sok - 13499 przepisów (strona:520/900)

Zupa z pieczonych pomidorów. Aromatyczna pomidorówka. Zniewalająca smakiem. Najsmaczniejsza. 162

posypujemy ulubionymi ziołami, część ziół pozostawiamy do posypania zupy na talerzu. Blachę wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez ok. jedną godzinę, aż pomidory puszcza dużo soku i pomarszczą się troszkę. W tym samym czasie do garnka wkładamy pieczone kosteczki kurczęcie, zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz. Cebulę i czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy

Naturalna Kuchnia
Papryka faszerowana 184

Idealna sycąca propozycja na obiad, czy kolację. Uwielbiam faszerowaną paprykę. Mięso w środku wilgotne i soczyste dzięki papryce, która zatrzymuje w sobie wszystkie soki Składniki: 1 woreczek ryżu 1 cebula majeranek łyżka czosnek 3-4 ząbki olej do smażenia 4 papryki 4 plastry sera żółtego 500g mięsa mielonego 1 jajko sól. pieprz 3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5l bulionu Przygotowanie

Garnkowe fanaberie
Mleczna kanapka 265

zatem chowamy ją do lodówki. Jest to doskonała propozycja na drugie śniadanie, które łatwo można spakować do tornistra, ale i jako pierwsze sprawdzi się wyśmienicie wraz ze szklanką świeżego soku. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ  są smakowe, zdrowe i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania na wszystkich szczeblach. Od kosteczki po komórkę nerwową

Karczma Honorietty
Muszle faszerowane dynią, kurkami i orzechami 149

smaku Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, papryczkę w plasterki i smażymy wszystko na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Uważamy, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory wraz z sokiem, w którym są zanurzone i gotujemy często mieszając, aż pomidory rozpadną się na drobne cząstki. W międzyczasie doprawiamy octem, cukrem (u mnie ok 4 łyżeczek), solą i pieprzem. Sos powinien

Zawsze głodna!
Zupa rybna na ostro 198

posiekana papryczkę chilli, przecier i przyprawy wszystko gotuj ok 5 minut, następnie dodaj filety ( dość duże kawałki ) i gotuj na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie dodaj sok z limonki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z chrupiącym pieczywem lub grzankami  Smacznego

Niezły Młynek
Schab pieczony w niskiej temperaturze 453

też świetnie nadaje się na obiad. Schab pokrojony w grubsze plastry podany z sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie! Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem , oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Składniki: ok. 1,5 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki soli peklowej 1 łyżka soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa ogórkowa - łatwy przepis 128

domu robota z funkcją grubej tarki to bardzo łatwo i szybko możemy ugotować taką oto zupę ogórkową. Zupa ogórkowa - łatwy przepis Składniki: Słoik ogórków kiszonych wraz z odrobiną soku 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula torebka ryżu łyżka masła łyżka oliwy ziele angielskie, liść laurowy, papryka mielona sól, pieprz Zupa ogórkowa - łatwy przepis Wykonanie: Cebulkę drobno kroimy

Pyza i Surówka
Tarta gruszkowa w sosie śmietanowym z płatkami migdałowymi 155

żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym) 4 łyżki cukru Dodatkowo: 4 twarde gruszki (o łącznej wadze około 3/4 kg) 3 łyżki płatków migdałowych sok z połowy cytryny Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkować je na placek o grubości około 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru

Nastoletnie Wypiekanie
Jogurtowa kasza jaglana, czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 139

zgodnie z przepisem na opakowaniu, lekko przestudzić. Przestudzoną kaszę odcedzić i połączyć z jogurtem. Wyłożyć na talerz. Maliny przełożyć do rondelka, dodać miód i delikatnie podgrzewać, aż owoce puszczą sok i delikatnie się rozpadną. Zdjąć z ognia. Jeszcze ciepły sos malinowy wyłożyć na kaszę, podawać natychmiast. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Powidła śliwkowe 120

starannie umyłem i wypestkowałem. Włożyłem do dużego szerokiego rondla o grubym dnie. Smażyłem na słabym ogniu po 3-4 godziny przez trzy dni. Dość często mieszałem, aż do odparowania soku w takim stopniu, by przegarnięta drewnianą łyżką masa śliwkowa zlewała się bardzo powoli ( jest to zagęszczenie nieco większe niż do połowy objętości ). Tak przygotowane gorące powidła przełożyłem do wyparzonych

R'n'G Kitchen
Kapuśniak po kijowsku 181

kapusty czerwonej 2 buraki marchew pietruszka kawałek selera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie 2/3 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Warzywa umyć, obrać

Camilla w kuchni
czosnkowe mielone z łopatki z cebulką i z buraczkami na obiad... 188

sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki SURÓWKA: buraki 1/2 kg, cukier 3/4 łyżeczki, sok z cytryny - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki DODATKI: cebula 4 średnie, cukier 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg/tłuczone obrane ząbki czosnku rozetrzeć z ciut

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z kurkami 155

Rozgrzewamy masło na patelni i rzucamy na nie kurki. Można je wcześniej trochę pokroić, ale nie należy ich zbyt mocno rozdrabniać. Leciutko je podsmażamy, kiedy puszczą sok lekko solimy. Następnie do kubeczka wlewamy śmietanę tak 3-4 łyżki, przelewamy do śmietany trochę sosu z kurek i mieszamy. Chodzi o to, aby sos się nie zważył. Rozmieszaną zawiesinę dodajemy do patelni

Smaki Przyprawy i Kolory
Sorbet brzoskwiniowo-bazyliowy z cynamonem 168

jakiś czas mieszamy. Bazylię i cynamon przygniatamy do dna - woda musi dobrze przejść smakiem i zapachem. Odkładamy na kolejne 10 minut do wystygnięcia. - brzoskwinie kroimy i blenderujemy z sokiem z cytryny  na pure - z wywaru wyciągamy liście i cynamon, płyn dodajemy do brzoskwiń - masę wkładamy do maszyny do lodów zgodnie z zaleceniami producenta (ja trzymałam 30 minut) - gotową masę

Pora na pora i pomidora
Gołąbki z ziemniakami i mięsem mielonym 315

smaku pieprz do smaku olej do pieczenia w formie Wykonanie: Z kapusty wyjąć głąby, po czym zaparzyć w osolonym wrzątku i odstawić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć sok. Cebulę drobno posiekać  i zrumienić na tłuszczu. Do ziemniaków dodać zmielone mięso i cebulę. Następnie przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na przygotowane liście kapusty nakładać farsz i formować

Tradycyjna Kuchnia