sok - 13499 przepisów (strona:518/900)

Ciasto dyniowe z orzechami włoskami i pomarańczowym akcentem 150

muszkatołowa i aromat pomarańczowy (którego nie warto pomijać ani zamieniać na inny!). Ciasto nie jest zbyt słodkie więc możecie pokusić się np. o polewę kajmakową czy lukier na bazie soku pomarańczowego z dodatkiem startej skórki pomarańczowej... Ja najbardziej lubię takie 'gołe' :) Spróbujcie i Wy i przekonajcie się sami, jak pięknie pachnie, a przede wszystkim jak przyjemnie smakuje! :) * dynia

Kraina Miodem Płynąca
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 238

dużego garnka. Dodać umyte, obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewki. Gotować całość ok. 60 minut na średnim ogniu bez przykrycia, często mieszając (pomidory dość szybko puszczą sok) . Następnie dodać ostudzoną paprykę (obraną ze skóry i pokrojoną w małą kostkę) oraz miąższ bakłażana wydrążonego łyżką. Dodać również pokrojone w drobną kosteczkę papryczki chilli bez pestek. Przyprawić solą, cząbrem

Moja Delicja
Cytrusowa lemoniada 97

lemoniadę. Woda Perrier to jeden z największych symboli Francji, średdnioozmineralizowana, naturalna woda mineralna. Cytrusowa lemoniada Składniki: limonka cytryna pomarańcza 1 l wody Perrier kostki lodu Przygotowanie: Z owoców wyciskamy sok i przelewamy do dużego dzbanka. Wlewamy wodę Perrier. Podajemy w wysokich szklankach z kostkami lodu

Moja smaczna kuchnia
jesiotr z domowej wędzarni 280

koniec sprawdzamy czy ryba jest uwędzona w środku, robimy to za pomocą ostrego noża, nakłuwając mięso od strony wewnętrznej (tuż za głową) przy kręgosłupie. Jeżeli z nacięcia wypłynie sok ( o przezroczystej barwie) znaczy to że ryba jest gotowa. Jesiotry zastawiamy w spokoju, na kilka godzin, do wystudzenia ( ja po prostu zastawiam je w wędzarni, z uchylonymi drzwiczkami) i gotowe

Miód i pieprz
Zrazy z bakłażana 160

szynki gotowanej 150 g sera Dziugas pomidorowy sos z bazylią sól pieprz Przygotowanie   Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki mniej więcej takiego samego kształtu, na to plasterki sera. Tak przygotowane bakłażany zwinąłem jak zrazy i spiąłem wykałaczkami

R'n'G Kitchen
Jabłecznik z kokosową bezą + film 158

garnka ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane jabłka, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż jabłka będą miękkie a powstały z nich sok odparuje. Usmażone jabłka łączymy z cynamonem a następnie odstawiamy z ognia i studzimy. Na stolnice wsypujemy mąkę i na środku robimy w niej dołek na pozostałe składniki, dodajemy żółtka oraz

Smakowite Dania
Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole 241

pół godziny. Dopraw piersi solą i pieprzem, pokrój w 1 cm paski, po czym ułóż je w naczyniu do zapiekania o wielkości około 25×20 cm. Odciśnij soki z cukinii i rozłóż ją na kurczaku, a na niej pokrojone pomidory. Rozgrzej średnią patelnie na dużym ogniu, włóż grzyby i smaż przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę

karmelowy
Sałatka z grillowanym bakłażanem 190

skropienia bakłażana sól olej sezamowy do skropienia sałatki zioła włoskie Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 1cm. Plastry oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut aby bakłażan puścił sok. Następnie plastry osuszyć papierowym ręcznikiem. Potem skropić olejem oraz oprószyć ziołami włoskimi i ugrillować na patelni grillowej. Pomidory pokroić w grubsze plastry. Na talerzu ułożyć plastry ugrillowanego bakłażana i pomidora

Monia miesza i gotuje
Domowe przetwory: pasta z czerwonej papryki 189

kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy paprykę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Paprykę dusimy ok. 30-40 minut aż sok odparuje a papryka stanie się gęsta. Następnie miksujemy blenderem na gładką masę i jeżeli jest potrzeba to jeszcze doprawiamy według indywidualnych smaków. Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy

Kuchenne Wariacje
szaszłyki z kiełbaską, cukinią, pieczarkami i... 150

średnie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1,5 łyżki MARYNATA 3: pieczarki 12 średnie, papryka czerwona 1 duża, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, tymianek 1 łyżka, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki DODATKI: ryż 1,5 szklanki, woda - ile potrzeba, kurkuma mielona 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka z podanych składników przygotować marynaty

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone pączki-donaty 169

około 10 minut. Jednak proponuję obserwować czy ten czas nie jest zbyt krótki. Studzić na kratce. Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć podzielić na dwie części. Do drugiej dodać barwnik spożywczy dowolnego koloru. i wymieszać. Każdego pączka zanurzyć z jednej strony w lukrze i odstawić do zastygnięcia. pieczone

O kuchni z uczuciem
Prosta tarta ze śliwkami 326

Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM .       Składniki: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 duże opakowanie cukru

Mała Cukierenka
Sandacza z grilla z masełkiem czosnkowym 217

drobno posiekaną natką pietruszki i solą morską. Dodajemy miękkie masło i dokładni mieszamy. Przekładamy do pojemniczka i zabieramy ze sobą na grill. Sandacza dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym smarujemy wnętrze ryby. Na posmarowany olejem ruszt układamy przygotowane ryby. Grillujemy około 15-20 minut z każdej strony. Sandacza podajemy z resztą masła czosnkowego

Słodkie okruszki
Hummus z burakiem 134

małego buraka, by móc się cieszyć tym pysznym smakiem.   Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 mały burak (upieczony w temperaturze 200 stopni przez godzinę) 2 łyżki pasty tahini sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki soli kilka łyżek wody pieprz dymka do posypania, pieczywo do podania, oliwa z oliwek do polania Wszystkie składniki (prócz dymki i pieczywa :)) miksujemy w blenderze

Mango Papaja
Prince Polo z brzoskwiniami 257

pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek - po jednej łyżce delikatnie mieszając. Ciasto wlewamy do blaszki (25x40 cm). Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu nasączamy sokiem z brzoskwiń. Śmietanę ubijamy, dodając cukier puder i śmietan-fix. Dodajemy startą na tarce czekoladę, pokruszone batony i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Tak przygotowaną masę nakładamy na biszkopt.  Smacznego

Salonik smaków