sok - 13499 przepisów (strona:523/900)

Bruschetta z tapenadą po toskańsku 132

Przygotowanie   Anchois po wyjęciu z puszki osączyłem, pokroiłem na małe kawałki. Oliwki i kapary posiekałem, ząbek czosnku przecisnąłem przez praskę. Dodałem brandy, otartą skórkę z cytryny, a także sok wyciśnięty z cytryny, musztardę. Doprawiłem do smaku szczyptą soli i pieprzem. Całość ponownie posiekałem, dodałem porcjami oliwę. Gotową tapenadę przełożyłem do miski, przykryłem i wstawiłem do lodówki na godzinę. Kromki

R'n'G Kitchen
Łosoś pieczony w białym winie, cytrynie i koperku 162

białym winem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 minut. Po upieczeniu można zlać płyn z naczynia na patelnię, dodać odrobinę soku z cytryny, posiekanego koperku i łyżkę masła - w ten sposób powstanie sos (już niekoniecznie niskokaloryczny ;)). Łososia podajemy z cząstką cytryny. Wybór dodatków zależy już tylko i wyłącznie

W kuchni Katie
SERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY 183

temperaturze pokojowej):\ 1 kg twarogu mielonego (użyłam twarogu z wiaderka "Delfiko" Naturalnego) 400 g puree z dyni* (użyłam małej, czerwonej dyni Hokkaido) 3 jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 200 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika SKŁADNIKI NA SPÓD: 250 g ciastek imbirowych lub orzechowych (użyłam zwykłych

Słodko-Słony Świat Ilony
Placki ziemniaczane z czosnkiem i świeżym majerankiem 115

czubata łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Przekładamy na sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy. Placki smażymy z obu stron na gorącym oleju, do momentu uzyskania efektu przyrumienienia. Placki ziemniaczane z czosnkiem

Smak mojego domu
Surówka z marchewką i chrzanem 157

podałam startą marchewkę z jabłkiem z dodatkiem chrzanu.  Składniki: 0,5 kg marchewki 2 średnie jabłka 1 solidna łyżka startego chrzanu (lub więcej jeśli lubicie bardziej wyrazisty smak) sok z połowy cytryny sól pieprz 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Marchew obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Jabłka również obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić

na moim stole...
Warstwowa kanapka z ciabatty z suszonymi pomidorami 129

świeżymi kanapkami  czy sałatkami zapakowanymi w przezrosczyste opakowania jednorazowe, tak pysznie to wyglądało! Tuż przy Parlamencie Europejskim, jest miejsce, które musicie odwiedzić, lodówka wypełniona świeżymi kanapkami, sałatkami, sokami, bardzo urocze i kameralne miejsce, można zjeść na zewnątrz lub w środku. Zapraszam -> wycieczka do Brukseli Warstwowa kanapka z ciabatty z suszonymi pomidorami Składniki: 1 bułka ciabatta z suszonymi pomidorami

Moja smaczna kuchnia
Koktajl śliwkowy z nutą pomarańczowo-imbirową 140

Zabrać możemy go do pracy, w podróż, na wypad za miasto. Koktajl, to niekończące się możliwości - raz na mleku, raz na kefirze, maślance, innym razem tylko z owoców, z sokiem, wodą, nawet herbatą ! Pożywny lub lekki, słodki lub wytrawny... Dziś proponuję Wam koktajl  z dodatkiem suszonych śliwek, płatków owsianych i herbatki imbirowo-pomarańczowej Teekanne . Płatki owsiane i śliwka, wspaniale

kolorowotorcikowo
Chleb Oliwkowy, z posiekanymi oliwkami zielonymi i czarnymi, sss... 166

podsmaż na łyżce oliwy z oliwek, około 10 minut, co jakiś czas mieszaj. Drożdże i miód rozpuść w wodzie. Dodaj mąkę, masło i posiekane oliwki. Wyrób ciasto. Oliwki puszczają sok, więc gdyby podczas wyrabiania,po 10 minutach było zbyt luźne, dodaj odrobinę mąki. Ciasto powinno być nie klejące, gładkie i elastyczne. Pozostaw na 40 minut pod przykryciem. Po tym czasie

Pasje Jolki
Gruszki w syropie. 126

litrowy) 1 litr ciepłej wody 1 łyżka kwasku cytrynowego 2 kg gruszek pozbawionych gniazd nasiennych (według naszego gustu- obranych bądź nie) ZALEWA: 1 litr wody 200 g cukru sok z 1/2 cytryny ziarna kolendry goździki      W ciepłej wodzie rozpuszczamy kwasek cytrynowy i wrzucamy weń przygotowane gruszki (od razu po wydrążeniu- dzięki temu nie ściemnieją). W drugim garnku

Rozpustne gotowanie
Ekstrawagancka fasolka szparagowa w sosie z tahini 126

bomby kalorycznej, czyli z masłem i bułką tartą. W taki oto sposób padło na fasolkę z sosem z tahini, w ekstrawaganckim, lecz smakowitym stylu. Składniki: - 500g fasolki szparagowej - sok z połowy pomarańczy - 2 łyżki tahini (pasta, masło sezamowe) - 2 łyżki oliwy - 2 ząbki czosnku Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy końce i gotujemy do miękkości. (Wrzucamy ją do zimnej wody

Be Fit Be Strong
Proste ciasto z malinami 141

wypieku użyłam mąki samorosnącej, ostatnio jestem nią zauroczona, natomiast jeśli takiej nie macie wystarczy dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dużo malin w tym roku zamroziłam i zrobiłam sok ale bez ciasta sezon nie byłyby pełny, stąd też mój wypiek. Ciasto lekkie, puszyste i bardzo malinowe, polecam serdecznie. Proste ciasto malinowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bakłażan pieczony na ostro i szybka sałatka caprese 157

przecinamy wzdłuż na pół. Jeśli boicie się, że mogą być gorzkie – posólcie je dość mocno i odstawcie na pół godziny na sicie. Puszczą wodę, a razem z nią – gorzki sok. Wypłuczcie je dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie papierowym ręcznikiem. Skórkę trzeba w kilku miejscach podziurawić ostrym nożem, bakłażany nie popękają w czasie pieczenia i zachowają formę. Ułóżcie je przekrojoną

Karo in the Kitchen
KOMPOT RENKLODOWY, SMAK LATA NA ZIMOWE DNI 134

powrót do przeszłości... Kiedyś zamykało się w słojach najróżniejsze owoce tak, by zimą mogły cieszyć nas swym smakiem i przypominać cudowne letnie dni. Wraz z pojawieniem się soków w kartonikach, wszelakich napojów w butelkach, kompoty zostały trochę zapomniane, a szkoda... U mnie wracają w tym roku z wielkim wytęsknieniem. Mamy już truskawki, agrest, zrobiłam kilka słoików działkowych papierówek, teraz przyszła

Smaczne Zdrowe
Muffiny pełnoziarniste z jabłkami ( na jogurcie naturalnym ) 201

skutkować mogą poważnymi schorzeniami. Muffiny możecie  zapakować, sobie i dzieciom jako drugie śniadanie do szkoły. Ale muffiny śmiało możecie też zjeść na śniadanie, popijając kubkiem mleka lub świeżego soku.   Składniki: ( na 12 muffinek ) 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych, mogą być

kolorowotorcikowo
Domowa malinowa kasza manna z owocami. MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO 136

Mleczne śniadanie, niewątpliwie zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Mamą krzątającą się zbyt szybko po kuchni, która jedną ręką robiła nam obłędną kasze mannę a drugą otwierała sok jej własnej produkcji. Najbardziej zapadł mi w pamięć jeżynowy miał taki bardzo intensywny kolor, a po wymieszaniu go z kaszą na talerzu, miseczka mlecznego śniadania przybierała kolor fioletu, kolor majowego

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania