łyzeczki soli 1 jajko Wykonanie Umyte,obrane ziemniaki i jablka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach . dodać cynamon,sól ,jajko i dobrze wymieszać .Jeśli jabłka mają dużo soku ,można dodać 1 czubatą łyżkę mąki . Kłaść na rozgrzany tłuszcz male placuszki i smażyć aż będą mialy ciemno brązowy kolor. Można podawać ze śmietaną , serkiem homogenizowanym , na zdjęciu
Eli Gotowaniesurówka . Składniki na 6 porcji 1 mała kapusta czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne 1 łyżeczka soli 1/2 łyzeczki pieprzu 1 łyzeczka cykru 1 cytryna - sok ( może być mniej) Wykonanie Umytą główkę kapusty podzielić na ćwiartki i poszatkować (pokroić w paski) W garnku zagotować ok 4 litrów wody i osolić ja . Do kipiącej wody wrzucić kapustę
Eli GotowanieUmyte warzywa pokroić :cebulę w piórka, marchewkę w talarki ,por w półtalarki. Pieczarki w paski. Na rozgrzana patelnie wrzucam cebule i pieczarki ,posypuję solą aby cebula i pieczarki puściły soki. Następnie wrzucam marchewkę i por. Dolewam 1/2 szklanki bulionu ,można dodać wodę .Zmniejszam ogień i duszę przez ok 10 minut . Od czasu do czasu mieszam . w tym czasie umytą pierś
Eli Gotowaniebędą miękkie. Krok 4. Dodać majeranek . Resztę rozgniecionego czosnku . Zamieszać popróbować , dosmaczyć pieprzem i solą jeśli potrzeba. Krok 5. Dodać cukier i chrzan ,zamieszać . Na koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny . Gotować jeszcze ok 5 minut . Podawać z jajkiem gotowanym na twardo , białą kiełbasą lub z grzankami
Eli Gotowaniesól ,pieprz do smaku Wykonanie Krok 1 . Jajko ugotować na twardo. Ogórek umyć i obrać ze skórki, pokroić w plasterki , szynkę w paski. Krok 2 . Do oliwy dodać musztardę ,sok z cytryny,sól i pieprz. bardzo dokładnie wymieszać .Jeśli potrzeba doprawić . Krok3 . Na talerz układać kolejno : sałatę , ogórek polać kilkoma kroplami sosu, następnie na środek jeszcze trochę sałaty
Eli Gotowaniecukru 1/2 cytryny Wykonanie Krok 1 .Umyć brokuł ,podzielić na różyczki i zalać wrzącą wodą . Pozostawić na kilka chwil. Krok 2 . Do oliwy dodać sól,pieprz, bazylię ,cukier, wycisnąć sok z cytryny . Dokładnie wymieszać aż cukier rozpuści się . Krok 3 . Na talerz wyłożyć odsączony brokuł , rozsypać groszek . Polać oliwą . Na koniec posypać rozdrobnionym serem
Eli Gotowanieduże części . Ogórek pokroić w plastry, Pomidor w ósemki . Krok 2. Na suchej patelni uprażyć len . Krok 3 . Do miseczki włożyć : musztardę ,sól ,pieprz, cukier ,oliwę ,wycisnąć sok z 1/2 cytryny . Wymieszać aż cukier rozpuści się. Krok 4 . Na półmisek rozłożyć sałatę ,następnie cząstki pomidorów i plasterki ogórka. Posypać rzeżuchą i polać dresingiem . Na koniec posypać sałatkę uprażonym ziarnem
Eli Gotowaniepłatów śledzia niesolonego 3 ogórki małosolne 2 cebule średnie 2 jajka 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju ( ja używam rzepakowego) sok z 1/2 cytryny. Wykonanie 1 . Jajka ugotować na twardo ,obrać i ostudzić .Pokroić w drobną kostkę. 2 . Umyte płaty śledziowe wysuszyć i pokroić w drobną kostkę . Można zmielić na maszynce
Eli Gotowaniemoje smaki. Składniki 1/2 kapusty pekińskiej 3 marchewki 2 jabłka 1 cebula czosnkowa 5 łyżek oleju rzepakowego (aromatyzowanego bazylią) 1 łyżeczka octu z białych winogron lub łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu. Wykonanie Krok 1 Do oleju dodać sól , cukier , pieprz, ocet , Wszystko dokładnie wymieszać . Krok 2 Pekińską
Eli Gotowaniewykonaniu . Idealna do spóźnionego obiadu. Składniki na 4 porcje. 1 kapusta pekińska 4 średnie marchewki 2 jabłka 1 duża cebula 3 łyżki oliwy bazyliowej. 1 łyżeczka octu winnego lub sok z cytryny 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku( po 1/2 łyżeczki) Wykonanie. Krok 1 Do oliwy dodać sól , pieprz, cukier, ocet , dokładnie wymieszać . Odstawić do lodówki na czas
Eli Gotowaniewyszło Myślałam że będą bardziej żywe . No cóż jak sami wiecie wyobraźnia nie zawsze idzie w parze z rzeczywistością To cary z chrzanem i odrobiną oliwy i soku z cytryny To z awokado . Najbardziej mnie rozczarowały . Myślałam że kolor będzie zielony a nie kremowo-zielony
Eli Gotowaniejajek ugotowanych na twardo 200g chrzanu drobno utartego 2 pęczki szczypiorku drobno posiekanego 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie - Chrzan odcisnąć z soku. Dodać do obranych jajek. Zmiksować. - Dodać szczypiorek, majonez, wymieszać - Do smaku dodać sol, pieprz i cukier, dokładnie wymieszać. - Na plaster szynki nałożyć farsz, zwinąć ukośnie. Tak żeby powstał rulon z jednej
Eli Gotowaniewierzch niebieską warstwę i wstawić do lodówki. W czasie, w którym niebieska galaretka zastyga, ubić śmietankę na sztywno, po czym stopniownio dodać cukier puder. Można też wkropić trochę soku z cytryny, żeby wyostrzyć smak. Bitą śmietanę nakładać łyżką i dowolnie dekorować. Z tego co wiem w sprzedaży znalazły się ostatnio przeróżne ciekawe kolory galaretek, takie jak bursztynowy, szafirowy, rubinowy
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżki oliwy z oliwek ew. zioła prowansalskie Warzywa powinny być podobne kształtem i grubością w przekroju, wtedy plasterki będą ładniej wyglądać. Pomidory z puszki wlać do garnka, razem z sokiem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i sól - odparować przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając Sos powinien zgęstnieć Dodać tymianek i gotować jeszcze kilka minut
Przepysznik - BLW i nie tylkogóry na blacie i zerwać papier/folię aluminiową, ponownie obrócić bezę i na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę (w czasie ubijania można do śmietanki dodać dwie łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny). Udekorować owocami sezonowymi, w moim przypadku były to maliny, które idealnie komponowały z całością. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko