczyptaSmaQ
Malinki w słoiku 124

jego zawartość :-)  SKŁADNIKI: - maliny - cukier - trochę wody (1 łyżka na słoik) Maliny zasypuję cukrem. Ilość cukru jest dowolna, chodzi o to, aby pod jego wpływem malinki puściły trochę soku (ja dałam na całą ilość ok. 1/2 szklanki). Zostawiam na noc w lodówce. Następnego dnia nakładam malinki do słoiczków- napełniam całe słoiczki, ponieważ pod wpływem gotowania ich ilość znacznie się

Wielopokoleniowo
Niskokaloryczne risotto kurkowe (wegańskie) 186

cebulka się zeszkli (ale by nie była zarumieniona). Dodajemy pokrojone kurki i smażymy przez 3-5 minut. Dodajemy ryż i chwilę tostujemy (podsmażamy) ryż, aż pokryje się olejem i sokiem z kurek. Wlewamy wino i odparowujemy. Po odparowaniu wina, zaczynamy stopniowo dolewać bulionu do ryżu, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszając. Najlepiej po dokładnym wymieszaniu przykrywać pokrywką

Be Fit Be Strong
Pieczarki duszone z czosnkiem i chili 218

międzyczasie również solimy. Przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy dość powoli przez ok. 20 minut, do miękkości grzybów, czasami mieszając. Na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy również sok z cytryny i posiekaną pietruszkę. Na sam koniec odparowujemy z garnka nadmiar płynu, aby sos stał się gęsty. Podajemy na ciepło jako dodatek lub samodzielnie – w tym ostatnim wypadku najlepiej

Kulinarna Pokusa
Ogórkowa przystawka z serem feta 143

Ogórki umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, ser pokroić w kostkę, ząbki czosnku rozetrzeć na miazgę, cytrynę dobrze umyć, odkroić 2-3 plasterki do dekoracji, a z reszty wycisnąć sok i połączyć z czosnkiem, na talerzu ułożyć ser i ogórki, polać sosem, posypać natką i udekorować

Camilla w kuchni
udka kurczaka z cytryną, imbirem i miodem 152

sól, pieprz wykonanie: Udka kurczaka myjemy, osuszmy i posypujemy solą oraz pieprzem. Dodajemy obrany i starty imbir, posiekane ząbki czosnku, zest (starta skórka z cytryny, bez białej części) i sok z cytryny, rozmaryn oraz miód. Wszystko mieszamy. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 15 min. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy wyciągnięte z marynaty udka i smażymy z obu stron

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania