cebulę. Włączyć pod cebulą gaz, ma być malutki, żeby nic się nie przypaliło i opiekać w ten sposób cebulę przez kilkanaście minut, do momentu, w którym cebula zacznie puszczać soki. Bardzo lubię ten moment, ponieważ podpiekana cebula pięknie pachnie. Tak przygotowaną cebulę dodaję po to, żeby rosół miał piękny aromat i kolor. Dodaję ją do rosołu pod koniec gotowania, razem
Przepysznik - BLW i nie tylkoowsiankę na śniadanie, najlepiej płatki zalać wieczorem zimną wodą i zostawić je tak na całą noc pod przykryciem. Rano wystarczy zagotować w garnuszku pół szklanki mleka krowiego albo roślinnego, soku bądź zwykłej wody, dodać namoczone płatki i pogotować maksymalnie 5 minut - nie dłużej! To wersja na ciepło, ale można też płatki od razu rano zalać jogurtem i dodać ulubione świeże
Przepysznik - BLW i nie tylkopiekarnik piecze inaczej ;-) Ja podałam udka z sałatą z feta i pomidorami, Skłądniki; kilka lisci zielonej sałaty pomidor ser feta sos; wycisniety sok z jednej cytryny 4 łyzki oliwy z oliwek 1 łyzka miodu 1 łyzka musztardy sól i pieprz do smaku Sałate myjemy, rwiemy na małe kawałki, pomidora kroimy, ser również
Radość kipiąca uśmiechem.pieprz 3 łyzki mąki pszennej 1 łyzka majonezu olej do smazenia Warzywa obrac i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokroić w plasterki. Cukinie odcisnąć z nadmiaru soku i połaczyc z pozostałymi warzywami. Parówke również zetrzeć na tarce lub pokroić w drobna kostke i dodac do reszty. Doprawic do smaku, dodac jajka, majonez i mąke. Wszystko dokładnie wymieszać
Radość kipiąca uśmiechem.kremówki ( ja uzyłam 30%) 1 "smietan- fix" 2 łyżeczki żelatyny ( normalnie daje jedna łyzeczke ale w trakcie upałów najlepiej dać dwie) pół szklanki cukru pudru herbata z sokiem z cytryny do ponczowania biszkoptu płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie; Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Truskawki obrane i pokrojone na mniejsze kawałki podsmażyć na patelni
Radość kipiąca uśmiechem.nieco podrosło. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczke. Wkładamy na patelnie, posypujemy cukrem i cynamonem. Dusimy chwile az owoce zmiękną a powstały sok wyparuje. Ciasto chochelką wylewamy na malą patelnie wylewając na sam srodek, aby powoli rozchodziło się po patelni. Najlepiej smażyć na suchej patelni. Jednak jeśli nam się przyklejają to możemy cieniutką
Radość kipiąca uśmiechem.zielonej sałaty 2 ogórki pół pojemnika kiełków brokuła kilka łodyg selera naciowego pół pęczka koperku kilka listków mięty Sos; 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyzki wody 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, przyprawa do sałatek Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na kilka minut. Warzywa oczyścić. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, selera i ogórka pokroić
Radość kipiąca uśmiechem.usmażona pierś z kurczaka 1/2 dojrzałego melona 1 kulka mozzarelli liście sałaty lodowej liści sałaty radicchio 3 łyżki ziaren słonecznika Sos: 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV sok z 1/2 cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy sól morska pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, aż będą złociste. W szklance dokładnie mieszamy składniki
Kulinarne przygody GatityNastępnie włożyć do kieszonek. Przygotować dwa kawałki folii aluminiowej. Oba kawałki folii na środku posmarować masłem i ułożyć tam nadziane mięsko. Zawinąć dokładnie aby podczas pieczenia nie uciekały żadne soki. Zwinięte paczuszki włożyć do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać 30 minut. Kaszę bulgur ugotować. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Pokrojone pomidorki koktajlowe
Monia miesza i gotujeenergię by cieszyć się letnim dniem. Składniki dla czterech osób 3 niewielkie mięsiste pomidory 1/2 główki sałaty puszka sardynek garść czarnych oliwek 4 jajka sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek ( z pierwszego tłoczenia) 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Sposób przygotowania Sałatę i pomidory myjemy, a następnie suszymy. Jaja gotujemy na pół twardo
Miód i pieprz/35-linia-woll-logic Pierwszą potrawą, która „ochrzciła” garnek było leczo. Leczo bezmięsne, z minimalną ilością tłuszczu. Pyszne, warzywne i lekko zaskakujące. W tym garnku nie użyłam żadnego dodatkowego płynu, oprócz tych soków, które puściły warzywa. Jeśli nie macie garnka, który nie przypala, nie ma grubego dna i nie trzeba go pilnować też dacie radę Potrzebujemy: 4 czerwone papryki 2 żółte papryki
ladykitchenmodelem aparatu. Była użyta tylko raz . Zainteresowanych ogłoszeniem proszę o kontakt - wyślę też więcej zdjęć. (mail - anytrami@o2.pl) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) ~łyżka soku z cytryny ~25g masła orzechowego (u mnie crunchy - polecam, fajnie chrupie! :D) ~2 daktyle (jeśli są suche zalej gorącą wodą na 10-20 minut) ~cukier/stevia do posłodzenia do smaku Wszystkie składniki
breakfast of dreamsduszona zielona papryka (bez gniazda nasiennego) 80 g migdałów bez skórki (mogą być płatki) 80 ml oleju migdałowego (oliwy lub innego dowolnego oleju) 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki oregano 2 czubate łyżki sera Grana Padano (lub Parmezanu) 100 g świeżych niewielkich kurek 1 łyżeczka klarowanego mała gruby makaron Makaron ugotować
Czerwień i błękitpiekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc. KREM: Śliwki wypestkować i przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Kiedy śliwki puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać zmiksować blenderem przyprawiając cynamonem (ilość wg gustu). Wystudzić i połączyć z alkoholem. Odlać 1/4 szklanki sosu śliwkowego. Zimną kremówkę i serek mascarpone włożyć do misy miksera
https:KKuchniaMniampieprz sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszkę szczupaka (możemy go również pozbawić łba, ale należy pamiętać że ryba pieczona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy go solą, oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodne miejsce. Sporą blachę wykładamy aluminiową folią. Wyjętego z lodówki szczupaka nacinamy nożem, wzdłuż obu boków ( delikatnie
Miód i pieprz