sok - 13499 przepisów (strona:531/900)

Buraczki na ciepło 201

Składniki: 8 buraków, ugotowanych i obranych, 2 średnie cebule, 1-2 łyżki masła, ok.1/2 szklanki mleka, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, 1 łyżeczka mąki pszennej. Przygotowanie: Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać je do cebuli gdy ta będzie już miękka. Dodać resztę składników, oprócz mąki, cały

W kuchni u Moniki
Domowe praliny z malinami 175

Składniki: 110g - 115g malin z syropu lub z soku, tabliczka gorzkiej czekolady ( 100g) - można dać 3-4 kostki więcej dla pewności, że wystarczy ponieważ wgłębienia w formach silikonowych są różne, a mi 100g starczyło w sam raz. Przygotowanie: Tabliczkę czekolady podzielić, połamać na mniejsze części.  Do garnka wlać wodę ( ok. 1/4 wysokości garnka) i doprowadzić do wrzenia. Na górę

W kuchni u Moniki
Praliny potrójnie czekoladowe 190

Składniki: ( na 24 sztuki) 130g gorzkiej czekolady, 50g białej czekolady, czekolada na kanapki typu nutella, 24 wiśnie z soku lub kompotu. Przygotowanie: Gorzką czekoladę podzielić na mniejsze kawałki. Do garnka nalać niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Na garnek nałożyć naczynie z gorzką czekoladą ( tak aby dno naczynia nie dotykało wody) i pozostawić do momentu aż czekolada się rozpuści

W kuchni u Moniki
Chińszczyzna, czyli kurczak na sposób chiński 258

przyprawę do potraw chińskich - dokładnie wymieszać i dusić 2-3 minuty. Sos zagęścić rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, skrobią ziemniaczaną. Danie doprawić do smaku sosem sojowych, chili, sokiem z limonki i syropem trzcinowym. Kurczaka na sposób chiński podawać z ugotowanym ryżem basmati lub makaronem chińskim. Smacznego

kolorowotorcikowo
Wolowina QMP, ostatnia warsztatowa przygoda 198

warzywa urocze dekoracje zachwycające, nieprawdaż? sztuczne czy prawdziwe????? Dania powstały szybko i sprawie i były naprawdę zaskakujące! Smaki intrygowały podobnie jak sposób podania! Zapraszam na wzrokową degustację :) Rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska i sałatką z musztardowca Bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową  Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową i guacamole kolejne spotkanie pod ścianą :) Stek z antrykotu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta makowo- pomarańczowa 149

Następnie wyciągamy i smarujemy kremem pomarańczowym. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Gotowe ciasto studzimy przed podaniem. 4. Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki z serem i kremem pomarańczowym 168

cukrami. Smarujemy nim każdy naleśnik i zwijamy w kopertę. Opiekamy w grillu elektrycznym. Polewamy kremem pomarańczowym, dekorujemy miętą. Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
Pączki z nutą pomarańczy 145

posypujemy skórką z pomarańczy.  3. Krem pomarańczowy: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
Suflet czekoladowy z wiśnią i chili 114

piekarnika i pieczemy ok 15 minut. 6. W tym czasie resztę wiśni przesypujemy do rondelka i smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając, aż do wyparowania soku. Dodajemy syrop trzcinowy i szczyptę chili, studzimy.  7. Gotowe suflety wykładamy na talerz lub podajemy w kokilkach polane sosem wiśniowym

Kuchnia w czekoladzie
Meksykańska fajita drobiowa w tortilli 209

łyżeczki pieprzu 3 placki tortilli 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 mrożonki "Warzywa meksykańskie" 1 biała cebula 1 czerwona cebula Sos guacamole: 1 awokado dojrzałe sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 malutka cebula biała 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy szczypta soli i pieprzu do smaku Sos salsa: 2 drobno pokrojone pomidory 1 papryczka pepperoni

Kuchnia w czekoladzie
Miętowo- limonkowe mini serniczki 190

mleka zagotowujemy, a następnie zalewamy nim zastygłą żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Do masy serowej dodajemy krople miętowe, resztę posiekanej mięty oraz barwnik spożywczy. Skórkę z limonki ścieramy, sok wyciskamy. Dodajemy również do masy. Mieszamy.  Na samym końcu dolewamy przestudzoną żelatynę.  2. Mieszamy i przelewamy do foremek na zastygłą galaretkę. Pozostawiamy ok 0,5cm od góry. Wkładamy

Kuchnia w czekoladzie
Domowy kisiel z jabłuszkiem 142

powstał na pierwszy strzał.  Składniki: 150ml soczku o smaku gruszki 60ml zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 średniej wielkości jabłko Sposób przygotowania: Sok wraz z jedną łyżeczką miodu zagotowujemy mieszając co jakiś czas by miód się dobrze rozpuścił. Wodę łączymy z mąką ziemniaczaną. Jabłko wyparzamy, obieramy ze skórki i ścieramy najlepiej na szklanej tarce

Kuchnia w czekoladzie
Syrop z mniszka lekarskiego 148

zagotowania gotujemy ok pół godziny. Następnie przenosimy do chłodnego miejsca i pozostawiamy na jedną dobę.  3. Po upływie doby kwiaty przecedzamy najlepiej przez tetrową pieluszkę. Z cytryn wyciskamy sok, również przez pieluszkę, by nie dostały się do syropu żadne zanieczyszczenia. Dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu. Po zagotowaniu gotujemy ok 3 godziny, by konsystencja jak najbardziej przypominała syrop

Kuchnia w czekoladzie
Dżem truskawkowo pomarańczowy 123

Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Zagniatamy. Pomarańcze dokładnie myjemy, jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Obieramy i dzielimy na małe cząstki. Delikatnie zgniecione przekładamy do garnka z truskawkami wraz z sokiem, wsypujemy cynamon oraz substancje żelujące i stawiamy na ogniu. Gotujemy ok 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier kryształ trzcinowy i skórkę pomarańczową. Gotujemy

Kuchnia w czekoladzie
Liebster Blog Award 146

mnie…? Jakie najpiękniejsze wspomnienie kojarzy Ci się z dzieciństwem? Jakie wino smakuje Ci najbardziej? Jaką potrawę wyczarujesz mając do dyspozycji 5 rzeczy: ananas, filet z kurczaka, pomidory, paluszki oraz sok pomarańczowy? Możesz wykorzystać tylko część produktów ;) Co robisz, gdy wszystko i wszyscy Cię drażnią? Gdzie najchętniej robisz zakupy, nie tylko spożywcze? Co myślisz o wszechobecnych programach kulinarnych? Najlepsza nagroda jaką

Kuchnia w czekoladzie