sok - 13499 przepisów (strona:529/900)

Lin pieczony w folii 159

chemicy mogą rozszyfrować. Można prościej i smaczniej! Składniki Lin Cytryna Czosnek Pietruszka Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Lina sprawić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć z obu stron oraz do środka. Do środka ryby włożyć 2-4 ząbki czosnku, 2-3 plasterki cytryny, pół natki pietruszki. Tak przygotowaną rybę zawinąć

Mr. Taste
Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem 185

sosie serowo-cytrynowym. Składniki: 2 kalarepy 1 marchew 3 łyżki posiekanej natki lub kolendry 1 łyżeczka drobno posiekanego lub startego imbiru 3 łyżki mleczka kokosowego 2-3 łyżki soku z cytryny skórka z połowy cytryny sól świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki czarnego sezamu Kalarepę umyć, obrać, wyciąć zdrewniałe części. Pokroić w 1-centymetrowe plastry, a następnie w kostkę. Wrzucić

Czerwień i błękit
mirabelkowa nalewka z miodem 248

mocno) i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy w nasłonecznione miejsce  i czekamy, kolejny tydzień potrząsając słojem,  co dwa dni. Po kolejnym tygodniu, zlewamy miód wraz z sokiem z owoców do butli i zalewamy mirabelki wódką. Nastaw trzymamy trzeci już tydzień, a następnie zlewamy  ( filtrując  przez płótno) do butli. Teraz możemy połączyć ze sobą zawartość, ze wszystkich nastawów

Miód i pieprz
Slow pizza z cukini 175

wyobraźnia poniesie :* Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, umieścić w sitku, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Co jakiś czas proponuję ją ''ugniatać'' aby pozbyć się jej naturalnych soków! Musi być koniecznie ich jak najmniej. Bardzo o to zadbajcie! ;) Sos pomidorowy: do miski wlać przecier, do niego dodać rozgniecione ząbki obranego czosnku, posolić, popieprzyć i dodać zioła prowansalskie

fitolarun.blogspot.com
FasoLOVE 180

łyżki mleka w proszku - łyżka sody oczyszczonej (proszku do pieczenia) -2 łyżki wiórek kokosowych - 2 łyżki płaskie dżemu truskawkowego 100% (chociaż cukier się tam czai pod nazwą " zagęszczony sok jabłk owy" ale zjadłam już wszystkie domowe dżemy truskawkowe:( smuteczek) - kilka truskawek           WYKONANIE: Wypłucz dokładnie fasolę pod bieżącą wodą. Wrzuć wszystkie składniki

fitolarun.blogspot.com
NIE-NUDNY KURCZAK: curry i papryczka chilli 172

czuje jak rymuje? SKŁADNIKI PODANE NA JEDNĄ PORCJĘ. SKŁADNIKI: - 100G piersi z kurczaka - papryka czerwona -papryczka chili - cebula malutka lub 1/5 dużej - ząbek czosnku - 1/4 pora - sok z połowy cytryny - łyżeczka maggi PRZYPRAWY: - kminek 1/2 łyżeczki - chilli 1/2 łyżeczki - papryka słodka 1 łyżeczka - curry 1 1/2 łyżeczki +ryż według uznania u mnie 40g PRZYGOTOWANIE: +ryż według instrukcji na opakowaniu

fitolarun.blogspot.com
(jeszcze letnia) SAŁATKA Z ANANASEM 153

PIERŚ Z KURCZAKA kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie i smażymy na wodzie. 2) ANANASA kroimy na mniejsze kawałki 3) MIX sałat przekładamy na talerz, solimy odrobinę i dodajemy soku z 1/3 cytrynki. Mieszamy. 4) Dodajemy Gotową pierś z kurczaka, kukurydzę, ananasa, rodzynki, orzechy i polewamy ketchupem! 337kcal

fitolarun.blogspot.com
JABŁECZK IDEALNY 80kcal 179

instrukcji na opakowaniu, ale ZALEWAMY JĄ 300ml wody! (nie 500ml)   WYKONANIE JABŁKA: 1) Obieramy. 2) Trzemy na tarce. 3) Przyprawiamy cynamonem. 4) ODSTAWIAMY ją w sitku, by sok spłynął. WYKONANIE CIASTO: Rozgrzewamy piekarnik do 180* 1) Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą. 2) Oddzielamy białka od żółtek. 3) Opłukaną fasolę dodajemy do jogurtu, miodu, żółtek. BLENDUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ

fitolarun.blogspot.com
Zielony koktjal 144

zielonej herbaty np. wybornej Senchy Royal TEEKANNE 1 banan 1 garść liści szpinaku ½ cytryny  Zaparzamy herbatę i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie umieszczamy w blenderze banana, liście szpinaku oraz sok z cytryny. Ilość cytryny można zmieniać w zależności od preferencji smakowych. Jeśli są duże upały można też dodać ze dwie, trzy kostki lodu. Całość zalewamy herbatą, blenderujemy i koktajl gotowy

Kolizje Smaków
Szarlotka z budyniem na kruchym cieście 181

budyniem  . Pieczemy w 170 stopniach godzinę    Uprażenie jabłek :   Jabłka obieramy ze skórki , ścieramy na tarce i przekładamy do garnka. Prażymy na małym ogniu do wyparowania soku , dodajemy cukier brzozowy i dalej prażymy koło 30 minut trwa prażenie

Różowa kuchnia
Czosnkowe kotlety z PATISONA 188

plastry o grubości 1cm-1,5cm. Gdy mamy młode warzywko zostawiamy skórę, natomiast gdy mamy starszy egzemplarz to odkrawamy ją.  2/ Nacieramy patisona solą i czekamy aż puści sok. Następnie doprawiamy plastry z obu stron pieprzem i świeżo startym czoskiem. 3/ Obtaczamy patisona w jajku i bułce tartej (które też możemy przyprawić) i obsmażamy z obu stron na małym

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka ze świeżym ananasem i herbatą 215

oddzielając żółty miąższ od skóry) Mała garść świeżego szpinaku Mała garść świeżej rukoli Starta skórka z cytryny (pół łyżeczki) Dressing: Ostudzony napar z 1 łyżeczki herbaty oolong (100ml), łyżeczka soku z cytryny, cukier brzozowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego EKO) - wszystko energicznie mieszamy Przygotowanie: 1/ Układamy sałatkę nakładając na metalową miseczkę: szpinak, rukolę, kawałki ananasa, kulki melona, jeżynę

Kuchnia PROzdrowotna
Sos beszamelowy ( beszamel) 137

maśle rozprowadzona mlekiem). Wymyślił go rzekomo Louis de Béchameil. Składniki : 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, pieprz, sól, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka soku z cytryny. Sposób przygotowania:  Przygotowywać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką - aż do momentu gdy sos będzie gotowy. Dlatego też dobrze jest wszystkie składniki sobie przygotować odmierzone i postawić

W kuchni u Moniki
Spaghetti Bolognese. 182

cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wcisnąć 3 ząbki czosnku. Gdy mięso jest już dobrze podsmażone dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (80g) lub sok pomidorowy. Wymieszać i gdy się sos zagotuje jest już gotowy. Można dodać niecałą szklankę wody, ale wtedy dać ok.150g przecieru pomidorowego - wtedy sos nie jest aż tak bardzo gęsty i jest

W kuchni u Moniki
Pieczony łosoś w sosie koperkowo śmietanowym. 152

jego przygotowanie jest  tu kliknij . Przygotowanie: Rybę umyć i osuszyć, doprawić przyprawą do ryb (lub solą, pieprzem i majerankiem). Lekko posypać czosnkiem granulowanym i pokropić sokiem z cytryny.  Na każdy kawałek położyć plasterek cytryny. Zawinąć w folię aluminiową. Piec w 200stopniach przez 25min. Po wyjęciu ryby z folii na talerz, polać sosem koperkowo  śmietanowym. Smacznego

W kuchni u Moniki