łyżeczki pieprzu 3 placki tortilli 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 mrożonki "Warzywa meksykańskie" 1 biała cebula 1 czerwona cebula Sos guacamole: 1 awokado dojrzałe sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 malutka cebula biała 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy szczypta soli i pieprzu do smaku Sos salsa: 2 drobno pokrojone pomidory 1 papryczka pepperoni
Kuchnia w czekoladziemleka zagotowujemy, a następnie zalewamy nim zastygłą żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Do masy serowej dodajemy krople miętowe, resztę posiekanej mięty oraz barwnik spożywczy. Skórkę z limonki ścieramy, sok wyciskamy. Dodajemy również do masy. Mieszamy. Na samym końcu dolewamy przestudzoną żelatynę. 2. Mieszamy i przelewamy do foremek na zastygłą galaretkę. Pozostawiamy ok 0,5cm od góry. Wkładamy
Kuchnia w czekoladziepowstał na pierwszy strzał. Składniki: 150ml soczku o smaku gruszki 60ml zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 średniej wielkości jabłko Sposób przygotowania: Sok wraz z jedną łyżeczką miodu zagotowujemy mieszając co jakiś czas by miód się dobrze rozpuścił. Wodę łączymy z mąką ziemniaczaną. Jabłko wyparzamy, obieramy ze skórki i ścieramy najlepiej na szklanej tarce
Kuchnia w czekoladziezagotowania gotujemy ok pół godziny. Następnie przenosimy do chłodnego miejsca i pozostawiamy na jedną dobę. 3. Po upływie doby kwiaty przecedzamy najlepiej przez tetrową pieluszkę. Z cytryn wyciskamy sok, również przez pieluszkę, by nie dostały się do syropu żadne zanieczyszczenia. Dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu. Po zagotowaniu gotujemy ok 3 godziny, by konsystencja jak najbardziej przypominała syrop
Kuchnia w czekoladzieTruskawki myjemy i odszypułkowujemy. Zagniatamy. Pomarańcze dokładnie myjemy, jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Obieramy i dzielimy na małe cząstki. Delikatnie zgniecione przekładamy do garnka z truskawkami wraz z sokiem, wsypujemy cynamon oraz substancje żelujące i stawiamy na ogniu. Gotujemy ok 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier kryształ trzcinowy i skórkę pomarańczową. Gotujemy
Kuchnia w czekoladziemnie…? Jakie najpiękniejsze wspomnienie kojarzy Ci się z dzieciństwem? Jakie wino smakuje Ci najbardziej? Jaką potrawę wyczarujesz mając do dyspozycji 5 rzeczy: ananas, filet z kurczaka, pomidory, paluszki oraz sok pomarańczowy? Możesz wykorzystać tylko część produktów ;) Co robisz, gdy wszystko i wszyscy Cię drażnią? Gdzie najchętniej robisz zakupy, nie tylko spożywcze? Co myślisz o wszechobecnych programach kulinarnych? Najlepsza nagroda jaką
Kuchnia w czekoladziecały czas siekając. Ciasto zarobić, jeśli trzeba dobrze podsypać mąką. Wałkować na ok 4mm placek i wykrawać szklanką kółka. Na środek układać borówki i zlepiać delikatnie by nie puściły soku. Gotować od razu w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać polane śmietanką i posypane cukrem kryształem. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieczekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa 2 galaretki cytrynowe 150g borówek amerykańskich kilka listków mięty łyżeczka masła 1 łyżka drobnej bułki tartej Poncz: 1/2 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Przed przygotowaniem biszkoptu należy rozpuścić galaretkę jagodową (ew. wiśniową) w 2/3 szklanki wrzątku oraz galaretki cytrynowe w 1/2 litra zagotowanej wody. Pozostawiamy do stężenia
Kuchnia w czekoladzieserek mascarpone (250g) 1 duża puszka brzoskwiń (850g) 1 galaretka pomarańczowa Polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100ml śmietanki 30% Dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 2 galaretki truskawkowe 1/2 soku z cytryny 1/3 szklanki przegotowanej wody wafelki do obłożenia tortu (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt i galaretki Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia. Brzoskwinie z puszki odcedzamy
Kuchnia w czekoladziedeserów Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem. Polecam Jako tradycyjny dodatek do herbaty: plasterek cytrynki z łyżeczką syropu. Do sporządzania orzeźwiających napojów: do wody mineralnej w dzbanku dodać parę plasterków cytrynek z syropem. Słoiczek
ClauditteMissCookingchilli w płatkach sól pieprz Fasolkę przygotować do gotowania odcinając końcówki. Zalać wodą , posolić i ugotować. Odcedzić na sicie i włożyć do garnka. Pomidory z puszki zmiksować wraz z sokiem na jednolitą masę, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Zalać fasolkę i zagotować na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec dodać czosnek drobno posiekany
O kuchni z uczuciemTwój zdrowy lunchbox z Marwit" Jest wiele produktów tej marki, które często kupuję. Są to soki jedniodniowe. Do mojej tarty wykorzystałam małe marcheweczki : "Świeże Marwitki". Cieszyłam się, że kilka mi zostało, bo mogłam sobie chrupać podczas przygotowywania. Akcja ma promować zdrowie, więc "odchudziłam" ją nieco dodając do środka mleko zamiast śmietanki, dzięki czemu jest zdecydowanie lżejsza, smaczna
AZgotuj!wiem, którzy konkretnie, nie pytajcie mnie zatem). Od czasu do czasu sięgam jednak po coś zdrowszego - na deser miska owoców (w sezonie) albo domowy kisiel na jakimś porządnym soku lub przecierze. Pycha! Jakiś czas temu kupiłam również słynne już nasionka chia - w blogosferze jedzą je wszyscy. Mnie przerażała cena, ale w końcu znalazłam małą paczuszkę w przecenie i postanowiłam zaryzykować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeumyć, pozbawić gniazd nasiennych, posiekać w drobna kostkę przy pomocy robota lub pokroić w cienkie paski. Do szerokiego rondla z grubym dnem wsypać jabłka, pigwowce i cukier. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn, dokładnie wymieszać. Gotować na dużym ogniu ok. 10-14 minut ciągle mieszając, do czasu aż nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Doprawić przyprawami (opcjonalnie). Gorącą konfiturę przełożyć
SzczyptaSmaQDlatego dziś taki sentymentalny przepis. Połączenie racuszków mamy i jabłek. Składki (na ok. 8 małych placuszków): -jugut grecki o pojemności 150g. -1 spore jabłko -2 łyżki soku z cytryny -pół łyżeczki cynamonu -łyżeczka oleju plus do smażenia -2 łyżki cukru -1 jajko -4 czubate łyżki mąki przennej -szczypta soli -cukier puder
Smakuj życie!